Chateau D'Yquem

Įžymiausias iš visu chateaux. Nuo 1152 m. iki 1453 m. priklausė Anglijos karaliams. Tada jis perėjo į Karolio VII, Prancūzijos karaliaus, rankas. 1593 m. Jacques'as de Sauvage išsinuomojo karališkąją nuosavybę, o 1711 m. jo palikuonys nusipirko Yquemo leną (feodą). 1785 m. jis perėjo į Lur-Saluces'ių šeimos rankas. Tries tradicija išlaikyta Yqueme, kai ją jau seniai buvo pamiršę kiti kilmingi chateaux. Kaip ir Petruse, viena iš Yquemo paslapčių yra jo rinkėjai. Visi jie yra apmokyti: jie žino, ką rinkti, ir, kas svarbiausia, ką palikti. Tarp rinkimų gali praeiti nuo trijų dienų iki kelių savaičių. Apgyvendinti ir maitinti 120 rinkėjų kelias nedarbo savaites nėra pigu.

Ūkį aistringai prižiūrėjo kelios kartos iš eilės, nors LVMH nusipirko didžiąją dalį akcijų 1999 m.  (po 3 metų Lur-Saluces'ių šeimos narių pokyčių) Alexandre'as Lur-Saluces'is prarado nepriklausomybę, bet gavo gerą kontraktą ir namus. Jis vis dar už daug ką atsako.

1972 m. derlius buvo nuimtas per 11 kartų per 71 dieną. Tais metais joks vynas nebuvo parduotas kaip "Chateau d'Yquem". Yqueme skrupulingas dėmesys atrankai ir kokybei neatsiperka prastesniais vynmečiais. Tačiau gerais metais dėl griežtos vynuogių atrankos galiausiai panaudojama maždaug 80-90 proc. vyno. Jis iki 42, mėn brandinamas tik naujose ąžuolo statinėse. Kitos terroir Sauternes'e ir Barsace galėtų būti prilyginamos Yquemui, tačiau, kad ir kokie sąmoningi būtų jų savininkai, nė vienas nedaro tokių aukų kaip Yquemas.

Vynas yra geriausio sodrumo, kompleksiškumo ir klasės. Joks kitas tiek pat svarus ir koncebtruotas kekerinis vynas negali prilygti šiam elegancija, kilmingumu ir derme. Būdingas persikų, ananasų, kokosų, muskato ir cinamono kvapas ir skonis. Skrudintos duonos, vanilės ir karamelės skonį suteikia naujas ąžuolas.

Semillon 80%, Saivignon 20%.

Laikyti: 20-60 metų.