Atgal

UNIKALI Bruno Paillard šampano „Extra Brut Premiere Cuvee“ degustacija

UNIKALI Bruno Paillard  šampano „Extra Brut Premiere Cuvee“ degustacija – jau  vasario 13d. 

 

BRUNO PAILLARD pirmieji šampano namai, pradėję oficialiai rašyti „disgorgement“ (išvalymas butelio turinio nuo nuosėdų ir mielių, prieš pat butelio uždarymą kamščiu) datą antrinėje etiketėje (kol kas tai nėra privaloma iki šių dienų). Ir tai padarė dar 1983 metais! (Šampano namai įsteigti 1981 metais), po to tai pradėjo daryti ir kiti šampano, gamintojai, kurie mano giliu įsitikinimu, gerbia ne tik save, bet pirmiausia vartotojus, kuriems tai yra svarbu: kiek ilgai šampaną galima laikyti ir ar jam nėra besibaigiantis vartojimo laikotarpis.

Šampano žinovai žino, kad procesas butelyje vyksta pastoviai, kurio pasekoje keičiasi šampano stilius ir tai gali apimti penkias – šešias mažiau / daugiau brandos stadijas (aromatų kompleksiškumas): pirmiausia dominuoja vaisiniai aromatai (citrusiniai ir raudonų uogų), po to gėliniai (baltų gėlių ir rožių), prieskoniniai ir riešutų, toliau kepamos duonos aromatai ir galiausia cukruje virtų vaisių ir imbierinių kepinių). Ir tik po 4 ar 5 metų gali būti pasiekiami prieskoniniai aromatai. Tą tvirtina Bruno Paillard, kuris ir iškiria auksčiau išvardintus evoliucijos etapus, kurie vyksta šampano butelyje, juos laikant po „disgorgement“. Ir tuo tikslu jis sukūrė ypatingą kolekcija: tos pačios rūšies šampanų, kurie padaryti su skirtingais „disgorgement“ 3 metų intervalais.

Taigi pirmą kartą šampano mėgėjams (ir ne tik Lietuvoje!) yra pristatomas BRUNO PAILLARD šampano „Extra Brut Premiere Cuvee“  skonių ir aromatų evoliucijos pavyzdys (labai limituotas kiekis), kai butelio „disgorgement“ buvo atliktas prieš pusę metų (2018m. gegužė), to paties šampano antro butelio „disgorgement“ buvo atliktas prieš 3 metus (2015m. gruodis), trečias butelis atitinkamai – prieš 6 metus (2012m. liepa),  ketvirtas butelis – prieš 9 metus (2009m. gruodis), penktas butelis – prieš 12 metų (2006m. sausis).

Taigi ši degustacija yra unikali: degustuojamas šampanas, kuris pagamintas, naudojant 2002 metų derliaus bei ankstesnių metų rezervinius vynus! Ir tai NV šampanas, kuris buvo laikomas Bruno Paillard rūsiuose net daugiau kaip 12 metų! Degustuosime tą patį šampaną: „Extra Brut Premiere Cuvee“, tik skirtingomis datomis atliktas butelio išvalymas nuo nuosėdų bei mielių:

2018 m. gegužė (bazinis 2014 metų derliaus vynas plius 30 % rezervinių vynų):

2015 m. gruodis (bazinis 2010 metų derliaus vynas plius 33 % rezervinių vynų):

2012m. liepa (bazinis 2008 metų derliaus vynas plius šiek tiek mažiau nei 30 % rezervinių vynų):

2009m. gruodis (bazinis 2005 metų derliaus vynas plius 30 % rezervinių vynų):

2006m. sausis (bazinis 2002 metų derliaus vynas plius 31 % rezervinių vynų):

Bruno Paillard šį šampaną („Extra Brut Premiere Cuvee“ ) laiko ant mielių butelyje ne mažiau kaip 3 metus, po „disgorgement“ butelius dar laiko pas save rusyje ne mažiau kaip 5 mėnesius ir tik po to užklijuoja atitinkamai etiketes bei pradeda eksporto operacijas: eksportas (visų šampanų) sudaro net 80 % viso parduodamo kiekio (metiniai pardavimai iš viso apie 450 tūkst. but.). Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, vynuogės yra net iš 89 skirtingų plotelių (lieux-dits), iš  kurių vynuogės spaudžiamos atskirai iš kiekvieno, tiek ir iš skirtingų vynuogių veislių, tiek atskirai pagal plotelius (lieux-dits).

Visiems NV šampanams naudojami rezerviniai vynai, kurie laikomi tiek plieninėse talpose (viso turi 96 įvairaus dydžio), tiek ir ąžuolo statinėse (viso turi 400 ąžuolinių statinių). Rezerviniai vynai priklausomai nuo šampano rūšies (NV: Premiere Cuvee, Blanc de Blancs ir Rose) sudaro nuo 20 iki 50 % viso maišomo kiekio, palyginus su bazinių derliaus metų kiekiu (pav. paskutiniai derliaus metai šiam šampanui pagaminti buvo 2015!). Be to, rezerviniai vynai yra dar nuo 1985  ir daugelio sekančių metų derliaus, kurių dalis panaudojama einamųjų metų derliaus šampanų gamybai. O jų dalis papildoma einamųjų metų derliaus dalis, skirta rezerviniams vynams papildyti. Kiek yra kitaip su Chardonnay rezerviniais vynais, kadangi jų šampanas Blanc de Blancs gaminamas tik iš Grand Cru kaimeliuose auginamų vynuogių, todėl šie Chardonnay rezerviniai vynai laikomi atskirai nuo bendrų rezervinių vynų. Šis metodas panašus į „Solera“, tačiau turi savo pavadinimą „Perpetual reserve“. Pavyzdžiui, į 2014 metų derliaus vyną yra įmaišyta net 28 metų derliaus metų vynų (2013-1985)!

Šampanas „Extra Brut Premiere Cuvee“ gaminamas iš 3 vynuogių (Pinot Noir, Chardonnay bei Pinot Meunier), tačiau iš kokių vietovių yra vynuogės Bruno Paillard tai laiko komercine paslaptimi. Šiam šampanui pagaminti yra toks vynuogių santykis: Pinot Noir 45%, Chardonnay 33 % bei Pinot Mounier 22%. Pirminė vyno fermentacija dalinai buvo atliekam ąžuolo statinėse (apie 20%), о likusi dalis – plieninėse talpose. Vynuogės yra naudojamos iš daugiau kaip 30 kaimelių, o kokios proporcijos bei vynuogės yra griežta paslaptis.  Šiam šampanui „dosage“  naudojamas mažas kiekis cukraus (iki 6 gramų). „Dosage“ naudojamas tik pagamintas iš cukranendrių.

Iš viso Bruno Paillard turi nuosavybėje 32 ha vynuogynų, iš kurių net 14,4 ha yra Grand Cru  ir Premier Cru kaimeliuose (Le Mesnil sur Oger – 4ha ; Oger – 4 ha; Verzennay ir Verzy – viso  1,4 ha; Ambonnay ir Bouzy – viso 1,9 ha, Cumieres (2 ha), Vertus (1,1 ha). Tik Les Riceys kaimelis (Aube subregionas – 7,5 ha) yra išimtis iš tos taisyklės: dėl Pinot Noir vynuogių specifinių savybių. Vynuogės nuosavuose vynuogynuose yra: Pinot Noir – 13 ha; Chardonnay – 11,7 ha ir Pinot Meunier – 7,3 ha. Pirmieji vynuogynai buvo įsigyti 1994 metais: 3 ha Grand Cru kaimelyje Oger). Visi vynuogynai susideda iš daugiau kaip 100 skirtingų plotelių (lieux-dits). Vynuogės iš nuosavų vynuogynų sudaro tarp 50-60 % viso poreikio, kitos perkamos tik iš patikimų vynuogynų savininkų, su kuriais pradėjo dirbti nuo pačios veiklos pradžios (vynuogynai yra iš skirtingų 40 kaimelių).

 

Juozas Kabašinskas

UNIKALI Bruno Paillard  šampano „Extra Brut Premiere Cuvee“ degustacija – jau  vasario 13d. 

 

BRUNO PAILLARD pirmieji šampano namai, pradėję oficialiai rašyti „disgorgement“ (išvalymas butelio turinio nuo nuosėdų ir mielių, prieš pat butelio uždarymą kamščiu) datą antrinėje etiketėje (kol kas tai nėra privaloma iki šių dienų). Ir tai padarė dar 1983 metais! (Šampano namai įsteigti 1981 metais), po to tai pradėjo daryti ir kiti šampano, gamintojai, kurie mano giliu įsitikinimu, gerbia ne tik save, bet pirmiausia vartotojus, kuriems tai yra svarbu: kiek ilgai šampaną galima laikyti ir ar jam nėra besibaigiantis vartojimo laikotarpis.

Šampano žinovai žino, kad procesas butelyje vyksta pastoviai, kurio pasekoje keičiasi šampano stilius ir tai gali apimti penkias – šešias mažiau / daugiau brandos stadijas (aromatų kompleksiškumas): pirmiausia dominuoja vaisiniai aromatai (citrusiniai ir raudonų uogų), po to gėliniai (baltų gėlių ir rožių), prieskoniniai ir riešutų, toliau kepamos duonos aromatai ir galiausia cukruje virtų vaisių ir imbierinių kepinių). Ir tik po 4 ar 5 metų gali būti pasiekiami prieskoniniai aromatai. Tą tvirtina Bruno Paillard, kuris ir iškiria auksčiau išvardintus evoliucijos etapus, kurie vyksta šampano butelyje, juos laikant po „disgorgement“. Ir tuo tikslu jis sukūrė ypatingą kolekcija: tos pačios rūšies šampanų, kurie padaryti su skirtingais „disgorgement“ 3 metų intervalais.

Taigi pirmą kartą šampano mėgėjams (ir ne tik Lietuvoje!) yra pristatomas BRUNO PAILLARD šampano „Extra Brut Premiere Cuvee“  skonių ir aromatų evoliucijos pavyzdys (labai limituotas kiekis), kai butelio „disgorgement“ buvo atliktas prieš pusę metų (2018m. gegužė), to paties šampano antro butelio „disgorgement“ buvo atliktas prieš 3 metus (2015m. gruodis), trečias butelis atitinkamai – prieš 6 metus (2012m. liepa),  ketvirtas butelis – prieš 9 metus (2009m. gruodis), penktas butelis – prieš 12 metų (2006m. sausis).

Taigi ši degustacija yra unikali: degustuojamas šampanas, kuris pagamintas, naudojant 2002 metų derliaus bei ankstesnių metų rezervinius vynus! Ir tai NV šampanas, kuris buvo laikomas Bruno Paillard rūsiuose net daugiau kaip 12 metų! Degustuosime tą patį šampaną: „Extra Brut Premiere Cuvee“, tik skirtingomis datomis atliktas butelio išvalymas nuo nuosėdų bei mielių:

2018 m. gegužė (bazinis 2014 metų derliaus vynas plius 30 % rezervinių vynų):

2015 m. gruodis (bazinis 2010 metų derliaus vynas plius 33 % rezervinių vynų):

2012m. liepa (bazinis 2008 metų derliaus vynas plius šiek tiek mažiau nei 30 % rezervinių vynų):

2009m. gruodis (bazinis 2005 metų derliaus vynas plius 30 % rezervinių vynų):

2006m. sausis (bazinis 2002 metų derliaus vynas plius 31 % rezervinių vynų):

Bruno Paillard šį šampaną („Extra Brut Premiere Cuvee“ ) laiko ant mielių butelyje ne mažiau kaip 3 metus, po „disgorgement“ butelius dar laiko pas save rusyje ne mažiau kaip 5 mėnesius ir tik po to užklijuoja atitinkamai etiketes bei pradeda eksporto operacijas: eksportas (visų šampanų) sudaro net 80 % viso parduodamo kiekio (metiniai pardavimai iš viso apie 450 tūkst. but.). Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, vynuogės yra net iš 89 skirtingų plotelių (lieux-dits), iš  kurių vynuogės spaudžiamos atskirai iš kiekvieno, tiek ir iš skirtingų vynuogių veislių, tiek atskirai pagal plotelius (lieux-dits).

Visiems NV šampanams naudojami rezerviniai vynai, kurie laikomi tiek plieninėse talpose (viso turi 96 įvairaus dydžio), tiek ir ąžuolo statinėse (viso turi 400 ąžuolinių statinių). Rezerviniai vynai priklausomai nuo šampano rūšies (NV: Premiere Cuvee, Blanc de Blancs ir Rose) sudaro nuo 20 iki 50 % viso maišomo kiekio, palyginus su bazinių derliaus metų kiekiu (pav. paskutiniai derliaus metai šiam šampanui pagaminti buvo 2015!). Be to, rezerviniai vynai yra dar nuo 1985  ir daugelio sekančių metų derliaus, kurių dalis panaudojama einamųjų metų derliaus šampanų gamybai. O jų dalis papildoma einamųjų metų derliaus dalis, skirta rezerviniams vynams papildyti. Kiek yra kitaip su Chardonnay rezerviniais vynais, kadangi jų šampanas Blanc de Blancs gaminamas tik iš Grand Cru kaimeliuose auginamų vynuogių, todėl šie Chardonnay rezerviniai vynai laikomi atskirai nuo bendrų rezervinių vynų. Šis metodas panašus į „Solera“, tačiau turi savo pavadinimą „Perpetual reserve“. Pavyzdžiui, į 2014 metų derliaus vyną yra įmaišyta net 28 metų derliaus metų vynų (2013-1985)!

Šampanas „Extra Brut Premiere Cuvee“ gaminamas iš 3 vynuogių (Pinot Noir, Chardonnay bei Pinot Meunier), tačiau iš kokių vietovių yra vynuogės Bruno Paillard tai laiko komercine paslaptimi. Šiam šampanui pagaminti yra toks vynuogių santykis: Pinot Noir 45%, Chardonnay 33 % bei Pinot Mounier 22%. Pirminė vyno fermentacija dalinai buvo atliekam ąžuolo statinėse (apie 20%), о likusi dalis – plieninėse talpose. Vynuogės yra naudojamos iš daugiau kaip 30 kaimelių, o kokios proporcijos bei vynuogės yra griežta paslaptis.  Šiam šampanui „dosage“  naudojamas mažas kiekis cukraus (iki 6 gramų). „Dosage“ naudojamas tik pagamintas iš cukranendrių.

Iš viso Bruno Paillard turi nuosavybėje 32 ha vynuogynų, iš kurių net 14,4 ha yra Grand Cru  ir Premier Cru kaimeliuose (Le Mesnil sur Oger – 4ha ; Oger – 4 ha; Verzennay ir Verzy – viso  1,4 ha; Ambonnay ir Bouzy – viso 1,9 ha, Cumieres (2 ha), Vertus (1,1 ha). Tik Les Riceys kaimelis (Aube subregionas – 7,5 ha) yra išimtis iš tos taisyklės: dėl Pinot Noir vynuogių specifinių savybių. Vynuogės nuosavuose vynuogynuose yra: Pinot Noir – 13 ha; Chardonnay – 11,7 ha ir Pinot Meunier – 7,3 ha. Pirmieji vynuogynai buvo įsigyti 1994 metais: 3 ha Grand Cru kaimelyje Oger). Visi vynuogynai susideda iš daugiau kaip 100 skirtingų plotelių (lieux-dits). Vynuogės iš nuosavų vynuogynų sudaro tarp 50-60 % viso poreikio, kitos perkamos tik iš patikimų vynuogynų savininkų, su kuriais pradėjo dirbti nuo pačios veiklos pradžios (vynuogynai yra iš skirtingų 40 kaimelių).

 

Juozas Kabašinskas

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *