Kalvadosas

Kalvadosas (pranc. Calvados, pagal Prancūzijos Kalvadoso departamento pavadinimą) - iš sidro (obuolių vyno) distiliacijos būdu gaminamas alkoholinis gėrimas (paprastai 40-45 % alkoholio tūrio). Tai obuolių brendis, kilęs iš Žemutinės Normandijos (regiono).
Gaminamas maždaug iš 50 skirtingų veislių obuolių: šie surenkami ankstyvą rudenį, paskui subrandinami, iš jų išspaudžiamos sultys, iš kurių daromas sidras (maždaug 5 % stiprumo). Vėliau atitinkami sidrai distiliuojami ir brandinami ąžuolo statinėse ne trumpiau 2 metų. Kuo gėrimas ilgiau brandinamas, tuo švelnesnį skonį jis įgauna.
Dvigubos distiliacijos aparatas
Pagal kalvadoso kilmės taisykles (AOC Calvados) yra leidžiama dviguba distiliacija, o pagal AOC Calvados Pays d'Auge - dviguba distiliacija privaloma.
Kalvadoso gamybą reguliuoja valstybiniai standartai, tiesa, ne tokie griežti, kaip, pvz., konjako ar armanjako.
Skiriami 3 kalvadoso kilmės regionai (appellations):
• AOC Calvados - apima Kalvadoso, Manšo (Manche) ir Orno (Orne) departamentus bei dalį Ero (Eure), Majeno (Mayenne), Sarto (Sarthe) ir Ero ir Luaros (Eure - et-Loire) departamentų. Šiame kilmės regione pagaminama 70 % viso pagaminamo kalvadoso. Gamybos procedūros (spaudimas, fermentacija, distiliacija, brandinimas) bei naudojamos obuolių veislės yra reglamentuotos.
• AOC Calvados Pays d'Auge - griežtesnio reglamentavimo zona, apima tik rytinę Calvados departamento dalį bei dvi šalimais esančias teritorijas. Joje taikomi papildomi kokybės rekalavimai, privaloma dviguba distiliacija, sidras privalo būti fermentuotas ne trumpiau nei 6 savaites, kontroliuojami skoniniai gėrimo elementai.
• AOC Calvados Domfrontais - kalvadosas, gaminamas iš kriaušių (ne mažiau 30 %) ir obuolių sidro. Privalomas ne trumpesnis kaip 3 metų brandinimas ąžuolo statinėse, soduose privalo būti ne mažiau 15 % kriaušių medžių (nuo 16 derliaus - ne mažiau 25 %)
• Calvados Fermier ("fermos" kalvadosas) - tai reiškia, kad kalvadosas pagamintas (nuo obuolių auginimo iki subrandinimo) ūkininko fermoje tradiciniais gamybos būdais.