Atgal

Nuo ko priklauso konjako kokybė

Iš visame pasaulyje žinomų spiritinių gėrimų, konjakas išsiskiria savo kompleksiškumu. Šis privalumas priklauso nuo jo sudėties bei brandinimo laiko. Jei konjakas iš pat pradžių yra apdovanotas tinkama struktūra, jis žvaliai 50 ar 60 praleidžia metų statinėse.
Šis rezultatas stipriai pralenkia daugelį kitų konkuruojančių spiritinių gėrimų: pavyzdžiui, viskis nelaimi nieko, jei bręsta ilgiau nei 25 metus. Bet būna ir išimčių bei labai įspūdingų!

Konjako kokybę labiausia lemia ne tik vynuogių veislė, dirvožemis bei klimatas, bet svarbiausia pats žmogus – konjako kūrėjas. Pastarasis pasirenka vynuogių veisles bei vadovaujantis savo patirtimi, šeimos tradicijomis bei paslaptimis, įgytais mokslais bei sukauptomis žiniomis, savaip atlieka visus konjako gamybos etapus. Tokių pačių konjakų (kvapas, skonis, aromatas) surasti beveik neįmanoma. Taigi konjako kokybė, jo skirtumai tarp skirtingų konjako gamintojų atsiranda/ priklauso nuo:

Konjako namų nuosavybės ir gamybos istorijos / tradicijų / kultūros / strategijos

Vynuogynų: vietovės (dirvožemio); jų amžiaus ir klimatinių sąlygų bei skirtingų metų klimatinių sąlygų įtakos;

Vynuogių veislių ir derlingumo, jų nurinkimo technologijos bei vynuogių sulčių gamybos ypatumų;

Fermentacijos ypatumų ir jų įtakos vyno gamybai; distiliacijos ypatumų ir ju įtakos spirito gamybai;

Naudojamo ąžuolo rūšių, jų amžiaus ir statinių gamybos bei jų atnaujinimo ypatumų;

Konjako spirito brandinimo ir laikymo vietų bei sąlygų;

Konjako gamybos meistrų, jų patirties bei tradicijų;

Konjako spirito maišymo bei redukcijos specifikos;

Išpilstymo į butelius (atšaldymas, filtracija, technologinės linijos, butelių paruošimas išpilstymui);

Marketingo / rinkų / tradicijų / vartojimo kultūros.

Ar tai gali suprasti ir kaip/kokiu būdu konjako vartotojas? Suprasti ir surasti kokybinius skirtumus galima degustuojant konjaką, lyginant vienus su kitais, tačiau atsakyti į visus klausimus vargu ar įmanoma. Kartais vartotojui to visiškai ir nereikia, kadangi jis jau yra suradęs savo konjaką ir/ar žino ko norėtų. Bet ar ilgam? Ar nesikeičia laikui bėgant skoniai, pojūčiai….?

Iš visame pasaulyje žinomų spiritinių gėrimų, konjakas išsiskiria savo kompleksiškumu. Šis privalumas priklauso nuo jo sudėties bei brandinimo laiko. Jei konjakas iš pat pradžių yra apdovanotas tinkama struktūra, jis žvaliai 50 ar 60 praleidžia metų statinėse.
Šis rezultatas stipriai pralenkia daugelį kitų konkuruojančių spiritinių gėrimų: pavyzdžiui, viskis nelaimi nieko, jei bręsta ilgiau nei 25 metus. Bet būna ir išimčių bei labai įspūdingų!

Konjako kokybę labiausia lemia ne tik vynuogių veislė, dirvožemis bei klimatas, bet svarbiausia pats žmogus – konjako kūrėjas. Pastarasis pasirenka vynuogių veisles bei vadovaujantis savo patirtimi, šeimos tradicijomis bei paslaptimis, įgytais mokslais bei sukauptomis žiniomis, savaip atlieka visus konjako gamybos etapus. Tokių pačių konjakų (kvapas, skonis, aromatas) surasti beveik neįmanoma. Taigi konjako kokybė, jo skirtumai tarp skirtingų konjako gamintojų atsiranda/ priklauso nuo:

Konjako namų nuosavybės ir gamybos istorijos / tradicijų / kultūros / strategijos

Vynuogynų: vietovės (dirvožemio); jų amžiaus ir klimatinių sąlygų bei skirtingų metų klimatinių sąlygų įtakos;

Vynuogių veislių ir derlingumo, jų nurinkimo technologijos bei vynuogių sulčių gamybos ypatumų;

Fermentacijos ypatumų ir jų įtakos vyno gamybai; distiliacijos ypatumų ir ju įtakos spirito gamybai;

Naudojamo ąžuolo rūšių, jų amžiaus ir statinių gamybos bei jų atnaujinimo ypatumų;

Konjako spirito brandinimo ir laikymo vietų bei sąlygų;

Konjako gamybos meistrų, jų patirties bei tradicijų;

Konjako spirito maišymo bei redukcijos specifikos;

Išpilstymo į butelius (atšaldymas, filtracija, technologinės linijos, butelių paruošimas išpilstymui);

Marketingo / rinkų / tradicijų / vartojimo kultūros.

Ar tai gali suprasti ir kaip/kokiu būdu konjako vartotojas? Suprasti ir surasti kokybinius skirtumus galima degustuojant konjaką, lyginant vienus su kitais, tačiau atsakyti į visus klausimus vargu ar įmanoma. Kartais vartotojui to visiškai ir nereikia, kadangi jis jau yra suradęs savo konjaką ir/ar žino ko norėtų. Bet ar ilgam? Ar nesikeičia laikui bėgant skoniai, pojūčiai….?

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *