Atgal

Žodynėlis: Q …. V

Queues – „uodegos“. Paskutinis  – ketvirtasis – iš distiliavimo aparato varymas. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Rancio – specifinė aromatų puokštė, būdinga ilgai brandintiems konjakams. Plačiau žiūrėti: „kaip degustuoti konjaką“ – „aromatai“.

Recolte – derlius.

Reduction – redukcija, eau-de-vie stiprumo mažinimas. Plačiau: „konjako gamybos procesas“ – „redukcija“.

Reserve de la Famille – terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

Reserve des Ancetres arba Reserve Ancestrale –  terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – protėvių rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

Reserve Patriomoniale – terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos senelių rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

S.A. – tai ūkio subjektas kaip korporacija, kurios veikia valstybėse, kur galioja civilinė teisė. Tai ar bendrovė, ar partnerystės bendrovė ar akcinė bendrovė – akcininkai nėra viešai atskleidžiami. Galima paminėti tokius konjako namus, kaip S.A. CAMUS LE GRANDE MARQUE; S.A. CROIZET ; S.A. COGNAC GAUTIER; S.A. LEOPOLD GOURMEL;  S.A. DELAMAIN & Cie; S.A. DISTILLERIE DE LA TOUR; S.A. LA GABARE; S.A. LA GRANDE (Louis Bouron Cognac); S.A.HARDY COGNAC; S.A. LARSEN; H. MOUNIER S.A.; S.A. J.NORMANDIN MERCIER; MAISON PRUNIER S.A.; S.A. RAGNAUD SABOURIN; S.A. THOMAS HINE & Co; S.A. TIFFON COGNAC; S.A. COGNAC RENE LUC CHABASSE ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

S.A.R.L. (Societe a responsabilite limitee) – tai atitikmuo pas mus Lietuvoje veikiančioms uždaroms akcinėns bendrovėms, kurių akcininkai atsako tik savo dalimi akciniame kapitale ir yra apribotas akcijų pardavimas pagal Prancūzijos įstatymines nuostatas. Galima paminėti tokius konjako gamintojus, kurie veikia kaip šios ribotos atsakomybės bendrovės, kaip:  S.A.R.L. Maison Paul Beau; S.A.R.L. De Bibardies (konjakas Francois Voyer); S.A.R.L. Brastad Tiffon; S.A.R.L. Chateau Chesnel; S.A.R.L. Chateau Montifaud; S.A.R.L. Chateau de Beaulon; S.A.R.L. Cognac Dudugnon;  S.A.R.L. Francois Peyrot; S.A.R.L. Maison A.E.Dor; S.A.R.L. Drouet & Fils; S.A.R.L. F.t.d. (Maxim Trijol Cognac); S.A.R.L. Forgeron; S.A.R.L. Hawkins Distribution (Richard Delisle Cognac); S.A.R.L. Jean Fillioux; S.A.R.L. Remi Landier; S.A.R.L. J.Painturaud; S.A.R.L. Pierre de Segonzac; S.A.R.L. Raymond Ragnaud; S.A.R.L. La Soloire (Bernard Boutinet Cognac) ir kt.   Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

S.A.S. (Societe par actions simplifee) – tai pirmasis įstatymas Prancūzijoje, kuriam suteikiama viršenybė prieš civilinį kodeksą. Tai akcinių bendrovių įstatymas.Galima paminėti labiausia žinomus konjako namus, kurie veikia kaip akcinės bendrovės, kaip: COURVOISIER S.A.S; SAS BISQUIT DUBOICHE Et Cie; S.A.S COGNAC FERRAND; S.A.S COGNAC LHERAUD; S.A.S COGNACS GODET; S.A.S. DISTILLERIE VINET-DELPECH; S.A.S A.DE FUSSIGNY; S.A.S JENSSEN; S.A.S LOUIS ROYER; S.A.S. COGNAC DE LUZE;  ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

SCEA (Societe Civile d’Exploitation Agricole) – tai Prancūzijoje verslo teisinė forma, kuria nustatoma ūkio subjekto žemės ūkyje atsakomybės ribos bei atitinkami reikalavimai jos steigimui, veiklai bei narystei. Kaip pavyzdžiui: šio junginio nariais gali būti bent vienas ūkininkas, bet ne mažiau kaip 2 ir neribijant maksimalaus skaičiaus; generalinis direktorius privalo būti tik samdomas ir nesusijęs su naryste bei pan. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

Saintonien – kreidinio dirvožemio rūšis randama tik Petite Champagne vietovėje.

Secondes – „antriniai spiritai“. Taip vadinamas trečias spirito varymas, gaunamas iš distiliavimo aparato, antros distiliacijos metu gaunamas iš karto po „širdies“. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Serpentin – distilaivimo aparato dalis. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Single distillerie – konjakas, kurio spiritai buvo pagaminti atitinkamoje distiliacinėje ir rodo ypatingas savybes ar charakteristikas. Čia galima pažymėti keletą tokių konjakų, kuriuos gamina HENNESSY (Single Distillery Camp Romain Fine Cognac; Single Distillery LE PEY Fine Cognac; Single Distillery IZAMBARD Fine Cognac) bei LOUIS ROYER (Distillerie de l’Ecole Petite Champagne Cognac; Distillerie Les Magnolies Grande Champagne Cognac; Distillerie Des Saules Borderies Cognac; Distillerie D’aumagne Fins Bois Cognac; Distillerie Chantal Bois Bois) ir kai kurie kiti. Plačiau apie tai straipsniuose apie paminėtų konjako namų asortimentą. Tačiau tokiu pavyzdžiu, mano nuomone, gali būti ir kiekvienas vynuogių augintojas, kuris atlieka visus konjako gamybos procesus, įskaitant ir vienintelį distiliavimo aparato, kuriuo pagamina eau-de-vie ir pristato konjaką savo vardu, su visomis tik jam būdingomis specifinėmis charakteristikomis.

SNC (Societe en nom collectif) – Prancūzijoje tai tikros patnerystės bendrovė, kur partneriai atsako bendrai tiek už bendrus įvairius įsipareigojimus ir skolas. Partneriai moka mokesčius tik asmeniškai nuo jiems priklausančios pelno dalies, o pati bendrovė pelno mokesčio nemoka apskritai. Galima paminėti tokius konjako namus, kaip: SNC P.FRAPIN & Cie; SNC DU MAINE DRILHON (konjakai ABK6; Leyrat; Le Reviseur); SNC J.Y. & F.MOINE ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu šie veiklos ypatumai.

Societe – Prancūzijoje tai PLC (Public Limited Company) – akcinė bendrovė, kurios akcijos yra viešai platinamos. Tai tik 3 patys didžiausieji konjako namai: SOCIETE JAS HENNESSY et Cie; SOCIETE MARTELL; SOCIETE REMY COINTREAU (konjakas Remy Martin).

Teroir – tai mikroklimato bei dirvožemio derinys, visuma, sudaranti unikalias sąlygas sukurti atitinkamo charakterio ir kategorijos konjaką.

Tannin –  tai atitinkamas ąžuolo, kuris yra naudojamas konjako brandinimui skirtose statinėse, elementas, suteikiantis eau-de-vie spalvą bei aromatus.

Tetes – „galvos“ – tai pirmasis eau-de-vie, kuris gaunamas antro  distiliavimo metu pačioje pradžioje. Jis paprastai yra nenaudojamas,  tačiau kai kurie distiliuotojai įsigudrina jį dar kartą distiliuoti, atlikdami pirmą varymą kartu su vynu. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Tonneau – Konjako regione taip vadinama bet kokios talpos didelė statinė (Bordo regione tai terminas, kuriuos paskoma apie 900 L talpos statinę).

Tonnelier – statinių meistras/gamintojas.

Tonnellerie – tai statinių gamintojas, kuris gali būti nepriklausomas nuo konjako gamintojų, kartais tai yra didžiųjų konjako namų dukterinė įmonė arba padalinys Galima paminėti pačius žinomiausius statinių gamintojus, tokius kaip: SEGUIN MOREAU; TARANSAUD; LEROI ir kt. Apie kai kuriuos statinių gamintojus bus galima plačiau paskaityti: „Viskas apie konjaką“ – „Istoriniai įvykiai“.

Topette – maža pailga stiklinė, skirta eau-de-vie paėmimui iš pačios statinės per ertmę, kuri paprastai yra uždaroma kamščiu ir įpylimui į degustacines taures.  Jas naudoja profesionalūs degustatoriai arba „rūsio nosys“, bet tai yra puiki galimybė pamatyti tą procesą ir eiliniams lankytojams.

Torula Cognacensis – tai pelėsis, kuris kaupiasi ant patalpų, kuriose brandinamas eau-de-vie, baltų sienų ir stogų. Tai vyksta dėl išgaravimo iš statinių, kuris vadinamas „angels share“.

Three-Star – anksčiau buvo naudojamas žodis apibūdinantis pačią žemiausią konjako kategoriją -kaip jauniausias konjakas. Dabar tai naudojama kaip VS kategorija. Plačiau apie kitas kategorijas VSOP; XO ir kitus pavadinimus: „teorinė dalis“ – „konjako kategorijos ir rūšys“.

Trancois – ąžuolas, kuris naudojamas ąžuolo statinėms, kuriose brandinamas eau-de-vie, gaminti. Šis ąžuolas yra iš Prancūzijos departamento Allier.

Ugni Blanc – pagrindinė balta vynuogių veislė, kuri naudojama konjako gamybai. Plačiau skaityti dalyje: „vynuogės“.

Uses – tai konjako panaudojimas kitų produktų gamybai, tokių kaip Pineau de Charente, likeriams, kitiems gėrimams. Uses  Prancūzijoje yra žinomas kaip „mutations“.

Vieilissement – tai konjako brandinimo procesas, kurio metu eau-de-vie „senėja“. Žodžiai vieux, vieille reiškia kad pagamintas konjakas yra ilgo brandinimo.

Vigne – vynuogės uoga.

Viticultier – asmuo, kuris augina vynuoges, ir nebūtinai vynuogyno savininkas. Kadangi yra vynuogynų savininkų, kurie savo vynuogynus yra išnuomavę kitiems asmenims, kurie vykdo veiklą, susijusią su konjako gamyba. Tokiais pavyzdžiais gali būti ir konjako gamintojai: LEOPOLD GOURMEL (nuosavų vynuogynų neturi, todėl nuomojasi apie 40 ha vynuogynų Fins Bois subregione); JEAN FILLIOUX (turi nuosavus vynuogynus Grande Champagne regione, bet dar nuomojasi dalį vynuogynų iš kaimynų) ir kt.

Vignerons indépendants de France (CNCP) – Prancūzijos Nacionalinė vyno gamintojų asociacija, įkurta 1978, jungianti nepriklausomus vyno (mūsų atveju konjako) gamintojus. Konjako regione yra tokios asociacijos padalinys.

Vignerons indépendants – nepriklausomas konjako gamintojas, kuris turi vynuogynus ir  ir pats savarankiškai atlieka visus konjako kūrimo procesus (vyno spaudimas, fermentacija, distiliacija, brandinimas) iki pat išpilstymo į butelius. Ant jų konjako butelio etiketės privalo būti skiriamas logo: INDEPENDENDANT VIGNERON.

terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

VS – bazinė konjako kategorija, kuri reiškia, kad jauniausias konjakas turi būti brandintas ne mažiau 2,5 metų. Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

VSOP (Very Special Old Pale) – reiškia, kad konjakas turi būti brandintas ne mažiau kaip 4,5 metų. Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

XO (Extra Old) – reiškia, kad konjakas turi būti brandintas ne mažiau kaip 6,5 metų (nuo 2016 metų šis terminas padidintas iki 10 metų). Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

Queues – „uodegos“. Paskutinis  – ketvirtasis – iš distiliavimo aparato varymas. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Rancio – specifinė aromatų puokštė, būdinga ilgai brandintiems konjakams. Plačiau žiūrėti: „kaip degustuoti konjaką“ – „aromatai“.

Recolte – derlius.

Reduction – redukcija, eau-de-vie stiprumo mažinimas. Plačiau: „konjako gamybos procesas“ – „redukcija“.

Reserve de la Famille – terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

Reserve des Ancetres arba Reserve Ancestrale –  terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – protėvių rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

Reserve Patriomoniale – terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos senelių rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

S.A. – tai ūkio subjektas kaip korporacija, kurios veikia valstybėse, kur galioja civilinė teisė. Tai ar bendrovė, ar partnerystės bendrovė ar akcinė bendrovė – akcininkai nėra viešai atskleidžiami. Galima paminėti tokius konjako namus, kaip S.A. CAMUS LE GRANDE MARQUE; S.A. CROIZET ; S.A. COGNAC GAUTIER; S.A. LEOPOLD GOURMEL;  S.A. DELAMAIN & Cie; S.A. DISTILLERIE DE LA TOUR; S.A. LA GABARE; S.A. LA GRANDE (Louis Bouron Cognac); S.A.HARDY COGNAC; S.A. LARSEN; H. MOUNIER S.A.; S.A. J.NORMANDIN MERCIER; MAISON PRUNIER S.A.; S.A. RAGNAUD SABOURIN; S.A. THOMAS HINE & Co; S.A. TIFFON COGNAC; S.A. COGNAC RENE LUC CHABASSE ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

S.A.R.L. (Societe a responsabilite limitee) – tai atitikmuo pas mus Lietuvoje veikiančioms uždaroms akcinėns bendrovėms, kurių akcininkai atsako tik savo dalimi akciniame kapitale ir yra apribotas akcijų pardavimas pagal Prancūzijos įstatymines nuostatas. Galima paminėti tokius konjako gamintojus, kurie veikia kaip šios ribotos atsakomybės bendrovės, kaip:  S.A.R.L. Maison Paul Beau; S.A.R.L. De Bibardies (konjakas Francois Voyer); S.A.R.L. Brastad Tiffon; S.A.R.L. Chateau Chesnel; S.A.R.L. Chateau Montifaud; S.A.R.L. Chateau de Beaulon; S.A.R.L. Cognac Dudugnon;  S.A.R.L. Francois Peyrot; S.A.R.L. Maison A.E.Dor; S.A.R.L. Drouet & Fils; S.A.R.L. F.t.d. (Maxim Trijol Cognac); S.A.R.L. Forgeron; S.A.R.L. Hawkins Distribution (Richard Delisle Cognac); S.A.R.L. Jean Fillioux; S.A.R.L. Remi Landier; S.A.R.L. J.Painturaud; S.A.R.L. Pierre de Segonzac; S.A.R.L. Raymond Ragnaud; S.A.R.L. La Soloire (Bernard Boutinet Cognac) ir kt.   Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

S.A.S. (Societe par actions simplifee) – tai pirmasis įstatymas Prancūzijoje, kuriam suteikiama viršenybė prieš civilinį kodeksą. Tai akcinių bendrovių įstatymas.Galima paminėti labiausia žinomus konjako namus, kurie veikia kaip akcinės bendrovės, kaip: COURVOISIER S.A.S; SAS BISQUIT DUBOICHE Et Cie; S.A.S COGNAC FERRAND; S.A.S COGNAC LHERAUD; S.A.S COGNACS GODET; S.A.S. DISTILLERIE VINET-DELPECH; S.A.S A.DE FUSSIGNY; S.A.S JENSSEN; S.A.S LOUIS ROYER; S.A.S. COGNAC DE LUZE;  ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

SCEA (Societe Civile d’Exploitation Agricole) – tai Prancūzijoje verslo teisinė forma, kuria nustatoma ūkio subjekto žemės ūkyje atsakomybės ribos bei atitinkami reikalavimai jos steigimui, veiklai bei narystei. Kaip pavyzdžiui: šio junginio nariais gali būti bent vienas ūkininkas, bet ne mažiau kaip 2 ir neribijant maksimalaus skaičiaus; generalinis direktorius privalo būti tik samdomas ir nesusijęs su naryste bei pan. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu jų veiklos ypatumai.

Saintonien – kreidinio dirvožemio rūšis randama tik Petite Champagne vietovėje.

Secondes – „antriniai spiritai“. Taip vadinamas trečias spirito varymas, gaunamas iš distiliavimo aparato, antros distiliacijos metu gaunamas iš karto po „širdies“. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Serpentin – distilaivimo aparato dalis. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Single distillerie – konjakas, kurio spiritai buvo pagaminti atitinkamoje distiliacinėje ir rodo ypatingas savybes ar charakteristikas. Čia galima pažymėti keletą tokių konjakų, kuriuos gamina HENNESSY (Single Distillery Camp Romain Fine Cognac; Single Distillery LE PEY Fine Cognac; Single Distillery IZAMBARD Fine Cognac) bei LOUIS ROYER (Distillerie de l’Ecole Petite Champagne Cognac; Distillerie Les Magnolies Grande Champagne Cognac; Distillerie Des Saules Borderies Cognac; Distillerie D’aumagne Fins Bois Cognac; Distillerie Chantal Bois Bois) ir kai kurie kiti. Plačiau apie tai straipsniuose apie paminėtų konjako namų asortimentą. Tačiau tokiu pavyzdžiu, mano nuomone, gali būti ir kiekvienas vynuogių augintojas, kuris atlieka visus konjako gamybos procesus, įskaitant ir vienintelį distiliavimo aparato, kuriuo pagamina eau-de-vie ir pristato konjaką savo vardu, su visomis tik jam būdingomis specifinėmis charakteristikomis.

SNC (Societe en nom collectif) – Prancūzijoje tai tikros patnerystės bendrovė, kur partneriai atsako bendrai tiek už bendrus įvairius įsipareigojimus ir skolas. Partneriai moka mokesčius tik asmeniškai nuo jiems priklausančios pelno dalies, o pati bendrovė pelno mokesčio nemoka apskritai. Galima paminėti tokius konjako namus, kaip: SNC P.FRAPIN & Cie; SNC DU MAINE DRILHON (konjakai ABK6; Leyrat; Le Reviseur); SNC J.Y. & F.MOINE ir kt. Plačiau bus galima rasti ten kur bus pristatomi konjako gamintojai kaip ūkio subjektai ir kur svarbu šie veiklos ypatumai.

Societe – Prancūzijoje tai PLC (Public Limited Company) – akcinė bendrovė, kurios akcijos yra viešai platinamos. Tai tik 3 patys didžiausieji konjako namai: SOCIETE JAS HENNESSY et Cie; SOCIETE MARTELL; SOCIETE REMY COINTREAU (konjakas Remy Martin).

Teroir – tai mikroklimato bei dirvožemio derinys, visuma, sudaranti unikalias sąlygas sukurti atitinkamo charakterio ir kategorijos konjaką.

Tannin –  tai atitinkamas ąžuolo, kuris yra naudojamas konjako brandinimui skirtose statinėse, elementas, suteikiantis eau-de-vie spalvą bei aromatus.

Tetes – „galvos“ – tai pirmasis eau-de-vie, kuris gaunamas antro  distiliavimo metu pačioje pradžioje. Jis paprastai yra nenaudojamas,  tačiau kai kurie distiliuotojai įsigudrina jį dar kartą distiliuoti, atlikdami pirmą varymą kartu su vynu. Plačiau žiūrėti dalyje „distiliavimas“.

Tonneau – Konjako regione taip vadinama bet kokios talpos didelė statinė (Bordo regione tai terminas, kuriuos paskoma apie 900 L talpos statinę).

Tonnelier – statinių meistras/gamintojas.

Tonnellerie – tai statinių gamintojas, kuris gali būti nepriklausomas nuo konjako gamintojų, kartais tai yra didžiųjų konjako namų dukterinė įmonė arba padalinys Galima paminėti pačius žinomiausius statinių gamintojus, tokius kaip: SEGUIN MOREAU; TARANSAUD; LEROI ir kt. Apie kai kuriuos statinių gamintojus bus galima plačiau paskaityti: „Viskas apie konjaką“ – „Istoriniai įvykiai“.

Topette – maža pailga stiklinė, skirta eau-de-vie paėmimui iš pačios statinės per ertmę, kuri paprastai yra uždaroma kamščiu ir įpylimui į degustacines taures.  Jas naudoja profesionalūs degustatoriai arba „rūsio nosys“, bet tai yra puiki galimybė pamatyti tą procesą ir eiliniams lankytojams.

Torula Cognacensis – tai pelėsis, kuris kaupiasi ant patalpų, kuriose brandinamas eau-de-vie, baltų sienų ir stogų. Tai vyksta dėl išgaravimo iš statinių, kuris vadinamas „angels share“.

Three-Star – anksčiau buvo naudojamas žodis apibūdinantis pačią žemiausią konjako kategoriją -kaip jauniausias konjakas. Dabar tai naudojama kaip VS kategorija. Plačiau apie kitas kategorijas VSOP; XO ir kitus pavadinimus: „teorinė dalis“ – „konjako kategorijos ir rūšys“.

Trancois – ąžuolas, kuris naudojamas ąžuolo statinėms, kuriose brandinamas eau-de-vie, gaminti. Šis ąžuolas yra iš Prancūzijos departamento Allier.

Ugni Blanc – pagrindinė balta vynuogių veislė, kuri naudojama konjako gamybai. Plačiau skaityti dalyje: „vynuogės“.

Uses – tai konjako panaudojimas kitų produktų gamybai, tokių kaip Pineau de Charente, likeriams, kitiems gėrimams. Uses  Prancūzijoje yra žinomas kaip „mutations“.

Vieilissement – tai konjako brandinimo procesas, kurio metu eau-de-vie „senėja“. Žodžiai vieux, vieille reiškia kad pagamintas konjakas yra ilgo brandinimo.

Vigne – vynuogės uoga.

Viticultier – asmuo, kuris augina vynuoges, ir nebūtinai vynuogyno savininkas. Kadangi yra vynuogynų savininkų, kurie savo vynuogynus yra išnuomavę kitiems asmenims, kurie vykdo veiklą, susijusią su konjako gamyba. Tokiais pavyzdžiais gali būti ir konjako gamintojai: LEOPOLD GOURMEL (nuosavų vynuogynų neturi, todėl nuomojasi apie 40 ha vynuogynų Fins Bois subregione); JEAN FILLIOUX (turi nuosavus vynuogynus Grande Champagne regione, bet dar nuomojasi dalį vynuogynų iš kaimynų) ir kt.

Vignerons indépendants de France (CNCP) – Prancūzijos Nacionalinė vyno gamintojų asociacija, įkurta 1978, jungianti nepriklausomus vyno (mūsų atveju konjako) gamintojus. Konjako regione yra tokios asociacijos padalinys.

Vignerons indépendants – nepriklausomas konjako gamintojas, kuris turi vynuogynus ir  ir pats savarankiškai atlieka visus konjako kūrimo procesus (vyno spaudimas, fermentacija, distiliacija, brandinimas) iki pat išpilstymo į butelius. Ant jų konjako butelio etiketės privalo būti skiriamas logo: INDEPENDENDANT VIGNERON.

terminas vartojamas kalbant apie konjako brandinimo amžių ir nurodomas gamintojo konjako etiketėje. Jis reiškia – šeimos rezervą, iš kurio pagamintas konkretus konjakas.

VS – bazinė konjako kategorija, kuri reiškia, kad jauniausias konjakas turi būti brandintas ne mažiau 2,5 metų. Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

VSOP (Very Special Old Pale) – reiškia, kad konjakas turi būti brandintas ne mažiau kaip 4,5 metų. Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

XO (Extra Old) – reiškia, kad konjakas turi būti brandintas ne mažiau kaip 6,5 metų (nuo 2016 metų šis terminas padidintas iki 10 metų). Kategorija privaloma norodyti kiekvieno butelio etiketėje. Plačiau apie kategorijas skaityti „Viskas apie konjaką“ – „Teorinė dalis“ – „Konjako kategorijos ir rūšys“.

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *