Apie šampaną

Šampanė-Ardėnai (pranc. Champagne-Ardenne) - regionas šiaurės rytų Prancūzijoje. Sostinė - Šampanės Šalonas. Plotas - 25,6 tūkst. km²; 1,34 mln. gyventojų (1999).
Šampanas (prancūziškai vin de Champagne) - prancūziškas putojantis vynas. Šampanu vadinamas tik putojantis vynas, pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje (tai įtvirtinta Europos Sąjungos saugomų kilmės nuorodų taisyklėse).
"Šampano" vardo teisinė apsauga remiasi 1891 m. Madrido sutartimi dėl tarptautinės ženklų registracijos, kurioje nustatyta, kad šampanu galima vadinti tik Šampanėje pagal tam tikrus reikalavimus pagamintą gėrimą. Šitai patvirtinta 1919 m. Versalio sutartis, užbaigusi Pirmąjį pasaulinį karą. Po 1994 m.
Šampano vyndarystės zona yra apibrėžta 1927 m. liepos 22 d. Prancūzijos įstatymu. Vynuogės šampanui auginamos ~30000 hektarų plote. Kadangi skirtingose vietovėse klimatas ir dirvožemis šiek tiek skiriasi, skiriami 302 auginimo regionai (crus) - faktiškai kiekvienas kaimas yra atskiras cru. Šie auginimo regionai skiriami į 3 kategorijas pagal jų vynuogių kokybę - grand cru (aukščiausia kokybė), premier cru ir terroirs non classés (neklasifikuotos žemės).
Šampanui gaminti naudojamos 3 pagrindinės vynuogių veislės:
• Chardonnay - baltosios vynuogės, šampanui suteikia gaivumo ir švelnumo. Šampanas, pagamintas vien tik iš Chardonnay veislės vynuogių, vadinamas Blanc de Blancs.
Šios veislės vynuogėmis apsodinta 26 % šampanui auginamų vynuogių ploto.
• Pinot Noir - tamsios vynuogės bespalviu minkštimu. Sultys, jei nekontaktuoja su odelėmis, būna balsvos spalvos.
Jomis apsodinta 37 % ploto.
• Pinot Meunier - tamsios vynuogės bespalviu minkštimu.
Jomis apsodinta 37 % ploto.
Tradiciškai šampanas gali būti gaminamas dedant ir kitų veislių vynuogių, tokių kaip Arbanne, Petit meslier, Pinot de juillet, Pinot gris vrai, Pinot rosé ir Pinot blanc vrai. Šių veislių vynuogėmis apsodinta vos po keletą hektarų.
Šampanėje veikia apie 100 šampano gamybos namų ir apie 15000 smulkiųjų vynuogių augintojų (vignerons). Šampanui skirtomis vynuogėmis apsodinta ~32000 hektarų. Šampano gamintojai susivieniję į Tarpprofesinį šampano komitetą (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne , CIVC), kuris kontroliuoja šampano gamybą, prekybą, bei prisideda prie šampano rinkodaros. Iki 1990 m. šis komitetas turėjo teisę nustatyti vynuogių kainas, iki šiol reguliuoja surenkamo derliaus dydžius.
Kasmet parduodama apie 300 mln. butelių šampano, ~2/3 šio kiekio parduoda didieji namai (savo žinomiausiais prekės ženklais). Prancūzijoje parduodama ~58 % viso pagaminto šampano, o ~42 % parduodama likusiame pasaulyje.
Šampano gamintojo tipas sutrumpintai nurodomas ant šampano butelio:
• NM (Négociant manipulant) - įmonė, kuri perka vynuoges ir iš jų gamina vyną.
• CM (Coopérative de manipulation) - vynuogių augintojų kooperatyvas, iš jo narių išaugintų vynuogių bendrai gaminantis vyną.
• RM (Récoltant manipulant) - augintojas, gaminantis vyną iš savo užaugintų vynuogių.
• SR (Société de récoltants) - augintojų, kartu gaminančių vyną, susivienijimas, kuris nėra kooperatyvas.
• RC (Récoltant coopérateur) - kooperatyvo narys, kooperatyvo pagamintą vyną parduodantis savo vardu.
• MA (Marque auxiliaire arba Marque d'acheteur) - prekės ženklas, niekaip nesusijęs nei su gamintoju, nei su augintoju, ženklas gali priklausyti parduotuvių tinklui.
• ND (Négociant distributeur) - vyno pirklys, parduodantis vyną savo vardu.

Butelių dydžiai/talpos L

Nebuchadnezzar - 15 litrų (20 butelių po 0,75 L)
Balthazar - 12 litrų (16 butelių po 0,75 L)
Salamanazar - 9 litrai (12 butelių po 0,75 L)
Methusalem - 6 litrai (8 buteliai po 0,75 L)
Rehoboam - 4,5 litro (6 buteliai po 0,75 L)
Jeroboam - 3 litrai (4 buteliai po 0,75 L)
Magnum - 1,5 litro (2 buteliai po 0,75 L)
Butelis - 0,75 litro
Pusė butelio - 0,375 litro
Quarter (ketvirtis) - 0,187 litro.

Cukraus laipsnis: gr/litre

Zero dosage (natūraliai sausas): 0
Extra Brut (labai sausas): 0 - 6 gr/L
Brut (sausas): 0 -15 gr/L
Sec (pusiau sausas) : 13-35 gr/L
Demi - sec (pusiau saldus) : 33-50 gr/L
Doux (saldus) : > 50 gr/L

DERLIAUS METŲ VERTINIMAI :Nuostabūs derliaus metai (*****):
1949; 1955; 1959; 1961; 1964; 1966; 1976; 1979; 1982; 1985; 1990; 1995; 1996; 2002.
Labai geri metai (****):
1952; 1953; 1969; 1971; 1973; 1975; 1981; 1989; 1998; 1999; 2004.
Geri metai (***):
1954; 1958; 1962; 1978; 1983; 1986; 1992; 1993; 1997; 2000; 2003; 2005.