Atgal

Žodynėlis: M …. P

Maison – tai gali būti ūkis, įmonė, konjako gamintojas, prekybos namai – Negociant.

Maitre de chai – konjako kūrimo meistras, kontroliuojantis eau-de-vie brandinimą statinėse, atliekantis skirtingų spiritų maišymą, siekiant sukurti galutinį produktą – konjaką. Kartais jis yra vadinamas „rūsio nosimi“. Savaime suprantama, kad šių svarbių meistrų vaidmuo ir atsakomybė skiriasi iš principo. Tai akivaizdžiai matyti lyginant didelių konjako namų, kuriose dirba net ištisos komandos atsakingų už tuos procesus, darbą su mažų vyndarių- konjako gamintojų darbu. Kur paprastai savininkas yra atsakingas už visus procesus, pradedant vynuogių nurinkimu, fermentacijos bei distiliacijos procesus, nekalbant jau apie konjako kūrimą. Apie tai bus galima rasti atskiruose straipsniuoe, kuriuos pristatomi ir konjako kūrimo meistrai ar net jų ištisos dinastijos.

Maitre-distillateur – tai distiliacijos meistras, atsakingas tik už distiliavimą ir išvaryto eau-de-vie kokybę. Tokius meistrus turi profesionalios daryklos arba dideli konjako namai, tačiau maži vynuogių augintojai, paprastai jų savininkai atlieka tokią funkciją patys, kaip patys yra ir „Maitre de chai“

Manche – tik ką išvaryto spirito (eau-de-vie) partijos registracija knygose pagal spirito kilmės vietovę, metus bei aromatinius kokybės parametrus.

Marchand en Gros – prekiautojas urmu, tai didmeninis prekybininkas, kuris perka ir parduoda brandintą eau-de-vie ir paprastai neparduodantis savo vardu konjako.

Mariage – „vedybos“. Tai jau galutinė eau-de-vie maišymo stadija, po kurios gamintojas dar kurį laiką išlaiko statinėse paruoštą mišinį, paprastai apie pusę metų, prieš išpilstymą į butelius.

Millesime (angl. Vintage) – tai konkrečių metų derliaus rezultatas. Čia yra labai griežta kontrolės sistema, todėl ne visi konjako gamintojai gali sau leisti tokio konjako gamybą. Tai taikoma net ir patiems didžiausiems gamintojams, kurie pagamina millesime konjaką dar per kelis dešimtmečius. Apie tai plačiau rasite straipsniuose apie atitinkamus gamintojus, tokius kaip DELAMAIN, HINE, FRAPIN ir eilę kitų, bei atskiroje dalyje: „VINTAGES konjakai“.

Montils – baltų vynuogių veislė naudojama konjako gamybai. Plačiau žiūrėti atitinkamą dalį: „Vynuogės“.

Mis en bouteille au chateau, mis en bouteille au domaine, mis an bouteille au a  la propriete (angl. estate bottled) – šis užrašas reiškia, kad visas procesas yra atliktas tik iš to gamintojo vynuogynų, fermentacija, distiliacija, eau-de-vie brandinimas ir išpilstymas į butelius atlikti pas patį gamintoją. Tokiu principu dirba daugelis mažų konjako gamintojų. Vartotojui tai savotiškas kokybės garantas, suteikiantis pasitikėjimą. Priešingu atveju, nors tai ir yra kokios tai konkrečios pilies pavadinimo konjakas: Cognac, bet nėra šio užrašo verta susimastyti ar šis pavadinimas yra naudojamas vien tik marketinginiais tikslais, nors dėl pačios kokybės lyg ir nėra jokių klausimų.

Mistelle – tai gėrimas, kaip pavyzdžiui Pineau de Charente / likerinis vynas. Plačiau apie šį vyną ir geriausius gamintojus (pav. Chateau de Beaulon) rasite atskiroje dalyje: „kiti gėrimai“ – „pineau de charente“ – „Chateau de Beaulon“.

Napoleon – tai oficiali konjako kategorija, tai paprastai kai kurie gamintojai ją naudoja tarp V.S.O.P ir X.O. kategoriją, bet čia yra tik to konkretaus gamintojo konjako kategorijos konjakams. Nes yra gamintojų kurie neturi savo asortimente Napoleon kategorijos. Studijos ką galėtų reikšti pats žodis NAPOLEON istorine ir kitokia prasme yra atliekamos bei darbai tęsiami, todėl artimiausiu metu turėtų būti rezultatai, kurie bus paskelbti atskiru straipsniu. Plačiau apie konjako kategorijas: „teorinė dalis“ – „konjako kategorijos ir rūšys“. Napoleon konjako kategorijos pavyzdžiai: ROULLET & Fils  Vieille Reserve NAPOLEON Cognac; Pierre SEGUINOT & Fils NAPOLEON Grande Fine Champagne Cognac; OTARD Extra Fine NAPOLEON Cognac; OMER JULLION Cognac NAPOLEON ir kiti. Kai kurie gamintojai naudoja Napoelon vardą, kuriant specialius konjakus, kaip pav. 2004 metais pristatomas Jules GAUTRET (UNICOGNAC kooperatyvas) konjakas skirtas Imperatoriaus NAPOLEON inauguravimo 200 metų jubiliejui: Cuvee d’Exceptional Bicentenaire du Sacre De NAPOLEON 1804 – 2004 ir kt.

Natural strength (angl.) – žiūrėti „Brut de fut“.

Negociant – tai didmenininkas arba prekybos įmonė, kuri atrenka  eau-de vie, juos brandina savo rūsiuose, atlieka maišymą, jeigu tai reikalinga, išpilsto į butelius ir tuomet jau parduoda savo vardo konjaką. Kitaip sakant tai ūkio subjektas, kuris neturi nuosavų (nuomojamų) vynuogynų, neatlieka fermentacijos, distilacijos. Arba gali ir turėti nuosavus vynuogynus, darantis fermentaciją ir distiliavimą, bet kai eau-de-vie neužtenka parduodamam konjako kiekiui pagaminti, todėl priverstas iš kitų pirkti papildomus kiekius.

New eau-de-vie – tai ką tik išvarytas eau-de-vie ir kuris nebuvo patalpintas į ąžuolo statines ir nėra skirtas brandinimui, o tik pardavimui kitiems. Jis yra bespalvis.

Paradis – „rojus“. Tai patalpa, esanti pas konjako gamintoją, kurioje laikomi patys seniausieji konjako spiritai, dažniausia jie laikomi stikliniuose buteliuose (paprastai talpa iki 40L), kurie vadinami „Dame-jeanne“ arba „Bonbonne“. Atskirais atvejais tokiu rojumi negali labai girtis net didieji konjako namai, kadangi jie patys perka iš tų, kurie turi dideles atsargas tokių spiritų. Ir tokias atsargas turi net ne patys konjako gamintojai, o atskirai tuo užsiimantys asmenys. Iš konjako namų, turinčių tokius „rojus“ galima paminėti kaip pav. DELAMAIN (jie niekam nepardavinėja tokio spirito); FRAPIN ((jie niekam nepardavinėja tokio spirito); HINE ((jie niekam nepardavinėja tokio spirito); TESSERON (jie gali parduoti ir parduoda tokius spiritus). Teko lankytis CROIZET konjako namuose (dar iki pardavimo 2006 metais Rusijos kompanijai), kur jų „paradis“ buvo užpildytas vien vintages konjakais, išpilstytais į butelius! Tiesa naujam savininkui, pas kuriuos teko lankytis keletą kartų, teko didelis darbas sertifikuojant tuos vintages konjakus, kadangi tam įrodančių dokumentų pritrūko. Tačiau nemaža jų dalis buvo sertifikuota.

Part des Anges – „angelų dalis“. Tai konjako spirito praradimai (per metus iki 3 %), kurie susidaro pastovaus išgaravimo  laikymo ir brandinimo metu ąžuolo statinėse.

Phylloxera – tai vabzdys, sunaikinęs daugelį Europos vynuogynų XVIII a. pabaigoje. Tai labai palietė ir konjako regioną, kai vynuogynais užsodinti plotai 1872 metais sudarė 283 tūkst. ha, tai šio kenkėjo rezultate 1893 metais vynuogynų plotas tesiekė tik 41 tūkst. ha. Tuo metu konjako regione vyravo Folle Blanch vynuogė, kuri pasirodė neatspari šiam kenkėjui. Todėl buvo surasta Ugni Blanc vynuogė, kuria buvo atsodinami vynuogynai. Ji buvo atvešta iš Amerikos, nors kaip vėliau paaiškėjo kad Ugni Blanc gimtinė yra Italija.

Petite Champagne – pagal tarimą tai Mažoji Šampanė, vienas iš konjako regionų. Plačiau žiūrėti atskiroje dalyje „Regionas Prancūzijoje – COGNAC“.

Petites eaux –  sumaišytas eau de vie ir vanduo, atliekamos redukcijos metu, prieš išpilstymą į butelius.

Premier Cru arba 1er Cru – taip galima žymėti ir konjakus, pagamintus Grande Champagne regione ir tai yra pažymėjimas, kad konjakas pagamintas pačiame geriausiame konjako gamybos regione. Tai yra oficiali kategorija, tačiau tik nedaugelis gamintojų tai pažymi ant savo butelių etikečių, kai tuo tarpu daugelis tai laiko kaip „sviestas – sviestuotas“, jeigu jau yra užrašas, kad tai Grande Champagne Cognac.

Preuve – taip buvo vadinamas konjako stiprumas XVIII a., kuomet jis buvo 60%.

Maison – tai gali būti ūkis, įmonė, konjako gamintojas, prekybos namai – Negociant.

Maitre de chai – konjako kūrimo meistras, kontroliuojantis eau-de-vie brandinimą statinėse, atliekantis skirtingų spiritų maišymą, siekiant sukurti galutinį produktą – konjaką. Kartais jis yra vadinamas „rūsio nosimi“. Savaime suprantama, kad šių svarbių meistrų vaidmuo ir atsakomybė skiriasi iš principo. Tai akivaizdžiai matyti lyginant didelių konjako namų, kuriose dirba net ištisos komandos atsakingų už tuos procesus, darbą su mažų vyndarių- konjako gamintojų darbu. Kur paprastai savininkas yra atsakingas už visus procesus, pradedant vynuogių nurinkimu, fermentacijos bei distiliacijos procesus, nekalbant jau apie konjako kūrimą. Apie tai bus galima rasti atskiruose straipsniuoe, kuriuos pristatomi ir konjako kūrimo meistrai ar net jų ištisos dinastijos.

Maitre-distillateur – tai distiliacijos meistras, atsakingas tik už distiliavimą ir išvaryto eau-de-vie kokybę. Tokius meistrus turi profesionalios daryklos arba dideli konjako namai, tačiau maži vynuogių augintojai, paprastai jų savininkai atlieka tokią funkciją patys, kaip patys yra ir „Maitre de chai“

Manche – tik ką išvaryto spirito (eau-de-vie) partijos registracija knygose pagal spirito kilmės vietovę, metus bei aromatinius kokybės parametrus.

Marchand en Gros – prekiautojas urmu, tai didmeninis prekybininkas, kuris perka ir parduoda brandintą eau-de-vie ir paprastai neparduodantis savo vardu konjako.

Mariage – „vedybos“. Tai jau galutinė eau-de-vie maišymo stadija, po kurios gamintojas dar kurį laiką išlaiko statinėse paruoštą mišinį, paprastai apie pusę metų, prieš išpilstymą į butelius.

