Profesionalūs distiliuotojai

Bouilleur de Profession – profesionalus distiliuotojas, turintis atitinkamą licenciją, kuris distiliuoja  vyną. Paprastai tokie asmenys turi ir savo vynuogynus, tačiau teikia ir kitiems tokią paslaugą.

Pirmiausia profesionalius distiliuotojus galima būtų suskirstyti į tokias sąlygines grupes:

1. Savarankiškai veikiančios įmonės (Distillerie), kurios gali būti įvairių formų. Jos gali turėti nuosavus vynuogynus (paprastai taip ir yra), bet gali būti tik teikiančios šią paslaugą vynuogių augintojams, kurie neturi teisės (atinkamos licencijos) atlikti distiliacijos, arba kitiems ūkio subjektams, kuriems reikia distiliuoti jų vyną. Gautą spiritą eau-de-vie šios profesionalios daryklos pirmiausia atiduoda vynuogių savininkams (jeigu teikiama tokia paslauga); antra gali parduoti parduoti new eau-de-vie (nebrandintas ąžuole)  kitiems ūkio subjektams kaip žaliavą konjako gamybai; trečia naudoja eau-de-vie brandinimui ąžuolo statinėse, su tikslu tokią žaliavą parduoti kitiems ūkio subjektams (Negociant), kurie atlieka tolesnius procesus, kaip maišymą, redukciją ir pan., t.y. konjako pardavimą jau savo vardu; ketvirta dalį eau-de-vie naudoja savo konjako gamybai ir pardavimui savo vardu (nors tokių neteko sutikti) arba įvairiais prekiniais ženklais. Kaip pavyzdžius galima paminėti tokias profesionalias eau-de-vie varyklas, jų neskirstant pagal tik ką paminėtas grupes:  Distillerie Vinet-Delpech (daug konjakų prekiniais ženklais); Distillerie Tessendier (konjakai Campagnere; Grand Breuil; Park ir kt.); Distillerie Cabane (konjakas Richard Delisle); Distillerie des Moisans (konjakai: DEAU; Roland BRU); Distillerie Pinard (konjakas Les Antiquares du Cognac); Distillerie Michel Boinaud (konjakai: DE LUZE ir Denis CHARPENTIER) ; Distillerie Chantal; Distillerie Des Saules; Distillerie de L’Ecole; Distillerie Les Magnolias; Distillerie du Planty (konjakas CHOLLET); Distillerie De La Tour; Distillerie de Montignac (konjakas BARON DE MONTIGNAC); Distillerie de MAISON LACLIE (konjakai LEOPOLD RAFFIN ir EDUARD LARCY); Distillerie du Peyrat (konjakai: Montford; Apotekkarin; Cognac Peyrat ir kt.); Distillerie du Veron (konjakas D.Du Veron)   ir kt.

2. Konjako namams priklausančios profesionalios daryklos arba veikiančios kaip jų atskiri padaliniai. Galima paminėti tokias daryklas, kaip pav. HENNESSY konjako namams priklausančios: Distillery CAMP ROMAN; Distillerie IZOMBARD ir Distillerie Le PEU; LOUIS ROYER konjako namams priklausanti Distillerie D’AUMAGNE; grupei CCG (Compagnie Commerciale De Guyenne) priklausanti   Distillerie De Matha (konjakai Meukow, Brugerolle ir kt.). Savo daryklas turi ir kiti konjako namai (Martell; Courvoisier; Camus; Remy Martin; Bisquit ir kt.).

3. Kooperatyvams priklausančios daryklos (arba jų vidiniai padaliniai). Tokias profesionalias daryklas turi visi kooperatyvai, tokie kaip: UNICOGNAC; UNICOOP; CAVE DU LIBEREAU; COSES SAUJON ir kt. Atskirai su jų – kaip distiliuotojų veikla neteko susidurti.

4. Kaip minėtos 1 grupės atmainą galima išskirti kaip mažus konjako namus, kurie turintys  profesionalaus distiliuotojo licenciją, kurie gali teikti paslaugą savo kaimynams – vynuogių augintojams, kurie nedistiliuoja savo vyno, o gautą eau-de-vie parduoda kitiems. Tokių aiškinimų teko girdėti daugelio vizitų metu, tačiau atskiras tyrimas šiuo klausimu dar nėra pilnai užbaigtas, todėl nesinorėtų skelbti kai kurios informacijos.

Taigi jau iš bendrų paaiškinimų jau galima susidaryti nuomonę, koks yra skirtingas procesas nuo eau-de-vie išvarymo iki konjako pardavimo: kada ir kas perka eau-de-vie; kas spiritą brandina ir kam jis parduoda; kas, kada ir kaip perka jau brandintą ir seną eau-de-vie bei jį parduoda kaip savo vardo konjaką. Bet šis procesas išaiškės kai bus susipažinta su kiekvieno konjako pardavėjo veikla.