Apie viskį

Viskis (iš senovės keltų Uisqe beatha, Uisque baugh - gyvybės vanduo, senovės angl. uishgi, šiuolaikine anglų kalba Whisky arba Whiskey) - alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant grūdų (dažniausiai miežių, kviečių, rugių, kukurūzų) salyklą, o gautą skystį distiliuojant ir brandinant statinėse (paprastai ąžuolo).
Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose viskis paminėtas 1405 m. Airijoje, o 1496 m. - Škotijoje. Manoma, kad viskis buvo gaminamas bent kelis šimtus metų iki pirmojo paminėjimo, tačiau tiksli viskio kilmės vieta nėra žinoma.
Pasak legendos, viskio distiliaciją Britų salose išrado Šventasis Patrikas V a. Šiuo metu manoma, kad distiliacija atrasta maždaug VIII - IX a. Artimuosiuose rytuose, iš į Britų salas žinias apie distiliaciją atgabeno vienuoliai.
Viskis ir į jį panašūs alkoholiniai gėrimai gaminami visose grūdus auginančiose šalyse. Jie skiriasi žaliavomis, stiprumu, kokybe. Išskiriami tokie pagrindiniai viskių tipai
• Škotiškas viskis (Scotch, skočas) - paprastai distiliuojamas du kartus, rečiau - tris. Scotch galima vadinti tik Škotijoje distiliuotą ir ne trumpiau kaip 3 metus ąžuolo statinėje brandintą viskį.
o Salyklinis viskis (Malt Whisky) gaminamas iš miežių salyklo ir distiliuojamas puodo formos distiliavimo aparatu.
 Single Malt (Vienas salyklas) viskis distiliuotas vienoje įmonėje, bet paprastai būna sumaišytas iš skirtingų statinių - tai maišytojui leidžia sukurti pastovų, nesikeičiantį tos įmonės viskio skonį. Viskio pavadinimas paprastai yra distiliavimo įmonės pavadinimas (pvz., Glenmorangie) su nuoroda, kiek metų viskis brandintas statinėje, ir nuorodomis į kitas manipuliacijas (pvz, jeigu viskis buvo brandintas porto statinėje)
 Single - cask (viena statinė) - tai nemaišytas salyklinis viskis iš vienos statinės.
 Vatted malt arba Blended Malt arba Pure Malt arba tiesiog Malt (maišytas salyklas) - tai viskis, sumaišytas iš skirtingų distiliavimo įmonių distiliuotų viskių.
o Grūdinis viskis (Grain Whisky) - gamintas iš salyklinių ir paprastų miežių, kartais kitų grūdų, nuoseklios distiliacijos būdu. Anksčiau naudotas tik maišymui su kitomis rūšimis, pastaruoju metu rinkoje atsiranda „Single Grain" viskių.
o Maišytas viskis (Blended Whisky) - pigesnis viskis, pagamintas iš salyklinio ir grūdų viskio mišinio. Maišoma paprastai daug, skirtingose įmonėse distiliuotų viskių, kad pavyktų pasiekti pastovų, nekintantį mišinio skonį, o viskio pavadinime paprastai distiliavimo įmonė neminima (pvz., Chivas Regal). Viskis, kurioje etiketėje parašyta Scotch Whisky (be papildomų nuorodų) tikriausiai yra maišytas viskis.
• Airiškas viskis - paprastai distiliuojamas 3 kartus ir ne trumpiau nei 3 metus brandinamas medžio statinėse. Pagrindinės airiško viskio rūšys:
o Single Malt - salyklinis vienoje įmonėje puodo formos aparatu distiliuotas viskis
o Single Grain (vienas grūdas) - grūdų viskis, distiliuotas vienoje įmonėje kolonos formos aparatu
o Blended Whiskey - maišytas viskis
o Pure pot still whiskey - tik Airijoje gaminama rūšis iš salyklinių ir paprastų grūdų (pastarųjų gali būti net 60 % puodo formos distiliavimo aparatu
• Kanadietiškas viskis privalo būti brandinamas statinėje ne trumpiau 3 metų. Dauguma rūšių yra maišyti grūdų viskiai. Kartais gaminami iš rugių (arba dedant rugių).
• Amerikietiškas viskis skirstomas į mišinius (blend) ir grynus (straight) viskius. Straight gali vadintis viskis, įtrauktas į federalinį reglamentą ir brandintas naujoje ąžuolo statinėje ne trumpiau nei 2 metus. Žinomiausi iš federalinio reglamento "įvardintų tipų (named types):
o Burbonas (Kentukio viskis), gaminamas iš kukurūzų (jų pagal įstatymą turi būti 51 %-79 %), rugių ir miežių
o Tenesio viskis, kuris skiriasi nuo burbono tuo, kad filtruojamas per medžio anglį, gamintą iš klevo (žinomiausias - Jack Daniels).
Terminas „grūdų viskis" (Grain Whiskey) reiškia neškotišką viskį, kuris gamintas pridedant kitokių nei miežiai grūdų, pvz., kukurūzų arba kviečių, paprastai distiliuojami kolonos formos aparate nenutrūkstamo proceso būdu.