Millesime (angl. Vintage) – tai konkrečių metų derliaus rezultatas. Čia yra labai griežta kontrolės sistema, todėl ne visi konjako gamintojai gali sau leisti tokio konjako gamybą. Tai taikoma net ir patiems didžiausiems gamintojams, kurie pagamina millesime konjaką dar per kelis dešimtmečius. Apie tai plačiau rasite straipsniuose apie atitinkamus gamintojus, tokius kaip DELAMAIN, HINE, FRAPIN ir eilę kitų, bei atskiroje dalyje: „VINTAGES konjakai“.

Montils – baltų vynuogių veislė naudojama konjako gamybai. Plačiau žiūrėti atitinkamą dalį: „Vynuogės“.

Mis en bouteille au chateau, mis en bouteille au domaine, mis an bouteille au a  la propriete (angl. estate bottled) – šis užrašas reiškia, kad visas procesas yra atliktas tik iš to gamintojo vynuogynų, fermentacija, distiliacija, eau-de-vie brandinimas ir išpilstymas į butelius atlikti pas patį gamintoją. Tokiu principu dirba daugelis mažų konjako gamintojų. Vartotojui tai savotiškas kokybės garantas, suteikiantis pasitikėjimą. Priešingu atveju, nors tai ir yra kokios tai konkrečios pilies pavadinimo konjakas: Cognac, bet nėra šio užrašo verta susimastyti ar šis pavadinimas yra naudojamas vien tik marketinginiais tikslais, nors dėl pačios kokybės lyg ir nėra jokių klausimų.

Mistelle – tai gėrimas, kaip pavyzdžiui Pineau de Charente / likerinis vynas. Plačiau apie šį vyną ir geriausius gamintojus (pav. Chateau de Beaulon) rasite atskiroje dalyje: „kiti gėrimai“ – „pineau de charente“ – „Chateau de Beaulon“.

Napoleon – tai oficiali konjako kategorija, tai paprastai kai kurie gamintojai ją naudoja tarp V.S.O.P ir X.O. kategoriją, bet čia yra tik to konkretaus gamintojo konjako kategorijos konjakams. Nes yra gamintojų kurie neturi savo asortimente Napoleon kategorijos. Studijos ką galėtų reikšti pats žodis NAPOLEON istorine ir kitokia prasme yra atliekamos bei darbai tęsiami, todėl artimiausiu metu turėtų būti rezultatai, kurie bus paskelbti atskiru straipsniu. Plačiau apie konjako kategorijas: „teorinė dalis“ – „konjako kategorijos ir rūšys“. Napoleon konjako kategorijos pavyzdžiai: ROULLET & Fils  Vieille Reserve NAPOLEON Cognac; Pierre SEGUINOT & Fils NAPOLEON Grande Fine Champagne Cognac; OTARD Extra Fine NAPOLEON Cognac; OMER JULLION Cognac NAPOLEON ir kiti. Kai kurie gamintojai naudoja Napoelon vardą, kuriant specialius konjakus, kaip pav. 2004 metais pristatomas Jules GAUTRET (UNICOGNAC kooperatyvas) konjakas skirtas Imperatoriaus NAPOLEON inauguravimo 200 metų jubiliejui: Cuvee d’Exceptional Bicentenaire du Sacre De NAPOLEON 1804 – 2004 ir kt.

Natural strength (angl.) – žiūrėti „Brut de fut“.

Negociant – tai didmenininkas arba prekybos įmonė, kuri atrenka  eau-de vie, juos brandina savo rūsiuose, atlieka maišymą, jeigu tai reikalinga, išpilsto į butelius ir tuomet jau parduoda savo vardo konjaką. Kitaip sakant tai ūkio subjektas, kuris neturi nuosavų (nuomojamų) vynuogynų, neatlieka fermentacijos, distilacijos. Arba gali ir turėti nuosavus vynuogynus, darantis fermentaciją ir distiliavimą, bet kai eau-de-vie neužtenka parduodamam konjako kiekiui pagaminti, todėl priverstas iš kitų pirkti papildomus kiekius.

New eau-de-vie – tai ką tik išvarytas eau-de-vie ir kuris nebuvo patalpintas į ąžuolo statines ir nėra skirtas brandinimui, o tik pardavimui kitiems. Jis yra bespalvis.

Paradis – „rojus“. Tai patalpa, esanti pas konjako gamintoją, kurioje laikomi patys seniausieji konjako spiritai, dažniausia jie laikomi stikliniuose buteliuose (paprastai talpa iki 40L), kurie vadinami „Dame-jeanne“ arba „Bonbonne“. Atskirais atvejais tokiu rojumi negali labai girtis net didieji konjako namai, kadangi jie patys perka iš tų, kurie turi dideles atsargas tokių spiritų. Ir tokias atsargas turi net ne patys konjako gamintojai, o atskirai tuo užsiimantys asmenys. Iš konjako namų, turinčių tokius „rojus“ galima paminėti kaip pav. DELAMAIN (jie niekam nepardavinėja tokio spirito); FRAPIN ((jie niekam nepardavinėja tokio spirito); HINE ((jie niekam nepardavinėja tokio spirito); TESSERON (jie gali parduoti ir parduoda tokius spiritus). Teko lankytis CROIZET konjako namuose (dar iki pardavimo 2006 metais Rusijos kompanijai), kur jų „paradis“ buvo užpildytas vien vintages konjakais, išpilstytais į butelius! Tiesa naujam savininkui, pas kuriuos teko lankytis keletą kartų, teko didelis darbas sertifikuojant tuos vintages konjakus, kadangi tam įrodančių dokumentų pritrūko. Tačiau nemaža jų dalis buvo sertifikuota.

Part des Anges – „angelų dalis“. Tai konjako spirito praradimai (per metus iki 3 %), kurie susidaro pastovaus išgaravimo  laikymo ir brandinimo metu ąžuolo statinėse.

Phylloxera – tai vabzdys, sunaikinęs daugelį Europos vynuogynų XVIII a. pabaigoje. Tai labai palietė ir konjako regioną, kai vynuogynais užsodinti plotai 1872 metais sudarė 283 tūkst. ha, tai šio kenkėjo rezultate 1893 metais vynuogynų plotas tesiekė tik 41 tūkst. ha. Tuo metu konjako regione vyravo Folle Blanch vynuogė, kuri pasirodė neatspari šiam kenkėjui. Todėl buvo surasta Ugni Blanc vynuogė, kuria buvo atsodinami vynuogynai. Ji buvo atvešta iš Amerikos, nors kaip vėliau paaiškėjo kad Ugni Blanc gimtinė yra Italija.

Petite Champagne – pagal tarimą tai Mažoji Šampanė, vienas iš konjako regionų. Plačiau žiūrėti atskiroje dalyje „Regionas Prancūzijoje – COGNAC“.

Petites eaux –  sumaišytas eau de vie ir vanduo, atliekamos redukcijos metu, prieš išpilstymą į butelius.

Premier Cru arba 1er Cru – taip galima žymėti ir konjakus, pagamintus Grande Champagne regione ir tai yra pažymėjimas, kad konjakas pagamintas pačiame geriausiame konjako gamybos regione. Tai yra oficiali kategorija, tačiau tik nedaugelis gamintojų tai pažymi ant savo butelių etikečių, kai tuo tarpu daugelis tai laiko kaip „sviestas – sviestuotas“, jeigu jau yra užrašas, kad tai Grande Champagne Cognac.

Preuve – taip buvo vadinamas konjako stiprumas XVIII a., kuomet jis buvo 60%.

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *