Atgal

Terroir šampanai: konkretūs šampanai pagal gamintojus

Terroir šampanai: konkretūs šampanai pagal gamintojus

Kaip žinoma, Šampanės vynuogynai užima apie 34 tūkst. ha (2017 m. – 33 864 ha) plotą, kuriuose auginamos vynuogės šampano gamybai. Iš viso regione yra 634 kaimeliai, tačiau vynuogės auginamos tik 320 iš jų – tuose, kurie pagal teritorines vietoves yra 4 vynuogių auginimo subregionuose: Cote de Blancs; Montagne de Reims; Vallee de la Marne bei Cote de Bar. Šie subregionai dar yra padalinti į 17 skirtingų vietovių („terroirs“). Beje, vynuogių augimo subregionai neatitinka administracinių Šampanės regionų Aube, Haute-Marne, Marne ir Seine-et-Marne.

Tai yra Šampanės regiono išskirtinumas lyginant su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje, o ypač greta esančiu Burgundijos regionu, kur kiekvienas kaimelis turi atskirą jo apeliaciją (AOC). Ir toks Šampanės suskirstymas į 17 skirtingų vietovių 4 subregionuose (Cote de Blancs, Montagne de Reims, Vallee de la Marne bei Aube) yra tik makro lygmeniu. Iš tiesų, tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemiu bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, taip pat ir skirtinga drėgme. Kaip bebūtų, nepriklausomai nuo to, iš kurios vietovės ar kaimelio uogų pagamintas, visas šampanas turi vieną apeliaciją AOC Champagne. Tik išskiriamas kokybės kriterijus: ar tai pagaminta iš Grand Cru (tik 17 kaimelių), ar Premier Cru (44 kaimeliai), ar Cru (visi likę 259 kaimeliai).

„Terroir“ šampanai neretai yra daugelio gamintojų pasididžiavimas, jie išsiskiria unikaliu skoniu, atspindinčiu tiek šampano namų filosofiją, tiek naudojamų vynuogiųir gamybos ypatybes. Aptarsime, kas yra tas „terroir“ ir kokie yra geriausi šio tipo šampanai.

Tikrasis „terroir“ šampanas suprantamas kaip visuma:

  • klimato sąlygų (Šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemio ir podirvožeminio (požeminio grunto) sluoksnio su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais įtaka. Kiekvienas subregiono ar jame esančios vietovės, kaimelio arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemis  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skiriasi ir tai pasireiškia įvairiai. Šiuos skirtumus galima pamatyti nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, taip pat ir atskirus kaimelius ar net ir skirtingus vynuogynus, esančius tame pačiame kaimelyje.
  • reljefų (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai, upės, miškai ir kt.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai yra ir skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai skiriasi regiono šiaurė bei pietūs).

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai lemia„terroir“ šampano išskirtinumą. Jis kuriamas tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione iš viso yra 281 000 tokių plotelių (jie visi registruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Vidutinis tokių plotelių „lieux-dits“ plotas yra apie 0,20 ha. Beje, pagal reglamentą savo šampano pavadinime naudoti žymėjimą „clos“ leidžiama tik tiems, kurie turi mūrine siena aptvertus vynuogynus. Tokių „clos“ Šampanės regione yra tik 31 vynuogynas.

Taigi, čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio – tai yra šampano, kuris pagaminamas tik iš šių nedideliuose ploteliuose „lieux-dits“ arba „clos“ augančių vynuogių. Ir tik iš jų (šiuo atveju nėra svarbios vynuogių veislės) yra atskirai spaudžiamas vynas bei pradedamas atskiras šampano gamybos procesas. Paprastai šampanas gaminamas iš vienų metų derliaus vynuogių, bet ne iš visų metų iš eilės arba maišomas iš kelių metų derliaus. Ir tai sprendžia pats šampano kūrėjas, pasirinkdamas tik jam būdingus vynuogininkystės ir pačio šampano gamybos būdus (pavyzdžiui, organinė – biodinaminė vynuogininkystė; fermentacija – ąžuolinės statinės ar plieninės talpos, mielių bei cukraus naudojimas fermentacijų metu, filtravimas, laikymo trukmė ant mielių ir kt.). Žinomiausi tokių „lieux-dits“ šampanų gamintojai (šį kartą „clos“ šampanai nėra įskaitomi) yra: Jacques Selosse, Jacquesson, Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Egly-Ouriet, Eric Rodez, Ulysee Collin, David Laclapart, Benoit Lahaye, Chartogne Taillet, Jacques Lassaigne, Georges Laval, Gaston Chiquet, Marguet, AR Lenoble, Bruno Paillard, Hugues Godme, Rene Geoffroy, Philipponnat, Charles Dufort, Rolland Piollot, Chartogne – Taillet, Jacques Lassaigne, Tarlant, Pierre Paillard, Bereche & Fils ir kiti, kurių iš tiesų yra labai nedaug (iš viso apie 50 žinomesnių gamintojų, neįskaitant „clos“ šampanų).

„Terroir“ šampanais galima laikyti ir šampanus, kurie pagaminti tik iš to paties kaimelio vynuogynų (nuosavų ar perkamų vynuogių – nėra skirtumo), bet šį kartą apie juos plačiau nekalbėsime, išskyrus atskirus tikrai dėmesio vertus atvejus. Beje, svarbu nesumaišyti buveinės adreso (kuris privalo būti pažymėtas ant etiketės)  ir kaimelių, iš kuriuose augančių vynuogių yra gaminamas šampanas. Paprastai šampanai yra maišomi iš vynuogynų, esančių skirtingų subregionų vietovių kaimeliuose  ir atskiruose tų kaimelių vynuogių ploteliuose (jie paprastai yra skirtingose to pačio kaimelio vietose).

Dabar susipažinkime su svarbiausiais bei žinomiausiais „lieux-dits“, t.y. „terroir“ šampanų gamintojais bei jų šampanais.

1.Jacques Selosse (Avize)

Grand Cru kaimelyje Avize yra įregistruota Jacques Selosse buveinė (RM, šampano namus įsteigė Anselme tėvas Jacques Selosse 1949 metais, nuosavybėje 7,5 ha vynuogynų, esančių Grand Cru kaimeliuose: Avize, Cramant,Oger, Le Mesnil sur Oger, Ay bei Premier Cru kaimelyje Mareuil sur Ay, esančiame subregione Vallee de la Marne. Metiniai pardavimai siekia apie 57 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Jacques Selosse atsidūrė 1-oje vietoje.)

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Le Mesnil sur Oger 0,23 ha lieux-dit „Sous le Mont“ su Pinot Noir vynuogėmis, pagamintas šampanas „Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru “Sous le Mont NV“, t.y. naudojant Solera principą: maišant 2 metų derliaus vynus. Antrinė fermentacija ant mielių truko apie 5-6 metus. Per metus pagaminama apie 2000 but.;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis AY lieux-dits „La Cote Faron“, Pinot Noir vynuogės. Pirmą kartą šis šampanas „Extra Brut „Le Cote Faron“ Grand Cru Vintages“ buvo pagamintas iš 2003 metų derliaus, vėliau ir iš 2004 metų derliaus. Pradedant 2005/2006 metais gaminamas NV šampanas, naudojant Solera principą;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Avize lieux dits: „Les Chantereines“, iš kurio Solera principu nuo 2012 metų gaminamas šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru Les Chantereines NV“. Be to, nuo 1986 metų yra gaminamas dar ir kitas šampanas iš Avize kaimelyje esančių 2 lieux-dits, Chardonnay vynuogių, taip pat Solera principu – tai šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Substance Grand Cru NV“;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Cramant, lieux-dits „Chemin de Chalons“ (Chardonnay), iš šio plotelio Solera principu nuo 2012 metų gaminamas  šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru „Chemin de Châlons“);

Jacques Selosse:Grand Cru kaimelis Le Mesnil sur Oger, lieux-dits „Les Carelles“, Chardonnay, Solera principu nuo 2012 metų gaminamas to paties pavadinimo šampanas: „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru „Les Carelles“.

2.Jacquesson (Dizy)

Dizy kaimelyje (Premier Cru kaimelis, subregionas Vallee de la Marne) savo buveinę turi gerai žinomi šampano namai Jacquesson (NM, namai įsteigti 1798 m., viso turi 30 ha nuosavų vynuogynų, iš jų apie 17 ha yra Ay, Dizy ir Hautvillers bei Mareuil sur Ay, likusieji Grand Cru kaimeliuose Avize ir Oiry. Dar 8 ha yra naudojami pagal ilgalaikę vynuogynų nuomą (anksčiau buvo 12 ha). 10 ha iš visų Jacquesson šampano namų turimų vynuogynų nuo 2010 metų yra sertifikuoti kaip ekologiniai – „Ecocert“. Metiniai namų pardavimai sudaro 280 tūkst. but., iki 1990 metų buvo apie 470 tūkst. but. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Jacquesson atsidūrė net 6 vietoje).

Šiame kaimelyje Dizy nuosavus vynuogynus turi Jacquesson, tokiuose lieux-dits ploteliuose: „Corne Bautray“ (1 ha – Chardonnay, vynuogynas užsodintas 1960 metais, šampanas pradėtas gaminti iš 1995 metų derliaus, pagaminama (ir tai ne visais metais) tik apie 4500 but. per metus); „Terres Rouges“ (1,35 ha – Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuogės, vynuogynas užsodintas 1993 metais. Šampanas „Extra brut Dizy – Terres Rouges Recolte Vintages Grand Cru“ pradėtas gaminti tik iš Pinot Meunier vynuogių, nuo 2002 metų derliaus).

Jacquesson gamina šampanus ne tik iš paminėtų, bet ir iš kitų lieux-dits , esančių šiuose Grand Cru kaimeliuose: Avize kaimelis („Champ Cain“, 1,35 ha Chardonnay vynuogynų, užsodintų 1962 metais, šampanas: „Brut Avize-Champ Cain Grand Cru Vintages“ pradėtas gaminti iš 2002 metų derliaus), Ay („Vauzelle Terme“  , 0,3 ha Pinot Noir vynuogynų, užsodintų 1980 metais ir pirmasis šampanas „Extra brut AY – Vauzelle Terme Recolte Vintages Grand Cru“pagamintas iš 1996 metų derliaus, rinkai pristatytas 2002 metais). Iš 3 lieux-dits plotelių, esančių Avize kaimelyje („La Fosse“, „Nemery“ ir  „Champ Cain“) gaminamas „terroir“ cru šampanas: „Brut Avize Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“, jis gaminamas nuo 1995 metų derliaus, tačiau ne iš visų metų derliaus vynuogių.

3.Larmandier Bernier (Vertus)

Larmandier Bernier (buveinė Premier Cru kaimelis Vertus, RM, viso 15 ha nuosavų vynuogynų šiuose kaimeliuose: Vertus, Cramant, Chouilly, Oger, Avize. Vynuogynai nuo 2004 metų sertifikuoti kaip ekologiniai– „Bureau Veritas“ ir gaminami biodinaminiai šampanai. Metiniai pardavimai apie 130 tūkst.but.)

Larmandier-Bernier – nedideli, puikios kokybės gėrimus gaminantys šampano namai, ypatingą dėmesį skiriantys tradicijų puoselėjimui, gamtai, natūralumo saugojimui bei atskleidimui. Nuo 1999 m. ūkis pripažintas biodinaminiu. Nors Larmandier-Bernier namų istorija prasidėjo tik 1971 m., tiek Larmandier, tiek Bernier šeimos Šampanės regione savo gėrimais garsėjo jau nuo Prancūzijos revoliucijos laikų. Iš kartos į kartą puoselėjamos tradicijos, vynuogynai; vienais namais tapo susituokus šių šeimų atstovams Philippe Larmandier ir Elisabeth Bernier. Vėliau namų valdymą perėmęs sūnus Pierre ypatingai vertina natūralumą, ekologiją, tad jo dėka ūkis tapo biodinaminiu. Šiandien jiems priklauso 16 ha vynuogynų Grand Cru vietovėse Vertus, Avize, Cramant ir Oger, per metus namai parduoda apie 130 000 butelių. Minimalus žmogaus įsikišimas, natūralių terroir savybių atskleidimas, ekologija – šių faktų dėka sukuriamas intensyvaus, minerališko ir rafinuoto skonio Larmandier-Bernier šampanas. Beje, Larmandier-Berner yra vieni labiausiai vertinamų vynuogių augintojų – šampano gamintojų:  2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Larmandier-Bernier atsidūrė 4-oje vietoje.

Turi šiuos lieux – dits: „Bourron du Levant“ (Grand Cru kaimelis Cramant); “Les Chemins D’Avize” (Grand Cru kaimelis Avize); “ Les Barillers” ir “Les Faucherets”(Premier Cru kaimelis Vertus).

Larmandier Bernier  (Grand Cru kaimelis Avize), lieux dits: „Chemin de Flavigny“ bei „Chemin de Plivot“, iš kurių gaminamas šampanas „Extra Brut Les Chemins D’Avize Grand Cru Vintages“ – 100% Chardonnay, pirmą kartą pagamintas iš 2009 metų derliaus;

Larmandier Bernier (Grand Cru kaimelis Cramant) lieux-dits „Bourron du Levant“ – 100 % Chardonnay, iš kurių nuo 1988m. gaminamas vienų metų derliaus šampanas „Larmandier-Bernier Extra Brut Vieille Vigne du Levant  Grand Cru Vintages„;

Larmandier Bernier (Premier Vru kaimelis Vertus) 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“,  iš jų nuo 1995 metų derliaus gamina  šampanus „Blanc de Blancs Terre Vertus Premier Cru Vintages“.

4.Georges Laval (Cumierres)

Georges Laval – tai nedideli šeimos šampano namai: dabar savininkas yra Vincent Laval, 1996 metais pakeitęs savo tėvą Georges Laval. Šeima vynuogynus augina jau nuo 1694m. , 1971 m. ūkis tapo organiniu. Šeimai priklausantys Premier Cru vynuogynai  (2.5 ha) yra Šampanės širdyje, vos 5 km nuo Epernay, Premier Cru kaimelyje Cumieres,  dalis jų – net iki 70 metų senumo. Gamyboje naudoja Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuoges. Laval ypatingą dėmesį skiria dirvožemiui, natūraliai jo bei uogų priežiūrai, gamtos saugojimui, geriausių vynuogių augimo aplinkos savybių atskleidimui. Vynas brandinimas medinėse statinėse, naudojant tik natūralias mieles, gamyboje nenaudojamas cukrus – iš kartos į kartą puoselėjamų vyndarystės paslapčių dėka sukuriamas puikus, natūraliai aromatingas, minerališko, subalansuoto skonio šampanas. Per metus Georges Laval pagamina apie 10 000 – 14 000 butelių. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė net 5 vietoje. Gamina šampaną iš labai mažų vynuogių plotelių „lieux-dits“: Les Longues Violes (vyrauja Pinot Noir vynuogė ir šiek tiek Pinot Meunier); Les Chenes (100% Chardonnay vynuogė)  ir Les  Hautes Chevres (100% Pinot Meunier vynuogė)Iš šių plotelių gamina tokius šampanus:

Les Chenes  –  „Brut Nature Les Chenes Vintages Premier Cru NV„, 100 % Chardonnay; Les Hautes Chevres –  „Brut Nature Les  Hautes Chevres Vintages Premier Cru“, 100 % Pinot Noir bei „Les Longues Violes“ – tik 0.15 ha plotelis. Iš 2006 metų derliaus Georges Laval buvo pagaminęs šampaną iš 100 % Pinot Meunier iš kito lieux-dits : „La Butte„.

5.Marguet (Ambonnay)

MARGUET –  nedideli, iš kartos į kartą tos pačios šeimos nuo 1875 m. valdomi šampano namai. Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru vietovėse: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha. Dalį vynuogių perka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų (apie 10% gamybos poreikio), esančių šiuose kaimeliuose: Verzy (Grand Cru), Mareuil sur Ay (Premier Cru), Ay (Grand Cru), Cumierres (Premier Cru); visi šie vynuogynai yra sertifikuoti kaip organiniai arba yra pereinamajame periode. Per metus parduoda apie 100 000 butelių. Namai puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją. Nuo 2009 m. Marguet Pere & Fils vynuogynai oficialiai pripažinti organiniais (sertifikatas „Ecocert“) bei  pripažinti biodinaminiais šampano gamintojais (sertifikatas „Demeter“), jie naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Gamyboje naudoja tik Pinot Noir bei Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias „terroir“ (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. vynų laikomi ąžuolo statinėse. Dėl to nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi cuvee ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Marguet atsidūrė 17-oje vietoje.

Jie turi keletą lieux-dit, iš kurių gaminamas nemaišytas vintažinis (vintages) šampanas ir tik tada, kai nusprendžiama, jog šis atitinka keliamus reikalavimus. Priešingu atveju, kai tų metų derliaus vyno skonis nepakankamai unikalus, jis naudojamas maišyto šampano kūrimui.

Marguet turiu tokius lieux-dits plotelius iš kurių gamina „terroir“ šampanus:

Les Crayeres“ * (1,13 ha – Pinot Noir vynuogės, pasodintos 1958 m.; 1970 m. ir 1974 m. ir 0,70 ha Chardonnay, pasodintos 1970 m.) , gaminamas  šampanas „Brut Nature Les Crayeres Ambonnay Grand Cru Vintages“. Beje, lieux-dits „Les Crayeres“* priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

La Grand Ruelle“ (0,5 ha – Pinot Noir vynuogės, pasodintos 1967 metais), gaminamas šampanas „Brut Nature Le Grand Ruelle Ambonnay Grand Cru Vintages“;

La Parc“ (1,36 ha – Chardonnay vynuogės, pasodintos 1982 metais), gaminamas  šampanas „Brut Nature La Park Ambonnay Grand Cru Vintages“;

Les Bermonts“ (0,46 ha – Chardonnay, pasodintos 1952 metais), gaminamas šampanas „Brut Nature Les Bermonts Ambonnay Grand Cru Vintages“.

Be to, dar gamina „terroir“ šampanus iš Ambonnay kaimelio: „Brut Nature Ambonnay Grand Cru„bei „Extra Brut Ambonnay Rose Grand Cru Vintages“).

Marguet gamina šampanus ir iš kitų kaimelių vynuogynų, t.y. vieno kaimelio „terroir“: „Ay Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, subregionas  Vallee de la Marne); „Bouzy Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, esantis šalia Ambonnay); „Chouilly Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, subregionas Cote de Blancs).

Marguet pagamino pirmą prestižinį cuvee biodinaminį šampaną SAPIENCE 2006 (cukrus 3gr/L, vyno fermentacija atlikta burguntiško vyno statinėse), kurį pristatė rinkai 2014 metais. Jis yra pagamintas naudojant kitų 3 biodinaminių šampano gamintojų vynuoges: David LECLAPARD (Trepail – Premier Cru, Montagne de Reims; 50% Chardonnay); Benoit LAHAYE (Bouzy – Grand Cru, Montagne de Reims; 25% Pinot Noir) bei Vincent LAVAL (Cumieres – Premier Cru, Vallee de la Marne; 25% Pinot Meunier). Namų konsultantas yra įžymusis biodinaminio šampano specialistas Herve JESTIN, kuris gamina šį šampaną savo vardu. 2018 metais yra pristatytas SAPIENCE 2009, yra ruošiami ir šių metų derliaus šampanai: 2010, 2011, 2012, 2013 m., jie dar laukia savo pristatymų. Šis šampanas gaminamas labai ribotais kiekiais.

6.Leclerc Briant (Epernay)

Leclerc Briant – sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, organiniai šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai. Namų istorija prasidėjo 1872 m., kai Lucien Leclerc Cumières kaimelyje įsteigė Leclerc namus. 1955 m. Bertrand Leclerc, ketvirtos kartos vyndarys, drauge su žmona Jacqueline Briant oficialiai pakeitė namų statusą ir įkūrė Leclerc Briant šampano namus. Tais pačiais metais pagrindinė namų būstinė buvo perkelta į Epernay, kur yra iki šiol. Šiandien namams priklauso apie 5000 m2 plotą užimantys gamybiniai pastatai, tarp kurių – daugiau nei kilometro ilgio vyno rūsiai, talpinantys iki 800 000 butelių. Namams iki 2010 metų priklausė ir apie 30 hektarų Premier Cru vynuogynų Cumières, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, Epernay, Bisseuil ir Rilly la Montagne vietovėse. Dalį gamybai reikiamo derliaus namai perka iš patikimų, būtinai organinių, biodinaminių ūkių. 2012 m. šampano namus įsigijo amerikiečių pora drauge su prancūzų investuotojais. Šiuo metu šiuos 100 000 butelių kasmet pagaminančius Leclerc Briant namus valdo Frédéric Zeimett, o namams dabar priklauso 11 ha vynuogynų. Leclerc Briant išsiskiria ypatingu dėmesiu atskiriems ploteliams ir turi skirtingų „lieux-dits„ plotelių  šampanų kolekciją (visi sertifikuoti kaip ekologiniai ir biodinaminiai):

„Les Cherves Pierreuses“  (2,8 ha vynuogynai, Premier Cru kaimelis Cumierres:  40 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Mounier vynuogių), gamino šampaną „Extra Brut Les Cherves Pierreuses Premier Cru NV“. Pirmasis pristatymas 1995 metais, šis šampanas baigtas gaminti 2010 metais, kuomet vynuogynai buvo parduoti šampano namams Louis Roederer;

„Les Crayeres“ (1,07 ha vynuogynai, Premier Cru kaimelis Cumierres:  20 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir ir 40 % Pinot Mounier vynuogių), gamino šampaną „Extra Brut Les Crayeres Premier Cru NV“. Pirmasis pristatymas 1995 metais, šis šampanas baigtas gaminti 2010 metais, kuomet vynuogynai buvo parduoti šampano namams Louis Roederer;

„La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai pačio Eperney miesto ribose, tik Chardonnay vynuogės) gaminamas nuo 1995 metų iki šiol: šampanas „Extra Brut La Croisette NV“.

Šampano namai Leclerc Briant gamina ir „terroir“ biodinaminį šampaną „Leclerc Briant Brut Nature Purie Cramant Vintages“ iš perkamų ekologinių Chardonnay vynuogynų Grand Cru kaimelyje Cramant, kurį pirmą kartą pristatė iš 2012 metų derliaus.

Leclerc Briant  pirmą kartą iš 2014 metų derliaus pagamino vienų metų derliaus šampaną: „Le Clos des Trois Clochers Vintages 2014 Brut Zero Premier Cru“. Šampanas gamintas tik iš nedidelio vynuogių plotelių lieux-dits „Le Clos des Trois Clochers“ (subregionas Montagne de Reims, Premier Cur kaimelis Villers Allerand – 0,40 ha Chardonnay vynuogės. Rinkai pristatytas 2018 metų spalio mėn. – tik 1528 buteliai. Taip pat iš „Les Basses Prières“(subregionas Vallee de la Marne, Cumierres Premier Cru kaimelis – 0,20 ha Pinot Noir vynuogės) pagamino vienų metų deliaus šampaną „Extra Brut Les Basses Prières Vintages 2014 Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų liepos mėn.- tik 1845 but.

7.AR Lenoble (Damery)

AR LENOBLE — nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. vienos Malassagne šeimos (šiuo metu brolio Antoine ir sesers Anne nuo 1993 metų) valdomi šampano namai, kurių buveinė yra Damery kaimelis. Turi 10 ha vynuogynų Grand Cru kaimelyje Chouilly (Chardonnay vynuogės), 6 ha vynuogynų Premier Cru kaimelyje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės) bei 2 ha Cru kaimelyje Damery (Pinot Moinier vynuogės) ir dar apie 40 % gamybos poreikio perka iš kitų vynuogių augintojų. Per metus parduoda 350 000 butelių. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, jie išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Nuo 2012 m. turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

AR Lenoble (Premier Cru Bisseuil kaimelis 6 ha – Pinot Noir vynuogės, kurias paprastai naudoja maišytų šampanų gamybai) gamina „terroir“ šampanus tik iš to kaimelio vynuogynų „Extra Brut Blanc de Noirs Premier Cru Vintages“.

AR Lenoble  Grand Cru Chouilly kaimelyje (iš viso 10 ha vynuogynų) turi 0,5 ha lieux-dits „Les Aventures“. Iš šio plotelio nuo 1999 metų gaminamas prestižinis šampanas tokiu pat pavadinimu ir labai ribotais kiekiais. Iš šio kaimelio vynuogynų yra gaminami ir tokie „terroir“ šampanai: „Extra Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru NV“ (maišytas skirtingų metų derlius, naudojant rezervinius vynus);Extra Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru Vintages“ bei prestižinis šampanas „Brut  Cuvee Gentilhomme Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“;.

8.Ulysse Collin (Congy, vietovė Sezonnais – Vallee de la Marne subregionas)

Anselme Selosse pasekėjas Ulysse Collin, kuris nuo 2003 metų, perėmęs iš šeimos 4,5 ha vynuogynų (anksčiau šeimos nuomotų šampano namams Pomery), pradėjo ekologinę vynuogininkystę bei savo vardo šampano gamybą. Šiuo metu jam priklauso 8,7 ha vynuogynų, esančių šalia Sezanne miestelio Cru kaimelyje Barbonne Fayel (vynuogynai 4,2 ha) bei vietovės Val du Petit Morin kaimelyje Congy (vynuogynai 4,5 ha), kuriame yra įregistruota jo kaip šampano gamintojo buveinė). Iš jų šampano gamybai kol kas naudojami 4,7 ha vynuogynų, jų amžius daugiau kaip 35 metai. Visi vynuogynai susideda iš mažų plotelių lieux-dits: „Les Perrieres“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy); „Les Roises“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy); „Les Enfers“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy) bei „Les Mailons“(Pinot Noir vynuogės, Cru kaimelyje Barbonne Fayel, be to, iš šio plotelio gaminamas ir Rose de Saignee šampanas). Metiniai pardavimai apie 13 000 butelių.

9.David Leclapart (Trepail)

David Leclapart (RМ, šampaną pradėjo gaminti 1998 metais, turi 3 ha vynuogynų tik Premier Cru  kaimelyje Trepail. Namai yra organiniai nuo 1998 metų – sertifikatas „Ecocert“ bei jų gaminami šampanai yra biodinaminiai nuo 2000 metų– sertifikatas „Demeter“; dar apie 30 % derliaus parduoda kitiems biodinaminio šampano gamintojams, pavyzdžiui, Marguet, Herves Justin ir kt. Metiniai pardavimai tik 15 tūkst. but.)

David Leclapart  (3 ha, kurie yra skirtinguose Trepail kaimelio 22 ploteliuose, iš jų lieux-dits La Côte des Prés – Chardonnay, iš kurių gaminamas šampanas L‘Artiste, tačiau šiam šampanui pagaminti naudojamas kaimelis (jo derlius) gali būti keičiamas kiekvienais metais; lieux-dits 0,31 ha Le Pierre Saint-MartinChardonnay užsodintos dar 1946 metais,  iš jų gaminamas šampanas „Brut Blanc de Blancs L’Apôtre Premier Cru NV“);

David Leclapart gamina, be jau paminėtų lieux-dits, ir kitus „terroir“ šampanus vien tik iš savo vynuogynų Trepail kaimelyje („Extra  Brut L‘Amateur Blanc de Blancs Premier Cru“/ 100 % Chardonnay iš 6 skirtingų lieux-dits Trepail kaimelyje); „Brut L‘Amateur Rose de Saignee Premier Cru NV“/ 100% Pinot Noir, vynuogynai užsodinti 1957 ir 1968 metais; „Brut Nature L‘Astre Blanc de Noirs Premier Cru Vintages“ (100% Pinot Noir iš 4 skirtingų lieux-dits Trepail kaimelyje);  Brut L’Alchimiste Rosé De Saignee Premier Cru VN / 100% Pinot Noir iš Trepail kaimelio.

10.Egly Ouriet (Ambonnay)

Egly-Ouriet (RM, namai buvo įsteigti 1930 metais, vynuogynai apie 12 ha ir beveik visi Grand Cru kaimelyje Ambonnay, išskyrus esančius Bouzy ir Verzennay bei Vrigny (tik Pinot Meunier vynuogė). Iš jų – apie 70 % Pinot Noir ir 30 % Chardonnay, įskaitant nedidelę dalį Pinot Meunier. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Egly-Ouriet  atsidūrė 2-oje vietoje).

Egly-Ouriet turi lieux-dits: „Les Crayeres“* – Pinot Noir, vynuogynas užsodintas 1947 metais. Iš šio plotelio šampanas pradėtas gaminti nuo 1989 metų derliaus – „Extra Brut Les Crayeres Blancs de Noirs Vieilles Vignes Grand Cru NV“. Taip pat gaminamas ir šampanas vien tik iš šio kaimelio vynuogių: „Vintages Brut Grand Cru“: 70 % Pinot Noir ir 30 % Chardonnay ).

*p.s. lieux-dits „Les Crayeres“ priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

Egly-Ouriet gamina „terroir“ šampaną vien tik iš Pinot Meunier vynuogių iš kitų kaimelių: Premier Cru kaimelis Vrigny: „Extra Brut Les Vignes de Vrigny Premier Cru NV“, Grand Cru kaimelis Ambonnay – „Brut Grand Terroirs Ambonnay Grand Cru Vintages (70% Pinot Noir ir 30 % Chardonnay).

11.Bruno Paillard (Reims)

Bruno Paillard – 1981 m. Bruno Paillard įsteigė Reimso miesto šeimos valdomus šampano namus. Šiuo metu savo tėvui padeda jo dukra Alisse Paillard. Šeimai priklauso 32 ha vynuogynų, iš kurių net 16 ha yra Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose (Verzenay ir Verzy – 1,4 ha, Bouzy ir Ambonnay – 1,9 ha, visi subregione Montagne de Reims; Oger – 4 ha, Le Mesnil sur Oger – 4 ha, Vertus 1,1 ha, visi subregione Cote de Blancs; Hautvillers ir Cumieres – 2 ha subregione Valee de la Marne) bei kituose Cru kaimeliuose: Reuil, Venteuil, Damery, Festigny, Etoges (subregionas Valle de la Marne), o taip pat ir Les Riceys (7,5 ha), subregionas Cote de Aube. Dar kitą dalį (apie 50% vynuogių) perka iš kitų vynuogių augintojų. Parduoda per metus apie 500 000 butelių. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Bruno Paillard atsidūrė 23 vietoje. Vienas išskirtinumas yra tai, kad ne vienų metų derliaus šampanams kurti yra nadojami net 25 metų senumo ir skirtingų derlių rezerviniai vynai (naudoja mišinyje nuo 20 iki 50%). „Dosage“ naudoja cukranendrių cukrų. Gamina unikalų prestižinį šampaną N.P.U. – „Nec Plus Ultra“ tik iš Grand Cru vynuogynų, jo antrinė fermentacija ant mielių butelyje užtrunka net apie 15 metų. Pirmąjį N.P.U pagamino iš 1990 metų derliaus ir rinkai pristatė 2002 metais, vėliau sekė 1995, 1996, 1999, 2002 bei 2003 metų deliaus prestižiniai šampanai. Gamina ir vienų metų („vintages“) šampanus: „Asamblage“ – pirmasis pagamintas iš 1979 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1996; 1999; 2002 ir 2004 metų derlių); Blanc de Blancs (100%  iš Chardonnay vynuogių) – pirmasis pagamintas iš 1983 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1995; 1996; 1999; 2002 ir 2004 metų derlių); „Brut Vintages“ – pirmasis buvo pagamintas iš 1981 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1985; 1989; 1995 metų derlių). 2018 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  Bruno Paillard buvo net 18-oje vietoje.

Bruno Paillard pirmieji iš visų šampano gamintojų ant butelių etikečių pradėjo žymėti: „disgorgement“ – išvalymo nuo mielių nuosėdų – datas.

Bruno Paillard turi „lieux-dits“ Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger su senais vynuogynais (virš 40 metų): „Mournoirs“ ir „Pudepeigne“, iš kurių gaminamas „terroir“ šampanas „Le Mesnil Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“, jo antrinė fermentacija butelyje trunka net iki 14 metų, pirmasis buvo pagamintas iš 1989 metų derliaus, vėliau buvo iš 1990, 1995, 1998, 1999 ir 2000 m.

12.Pierre Peters (Le Mesnil sur Oger)

Pierre Peters buveinė yra Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger, šampaną jie pradėjo gaminti 1919 metais. Šiuo metu nuo 2008 metų namams vadovauja Rodolphe Peters, nuosavybėje turi 19 ha vynuogynų, kurie yra šiuose Grand Cru kaimeliuose:  Le Mesnil sur Oger (apie 11 ha, išsidėstę atskiruose 45 ploteliuose), Oger, Avize, Chouilly ir Cramant (juose iš viso yra 8 ha, kurie išsidėstę per 18 plotelių). Metiniai pardavimai apie 150 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pierre Peters atsidūrė 8-oje vietoje.

Pierre Peters nuosavybėje yra vynuogynas Les Chetillons, nupirktas dar 1930 m., kuriame yra trys lieux-dits ploteliai – vynuogynų amžius 45-70 metų, iš vieno jų, “Le Montjoly“, pagamintas 2012 metų „vintages“ šampanas, bet jis dar nėra pristatytas. Gaminamas šampanas iš  paminėto bendro vynuogyno (amžius tarp 40-70 metų): „Brut Cuvee Speciale Les Chetillons Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“,  jis pradėtas gaminti iš 1996 metų derliaus, vėliau sekė 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 metų derliaus šampanai.

13.Hugues Godme (Verzennay)

GODME — tai 1930 m. šeimos įkurti šampano namai, turintys apie 11 ha nuosavų vynuogynų Grand Cru kaimelyje Verzennay. Per metus parduoda apie 50 000  butelių. Namai garsėja lengvo, jausmingo skonio autentišku šampanu. Jų vynuogynai 2013 m. sertifikuoti kaip išskirtinai organiniai (sertifikatas „Ecocert“, o 2014 m. – biodinaminiai (sertifikatas „Biodivyn“). Metai iš metų puoselėjamos gamybos tradicijos, aistra darbui, pagarba gamtai bei pastangos atskleisti geriausias natūralias kiekvienos vynuogės savybes — visa tai leidžia GODME sukurti elegantišką, subtilaus bei išskirtinio skonio šampaną.

Tarp 11 ha vynuogynų yra trys lieux-dits: “Les Alouettes Saint-Bets ” (0,42 ha – 100 % Chardonnay, kaimelis  Villers-Marmery); “Les Champs St Martin” (1,09 ha – 100% Pinot Noir, kaimelis  Verzennay) ir “Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier, kaimelis Ville Dommange), iš kurių gaminami atskiri „lieux-dits“ šampanai (pirmą kartą pristatyti šampanai, pagaminti iš 2006 metų derliaus: „Extra Brut Les Alouettes St Bet Chardonnay Millesime 2006 Premier Cru„, „Extra Brut Les Champs St Martin Pinot Noir Millesime 2006 Grand Cru“ ir „Extra Brut Les Romaines Mounier Millesime 2006 Premier Cru„).

14.Eric Rodez (Ambonnay)

Eric Rodez (RM, šeima augina vynuogynus apie 100 metų ir turi apie 8 ha vynuogynų, iš kurių  Pinot Noir 55% ir 45 % Chardonnay. Yra sertifikuoti kaip ekologiniai nuo 2008 metų – „Ecocert“, metiniai pardavimai apie 50 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Eric Rodez  atsidūrė 18-oje vietoje).

Eric Rodez turi 6 ha vynuogynų Grand Cru kaimelyje Ambonnay ir gamina tokius „terroir“ šampanus tik iš šio kaimelio: „Cuvee des Grands Vintages Ambonnay Grand Cru„ (70 % Pinot Noir ir 30% Chardonnay); Brut Blanc de Blancs Ambonnay Grand Cru NV (100 % Chardonnay); „Cuvee Dosage Zero Ambonnay Grand Cru„ (70 % Pinot Noir ir 30% Chardonnay), o iš „lieux-dits“ Les Beurys“ gamina šampaną Les Beurys Pinot Noir Ambonnay Vintages Grand Cru (100 % Pinot Noir); iš lieux-dits Crayeres gamina šampaną: „Cuvee des Crayeres* Ambonnay Grand Cru Vintages“( Pinot Noir 60 % ir Chardonnay 40 %);

*p.s. lieux dits „Les Crayeres“ priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

15.Benoit Lahaye (Bouzy)

Benoit Lahaye (RM, namai įsteigti 1930 metais, turi apie 5 ha vynuogynų, kurie 2003 m. yra sertifikuoti kaip ekologiniai – „Ecocert“ bei gaminamas biodinaminis šampanas – sertifikatas „Biodivyn“. Nuosavi vynuogynai 4.8 ha Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose: Bouzy – 3 ha, Ambonnay – 1 ha, kiti Vertus ir Tauxières-Mutry bei Voipreux – 0,2 ha Chardonnay, iš kurių 88 % Pinot Noir ir 12 % Chardonnay; metiniai pardavimai apie 38 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Benoit Lahaye atsidūrė 7-oje vietoje).

Benoit Lahaye turi šiuos lieux-dits vynuogynus, iš kurių ir gamina „terroir“ šampanus: „Les Hannepés“ (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 %Pinot Noir); Jardin de la Grosse Pierre“ (0,30 ha įvairių vynuogių, kurios buvo užsodintos 1923 metais ir persodintos 1952 metais. Tai tokios vynuogės: Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Chardonnay, Arbanne, Petit Meslier, Chasselas, Gros Plant, Teinturier ir kitos. Iš šio ploto gaminamas šampanas: „Brut Nature Cuvee Jardin de la Grosse Pierre Grand Cru Vintages“); „Les Juliennes“ (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 % Pinot Noir vynuogės, gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis); „Le Mont de Tauxières“ (Premier Cru kaimelyje Tauxieres,  100 % Pinot Noir, iš jo gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis); Les Vaux Bétins (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 % Pinot Noir, gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis);Les Monts des Tours“ (Grand Cru kaimelis Bouzy,100 % Pinot Noir).

Benoit Lahaye gamina „terroir“ šampanus iš jiems priklausančių kelių lieux-dits plotelių. Taip iš dviejų lieux-dits „Les Juliennes (Bouzy kaimelis) ir Le Mont de Tauxières (Tauxieres kaimelis) pagaminamas šampanas „Extra Brut Rose Grand Cru NV“ (100 % Pinot Noir, 2/3 pagaminta Rose de Saignee metodu, pagaminama apie 4 tūkst.but.); iš 3 lieux – dits:“Les Vaux Bétins  (Bouzy kaimelis), „Les Hannapes“ (Bouzy kaimelis) ir  „Les Argentieres“ (Tauxieres kaimelis) gamina šampaną „Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru NV“, pagaminama apie 4,5 tūkst.but); iš 2 lieux-dits: „Les Argentieres“ (Tauxieres kaimelis, po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir) ir „Les Monts des Tours “ (Bouzy kaimelis, Pinot Noir) gamina šampaną „Brut Cuvee Violaine Grand Cru Vintages“.

Taip pat Benoit Lahaye turi lieux-dits plotelius ir kitame Premier Cru Tauxieres -Mutry kaimelyje, tai: „Les Argentières“ (Pinot Noir ir Chardonnay, kurios naudojamos savo šampanų maišymui); „Le Haut des Argentières“ (Chardonnay, kurios naudojamos savo „vintages“ šampanų maišymui). Šie du atvejai jau nėra „terroir“ šampano pavyzdžiai, nes jie pagaminami iš sumaišytų atskirų kaimelių vynuogių.

16.Chartogne Taillet (Merfy)

Chartagne-Taillet (namų buveinė yra Merfy, subregione Montage de Reims), RM, šeima yra vynuogių augintojai dar nuo 1683 metų, tačiau nuo 2006 metų namams vadovauti pradėjo Alexandre Chartogne. Iš viso turi 11 ha vynuogynų. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. Vynuogynus 11 ha sudaro 13 skirtingų plotelių lieux-dits, kurie išsidėstę šiuose kaimeliuose: Merfy, Chenay ir Saint Thierry, tarp jų yra : „Le Chemin de Reims“ (1,67 ha Chardonnay, iš kurio gaminamas šampanas šiuo pavadinimu iš Chardonnay vynuogių, bei kitų vynuogių: 0.13 ha Pinot Meunier ir 0.17 ha Arbanne, o iš visų šių 3 vynuogių gaminamas šampanas „Fiacre“); „Les Alliées“ (0,60 ha Pinot Mounier, pirmas šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus); „Les Barres“ (0,42 ha Pinot Noir bei 0,49 ha Pinot Meunier, tik iš Pinot Meunier vynuogių pirmą kartą pagamintas šampanas iš 2006 metų derliaus); „Les Couarres“ (0,85 ha Pinot Noir bei 0,50 ha Chardonnay ir iš šių dviejų vynuogių gaminamas reguliariai vintages šampanas); „Les Heurtebise“ (1,07 ha Chardonnay ir iš šio plotelio pradedant nuo 2007 metų gaminamas vintages šampanas); „Les Orizeaux“ (0,55 ha Pinot Noir vynuogės, iš kurių pirmą kartą pagamintas vintages šampanas iš 2007 metų derliaus).

17.Francois Seconde (Sillery)

Francois Seconde – vienas iš nedaugelio nepriklausomų šampano gamintojų Sillery vietovėje. Pirmuosius butelius savo vardu Francois Seconde pristatė 1976 m., šiandien jam priklauso 5,5 ha Grand Cru vynuogynų Grand Cru kaimeliuose: Sillery, Puisieulx, Maily ir Verzennay (2/3 Pinot Noir ir 1/3 Chardonnay, o vynuogynų amžius apie 47 metų). Asortimente – 10 skirtingų rūšių šampanų, iš viso per metus pagamina daugiau nei 40 000 butelių. Nors yra vienas mažiausių gamintojų Šampanės regione, Francois Seconde šampanai pripažinti bene visame pasaulyje, sulaukę daugybės vietinių bei tarptautinių apdovanojimų, sidabro bei aukso medalių. Ilgas brandinimo laikas, didelis dėmesys unikalioms terroir (vynuogių augimo aplinkos) savybėms atskleisti, atsidavimas – visa tai padeda sukurti išskirtinio, puikiai subalansuoto ir gaivaus skonio šampaną.

Francois Seconde Grand Cru kaimelyje  Puisieulx turi „lieux-dits“ „Le Petits Vigne“, iš kurio gamina savo šampaną tik labai ribotais kiekiais (tarp 500-600 butelių), 50% Chardonnay ir 50 % Pinot Noir. „Francois Seconde Brut Puisieulx Les Petites Vignes Grand Cru NV“, kurį pirmą kartą pristatė 2009 metais (naudojami rezerviniai vynai Solera principu).

Taip pat gamina „terroir“ šampanus „La Loge“  (100 % Pinot Noir) – „Brut La Loge Blanc de Noirs Silerry Grand  Cru NV“ (per metus apie 2 tūkst. but) bei „Brut Blanc de Blancs Sillery Grand Cru Vintages“. 

18.Dehours (Cerseuil)

Dehours – šampano namai (NM) įsteigti 1930 metais, buveinė yra Cru kaimelyje Cerseuil (subregionas Vallee de la Marne), jiems priklauso 42 vynuogynų ploteliai, kurie yra šios vietovės kaimeliuose: Mareuil sur Port, Qeuilly  ir Troissy (visi yra Cru kaimeliai), kitą dalį vynuogių perka iš kitų vynuogių augintojų, metiniai pardavimai yra apie 80 tūkst. but. Šis gamintojas gamina „vintages“ šampanus atskirai net iš 5 lieux-dits: “ Les Genevraux“ (kaimelis Troissy), „La Croix Joly“ (100 % Pinot Meunier, kaimelis Troissy), „Le Cote en Bosses“ (vynuogės Pinot Meunier ir Chardonnay, kaimelis Mareuil sur Port), „Brisefer“ (100 % Chardonnay, kaimelis Mareuil sur Port) bei „Maisoncelle“ (100 % Pinot Noir, kaimelis Mareuil sur Port).

19.Agrapart & Fils (Avize)

Agrapart & Fils (namų buveinė Grand Cru kaimelyje Avize , RM, namai įsteigti 1894 metais, turi 12 ha vynuogynų kaimeliuose Avize, Oger, Cramant ir Oiry, metiniai pardavimai apie 90 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Agrapart & Fils atsidūrė 3-oje vietoje).

Agrapart & Fils gamina „terroir“ šampaną tik iš Grand Cru kaimelio Avize esančio vynuogyno 2 lieux-dits „Les Robarts“ bei „La Voie d’Epernay“ – šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Avizoise Grand Cru Vintages“. Taip pat iš 1959 metais užsodintų vynuogynų  gamina šampaną „Brut Nature Venus Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“ bei turi lieux-dits 0,2 ha „La Fosse a Bull, kuriame nuo 2003 užsodintos vynuogės: Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbanne, Petit Meslier ir Chardonnay.

20.Laherte Freres (Chavot)

Laherte Freres (RM, pradėjo gaminti šampaną 1889 metais, namų buveinė yra Cru kaimelyje Chavot, subregione Vallee de la Marne. Turi 10,5 ha vynuogynų (iš viso net 75 atskiri lieux-dits), išsidėsčiusių šios vietovės kaimeliuose: Chavot, Epernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy ir Morangis, o taip pat ir Premier Cru kaimeliuose: Vertus ir Voipreux (abu subregionas Cote de Blancs) bei  Cru kaimeliuose Le Breuil ir Boursault (abu vietovėje Vallee de la Marne River Gauche). Nuo 2005 metų 5 ha nuosavų vynuogynų yra sertifikuoti organiniai. Metiniai pardavimai apie 95 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Laherte Freres  atsidūrė 14-oje vietoje).

Laherte Freres iš lieux-dits „Les Beaudiers“ (100 % Pinot Noir, Cru kaimelis Chavot) gaminana „Brut Nature Les Beaudiers Vintages“ bei „Brut Rose de Saignee NV„. Laherte Freres tik iš savo vynuogynų Cru kaimelyje Chavot gamina dar kelis „terroir“ šampanus: „Brut Nature Les Empreintes“ (vynuogės Chardonnay, Pinot Noir ir kartais Pinot Meunier) bei „Brut Les 7″ (naudoja 7 vynuoges: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier bei Pinot Gris, Arbanne, Pinot Blanc ir Petit Meslier).

21.Rene Geoffroy (AY)

GEOFFROY (buveinė dabar yra AY, anksčiau buvo Damery kaimelyje) kaip vynuogių augintojų istorija siekia dar XVII amžių. Tačiau tik XX a. penktojo dešimtmečio antroje pusėje Royer Geoffroy ir jo žmona Julienne pradėjo gaminti šampaną savo vardu. Turi 14 hektarų vynuogynų (Premier cru vietovėse Cumieres, Damery, Hautvillers ir Dizy), kurie išsidėstę net per 35 skirtingus plotelius „lieux-dits“. Per metus parduoda apie 135 000 butelių. Tai gaivaus, natūralaus skonio šampanu garsėjantys namai. Gamyboje naudoja Chardonnay (24 proc.), Pinot Meunier (34 proc.) ir Pinot Noir (42 proc.) vynuoges. Jas stengiasi auginti organiškai, vengia pesticidų, siekia atskleisti geriausias dirvožemio, vynuogių augimo aplinkos ir pačių uogų ypatybes. Dėl šios priežasties kasmet skiriasi vynuogių derliaus nuėmimo laikas: bando, ragauja ir taip sprendžia, kada geriausias metas. Vyną brandina tiek medinėse, tiek plieninėse statinėse — tai pasirenkama atsižvelgiant į konkrečias vynuoges, tų metų derlių. Vengia malolaktinės fermentacijos, nes nori išlaikyti unikalų šampano gaivumą, atskleisti natūralius skonius. Kantrybė, patirtis, dėmesys detalėms — visa tai leidžia sukurti elegantišką, gaivų ir skoniu bei aromatu išsiskiriantį šampaną. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė 16-oje vietoje.

Geoffroy turi 2 „lieux-dits“, iš kurių gaminami šampanai. Tai „Les Houtrants Complantes“ (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbanne ir Petit Meslier vynuogės), iš šio plotelio gaminamas šampanas „Nature Les Houtrants Complantes Premier Cru NV“ , jo kiekis labai ribotas, 1002 but. kiekvienais metais. Lieux-dits „Les Tiesardes“, kuriame vynuogės Pinot Meunier užsodintos 1972 metais ir iš šio plotelio nuo 2013 metų pradėtas gaminti šampanas „Brut Nature Meunier „Les Tresardes“ Premier Cru Vintages„, vynas brandinamas 75% ąžuolo statinėse bei 25% emalinėse talpose.

22.Philipponnat (Mareuil sur AY)

Philipponnat šampano namų istorija prasidėjo 1910 m., nors šeimoje vynuogių auginimo tradicijos buvo puoselėjamos jau nuo 1522 m. Namams priklauso 17 hektarų vynuogynų (Grand cru ir Premier cru).  Šampane dominuoja Pinot Noir vynuogės (iš Mareuil sur Aÿ, Aÿ, Avenay ir Mutigny), tačiau siekiant gaivumo naudojama ir apie 30% Chardonnay uogų. Philipponnat kasmet parduoda apie 700 000 butelių. Jų šampanas išsiskiria skonio minerališkumu, stipriais natūraliais aromatais, puikiu balansu tarp gaivumo ir skonio intensyvumo. Ypatingą dėmesį skiria dirvožemio priežiūrai, jį dirba tik natūraliais metodais. Brandinimui naudoja tik Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas. Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos. Naudoja tik vietines, neutralias mieles, vengia pirmalaikės oksidacijos. Ir, žinoma, naudoja minimalų cukraus kiekį – taip sukuriamas natūraliai gaivaus skonio, ypač minerališkas šampanas. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, šampaną brandina nuo 3 iki 11 metų, ant kiekvieno butelio pateikia svarbią informaciją: pagrindinio derliaus metus, naudoto cukraus kiekį ir nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše PHILIPPONNAT  atsidūrė 13-oje vietoje, 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  – 26-oje vietoje. Papildyti clos ir lieux-dit

Kaimelyje Mareuil sur Ay Philipponnat turi savo žymius bei unikalius nuosavus vynuogynus (5,5 ha, Clos des Goisses, vynuogės Pinot Noir ir Chardonnay); gaminami „terroir“ šampanai iš šio plotelio: „vintages“ Clos des Goisses; Clos Des Gousses Rose. Iš šio plotelio šampanai pradėti gaminti nuo 1935 metų derliaus.

Philipponnat turi tokius „lieux-dits“ plotelius: „Les Cintres“, iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Extra Brut Les Cintres Vintages 2006 Premier Cru“ (Clos des Goisses vynuogynas, vynuogės – 30% Chardonnay ir 70 % Pinot Noir), rinkai pristatytas 2016 metais;

Mareuil sur Ay“,iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Etra Brut Mareuil sur Ay Vintages 2006 Premier Cru“ (Premier Cru kaimelis Mareuil sur Ay, vynuogė – Pinot Noir), rinkai pristatytas 2016 metais;

„Leon“, iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Extra Brut Le Leon Millesime 2006 Blanc de Noirs Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis Ay, Pinot Noir vynuogė), rinkai pristatytas 2016 metais.

  1. Charles Dufort (Landreville)

Charles Dufort – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, kurio buveinė yra Cru kaimelyje Landreville, (subregionas Cote de Bar). Turi 10 ha vynuogynų, iš kurių 80 % yra Pinot Noir ir 20% Chardonnay. Iš viso Charles Dufort (tai senelio vardu vadinamas šampanas, kurį gamina Robert Dufort) turi 6 ha vynuogynų, kurie yra sertifikuoti kaip organiniai (Ecocert, 2007 m.), o šampanas 2010 m. sertifikuotas biodinaminiu. Metiniai pardavimai apie 110 tūkst.but.

Landreville kaimelyje Charles Dufort turi keturis lieux-dits:

„La Corroy“ (0,89 ha Pinot Noir ir 0,36 Chardonnay, iš jo gaminamas „terroir“ šampanas: Brut Nature Oeil de Pernix Les Corroy NV„);La Chachigne“ (0,21 ha Chardonnay ir 0,09 Pinot Blanc);„La Chevêtrée“ (0,83 ha Chardonnay); „Le Haut de Guignelle“ (1,24 ha Pinot Noir).

Charles Dufort dar priklauso kiti du lieux-dits, esantys kituose Cru kaimeliuose:

Essoyes (lieux – dits Avalon – 0,64 ha Chardonnay, iš jo gaminamas „terroir“šampanas „Brut Blanc de Blancs Avalon Vintages„);

Celles-sur-Ource (lieux-dits Camp du Clos – 0,26 ha Chardonnay; 0,33 ha Pinot Blanc; 0,26 Pinot Noir, iš jo gaminamas „terroir“ šampanas „Brut Blanc de Blancs Camp du Clos Vintages“ ).

  1. Rolland Piollot (Polisot)

Rolland Piollot – vynuogių augintojas-šampano gamintojas, kurio buveinė yra Cru kaimelyje Polisot, (subregionas Cote de Bar). Turi 7,5 ha vynuogynų (Cru kaimeliai: Polisot, Polisy ir Noe les Mallets), iš kurių 62% Pinot Noir, 20 % Chardonnay, 11 % Pinot Blanc, 6 % Pinot Meunier bei 1 % Arbanne. 2010 m. gamintojo vynuogynai sertifikuoti kaip organiniai (sertifikatas Ecocert). Jam priklauso trys šiame Polisot kaimelyje esantys lieux-dits:

„Come des Tallants“ (100% Pinot Noir, iš jų gamina „terroir“ šampaną „Brut Nature Cuvee Come des Tallants Vintages“);

Les Gravelées“ (100 % Pinot Noir, iš jų gamina „terroir“ šampaną „Brut Cuvee Les Gravelees Rose NV“);

Val Colas Robin“ (100 % Pinot Blanc).

Šis šampano gamintojas turi dar du lieux-dits kitame kaimelyje Noé-les-Mallets  – tai lieux-dits ” Champs Rayés“ (100 % Chardonnay) ir “Derrière le Bois“ (100 % Chardonnay) bei iš šių dviejų plotelių gamina šampaną „Zero Dosage Cuvee Champs Rayés Vintages“.  

Kitas įdomus sutapimas, kad Rolland Piollot žmona –  Dominique Moreau taip pat yra vynuogių augintoja – šampano gamintoja, kuri valdo prosenelės Marie Courtin vynuogynus ir prosenelės vardu gamina 5 skirtingus „vintages“ šampanus: ” Résonance“ (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Resonance  NV„); „Efflorescence (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija ąžuolo stainėse, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Efflorescence Blanc de Noirs NV“ ); „Eloquence“ (100% Chardonnay, pirminė fermentacija ąžuolo statinėse, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Eloquence Blanc de Blancs NV“); „Indulgence“ (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose; tai Rose de saignee šampanas) ir „Concordance“ 100% (100 % Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose, nenaudojant sulfitų, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Concordance  NV“). Šie visi šampanai yra pagaminti iš vieno vynuogynų 2,5 ha ploto (2,25 ha yra Pinot Noir, Pinot Blanc ir Aranne bei 0,26 ha – Chardonnay) – tai pavyzdys, kaip „terroir“ šampanas gaminamas tik iš vieno Cru kaimelio bei vieno vynuogyno. Šis vynuogynas 2005 m. sertifikuotas kaip ekologinis (sertifikatas „Ecocert“) ir 2010 m. biodinamins (sertifikatas „Demeter“).

  1. Chartogne-Taillet (Merfy)

Chartagne-Taillet – vynuogių augintojai dar nuo 1683 metų, tačiau nuo 2006 metų vadovauti pradėjo Alexandre Chartogne. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Merfy (subregionas Montagne de Reims). Iš viso turi 11 ha vynuogynų, kuriuos sudaro 13 skirtingų plotelių lieux-dits, kurie išsidėstę šiuose kaimeliuose: Merfy, Chenay ir Saint Thierry. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst.but.

Merfy kaimelyje yra lieux-dits: Le Chemin de Reims (1,67 ha Chardonnay, iš kurio gaminamas šampanas šiuo pavadinimu, iš tik Chardonnay vynuogių. Dar yra ir kitų vynuogių: 0.13 ha Pinot Meunier ir 0.17 ha Arbanne, o iš visų šių 3 vynuogių gaminamas šampanas „Fiacre“;

„Les Alliées“ (0,60 ha Pinot Mounier, iš kurių pirmą kartą „terroir“ šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus);

„Les Barres“ (0,42 ha Pinot Noir bei 0,49 ha Pinot Meunier, ir tik iš Pinot Meunier vynuogių pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2006 metų derliaus);

„Les Couarres“ (0,85 ha Pinot Noir bei 0,50 ha Chardonnay ir iš šių dviejų vynuogių gaminamas reguliariai „vintages“ šampanas);

Les Heurtebise“ (1,07 ha Chardonnay, iš šio plotelio nuo 2007 metų gaminamas „vintages“ šampanas);

Les Orizeaux (0,55 ha Pinot Noir vynuogės, iš kurių pirmą kartą „vintages“ šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus).

  1. Vilmart & Cie (Rilly la Montage)

Vilmart & Cie – vynuogių augintojai nuo 1890 metų, jų buveinė yra Premier Cru kaimelyje Rilly la Montagne (subregionas Montagne de Reims). Turi 11 ha vynuogynų, kurių amžius tarp 35 ir 50 metų ar daugiau, iš jų 60 % Chardonnay ir 40 % Pinot Noir. Metiniai pardavimai apie 115 tūkst.but.

Gamina tokius „terroir“ šampanus: „Brut Grand Celles Rubis Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 60 % Pinot Noir – „Rose de saignee“ metodas bei 40 % Chardonnay; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Brut Grand Cellier d’Or Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 80% Chardonnay ir 20 % Pinot Noir, apie 50 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Brut Cquer De Cuvee Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 80% Chardonnay ir 20 % Pinot Noir, apie 60 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Extra Brut Blanc de Blancs Premier Cru Rilly la Montagne Vintages (kaimelis Rilly de Montagne – lieux-dits „Les Blanches Voies“, vynuogės 100% Chardonnay, apie 60 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija, pagaminama iki 3 tūkst.but).

  1. Jacques Lassaigne (Montgueux, subregionas Cote de Blancs)

Jacques Lassaigne – namai, kurie šampaną savo vardu pradėjo gaminti nuo 1999 metų. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Montgueux (subregionas Cote de Blancs). Turi 4,7 ha vynuogynų: Chardonnay 94 % ir Pinot Noir 6 % (anksčiau Chardonnay vynuogės buvo parduodamos šampano namams Charles Heidsieck ir Veuve Clicquot). Vynuogynai yra 25 – 40 metų amžiaus. Papildomai perka vynuoges iš 1 ha vynuogynų. Metiniai pardavimai apie 50 tūkst. but. Jacques Lassaigne šampano namams dabar vadovauja Emmanuel, tačiau šampanas gaminamas jo tėvo vardu.

Jacques Lassaigne priklauso vynuogų plotelis „Clos Saint Sophie“ (1,8 ha – Chardonnay ir Pinot Noir),  vynuoges parduoda šampano namams Charles Heidsieck. Iš šio plotelio nedidelės dalies, 0,4 ha, Chardonnay vynuogių, Jacques Lassgane gamina maišytą kelių metų derliaus šampaną (tik iš šio „clos“). Taip pat gamina maišytus iš kelių metų derliaus iš kitų 2 lieux-dits plotelių „Le Cotet“ („Chardonnay – Extra Brut Le Cotet Blanc de Blancs NV“) ir „Haut Revers du Chutat“ (Chardonnay) šampanus.

Taip pat yra gaminamas šampanas tik iš vieno kaimelio 9 skirtingų lieux-dits: „Extra Brut La Colline Inspire Blanc de Blancs Montgueux NV“.

Kiti šių namų gaminami „terroir“ šampanai: „Extra Brut Blanc de Blancs Les  Vignes de Montgueux NV„;  „Brut Nature Blanc de Blancs Clos Saint Sophie Vintages“; „Brut Nature Blanc de Blancs Montgueux Vintages“ (pradėti gaminti nuo 2000 metų ir išleisti dar 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 ir 2009 metų derliaus).Visi paminėti yra „terroir“ šampanai. 

  1. Pascal Doquet (Vertus)

Pascal Doquet – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, kurio buveinė yra Premeir Cru kaimelyje Vertus. Turi  8,66 ha vynuogynų šiuose kaimeliuose: Vertus, Bergeres Les Vertus, Le Mesnil sur Oger. Metiniai pardavimai apie 80 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pascal Doquet atsidūrė 11-oje vietoje.

Pascal Doquet gamina „terroir“ šampaną iš serijos „Coeur de Terroir“ iš atskirų kaimelių arba lieux-dits: „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“, Vertus Premier Cru Vintages“;  „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“ Le Menil sur Oger Grand Cru Vieilles Vignes Vintages„, iš lieux dit „Le Mont Aime“ (kaimelis Bergeres les Vertus) – „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“ Le Mont Aime Premier Cru Vintages“, taip pat ir šampanus iš atskirų kaimelių : „Brut Blanc de Blancs Le Mesnil sur Oger Grand Cru VN„; „Brut“, „Extra Brut“ arba Brut Nature „Blanc de Blanc Vertus Premier Cru NV“.

Pascal Doquet (buveinė Vertus) gamina du skirtingus „terroir“ Blanc de Blancs šampanus tik iš Le Mesnil sur Oger kaimelio vynuogių: „Le Mesnil sur Oger Grand Cru Vintages“ bei „Le Mesnil sur Oger Grand Cru Vieilles Vignes Vintages“.

  1. Pierre Gimmonet & Fils (Cuis)

Pierre Gimonnet & Filsšeima vynuoges augina nuo 1750 metų, o Pierre Gimonnet šampaną gaminti pradėjo  1935 metais. Jų buveinė yra Premeir Cru kaimelyje Cuis. Šiuo metu namams vadovauja Didier Gimonnet. Turi 28 ha vynuogynų, iš kurių  13,5 ha Cuis, 11 ha Cramant ir Chouilly, 1 ha Oger ir 2 ha Vertus bei Pinot Noir vynuogės 0,5 Ha yra Ay ir Mareuil sur Ay kaimeliuose. Metiniai pardavimai apie 250 tūkst.but.

Pierre Gimonnet & Fils turi keletą lieux-dits, iš kurių gamina šampanus. Iš Grand Cru kaimelyje Oger esančių plotelių : ‘Terres de Noël,’ ‘Brulis,’ ir  ‘Champs Nérons’ gaminamas šampanas „Brut Expression d’Un Terroir Blanc de Blancs Oger Grand Cru Vintages“ (pirmą kartą pristaytas iš 2014 metų derliaus); iš plotelių lieux-dits: „Terres de Noël“ (54 %) , „Champs Nérons“ (22%)  bei  „Fondy“ (23%) gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Oger Grand Cru Vintages“. Iš Grand Cru kaimelio Chouilly esančio lieux-dits „Montaigu“ gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru Vintages“. Iš Grand Cru kaimelyje Cramant esančių lieux-dits „Bauves“, „Buissons“, „Bionnes“, „Le Bateau“ gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Cramant Grand Cru Vintages“. Iš Premier Cru kaimelio Cuis gaminamas šampanas „Brut Blanc de Blancs Cuis Premier Cru NV„. Be to, jis gamina ir dar vieną „terroir“ šampaną –  „Gimonnet Brut Blanc de Blancs Special Club Vintages„, tik iš Cremant kaimelyje auginamų vynuogių (pradėjo gaminti nuo 1996 metų derliaus).

  1. J-L. Vergnon (Le mesnil sur Oger)

J-L Vergnon buveinė yra Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger. Šeima augina vynuoges nuo 1950 metų, o šampaną pradėjo gaminti nuo 1985 metų. Turi 5 ha vynuogynų, kurie yra šiuose Grand Cru kaimeliuose: Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize bei Premier Cru kaimeliuose Vertus ir Villeneuve, kur beveik 100 % Chardonnay ir šiek tiek Pinot Noir vynuogių. Metiniai pardavimai apie 50 tūkst. but.

Iš Le Mesnil sur Oger lieux-dits „Les Hautes Mottes“ gamina „Brut Nature Confidence Blanc de Blancs Grand Cru“- vyno fermentacija ąžuolo statinėse.

Iš lieux dits, esančio Oger kaimelyje „Chemin de Flavigny“ (Chardonnay, užsodintos 1965 metais) gaminamas „Brut Nature Blanc de Blancs OG Grand Cru Vintages“.

Tik iš kaimelio Le Mesnil sur Oger Chardonnay vynuogių gamina dar vieną „terroir“ šampaną – „Extra Brut Blanc de Blancs Resonance Grand Cru Vintages“.

  1. Tarlant (Qeuilly)

Tarlant – vynuoges šeima augina nuo 1687 metų. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Qeuilly (subregionas Vallee de la Marne). Turi 14 ha vynuogynų, kurie yra 4 kaimeliuose: Queilly, Boursault (vietovėje Vallee de la Marne Gauche), St-Agnan (vietovėje Terroir de Condé) ir Celles-lès-Condé (vietovėje Terroir de Condé). Vynuogynai susidaro iš tokių lieux-dits plotelių:

Four à Chaux(vynuogės naudojamos šampanų „Extra Brut Rose Prestige Vintages“ bei „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“ gamybai),

Les Crayons“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas „Brut Nature Cuvee Louis Qeuilly Marne NV“ – po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse, be malolaktinės fermentacijos),

Les Sables“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas „Brut Nature La Vigne d’Antan Non Greffee Chardonnay Vintages“, 100 % Chardonnay bei šampano „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“ gamybai),

„Longue Attente, „Notre Dame“ (vynuogės naudojamos šampano „Extra Brut Rose Prestige Vintages“ gamybai),

Pierre de Bellevue“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas Brut Nature La Vigne d’Or Blancs de Meunier Vintages“, 100% Pinot Meunier),

„Mocque Tonneau“ (kaimelis Celles-lès-Condé, gaminamas šampanas „Extra Brut La Vigne Royale Pinot Noir Vintages“, 100 % Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse);

Iš 2 lieux-dits „Four à Chaux – les Sables“ (abu iš kaimelio Qeuilly) gaminamas šampanas „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“; 25 % Pinot Blanc, 25 % Arbanne ir 50 % Petit Meslier; vyno fermentacija ąžuolo statinėse.

Iš 4 lieux-dits „L’Enclume„, „Les Marguiniers„, „Les Forgeottes“ and „Pierre de Bellevue“ gaminamas šampanas „Brut Nature L’Aerienne Vintages“, 70 % Chardonnay ir 30 % Pinot Noir).

Iš 4 lieux-dits: „L’Enclume“, „Notre-Dame“, „Four à Chaux“ ir „Les Aulnes“ gaminamas rožinis šampanas „Extra Brut Rose Prestige Vintages“, 88 % Chardonnay ir 12 % Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse ir plieninėse talpose, be malolaktinės fermentacijos.

  1. Gaston Chiquet (Dizy)

Gaston Chiquet  – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, nuo 1935 metų gaminantis šampaną iš 23 ha nuosavų vynuogynų (Chardonnay ir Pinot Noir po 40% bei Pinot Meunier 20 %), esančių kaimeliuose Hautvillers (lieux-dits: „La Grange de Dizy“ ir „Colombier“ – naudoja maišytiems šampanams gaminti), Dizy (lieux-dits: „Crohauts-Guillemoine“, „Cerisières“, „Sous-Chienne“ ir „Moque-Bouteille“), Aÿ (lieux-dits: „Vauzelles“ ir „Haut Crohauts„) , Mareuil-sur-Aÿ, Crugny ir  Nanteuil-la-Forêt. Metiniai pardavimai apie 200 tūkst.but.

Gaston Chiquet gamina „terroir“ šampanus: iš Ay kaimelio lieux-dits „Vauzelles“ ir „Haut Crohauts“- „Brut Blanc de Blancs d’Ay NV“; „Brut Reserve Blanc de Blancs d’Ay Vintages“(tik Magnum buteliuose).

  1. Pierre Paillard (Bouzy)

Pierre Paillard – vynuoges šeimos nariai pradėjo auginti dar nuo 1768 metų, o šampano gamybos namai įsteigti 1946 metais. Turi 11 ha vynuogynų, kurie yra Grand Cru kaimelyje Bouzy (kur yra ir jų buveinė) – viso 22 lieux-dits, iš kurių 60% Pinot Noir ir 40% Chardonnay. Seniausias lieux-dit yra užsodintas 1956 metais. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pierre Paillard atsidūrė 19-oje vietoje.

Pierre Paillard priklauso šie lieux-dits Bouzy kaimelyje:

Les Mignottes (Pinot Noir); „Les Maillerettes“  (0,32 ha Pinot Noir, gaminamas šampanas „Extra Brut Les Maillerettes Blanc de Noirs Vintages“ apie 2,5 tūkst. but. per metus); Les Mottelettes (Chardonnay,  gaminamas šampanas: „Extra Brut Les Mottelettes Vintages“.

Pierre Paillard dar gamina ir kitus šampanus tik iš Bouzy kaimelio:

„Extra Brut Bouzy Les Parcelles Grand Cru NV“ (gaminamas maišant skirtingų metų rezervinius vynus iš skirtingų lieux-dit (viso 22 ploteliai), esančių Bouzy kaimelyje bei skirtingų vynuogių (60 % Pinot Noir ir 40 % Chardonnay; nurodant „13“ – tai reiškia, kad naudojama 65% 2013 metų derliaus, jis sumaišytas su 2012 metų derliaus metų vynu (35 %). Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais;

Extra Brut Les Terres Roses Bouzy Grand Cru NV“ (65 % Chardonnay, 29 % Pinot Noir bei įmaišoma raudono Pinot Noir vyno 6 %, nurodant metus, kurie yra baziniai: pvz. , „14“ (pagrindą sudaro 2014 metų derlius – 70 %, sumaišytas su 2013 metų derliaus metų vynu – 30 %). Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais.  arba „13“ (pagrindą sudaro 2013 metų derlius – 70 % , sumaišytas su 2012 metų derliaus metų vynu – 30 %. Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais);

„Extra Brut La Grande Recolte Vintages Bouzy Grand Cru“ ( po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir).

34.Bereche & Fils (Ludes)

Bereche & Fils šeima vynuoges augina nuo 1847 metų, jų buveinė yra Premier Cru kaimelyje Ludes. Turi 9,5 ha vynuogynų, kuriuose yra 21 lieux-dits,  šiuose kaimeliuose: Ludes, Festigny ir Mareuil le Port (subregionas Vallee de la Marne); Trepail ir Ormes (subregiono Montagne de Reims vietovė Vesle & Ardre), Chigny les Roses. Metiniai pardavimai yra apie 80 tūkst. but., nuo 2007 metų pradėjo organinę-biodinaminę vynuogininkystę, tačiau dar nėra sertifikuoti. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Bereche & Fils atsidūrė 10-oje vietoje.

Ludes kaimelyje namams priklauso šie lieux-dits ploteliai: „Les Beaux Regards“ (Chardonnay), „Les Clos“ (Chardonnay), „Les Crans d’en haut“  (Chardonnay, užsodinta 1969 metais), „La Vigne St Jean“ (Pinot Noir, užsodinta 1973 metais). Šis gamintojas gamina šampanus iš atskirų lieux-dits plotelių:

Extra Brut River Gauche Meunier Vintages (100 % Pinot Meunier – 0.45 ha, amžius apie 45 metai, iš lieux-dit:  „Maisoncelle“ ir  „Côteaux Chataîgner“, esančių kaimelyje Mareuil le Port);

„Extra Brut Le Cran Ludes Premier Cru Vintages“ (iš 2 lieux -dits: „Les Crans d’en haut , 90 % Chardonnay ir „La Vigne St Jean„, 40% Pinot Noir, pagaminama apie 3 -4 tūkst. but. bei 100-400 magnum dydžio butelių);

Extra Brut Rilly La Montagne Premier Cru Vintages (iš 0,4 ha lieux-dits „Les Sablons„, 100 % Pinot Noir, apie 2 tūkst. but.);

„Brut Campania Remensis Vintages“ (iš 0,71 ha lieux-dits „Les Montees“, kaimelis Ormes, vynuogės: 60% Pinot Noir, 30 % Chardonnay ir 10% Pinot Meunier, apie 6 tūkst.but.).

  1. Lallier (AY)

Lallier— 1906 m. įkurti nepriklausomi šampano namai, šiuo metu (nuo 2004 m.) jų namų savininkas yra Francis Tribault. Buveinė yra Ay mieste. Namams priklauso 15 ha vynuogynų, esančių Ay vietovėje (Grand Cru), kitos reikalingos gamybai vynuogės (apie 60 %) perkamos iš kitų Grand Cru vietovių (Chouilly, Avize, Cramant, Ambonnay ir Verzenay). Per metus parduoda apie 400 000 butelių. Garsėja preciziškumu, subtilumu ir skonio balansu. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, gamyboje naudoja tik geriausias Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, dauguma — Grand Cru. Šampano namai išsiskiria ypač lanksčiu gamybos procesu: jis kinta atsižvelgiant į kiekvieno derliaus vynuogių savybes, unikalią tekstūrą. Beje, nuo 2007 m. alkoholio fermentacijai naudoja tik savo pačių gamybos mieles. Visa tai leidžia atskleisti geriausias, unikalias vynuogių bei terroir (vynuogyno augimo aplinkos) savybes. LALLIER šampanas per paskutinius 10 metų yra apdovanotas daugiau nei 50 medalių, yra tiekiamas į daugiau nei 40 Michelin žvaigždučių turinčių restoranų Europoje. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Lalier atsidūrė 29-oje vietoje.

Lallier iš turimų 15 ha ir iš kitų vynuogių augintojų perkamo derliaus šampano gamybai naudoja tik Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges,  daugiausia – maišytiems šampanams gaminti, išskyrus du Grand Cru kaimelyje Ay turimus lieux-dits: 1,85 ha „Les Sous“ – Pinot Noir bei 1,6 ha „Loridon“ – Chardonnay, iš kurių gaminami šie šampanai: „Extra Brut Selection Parcellaire Les Sous Blanc de Blancs Grand Cru“ ir ”Extra Brut Selection Parcellaire Loridon Blanc de Noirs Grand Cru“.

Juozas Kabašinskas, šampano ekspertas

Terroir šampanai: konkretūs šampanai pagal gamintojus

Kaip žinoma, Šampanės vynuogynai užima apie 34 tūkst. ha (2017 m. – 33 864 ha) plotą, kuriuose auginamos vynuogės šampano gamybai. Iš viso regione yra 634 kaimeliai, tačiau vynuogės auginamos tik 320 iš jų – tuose, kurie pagal teritorines vietoves yra 4 vynuogių auginimo subregionuose: Cote de Blancs; Montagne de Reims; Vallee de la Marne bei Cote de Bar. Šie subregionai dar yra padalinti į 17 skirtingų vietovių („terroirs“). Beje, vynuogių augimo subregionai neatitinka administracinių Šampanės regionų Aube, Haute-Marne, Marne ir Seine-et-Marne.

Tai yra Šampanės regiono išskirtinumas lyginant su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje, o ypač greta esančiu Burgundijos regionu, kur kiekvienas kaimelis turi atskirą jo apeliaciją (AOC). Ir toks Šampanės suskirstymas į 17 skirtingų vietovių 4 subregionuose (Cote de Blancs, Montagne de Reims, Vallee de la Marne bei Aube) yra tik makro lygmeniu. Iš tiesų, tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemiu bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, taip pat ir skirtinga drėgme. Kaip bebūtų, nepriklausomai nuo to, iš kurios vietovės ar kaimelio uogų pagamintas, visas šampanas turi vieną apeliaciją AOC Champagne. Tik išskiriamas kokybės kriterijus: ar tai pagaminta iš Grand Cru (tik 17 kaimelių), ar Premier Cru (44 kaimeliai), ar Cru (visi likę 259 kaimeliai).

„Terroir“ šampanai neretai yra daugelio gamintojų pasididžiavimas, jie išsiskiria unikaliu skoniu, atspindinčiu tiek šampano namų filosofiją, tiek naudojamų vynuogiųir gamybos ypatybes. Aptarsime, kas yra tas „terroir“ ir kokie yra geriausi šio tipo šampanai.

Tikrasis „terroir“ šampanas suprantamas kaip visuma:

  • klimato sąlygų (Šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemio ir podirvožeminio (požeminio grunto) sluoksnio su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais įtaka. Kiekvienas subregiono ar jame esančios vietovės, kaimelio arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemis  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skiriasi ir tai pasireiškia įvairiai. Šiuos skirtumus galima pamatyti nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, taip pat ir atskirus kaimelius ar net ir skirtingus vynuogynus, esančius tame pačiame kaimelyje.
  • reljefų (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai, upės, miškai ir kt.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai yra ir skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai skiriasi regiono šiaurė bei pietūs).

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai lemia„terroir“ šampano išskirtinumą. Jis kuriamas tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione iš viso yra 281 000 tokių plotelių (jie visi registruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Vidutinis tokių plotelių „lieux-dits“ plotas yra apie 0,20 ha. Beje, pagal reglamentą savo šampano pavadinime naudoti žymėjimą „clos“ leidžiama tik tiems, kurie turi mūrine siena aptvertus vynuogynus. Tokių „clos“ Šampanės regione yra tik 31 vynuogynas.

Taigi, čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio – tai yra šampano, kuris pagaminamas tik iš šių nedideliuose ploteliuose „lieux-dits“ arba „clos“ augančių vynuogių. Ir tik iš jų (šiuo atveju nėra svarbios vynuogių veislės) yra atskirai spaudžiamas vynas bei pradedamas atskiras šampano gamybos procesas. Paprastai šampanas gaminamas iš vienų metų derliaus vynuogių, bet ne iš visų metų iš eilės arba maišomas iš kelių metų derliaus. Ir tai sprendžia pats šampano kūrėjas, pasirinkdamas tik jam būdingus vynuogininkystės ir pačio šampano gamybos būdus (pavyzdžiui, organinė – biodinaminė vynuogininkystė; fermentacija – ąžuolinės statinės ar plieninės talpos, mielių bei cukraus naudojimas fermentacijų metu, filtravimas, laikymo trukmė ant mielių ir kt.). Žinomiausi tokių „lieux-dits“ šampanų gamintojai (šį kartą „clos“ šampanai nėra įskaitomi) yra: Jacques Selosse, Jacquesson, Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Egly-Ouriet, Eric Rodez, Ulysee Collin, David Laclapart, Benoit Lahaye, Chartogne Taillet, Jacques Lassaigne, Georges Laval, Gaston Chiquet, Marguet, AR Lenoble, Bruno Paillard, Hugues Godme, Rene Geoffroy, Philipponnat, Charles Dufort, Rolland Piollot, Chartogne – Taillet, Jacques Lassaigne, Tarlant, Pierre Paillard, Bereche & Fils ir kiti, kurių iš tiesų yra labai nedaug (iš viso apie 50 žinomesnių gamintojų, neįskaitant „clos“ šampanų).

„Terroir“ šampanais galima laikyti ir šampanus, kurie pagaminti tik iš to paties kaimelio vynuogynų (nuosavų ar perkamų vynuogių – nėra skirtumo), bet šį kartą apie juos plačiau nekalbėsime, išskyrus atskirus tikrai dėmesio vertus atvejus. Beje, svarbu nesumaišyti buveinės adreso (kuris privalo būti pažymėtas ant etiketės)  ir kaimelių, iš kuriuose augančių vynuogių yra gaminamas šampanas. Paprastai šampanai yra maišomi iš vynuogynų, esančių skirtingų subregionų vietovių kaimeliuose  ir atskiruose tų kaimelių vynuogių ploteliuose (jie paprastai yra skirtingose to pačio kaimelio vietose).

Dabar susipažinkime su svarbiausiais bei žinomiausiais „lieux-dits“, t.y. „terroir“ šampanų gamintojais bei jų šampanais.

1.Jacques Selosse (Avize)

Grand Cru kaimelyje Avize yra įregistruota Jacques Selosse buveinė (RM, šampano namus įsteigė Anselme tėvas Jacques Selosse 1949 metais, nuosavybėje 7,5 ha vynuogynų, esančių Grand Cru kaimeliuose: Avize, Cramant,Oger, Le Mesnil sur Oger, Ay bei Premier Cru kaimelyje Mareuil sur Ay, esančiame subregione Vallee de la Marne. Metiniai pardavimai siekia apie 57 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Jacques Selosse atsidūrė 1-oje vietoje.)

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Le Mesnil sur Oger 0,23 ha lieux-dit „Sous le Mont“ su Pinot Noir vynuogėmis, pagamintas šampanas „Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru “Sous le Mont NV“, t.y. naudojant Solera principą: maišant 2 metų derliaus vynus. Antrinė fermentacija ant mielių truko apie 5-6 metus. Per metus pagaminama apie 2000 but.;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis AY lieux-dits „La Cote Faron“, Pinot Noir vynuogės. Pirmą kartą šis šampanas „Extra Brut „Le Cote Faron“ Grand Cru Vintages“ buvo pagamintas iš 2003 metų derliaus, vėliau ir iš 2004 metų derliaus. Pradedant 2005/2006 metais gaminamas NV šampanas, naudojant Solera principą;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Avize lieux dits: „Les Chantereines“, iš kurio Solera principu nuo 2012 metų gaminamas šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru Les Chantereines NV“. Be to, nuo 1986 metų yra gaminamas dar ir kitas šampanas iš Avize kaimelyje esančių 2 lieux-dits, Chardonnay vynuogių, taip pat Solera principu – tai šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Substance Grand Cru NV“;

Jacques Selosse: Grand Cru kaimelis Cramant, lieux-dits „Chemin de Chalons“ (Chardonnay), iš šio plotelio Solera principu nuo 2012 metų gaminamas  šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru „Chemin de Châlons“);

Jacques Selosse:Grand Cru kaimelis Le Mesnil sur Oger, lieux-dits „Les Carelles“, Chardonnay, Solera principu nuo 2012 metų gaminamas to paties pavadinimo šampanas: „Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru „Les Carelles“.

2.Jacquesson (Dizy)

Dizy kaimelyje (Premier Cru kaimelis, subregionas Vallee de la Marne) savo buveinę turi gerai žinomi šampano namai Jacquesson (NM, namai įsteigti 1798 m., viso turi 30 ha nuosavų vynuogynų, iš jų apie 17 ha yra Ay, Dizy ir Hautvillers bei Mareuil sur Ay, likusieji Grand Cru kaimeliuose Avize ir Oiry. Dar 8 ha yra naudojami pagal ilgalaikę vynuogynų nuomą (anksčiau buvo 12 ha). 10 ha iš visų Jacquesson šampano namų turimų vynuogynų nuo 2010 metų yra sertifikuoti kaip ekologiniai – „Ecocert“. Metiniai namų pardavimai sudaro 280 tūkst. but., iki 1990 metų buvo apie 470 tūkst. but. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Jacquesson atsidūrė net 6 vietoje).

Šiame kaimelyje Dizy nuosavus vynuogynus turi Jacquesson, tokiuose lieux-dits ploteliuose: „Corne Bautray“ (1 ha – Chardonnay, vynuogynas užsodintas 1960 metais, šampanas pradėtas gaminti iš 1995 metų derliaus, pagaminama (ir tai ne visais metais) tik apie 4500 but. per metus); „Terres Rouges“ (1,35 ha – Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuogės, vynuogynas užsodintas 1993 metais. Šampanas „Extra brut Dizy – Terres Rouges Recolte Vintages Grand Cru“ pradėtas gaminti tik iš Pinot Meunier vynuogių, nuo 2002 metų derliaus).

Jacquesson gamina šampanus ne tik iš paminėtų, bet ir iš kitų lieux-dits , esančių šiuose Grand Cru kaimeliuose: Avize kaimelis („Champ Cain“, 1,35 ha Chardonnay vynuogynų, užsodintų 1962 metais, šampanas: „Brut Avize-Champ Cain Grand Cru Vintages“ pradėtas gaminti iš 2002 metų derliaus), Ay („Vauzelle Terme“  , 0,3 ha Pinot Noir vynuogynų, užsodintų 1980 metais ir pirmasis šampanas „Extra brut AY – Vauzelle Terme Recolte Vintages Grand Cru“pagamintas iš 1996 metų derliaus, rinkai pristatytas 2002 metais). Iš 3 lieux-dits plotelių, esančių Avize kaimelyje („La Fosse“, „Nemery“ ir  „Champ Cain“) gaminamas „terroir“ cru šampanas: „Brut Avize Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“, jis gaminamas nuo 1995 metų derliaus, tačiau ne iš visų metų derliaus vynuogių.

3.Larmandier Bernier (Vertus)

Larmandier Bernier (buveinė Premier Cru kaimelis Vertus, RM, viso 15 ha nuosavų vynuogynų šiuose kaimeliuose: Vertus, Cramant, Chouilly, Oger, Avize. Vynuogynai nuo 2004 metų sertifikuoti kaip ekologiniai– „Bureau Veritas“ ir gaminami biodinaminiai šampanai. Metiniai pardavimai apie 130 tūkst.but.)

Larmandier-Bernier – nedideli, puikios kokybės gėrimus gaminantys šampano namai, ypatingą dėmesį skiriantys tradicijų puoselėjimui, gamtai, natūralumo saugojimui bei atskleidimui. Nuo 1999 m. ūkis pripažintas biodinaminiu. Nors Larmandier-Bernier namų istorija prasidėjo tik 1971 m., tiek Larmandier, tiek Bernier šeimos Šampanės regione savo gėrimais garsėjo jau nuo Prancūzijos revoliucijos laikų. Iš kartos į kartą puoselėjamos tradicijos, vynuogynai; vienais namais tapo susituokus šių šeimų atstovams Philippe Larmandier ir Elisabeth Bernier. Vėliau namų valdymą perėmęs sūnus Pierre ypatingai vertina natūralumą, ekologiją, tad jo dėka ūkis tapo biodinaminiu. Šiandien jiems priklauso 16 ha vynuogynų Grand Cru vietovėse Vertus, Avize, Cramant ir Oger, per metus namai parduoda apie 130 000 butelių. Minimalus žmogaus įsikišimas, natūralių terroir savybių atskleidimas, ekologija – šių faktų dėka sukuriamas intensyvaus, minerališko ir rafinuoto skonio Larmandier-Bernier šampanas. Beje, Larmandier-Berner yra vieni labiausiai vertinamų vynuogių augintojų – šampano gamintojų:  2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Larmandier-Bernier atsidūrė 4-oje vietoje.

Turi šiuos lieux – dits: „Bourron du Levant“ (Grand Cru kaimelis Cramant); “Les Chemins D’Avize” (Grand Cru kaimelis Avize); “ Les Barillers” ir “Les Faucherets”(Premier Cru kaimelis Vertus).

Larmandier Bernier  (Grand Cru kaimelis Avize), lieux dits: „Chemin de Flavigny“ bei „Chemin de Plivot“, iš kurių gaminamas šampanas „Extra Brut Les Chemins D’Avize Grand Cru Vintages“ – 100% Chardonnay, pirmą kartą pagamintas iš 2009 metų derliaus;

Larmandier Bernier (Grand Cru kaimelis Cramant) lieux-dits „Bourron du Levant“ – 100 % Chardonnay, iš kurių nuo 1988m. gaminamas vienų metų derliaus šampanas „Larmandier-Bernier Extra Brut Vieille Vigne du Levant  Grand Cru Vintages„;

Larmandier Bernier (Premier Vru kaimelis Vertus) 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“,  iš jų nuo 1995 metų derliaus gamina  šampanus „Blanc de Blancs Terre Vertus Premier Cru Vintages“.

4.Georges Laval (Cumierres)

Georges Laval – tai nedideli šeimos šampano namai: dabar savininkas yra Vincent Laval, 1996 metais pakeitęs savo tėvą Georges Laval. Šeima vynuogynus augina jau nuo 1694m. , 1971 m. ūkis tapo organiniu. Šeimai priklausantys Premier Cru vynuogynai  (2.5 ha) yra Šampanės širdyje, vos 5 km nuo Epernay, Premier Cru kaimelyje Cumieres,  dalis jų – net iki 70 metų senumo. Gamyboje naudoja Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuoges. Laval ypatingą dėmesį skiria dirvožemiui, natūraliai jo bei uogų priežiūrai, gamtos saugojimui, geriausių vynuogių augimo aplinkos savybių atskleidimui. Vynas brandinimas medinėse statinėse, naudojant tik natūralias mieles, gamyboje nenaudojamas cukrus – iš kartos į kartą puoselėjamų vyndarystės paslapčių dėka sukuriamas puikus, natūraliai aromatingas, minerališko, subalansuoto skonio šampanas. Per metus Georges Laval pagamina apie 10 000 – 14 000 butelių. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė net 5 vietoje. Gamina šampaną iš labai mažų vynuogių plotelių „lieux-dits“: Les Longues Violes (vyrauja Pinot Noir vynuogė ir šiek tiek Pinot Meunier); Les Chenes (100% Chardonnay vynuogė)  ir Les  Hautes Chevres (100% Pinot Meunier vynuogė)Iš šių plotelių gamina tokius šampanus:

Les Chenes  –  „Brut Nature Les Chenes Vintages Premier Cru NV„, 100 % Chardonnay; Les Hautes Chevres –  „Brut Nature Les  Hautes Chevres Vintages Premier Cru“, 100 % Pinot Noir bei „Les Longues Violes“ – tik 0.15 ha plotelis. Iš 2006 metų derliaus Georges Laval buvo pagaminęs šampaną iš 100 % Pinot Meunier iš kito lieux-dits : „La Butte„.

5.Marguet (Ambonnay)

MARGUET –  nedideli, iš kartos į kartą tos pačios šeimos nuo 1875 m. valdomi šampano namai. Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru vietovėse: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha. Dalį vynuogių perka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų (apie 10% gamybos poreikio), esančių šiuose kaimeliuose: Verzy (Grand Cru), Mareuil sur Ay (Premier Cru), Ay (Grand Cru), Cumierres (Premier Cru); visi šie vynuogynai yra sertifikuoti kaip organiniai arba yra pereinamajame periode. Per metus parduoda apie 100 000 butelių. Namai puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją. Nuo 2009 m. Marguet Pere & Fils vynuogynai oficialiai pripažinti organiniais (sertifikatas „Ecocert“) bei  pripažinti biodinaminiais šampano gamintojais (sertifikatas „Demeter“), jie naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Gamyboje naudoja tik Pinot Noir bei Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias „terroir“ (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. vynų laikomi ąžuolo statinėse. Dėl to nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi cuvee ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Marguet atsidūrė 17-oje vietoje.

Jie turi keletą lieux-dit, iš kurių gaminamas nemaišytas vintažinis (vintages) šampanas ir tik tada, kai nusprendžiama, jog šis atitinka keliamus reikalavimus. Priešingu atveju, kai tų metų derliaus vyno skonis nepakankamai unikalus, jis naudojamas maišyto šampano kūrimui.

Marguet turiu tokius lieux-dits plotelius iš kurių gamina „terroir“ šampanus:

Les Crayeres“ * (1,13 ha – Pinot Noir vynuogės, pasodintos 1958 m.; 1970 m. ir 1974 m. ir 0,70 ha Chardonnay, pasodintos 1970 m.) , gaminamas  šampanas „Brut Nature Les Crayeres Ambonnay Grand Cru Vintages“. Beje, lieux-dits „Les Crayeres“* priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

La Grand Ruelle“ (0,5 ha – Pinot Noir vynuogės, pasodintos 1967 metais), gaminamas šampanas „Brut Nature Le Grand Ruelle Ambonnay Grand Cru Vintages“;

La Parc“ (1,36 ha – Chardonnay vynuogės, pasodintos 1982 metais), gaminamas  šampanas „Brut Nature La Park Ambonnay Grand Cru Vintages“;

Les Bermonts“ (0,46 ha – Chardonnay, pasodintos 1952 metais), gaminamas šampanas „Brut Nature Les Bermonts Ambonnay Grand Cru Vintages“.

Be to, dar gamina „terroir“ šampanus iš Ambonnay kaimelio: „Brut Nature Ambonnay Grand Cru„bei „Extra Brut Ambonnay Rose Grand Cru Vintages“).

Marguet gamina šampanus ir iš kitų kaimelių vynuogynų, t.y. vieno kaimelio „terroir“: „Ay Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, subregionas  Vallee de la Marne); „Bouzy Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, esantis šalia Ambonnay); „Chouilly Brut Nature 2013 Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis, subregionas Cote de Blancs).

Marguet pagamino pirmą prestižinį cuvee biodinaminį šampaną SAPIENCE 2006 (cukrus 3gr/L, vyno fermentacija atlikta burguntiško vyno statinėse), kurį pristatė rinkai 2014 metais. Jis yra pagamintas naudojant kitų 3 biodinaminių šampano gamintojų vynuoges: David LECLAPARD (Trepail – Premier Cru, Montagne de Reims; 50% Chardonnay); Benoit LAHAYE (Bouzy – Grand Cru, Montagne de Reims; 25% Pinot Noir) bei Vincent LAVAL (Cumieres – Premier Cru, Vallee de la Marne; 25% Pinot Meunier). Namų konsultantas yra įžymusis biodinaminio šampano specialistas Herve JESTIN, kuris gamina šį šampaną savo vardu. 2018 metais yra pristatytas SAPIENCE 2009, yra ruošiami ir šių metų derliaus šampanai: 2010, 2011, 2012, 2013 m., jie dar laukia savo pristatymų. Šis šampanas gaminamas labai ribotais kiekiais.

6.Leclerc Briant (Epernay)

Leclerc Briant – sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, organiniai šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai. Namų istorija prasidėjo 1872 m., kai Lucien Leclerc Cumières kaimelyje įsteigė Leclerc namus. 1955 m. Bertrand Leclerc, ketvirtos kartos vyndarys, drauge su žmona Jacqueline Briant oficialiai pakeitė namų statusą ir įkūrė Leclerc Briant šampano namus. Tais pačiais metais pagrindinė namų būstinė buvo perkelta į Epernay, kur yra iki šiol. Šiandien namams priklauso apie 5000 m2 plotą užimantys gamybiniai pastatai, tarp kurių – daugiau nei kilometro ilgio vyno rūsiai, talpinantys iki 800 000 butelių. Namams iki 2010 metų priklausė ir apie 30 hektarų Premier Cru vynuogynų Cumières, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, Epernay, Bisseuil ir Rilly la Montagne vietovėse. Dalį gamybai reikiamo derliaus namai perka iš patikimų, būtinai organinių, biodinaminių ūkių. 2012 m. šampano namus įsigijo amerikiečių pora drauge su prancūzų investuotojais. Šiuo metu šiuos 100 000 butelių kasmet pagaminančius Leclerc Briant namus valdo Frédéric Zeimett, o namams dabar priklauso 11 ha vynuogynų. Leclerc Briant išsiskiria ypatingu dėmesiu atskiriems ploteliams ir turi skirtingų „lieux-dits„ plotelių  šampanų kolekciją (visi sertifikuoti kaip ekologiniai ir biodinaminiai):

„Les Cherves Pierreuses“  (2,8 ha vynuogynai, Premier Cru kaimelis Cumierres:  40 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Mounier vynuogių), gamino šampaną „Extra Brut Les Cherves Pierreuses Premier Cru NV“. Pirmasis pristatymas 1995 metais, šis šampanas baigtas gaminti 2010 metais, kuomet vynuogynai buvo parduoti šampano namams Louis Roederer;

„Les Crayeres“ (1,07 ha vynuogynai, Premier Cru kaimelis Cumierres:  20 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir ir 40 % Pinot Mounier vynuogių), gamino šampaną „Extra Brut Les Crayeres Premier Cru NV“. Pirmasis pristatymas 1995 metais, šis šampanas baigtas gaminti 2010 metais, kuomet vynuogynai buvo parduoti šampano namams Louis Roederer;

„La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai pačio Eperney miesto ribose, tik Chardonnay vynuogės) gaminamas nuo 1995 metų iki šiol: šampanas „Extra Brut La Croisette NV“.

Šampano namai Leclerc Briant gamina ir „terroir“ biodinaminį šampaną „Leclerc Briant Brut Nature Purie Cramant Vintages“ iš perkamų ekologinių Chardonnay vynuogynų Grand Cru kaimelyje Cramant, kurį pirmą kartą pristatė iš 2012 metų derliaus.

Leclerc Briant  pirmą kartą iš 2014 metų derliaus pagamino vienų metų derliaus šampaną: „Le Clos des Trois Clochers Vintages 2014 Brut Zero Premier Cru“. Šampanas gamintas tik iš nedidelio vynuogių plotelių lieux-dits „Le Clos des Trois Clochers“ (subregionas Montagne de Reims, Premier Cur kaimelis Villers Allerand – 0,40 ha Chardonnay vynuogės. Rinkai pristatytas 2018 metų spalio mėn. – tik 1528 buteliai. Taip pat iš „Les Basses Prières“(subregionas Vallee de la Marne, Cumierres Premier Cru kaimelis – 0,20 ha Pinot Noir vynuogės) pagamino vienų metų deliaus šampaną „Extra Brut Les Basses Prières Vintages 2014 Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų liepos mėn.- tik 1845 but.

7.AR Lenoble (Damery)

AR LENOBLE — nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. vienos Malassagne šeimos (šiuo metu brolio Antoine ir sesers Anne nuo 1993 metų) valdomi šampano namai, kurių buveinė yra Damery kaimelis. Turi 10 ha vynuogynų Grand Cru kaimelyje Chouilly (Chardonnay vynuogės), 6 ha vynuogynų Premier Cru kaimelyje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės) bei 2 ha Cru kaimelyje Damery (Pinot Moinier vynuogės) ir dar apie 40 % gamybos poreikio perka iš kitų vynuogių augintojų. Per metus parduoda 350 000 butelių. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, jie išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Nuo 2012 m. turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

AR Lenoble (Premier Cru Bisseuil kaimelis 6 ha – Pinot Noir vynuogės, kurias paprastai naudoja maišytų šampanų gamybai) gamina „terroir“ šampanus tik iš to kaimelio vynuogynų „Extra Brut Blanc de Noirs Premier Cru Vintages“.

AR Lenoble  Grand Cru Chouilly kaimelyje (iš viso 10 ha vynuogynų) turi 0,5 ha lieux-dits „Les Aventures“. Iš šio plotelio nuo 1999 metų gaminamas prestižinis šampanas tokiu pat pavadinimu ir labai ribotais kiekiais. Iš šio kaimelio vynuogynų yra gaminami ir tokie „terroir“ šampanai: „Extra Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru NV“ (maišytas skirtingų metų derlius, naudojant rezervinius vynus);Extra Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru Vintages“ bei prestižinis šampanas „Brut  Cuvee Gentilhomme Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“;.

8.Ulysse Collin (Congy, vietovė Sezonnais – Vallee de la Marne subregionas)

Anselme Selosse pasekėjas Ulysse Collin, kuris nuo 2003 metų, perėmęs iš šeimos 4,5 ha vynuogynų (anksčiau šeimos nuomotų šampano namams Pomery), pradėjo ekologinę vynuogininkystę bei savo vardo šampano gamybą. Šiuo metu jam priklauso 8,7 ha vynuogynų, esančių šalia Sezanne miestelio Cru kaimelyje Barbonne Fayel (vynuogynai 4,2 ha) bei vietovės Val du Petit Morin kaimelyje Congy (vynuogynai 4,5 ha), kuriame yra įregistruota jo kaip šampano gamintojo buveinė). Iš jų šampano gamybai kol kas naudojami 4,7 ha vynuogynų, jų amžius daugiau kaip 35 metai. Visi vynuogynai susideda iš mažų plotelių lieux-dits: „Les Perrieres“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy); „Les Roises“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy); „Les Enfers“ (Chardonnay vynuogės, Cru kaimelyje Congy) bei „Les Mailons“(Pinot Noir vynuogės, Cru kaimelyje Barbonne Fayel, be to, iš šio plotelio gaminamas ir Rose de Saignee šampanas). Metiniai pardavimai apie 13 000 butelių.

9.David Leclapart (Trepail)

David Leclapart (RМ, šampaną pradėjo gaminti 1998 metais, turi 3 ha vynuogynų tik Premier Cru  kaimelyje Trepail. Namai yra organiniai nuo 1998 metų – sertifikatas „Ecocert“ bei jų gaminami šampanai yra biodinaminiai nuo 2000 metų– sertifikatas „Demeter“; dar apie 30 % derliaus parduoda kitiems biodinaminio šampano gamintojams, pavyzdžiui, Marguet, Herves Justin ir kt. Metiniai pardavimai tik 15 tūkst. but.)

David Leclapart  (3 ha, kurie yra skirtinguose Trepail kaimelio 22 ploteliuose, iš jų lieux-dits La Côte des Prés – Chardonnay, iš kurių gaminamas šampanas L‘Artiste, tačiau šiam šampanui pagaminti naudojamas kaimelis (jo derlius) gali būti keičiamas kiekvienais metais; lieux-dits 0,31 ha Le Pierre Saint-MartinChardonnay užsodintos dar 1946 metais,  iš jų gaminamas šampanas „Brut Blanc de Blancs L’Apôtre Premier Cru NV“);

David Leclapart gamina, be jau paminėtų lieux-dits, ir kitus „terroir“ šampanus vien tik iš savo vynuogynų Trepail kaimelyje („Extra  Brut L‘Amateur Blanc de Blancs Premier Cru“/ 100 % Chardonnay iš 6 skirtingų lieux-dits Trepail kaimelyje); „Brut L‘Amateur Rose de Saignee Premier Cru NV“/ 100% Pinot Noir, vynuogynai užsodinti 1957 ir 1968 metais; „Brut Nature L‘Astre Blanc de Noirs Premier Cru Vintages“ (100% Pinot Noir iš 4 skirtingų lieux-dits Trepail kaimelyje);  Brut L’Alchimiste Rosé De Saignee Premier Cru VN / 100% Pinot Noir iš Trepail kaimelio.

10.Egly Ouriet (Ambonnay)

Egly-Ouriet (RM, namai buvo įsteigti 1930 metais, vynuogynai apie 12 ha ir beveik visi Grand Cru kaimelyje Ambonnay, išskyrus esančius Bouzy ir Verzennay bei Vrigny (tik Pinot Meunier vynuogė). Iš jų – apie 70 % Pinot Noir ir 30 % Chardonnay, įskaitant nedidelę dalį Pinot Meunier. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Egly-Ouriet  atsidūrė 2-oje vietoje).

Egly-Ouriet turi lieux-dits: „Les Crayeres“* – Pinot Noir, vynuogynas užsodintas 1947 metais. Iš šio plotelio šampanas pradėtas gaminti nuo 1989 metų derliaus – „Extra Brut Les Crayeres Blancs de Noirs Vieilles Vignes Grand Cru NV“. Taip pat gaminamas ir šampanas vien tik iš šio kaimelio vynuogių: „Vintages Brut Grand Cru“: 70 % Pinot Noir ir 30 % Chardonnay ).

*p.s. lieux-dits „Les Crayeres“ priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

Egly-Ouriet gamina „terroir“ šampaną vien tik iš Pinot Meunier vynuogių iš kitų kaimelių: Premier Cru kaimelis Vrigny: „Extra Brut Les Vignes de Vrigny Premier Cru NV“, Grand Cru kaimelis Ambonnay – „Brut Grand Terroirs Ambonnay Grand Cru Vintages (70% Pinot Noir ir 30 % Chardonnay).

11.Bruno Paillard (Reims)

Bruno Paillard – 1981 m. Bruno Paillard įsteigė Reimso miesto šeimos valdomus šampano namus. Šiuo metu savo tėvui padeda jo dukra Alisse Paillard. Šeimai priklauso 32 ha vynuogynų, iš kurių net 16 ha yra Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose (Verzenay ir Verzy – 1,4 ha, Bouzy ir Ambonnay – 1,9 ha, visi subregione Montagne de Reims; Oger – 4 ha, Le Mesnil sur Oger – 4 ha, Vertus 1,1 ha, visi subregione Cote de Blancs; Hautvillers ir Cumieres – 2 ha subregione Valee de la Marne) bei kituose Cru kaimeliuose: Reuil, Venteuil, Damery, Festigny, Etoges (subregionas Valle de la Marne), o taip pat ir Les Riceys (7,5 ha), subregionas Cote de Aube. Dar kitą dalį (apie 50% vynuogių) perka iš kitų vynuogių augintojų. Parduoda per metus apie 500 000 butelių. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Bruno Paillard atsidūrė 23 vietoje. Vienas išskirtinumas yra tai, kad ne vienų metų derliaus šampanams kurti yra nadojami net 25 metų senumo ir skirtingų derlių rezerviniai vynai (naudoja mišinyje nuo 20 iki 50%). „Dosage“ naudoja cukranendrių cukrų. Gamina unikalų prestižinį šampaną N.P.U. – „Nec Plus Ultra“ tik iš Grand Cru vynuogynų, jo antrinė fermentacija ant mielių butelyje užtrunka net apie 15 metų. Pirmąjį N.P.U pagamino iš 1990 metų derliaus ir rinkai pristatė 2002 metais, vėliau sekė 1995, 1996, 1999, 2002 bei 2003 metų deliaus prestižiniai šampanai. Gamina ir vienų metų („vintages“) šampanus: „Asamblage“ – pirmasis pagamintas iš 1979 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1996; 1999; 2002 ir 2004 metų derlių); Blanc de Blancs (100%  iš Chardonnay vynuogių) – pirmasis pagamintas iš 1983 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1995; 1996; 1999; 2002 ir 2004 metų derlių); „Brut Vintages“ – pirmasis buvo pagamintas iš 1981 metų derliaus (vėliau sekė iš: 1985; 1989; 1995 metų derlių). 2018 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  Bruno Paillard buvo net 18-oje vietoje.

Bruno Paillard pirmieji iš visų šampano gamintojų ant butelių etikečių pradėjo žymėti: „disgorgement“ – išvalymo nuo mielių nuosėdų – datas.

Bruno Paillard turi „lieux-dits“ Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger su senais vynuogynais (virš 40 metų): „Mournoirs“ ir „Pudepeigne“, iš kurių gaminamas „terroir“ šampanas „Le Mesnil Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“, jo antrinė fermentacija butelyje trunka net iki 14 metų, pirmasis buvo pagamintas iš 1989 metų derliaus, vėliau buvo iš 1990, 1995, 1998, 1999 ir 2000 m.

12.Pierre Peters (Le Mesnil sur Oger)

Pierre Peters buveinė yra Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger, šampaną jie pradėjo gaminti 1919 metais. Šiuo metu nuo 2008 metų namams vadovauja Rodolphe Peters, nuosavybėje turi 19 ha vynuogynų, kurie yra šiuose Grand Cru kaimeliuose:  Le Mesnil sur Oger (apie 11 ha, išsidėstę atskiruose 45 ploteliuose), Oger, Avize, Chouilly ir Cramant (juose iš viso yra 8 ha, kurie išsidėstę per 18 plotelių). Metiniai pardavimai apie 150 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pierre Peters atsidūrė 8-oje vietoje.

Pierre Peters nuosavybėje yra vynuogynas Les Chetillons, nupirktas dar 1930 m., kuriame yra trys lieux-dits ploteliai – vynuogynų amžius 45-70 metų, iš vieno jų, “Le Montjoly“, pagamintas 2012 metų „vintages“ šampanas, bet jis dar nėra pristatytas. Gaminamas šampanas iš  paminėto bendro vynuogyno (amžius tarp 40-70 metų): „Brut Cuvee Speciale Les Chetillons Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“,  jis pradėtas gaminti iš 1996 metų derliaus, vėliau sekė 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 metų derliaus šampanai.

13.Hugues Godme (Verzennay)

GODME — tai 1930 m. šeimos įkurti šampano namai, turintys apie 11 ha nuosavų vynuogynų Grand Cru kaimelyje Verzennay. Per metus parduoda apie 50 000  butelių. Namai garsėja lengvo, jausmingo skonio autentišku šampanu. Jų vynuogynai 2013 m. sertifikuoti kaip išskirtinai organiniai (sertifikatas „Ecocert“, o 2014 m. – biodinaminiai (sertifikatas „Biodivyn“). Metai iš metų puoselėjamos gamybos tradicijos, aistra darbui, pagarba gamtai bei pastangos atskleisti geriausias natūralias kiekvienos vynuogės savybes — visa tai leidžia GODME sukurti elegantišką, subtilaus bei išskirtinio skonio šampaną.

Tarp 11 ha vynuogynų yra trys lieux-dits: “Les Alouettes Saint-Bets ” (0,42 ha – 100 % Chardonnay, kaimelis  Villers-Marmery); “Les Champs St Martin” (1,09 ha – 100% Pinot Noir, kaimelis  Verzennay) ir “Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier, kaimelis Ville Dommange), iš kurių gaminami atskiri „lieux-dits“ šampanai (pirmą kartą pristatyti šampanai, pagaminti iš 2006 metų derliaus: „Extra Brut Les Alouettes St Bet Chardonnay Millesime 2006 Premier Cru„, „Extra Brut Les Champs St Martin Pinot Noir Millesime 2006 Grand Cru“ ir „Extra Brut Les Romaines Mounier Millesime 2006 Premier Cru„).

14.Eric Rodez (Ambonnay)

Eric Rodez (RM, šeima augina vynuogynus apie 100 metų ir turi apie 8 ha vynuogynų, iš kurių  Pinot Noir 55% ir 45 % Chardonnay. Yra sertifikuoti kaip ekologiniai nuo 2008 metų – „Ecocert“, metiniai pardavimai apie 50 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Eric Rodez  atsidūrė 18-oje vietoje).

Eric Rodez turi 6 ha vynuogynų Grand Cru kaimelyje Ambonnay ir gamina tokius „terroir“ šampanus tik iš šio kaimelio: „Cuvee des Grands Vintages Ambonnay Grand Cru„ (70 % Pinot Noir ir 30% Chardonnay); Brut Blanc de Blancs Ambonnay Grand Cru NV (100 % Chardonnay); „Cuvee Dosage Zero Ambonnay Grand Cru„ (70 % Pinot Noir ir 30% Chardonnay), o iš „lieux-dits“ Les Beurys“ gamina šampaną Les Beurys Pinot Noir Ambonnay Vintages Grand Cru (100 % Pinot Noir); iš lieux-dits Crayeres gamina šampaną: „Cuvee des Crayeres* Ambonnay Grand Cru Vintages“( Pinot Noir 60 % ir Chardonnay 40 %);

*p.s. lieux dits „Les Crayeres“ priklauso keliems savininkams: Marguet, Egly-Ouriet, Eric Rodez. Pats žodis Crayeres reiškia – „chalky pit“, t.y. kreidinė įduba ar iškasa.

15.Benoit Lahaye (Bouzy)

Benoit Lahaye (RM, namai įsteigti 1930 metais, turi apie 5 ha vynuogynų, kurie 2003 m. yra sertifikuoti kaip ekologiniai – „Ecocert“ bei gaminamas biodinaminis šampanas – sertifikatas „Biodivyn“. Nuosavi vynuogynai 4.8 ha Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose: Bouzy – 3 ha, Ambonnay – 1 ha, kiti Vertus ir Tauxières-Mutry bei Voipreux – 0,2 ha Chardonnay, iš kurių 88 % Pinot Noir ir 12 % Chardonnay; metiniai pardavimai apie 38 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Benoit Lahaye atsidūrė 7-oje vietoje).

Benoit Lahaye turi šiuos lieux-dits vynuogynus, iš kurių ir gamina „terroir“ šampanus: „Les Hannepés“ (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 %Pinot Noir); Jardin de la Grosse Pierre“ (0,30 ha įvairių vynuogių, kurios buvo užsodintos 1923 metais ir persodintos 1952 metais. Tai tokios vynuogės: Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Chardonnay, Arbanne, Petit Meslier, Chasselas, Gros Plant, Teinturier ir kitos. Iš šio ploto gaminamas šampanas: „Brut Nature Cuvee Jardin de la Grosse Pierre Grand Cru Vintages“); „Les Juliennes“ (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 % Pinot Noir vynuogės, gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis); „Le Mont de Tauxières“ (Premier Cru kaimelyje Tauxieres,  100 % Pinot Noir, iš jo gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis); Les Vaux Bétins (Grand Cru kaimelis Bouzy, 100 % Pinot Noir, gaminamas Rose šampanas, maišant su kito lieux-dits Pinot Noir vynuogėmis);Les Monts des Tours“ (Grand Cru kaimelis Bouzy,100 % Pinot Noir).

Benoit Lahaye gamina „terroir“ šampanus iš jiems priklausančių kelių lieux-dits plotelių. Taip iš dviejų lieux-dits „Les Juliennes (Bouzy kaimelis) ir Le Mont de Tauxières (Tauxieres kaimelis) pagaminamas šampanas „Extra Brut Rose Grand Cru NV“ (100 % Pinot Noir, 2/3 pagaminta Rose de Saignee metodu, pagaminama apie 4 tūkst.but.); iš 3 lieux – dits:“Les Vaux Bétins  (Bouzy kaimelis), „Les Hannapes“ (Bouzy kaimelis) ir  „Les Argentieres“ (Tauxieres kaimelis) gamina šampaną „Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru NV“, pagaminama apie 4,5 tūkst.but); iš 2 lieux-dits: „Les Argentieres“ (Tauxieres kaimelis, po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir) ir „Les Monts des Tours “ (Bouzy kaimelis, Pinot Noir) gamina šampaną „Brut Cuvee Violaine Grand Cru Vintages“.

Taip pat Benoit Lahaye turi lieux-dits plotelius ir kitame Premier Cru Tauxieres -Mutry kaimelyje, tai: „Les Argentières“ (Pinot Noir ir Chardonnay, kurios naudojamos savo šampanų maišymui); „Le Haut des Argentières“ (Chardonnay, kurios naudojamos savo „vintages“ šampanų maišymui). Šie du atvejai jau nėra „terroir“ šampano pavyzdžiai, nes jie pagaminami iš sumaišytų atskirų kaimelių vynuogių.

16.Chartogne Taillet (Merfy)

Chartagne-Taillet (namų buveinė yra Merfy, subregione Montage de Reims), RM, šeima yra vynuogių augintojai dar nuo 1683 metų, tačiau nuo 2006 metų namams vadovauti pradėjo Alexandre Chartogne. Iš viso turi 11 ha vynuogynų. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. Vynuogynus 11 ha sudaro 13 skirtingų plotelių lieux-dits, kurie išsidėstę šiuose kaimeliuose: Merfy, Chenay ir Saint Thierry, tarp jų yra : „Le Chemin de Reims“ (1,67 ha Chardonnay, iš kurio gaminamas šampanas šiuo pavadinimu iš Chardonnay vynuogių, bei kitų vynuogių: 0.13 ha Pinot Meunier ir 0.17 ha Arbanne, o iš visų šių 3 vynuogių gaminamas šampanas „Fiacre“); „Les Alliées“ (0,60 ha Pinot Mounier, pirmas šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus); „Les Barres“ (0,42 ha Pinot Noir bei 0,49 ha Pinot Meunier, tik iš Pinot Meunier vynuogių pirmą kartą pagamintas šampanas iš 2006 metų derliaus); „Les Couarres“ (0,85 ha Pinot Noir bei 0,50 ha Chardonnay ir iš šių dviejų vynuogių gaminamas reguliariai vintages šampanas); „Les Heurtebise“ (1,07 ha Chardonnay ir iš šio plotelio pradedant nuo 2007 metų gaminamas vintages šampanas); „Les Orizeaux“ (0,55 ha Pinot Noir vynuogės, iš kurių pirmą kartą pagamintas vintages šampanas iš 2007 metų derliaus).

17.Francois Seconde (Sillery)

Francois Seconde – vienas iš nedaugelio nepriklausomų šampano gamintojų Sillery vietovėje. Pirmuosius butelius savo vardu Francois Seconde pristatė 1976 m., šiandien jam priklauso 5,5 ha Grand Cru vynuogynų Grand Cru kaimeliuose: Sillery, Puisieulx, Maily ir Verzennay (2/3 Pinot Noir ir 1/3 Chardonnay, o vynuogynų amžius apie 47 metų). Asortimente – 10 skirtingų rūšių šampanų, iš viso per metus pagamina daugiau nei 40 000 butelių. Nors yra vienas mažiausių gamintojų Šampanės regione, Francois Seconde šampanai pripažinti bene visame pasaulyje, sulaukę daugybės vietinių bei tarptautinių apdovanojimų, sidabro bei aukso medalių. Ilgas brandinimo laikas, didelis dėmesys unikalioms terroir (vynuogių augimo aplinkos) savybėms atskleisti, atsidavimas – visa tai padeda sukurti išskirtinio, puikiai subalansuoto ir gaivaus skonio šampaną.

Francois Seconde Grand Cru kaimelyje  Puisieulx turi „lieux-dits“ „Le Petits Vigne“, iš kurio gamina savo šampaną tik labai ribotais kiekiais (tarp 500-600 butelių), 50% Chardonnay ir 50 % Pinot Noir. „Francois Seconde Brut Puisieulx Les Petites Vignes Grand Cru NV“, kurį pirmą kartą pristatė 2009 metais (naudojami rezerviniai vynai Solera principu).

Taip pat gamina „terroir“ šampanus „La Loge“  (100 % Pinot Noir) – „Brut La Loge Blanc de Noirs Silerry Grand  Cru NV“ (per metus apie 2 tūkst. but) bei „Brut Blanc de Blancs Sillery Grand Cru Vintages“. 

18.Dehours (Cerseuil)

Dehours – šampano namai (NM) įsteigti 1930 metais, buveinė yra Cru kaimelyje Cerseuil (subregionas Vallee de la Marne), jiems priklauso 42 vynuogynų ploteliai, kurie yra šios vietovės kaimeliuose: Mareuil sur Port, Qeuilly  ir Troissy (visi yra Cru kaimeliai), kitą dalį vynuogių perka iš kitų vynuogių augintojų, metiniai pardavimai yra apie 80 tūkst. but. Šis gamintojas gamina „vintages“ šampanus atskirai net iš 5 lieux-dits: “ Les Genevraux“ (kaimelis Troissy), „La Croix Joly“ (100 % Pinot Meunier, kaimelis Troissy), „Le Cote en Bosses“ (vynuogės Pinot Meunier ir Chardonnay, kaimelis Mareuil sur Port), „Brisefer“ (100 % Chardonnay, kaimelis Mareuil sur Port) bei „Maisoncelle“ (100 % Pinot Noir, kaimelis Mareuil sur Port).

19.Agrapart & Fils (Avize)

Agrapart & Fils (namų buveinė Grand Cru kaimelyje Avize , RM, namai įsteigti 1894 metais, turi 12 ha vynuogynų kaimeliuose Avize, Oger, Cramant ir Oiry, metiniai pardavimai apie 90 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Agrapart & Fils atsidūrė 3-oje vietoje).

Agrapart & Fils gamina „terroir“ šampaną tik iš Grand Cru kaimelio Avize esančio vynuogyno 2 lieux-dits „Les Robarts“ bei „La Voie d’Epernay“ – šampanas „Extra Brut Blanc de Blancs Avizoise Grand Cru Vintages“. Taip pat iš 1959 metais užsodintų vynuogynų  gamina šampaną „Brut Nature Venus Blanc de Blancs Grand Cru Vintages“ bei turi lieux-dits 0,2 ha „La Fosse a Bull, kuriame nuo 2003 užsodintos vynuogės: Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbanne, Petit Meslier ir Chardonnay.

20.Laherte Freres (Chavot)

Laherte Freres (RM, pradėjo gaminti šampaną 1889 metais, namų buveinė yra Cru kaimelyje Chavot, subregione Vallee de la Marne. Turi 10,5 ha vynuogynų (iš viso net 75 atskiri lieux-dits), išsidėsčiusių šios vietovės kaimeliuose: Chavot, Epernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy ir Morangis, o taip pat ir Premier Cru kaimeliuose: Vertus ir Voipreux (abu subregionas Cote de Blancs) bei  Cru kaimeliuose Le Breuil ir Boursault (abu vietovėje Vallee de la Marne River Gauche). Nuo 2005 metų 5 ha nuosavų vynuogynų yra sertifikuoti organiniai. Metiniai pardavimai apie 95 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Laherte Freres  atsidūrė 14-oje vietoje).

Laherte Freres iš lieux-dits „Les Beaudiers“ (100 % Pinot Noir, Cru kaimelis Chavot) gaminana „Brut Nature Les Beaudiers Vintages“ bei „Brut Rose de Saignee NV„. Laherte Freres tik iš savo vynuogynų Cru kaimelyje Chavot gamina dar kelis „terroir“ šampanus: „Brut Nature Les Empreintes“ (vynuogės Chardonnay, Pinot Noir ir kartais Pinot Meunier) bei „Brut Les 7″ (naudoja 7 vynuoges: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier bei Pinot Gris, Arbanne, Pinot Blanc ir Petit Meslier).

21.Rene Geoffroy (AY)

GEOFFROY (buveinė dabar yra AY, anksčiau buvo Damery kaimelyje) kaip vynuogių augintojų istorija siekia dar XVII amžių. Tačiau tik XX a. penktojo dešimtmečio antroje pusėje Royer Geoffroy ir jo žmona Julienne pradėjo gaminti šampaną savo vardu. Turi 14 hektarų vynuogynų (Premier cru vietovėse Cumieres, Damery, Hautvillers ir Dizy), kurie išsidėstę net per 35 skirtingus plotelius „lieux-dits“. Per metus parduoda apie 135 000 butelių. Tai gaivaus, natūralaus skonio šampanu garsėjantys namai. Gamyboje naudoja Chardonnay (24 proc.), Pinot Meunier (34 proc.) ir Pinot Noir (42 proc.) vynuoges. Jas stengiasi auginti organiškai, vengia pesticidų, siekia atskleisti geriausias dirvožemio, vynuogių augimo aplinkos ir pačių uogų ypatybes. Dėl šios priežasties kasmet skiriasi vynuogių derliaus nuėmimo laikas: bando, ragauja ir taip sprendžia, kada geriausias metas. Vyną brandina tiek medinėse, tiek plieninėse statinėse — tai pasirenkama atsižvelgiant į konkrečias vynuoges, tų metų derlių. Vengia malolaktinės fermentacijos, nes nori išlaikyti unikalų šampano gaivumą, atskleisti natūralius skonius. Kantrybė, patirtis, dėmesys detalėms — visa tai leidžia sukurti elegantišką, gaivų ir skoniu bei aromatu išsiskiriantį šampaną. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė 16-oje vietoje.

Geoffroy turi 2 „lieux-dits“, iš kurių gaminami šampanai. Tai „Les Houtrants Complantes“ (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbanne ir Petit Meslier vynuogės), iš šio plotelio gaminamas šampanas „Nature Les Houtrants Complantes Premier Cru NV“ , jo kiekis labai ribotas, 1002 but. kiekvienais metais. Lieux-dits „Les Tiesardes“, kuriame vynuogės Pinot Meunier užsodintos 1972 metais ir iš šio plotelio nuo 2013 metų pradėtas gaminti šampanas „Brut Nature Meunier „Les Tresardes“ Premier Cru Vintages„, vynas brandinamas 75% ąžuolo statinėse bei 25% emalinėse talpose.

22.Philipponnat (Mareuil sur AY)

Philipponnat šampano namų istorija prasidėjo 1910 m., nors šeimoje vynuogių auginimo tradicijos buvo puoselėjamos jau nuo 1522 m. Namams priklauso 17 hektarų vynuogynų (Grand cru ir Premier cru).  Šampane dominuoja Pinot Noir vynuogės (iš Mareuil sur Aÿ, Aÿ, Avenay ir Mutigny), tačiau siekiant gaivumo naudojama ir apie 30% Chardonnay uogų. Philipponnat kasmet parduoda apie 700 000 butelių. Jų šampanas išsiskiria skonio minerališkumu, stipriais natūraliais aromatais, puikiu balansu tarp gaivumo ir skonio intensyvumo. Ypatingą dėmesį skiria dirvožemio priežiūrai, jį dirba tik natūraliais metodais. Brandinimui naudoja tik Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas. Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos. Naudoja tik vietines, neutralias mieles, vengia pirmalaikės oksidacijos. Ir, žinoma, naudoja minimalų cukraus kiekį – taip sukuriamas natūraliai gaivaus skonio, ypač minerališkas šampanas. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, šampaną brandina nuo 3 iki 11 metų, ant kiekvieno butelio pateikia svarbią informaciją: pagrindinio derliaus metus, naudoto cukraus kiekį ir nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše PHILIPPONNAT  atsidūrė 13-oje vietoje, 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  – 26-oje vietoje. Papildyti clos ir lieux-dit

Kaimelyje Mareuil sur Ay Philipponnat turi savo žymius bei unikalius nuosavus vynuogynus (5,5 ha, Clos des Goisses, vynuogės Pinot Noir ir Chardonnay); gaminami „terroir“ šampanai iš šio plotelio: „vintages“ Clos des Goisses; Clos Des Gousses Rose. Iš šio plotelio šampanai pradėti gaminti nuo 1935 metų derliaus.

Philipponnat turi tokius „lieux-dits“ plotelius: „Les Cintres“, iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Extra Brut Les Cintres Vintages 2006 Premier Cru“ (Clos des Goisses vynuogynas, vynuogės – 30% Chardonnay ir 70 % Pinot Noir), rinkai pristatytas 2016 metais;

Mareuil sur Ay“,iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Etra Brut Mareuil sur Ay Vintages 2006 Premier Cru“ (Premier Cru kaimelis Mareuil sur Ay, vynuogė – Pinot Noir), rinkai pristatytas 2016 metais;

„Leon“, iš kurio pirmą kartą buvo pagamintas „terroir“ šampanas „Extra Brut Le Leon Millesime 2006 Blanc de Noirs Grand Cru“ (Grand Cru kaimelis Ay, Pinot Noir vynuogė), rinkai pristatytas 2016 metais.

  1. Charles Dufort (Landreville)

Charles Dufort – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, kurio buveinė yra Cru kaimelyje Landreville, (subregionas Cote de Bar). Turi 10 ha vynuogynų, iš kurių 80 % yra Pinot Noir ir 20% Chardonnay. Iš viso Charles Dufort (tai senelio vardu vadinamas šampanas, kurį gamina Robert Dufort) turi 6 ha vynuogynų, kurie yra sertifikuoti kaip organiniai (Ecocert, 2007 m.), o šampanas 2010 m. sertifikuotas biodinaminiu. Metiniai pardavimai apie 110 tūkst.but.

Landreville kaimelyje Charles Dufort turi keturis lieux-dits:

„La Corroy“ (0,89 ha Pinot Noir ir 0,36 Chardonnay, iš jo gaminamas „terroir“ šampanas: Brut Nature Oeil de Pernix Les Corroy NV„);La Chachigne“ (0,21 ha Chardonnay ir 0,09 Pinot Blanc);„La Chevêtrée“ (0,83 ha Chardonnay); „Le Haut de Guignelle“ (1,24 ha Pinot Noir).

Charles Dufort dar priklauso kiti du lieux-dits, esantys kituose Cru kaimeliuose:

Essoyes (lieux – dits Avalon – 0,64 ha Chardonnay, iš jo gaminamas „terroir“šampanas „Brut Blanc de Blancs Avalon Vintages„);

Celles-sur-Ource (lieux-dits Camp du Clos – 0,26 ha Chardonnay; 0,33 ha Pinot Blanc; 0,26 Pinot Noir, iš jo gaminamas „terroir“ šampanas „Brut Blanc de Blancs Camp du Clos Vintages“ ).

  1. Rolland Piollot (Polisot)

Rolland Piollot – vynuogių augintojas-šampano gamintojas, kurio buveinė yra Cru kaimelyje Polisot, (subregionas Cote de Bar). Turi 7,5 ha vynuogynų (Cru kaimeliai: Polisot, Polisy ir Noe les Mallets), iš kurių 62% Pinot Noir, 20 % Chardonnay, 11 % Pinot Blanc, 6 % Pinot Meunier bei 1 % Arbanne. 2010 m. gamintojo vynuogynai sertifikuoti kaip organiniai (sertifikatas Ecocert). Jam priklauso trys šiame Polisot kaimelyje esantys lieux-dits:

„Come des Tallants“ (100% Pinot Noir, iš jų gamina „terroir“ šampaną „Brut Nature Cuvee Come des Tallants Vintages“);

Les Gravelées“ (100 % Pinot Noir, iš jų gamina „terroir“ šampaną „Brut Cuvee Les Gravelees Rose NV“);

Val Colas Robin“ (100 % Pinot Blanc).

Šis šampano gamintojas turi dar du lieux-dits kitame kaimelyje Noé-les-Mallets  – tai lieux-dits ” Champs Rayés“ (100 % Chardonnay) ir “Derrière le Bois“ (100 % Chardonnay) bei iš šių dviejų plotelių gamina šampaną „Zero Dosage Cuvee Champs Rayés Vintages“.  

Kitas įdomus sutapimas, kad Rolland Piollot žmona –  Dominique Moreau taip pat yra vynuogių augintoja – šampano gamintoja, kuri valdo prosenelės Marie Courtin vynuogynus ir prosenelės vardu gamina 5 skirtingus „vintages“ šampanus: ” Résonance“ (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Resonance  NV„); „Efflorescence (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija ąžuolo stainėse, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Efflorescence Blanc de Noirs NV“ ); „Eloquence“ (100% Chardonnay, pirminė fermentacija ąžuolo statinėse, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Eloquence Blanc de Blancs NV“); „Indulgence“ (100% Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose; tai Rose de saignee šampanas) ir „Concordance“ 100% (100 % Pinot Noir, pirminė fermentacija plieninėse talpose, nenaudojant sulfitų, gaminamas šampanas „Extra Brut Marie Courtin Concordance  NV“). Šie visi šampanai yra pagaminti iš vieno vynuogynų 2,5 ha ploto (2,25 ha yra Pinot Noir, Pinot Blanc ir Aranne bei 0,26 ha – Chardonnay) – tai pavyzdys, kaip „terroir“ šampanas gaminamas tik iš vieno Cru kaimelio bei vieno vynuogyno. Šis vynuogynas 2005 m. sertifikuotas kaip ekologinis (sertifikatas „Ecocert“) ir 2010 m. biodinamins (sertifikatas „Demeter“).

  1. Chartogne-Taillet (Merfy)

Chartagne-Taillet – vynuogių augintojai dar nuo 1683 metų, tačiau nuo 2006 metų vadovauti pradėjo Alexandre Chartogne. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Merfy (subregionas Montagne de Reims). Iš viso turi 11 ha vynuogynų, kuriuos sudaro 13 skirtingų plotelių lieux-dits, kurie išsidėstę šiuose kaimeliuose: Merfy, Chenay ir Saint Thierry. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst.but.

Merfy kaimelyje yra lieux-dits: Le Chemin de Reims (1,67 ha Chardonnay, iš kurio gaminamas šampanas šiuo pavadinimu, iš tik Chardonnay vynuogių. Dar yra ir kitų vynuogių: 0.13 ha Pinot Meunier ir 0.17 ha Arbanne, o iš visų šių 3 vynuogių gaminamas šampanas „Fiacre“;

„Les Alliées“ (0,60 ha Pinot Mounier, iš kurių pirmą kartą „terroir“ šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus);

„Les Barres“ (0,42 ha Pinot Noir bei 0,49 ha Pinot Meunier, ir tik iš Pinot Meunier vynuogių pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2006 metų derliaus);

„Les Couarres“ (0,85 ha Pinot Noir bei 0,50 ha Chardonnay ir iš šių dviejų vynuogių gaminamas reguliariai „vintages“ šampanas);

Les Heurtebise“ (1,07 ha Chardonnay, iš šio plotelio nuo 2007 metų gaminamas „vintages“ šampanas);

Les Orizeaux (0,55 ha Pinot Noir vynuogės, iš kurių pirmą kartą „vintages“ šampanas pagamintas iš 2007 metų derliaus).

  1. Vilmart & Cie (Rilly la Montage)

Vilmart & Cie – vynuogių augintojai nuo 1890 metų, jų buveinė yra Premier Cru kaimelyje Rilly la Montagne (subregionas Montagne de Reims). Turi 11 ha vynuogynų, kurių amžius tarp 35 ir 50 metų ar daugiau, iš jų 60 % Chardonnay ir 40 % Pinot Noir. Metiniai pardavimai apie 115 tūkst.but.

Gamina tokius „terroir“ šampanus: „Brut Grand Celles Rubis Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 60 % Pinot Noir – „Rose de saignee“ metodas bei 40 % Chardonnay; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Brut Grand Cellier d’Or Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 80% Chardonnay ir 20 % Pinot Noir, apie 50 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Brut Cquer De Cuvee Premier Cru Rilly la Montagne Vintages“ (kaimelis Rilly de Montagne, vynuogės 80% Chardonnay ir 20 % Pinot Noir, apie 60 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija);

Extra Brut Blanc de Blancs Premier Cru Rilly la Montagne Vintages (kaimelis Rilly de Montagne – lieux-dits „Les Blanches Voies“, vynuogės 100% Chardonnay, apie 60 metų senumo vynuogynai; vyno fermentacija 10 mėn. 228 L talpos ąžuolo statinėse, neatliekama malolaktinė fermentacija, pagaminama iki 3 tūkst.but).

  1. Jacques Lassaigne (Montgueux, subregionas Cote de Blancs)

Jacques Lassaigne – namai, kurie šampaną savo vardu pradėjo gaminti nuo 1999 metų. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Montgueux (subregionas Cote de Blancs). Turi 4,7 ha vynuogynų: Chardonnay 94 % ir Pinot Noir 6 % (anksčiau Chardonnay vynuogės buvo parduodamos šampano namams Charles Heidsieck ir Veuve Clicquot). Vynuogynai yra 25 – 40 metų amžiaus. Papildomai perka vynuoges iš 1 ha vynuogynų. Metiniai pardavimai apie 50 tūkst. but. Jacques Lassaigne šampano namams dabar vadovauja Emmanuel, tačiau šampanas gaminamas jo tėvo vardu.

Jacques Lassaigne priklauso vynuogų plotelis „Clos Saint Sophie“ (1,8 ha – Chardonnay ir Pinot Noir),  vynuoges parduoda šampano namams Charles Heidsieck. Iš šio plotelio nedidelės dalies, 0,4 ha, Chardonnay vynuogių, Jacques Lassgane gamina maišytą kelių metų derliaus šampaną (tik iš šio „clos“). Taip pat gamina maišytus iš kelių metų derliaus iš kitų 2 lieux-dits plotelių „Le Cotet“ („Chardonnay – Extra Brut Le Cotet Blanc de Blancs NV“) ir „Haut Revers du Chutat“ (Chardonnay) šampanus.

Taip pat yra gaminamas šampanas tik iš vieno kaimelio 9 skirtingų lieux-dits: „Extra Brut La Colline Inspire Blanc de Blancs Montgueux NV“.

Kiti šių namų gaminami „terroir“ šampanai: „Extra Brut Blanc de Blancs Les  Vignes de Montgueux NV„;  „Brut Nature Blanc de Blancs Clos Saint Sophie Vintages“; „Brut Nature Blanc de Blancs Montgueux Vintages“ (pradėti gaminti nuo 2000 metų ir išleisti dar 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 ir 2009 metų derliaus).Visi paminėti yra „terroir“ šampanai. 

  1. Pascal Doquet (Vertus)

Pascal Doquet – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, kurio buveinė yra Premeir Cru kaimelyje Vertus. Turi  8,66 ha vynuogynų šiuose kaimeliuose: Vertus, Bergeres Les Vertus, Le Mesnil sur Oger. Metiniai pardavimai apie 80 tūkst.but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pascal Doquet atsidūrė 11-oje vietoje.

Pascal Doquet gamina „terroir“ šampaną iš serijos „Coeur de Terroir“ iš atskirų kaimelių arba lieux-dits: „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“, Vertus Premier Cru Vintages“;  „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“ Le Menil sur Oger Grand Cru Vieilles Vignes Vintages„, iš lieux dit „Le Mont Aime“ (kaimelis Bergeres les Vertus) – „Brut Blanc de Blancs „Coeur de Terroir“ Le Mont Aime Premier Cru Vintages“, taip pat ir šampanus iš atskirų kaimelių : „Brut Blanc de Blancs Le Mesnil sur Oger Grand Cru VN„; „Brut“, „Extra Brut“ arba Brut Nature „Blanc de Blanc Vertus Premier Cru NV“.

Pascal Doquet (buveinė Vertus) gamina du skirtingus „terroir“ Blanc de Blancs šampanus tik iš Le Mesnil sur Oger kaimelio vynuogių: „Le Mesnil sur Oger Grand Cru Vintages“ bei „Le Mesnil sur Oger Grand Cru Vieilles Vignes Vintages“.

  1. Pierre Gimmonet & Fils (Cuis)

Pierre Gimonnet & Filsšeima vynuoges augina nuo 1750 metų, o Pierre Gimonnet šampaną gaminti pradėjo  1935 metais. Jų buveinė yra Premeir Cru kaimelyje Cuis. Šiuo metu namams vadovauja Didier Gimonnet. Turi 28 ha vynuogynų, iš kurių  13,5 ha Cuis, 11 ha Cramant ir Chouilly, 1 ha Oger ir 2 ha Vertus bei Pinot Noir vynuogės 0,5 Ha yra Ay ir Mareuil sur Ay kaimeliuose. Metiniai pardavimai apie 250 tūkst.but.

Pierre Gimonnet & Fils turi keletą lieux-dits, iš kurių gamina šampanus. Iš Grand Cru kaimelyje Oger esančių plotelių : ‘Terres de Noël,’ ‘Brulis,’ ir  ‘Champs Nérons’ gaminamas šampanas „Brut Expression d’Un Terroir Blanc de Blancs Oger Grand Cru Vintages“ (pirmą kartą pristaytas iš 2014 metų derliaus); iš plotelių lieux-dits: „Terres de Noël“ (54 %) , „Champs Nérons“ (22%)  bei  „Fondy“ (23%) gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Oger Grand Cru Vintages“. Iš Grand Cru kaimelio Chouilly esančio lieux-dits „Montaigu“ gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru Vintages“. Iš Grand Cru kaimelyje Cramant esančių lieux-dits „Bauves“, „Buissons“, „Bionnes“, „Le Bateau“ gaminamas šampanas „Brut Special Club Blanc de Blancs Cramant Grand Cru Vintages“. Iš Premier Cru kaimelio Cuis gaminamas šampanas „Brut Blanc de Blancs Cuis Premier Cru NV„. Be to, jis gamina ir dar vieną „terroir“ šampaną –  „Gimonnet Brut Blanc de Blancs Special Club Vintages„, tik iš Cremant kaimelyje auginamų vynuogių (pradėjo gaminti nuo 1996 metų derliaus).

  1. J-L. Vergnon (Le mesnil sur Oger)

J-L Vergnon buveinė yra Grand Cru kaimelyje Le Mesnil sur Oger. Šeima augina vynuoges nuo 1950 metų, o šampaną pradėjo gaminti nuo 1985 metų. Turi 5 ha vynuogynų, kurie yra šiuose Grand Cru kaimeliuose: Le Mesnil sur Oger, Oger, Avize bei Premier Cru kaimeliuose Vertus ir Villeneuve, kur beveik 100 % Chardonnay ir šiek tiek Pinot Noir vynuogių. Metiniai pardavimai apie 50 tūkst. but.

Iš Le Mesnil sur Oger lieux-dits „Les Hautes Mottes“ gamina „Brut Nature Confidence Blanc de Blancs Grand Cru“- vyno fermentacija ąžuolo statinėse.

Iš lieux dits, esančio Oger kaimelyje „Chemin de Flavigny“ (Chardonnay, užsodintos 1965 metais) gaminamas „Brut Nature Blanc de Blancs OG Grand Cru Vintages“.

Tik iš kaimelio Le Mesnil sur Oger Chardonnay vynuogių gamina dar vieną „terroir“ šampaną – „Extra Brut Blanc de Blancs Resonance Grand Cru Vintages“.

  1. Tarlant (Qeuilly)

Tarlant – vynuoges šeima augina nuo 1687 metų. Jų buveinė yra Cru kaimelyje Qeuilly (subregionas Vallee de la Marne). Turi 14 ha vynuogynų, kurie yra 4 kaimeliuose: Queilly, Boursault (vietovėje Vallee de la Marne Gauche), St-Agnan (vietovėje Terroir de Condé) ir Celles-lès-Condé (vietovėje Terroir de Condé). Vynuogynai susidaro iš tokių lieux-dits plotelių:

Four à Chaux(vynuogės naudojamos šampanų „Extra Brut Rose Prestige Vintages“ bei „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“ gamybai),

Les Crayons“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas „Brut Nature Cuvee Louis Qeuilly Marne NV“ – po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse, be malolaktinės fermentacijos),

Les Sables“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas „Brut Nature La Vigne d’Antan Non Greffee Chardonnay Vintages“, 100 % Chardonnay bei šampano „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“ gamybai),

„Longue Attente, „Notre Dame“ (vynuogės naudojamos šampano „Extra Brut Rose Prestige Vintages“ gamybai),

Pierre de Bellevue“ (kaimelis Qeuilly, gaminamas šampanas Brut Nature La Vigne d’Or Blancs de Meunier Vintages“, 100% Pinot Meunier),

„Mocque Tonneau“ (kaimelis Celles-lès-Condé, gaminamas šampanas „Extra Brut La Vigne Royale Pinot Noir Vintages“, 100 % Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse);

Iš 2 lieux-dits „Four à Chaux – les Sables“ (abu iš kaimelio Qeuilly) gaminamas šampanas „Brut Nature BAM „Blanc – Arbanne – Meslier NV“; 25 % Pinot Blanc, 25 % Arbanne ir 50 % Petit Meslier; vyno fermentacija ąžuolo statinėse.

Iš 4 lieux-dits „L’Enclume„, „Les Marguiniers„, „Les Forgeottes“ and „Pierre de Bellevue“ gaminamas šampanas „Brut Nature L’Aerienne Vintages“, 70 % Chardonnay ir 30 % Pinot Noir).

Iš 4 lieux-dits: „L’Enclume“, „Notre-Dame“, „Four à Chaux“ ir „Les Aulnes“ gaminamas rožinis šampanas „Extra Brut Rose Prestige Vintages“, 88 % Chardonnay ir 12 % Pinot Noir, vyno fermentacija ąžuolo statinėse ir plieninėse talpose, be malolaktinės fermentacijos.

  1. Gaston Chiquet (Dizy)

Gaston Chiquet  – vynuogių augintojas – šampano gamintojas, nuo 1935 metų gaminantis šampaną iš 23 ha nuosavų vynuogynų (Chardonnay ir Pinot Noir po 40% bei Pinot Meunier 20 %), esančių kaimeliuose Hautvillers (lieux-dits: „La Grange de Dizy“ ir „Colombier“ – naudoja maišytiems šampanams gaminti), Dizy (lieux-dits: „Crohauts-Guillemoine“, „Cerisières“, „Sous-Chienne“ ir „Moque-Bouteille“), Aÿ (lieux-dits: „Vauzelles“ ir „Haut Crohauts„) , Mareuil-sur-Aÿ, Crugny ir  Nanteuil-la-Forêt. Metiniai pardavimai apie 200 tūkst.but.

Gaston Chiquet gamina „terroir“ šampanus: iš Ay kaimelio lieux-dits „Vauzelles“ ir „Haut Crohauts“- „Brut Blanc de Blancs d’Ay NV“; „Brut Reserve Blanc de Blancs d’Ay Vintages“(tik Magnum buteliuose).

  1. Pierre Paillard (Bouzy)

Pierre Paillard – vynuoges šeimos nariai pradėjo auginti dar nuo 1768 metų, o šampano gamybos namai įsteigti 1946 metais. Turi 11 ha vynuogynų, kurie yra Grand Cru kaimelyje Bouzy (kur yra ir jų buveinė) – viso 22 lieux-dits, iš kurių 60% Pinot Noir ir 40% Chardonnay. Seniausias lieux-dit yra užsodintas 1956 metais. Metiniai pardavimai apie 100 tūkst. but. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Pierre Paillard atsidūrė 19-oje vietoje.

Pierre Paillard priklauso šie lieux-dits Bouzy kaimelyje:

Les Mignottes (Pinot Noir); „Les Maillerettes“  (0,32 ha Pinot Noir, gaminamas šampanas „Extra Brut Les Maillerettes Blanc de Noirs Vintages“ apie 2,5 tūkst. but. per metus); Les Mottelettes (Chardonnay,  gaminamas šampanas: „Extra Brut Les Mottelettes Vintages“.

Pierre Paillard dar gamina ir kitus šampanus tik iš Bouzy kaimelio:

„Extra Brut Bouzy Les Parcelles Grand Cru NV“ (gaminamas maišant skirtingų metų rezervinius vynus iš skirtingų lieux-dit (viso 22 ploteliai), esančių Bouzy kaimelyje bei skirtingų vynuogių (60 % Pinot Noir ir 40 % Chardonnay; nurodant „13“ – tai reiškia, kad naudojama 65% 2013 metų derliaus, jis sumaišytas su 2012 metų derliaus metų vynu (35 %). Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais;

Extra Brut Les Terres Roses Bouzy Grand Cru NV“ (65 % Chardonnay, 29 % Pinot Noir bei įmaišoma raudono Pinot Noir vyno 6 %, nurodant metus, kurie yra baziniai: pvz. , „14“ (pagrindą sudaro 2014 metų derlius – 70 %, sumaišytas su 2013 metų derliaus metų vynu – 30 %). Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais.  arba „13“ (pagrindą sudaro 2013 metų derlius – 70 % , sumaišytas su 2012 metų derliaus metų vynu – 30 %. Šios metų ir vynuogių proporcijos gali skirtis kiekvienais metais);

„Extra Brut La Grande Recolte Vintages Bouzy Grand Cru“ ( po 50 % Chardonnay ir Pinot Noir).

34.Bereche & Fils (Ludes)

Bereche & Fils šeima vynuoges augina nuo 1847 metų, jų buveinė yra Premier Cru kaimelyje Ludes. Turi 9,5 ha vynuogynų, kuriuose yra 21 lieux-dits,  šiuose kaimeliuose: Ludes, Festigny ir Mareuil le Port (subregionas Vallee de la Marne); Trepail ir Ormes (subregiono Montagne de Reims vietovė Vesle & Ardre), Chigny les Roses. Metiniai pardavimai yra apie 80 tūkst. but., nuo 2007 metų pradėjo organinę-biodinaminę vynuogininkystę, tačiau dar nėra sertifikuoti. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Bereche & Fils atsidūrė 10-oje vietoje.

Ludes kaimelyje namams priklauso šie lieux-dits ploteliai: „Les Beaux Regards“ (Chardonnay), „Les Clos“ (Chardonnay), „Les Crans d’en haut“  (Chardonnay, užsodinta 1969 metais), „La Vigne St Jean“ (Pinot Noir, užsodinta 1973 metais). Šis gamintojas gamina šampanus iš atskirų lieux-dits plotelių:

Extra Brut River Gauche Meunier Vintages (100 % Pinot Meunier – 0.45 ha, amžius apie 45 metai, iš lieux-dit:  „Maisoncelle“ ir  „Côteaux Chataîgner“, esančių kaimelyje Mareuil le Port);

„Extra Brut Le Cran Ludes Premier Cru Vintages“ (iš 2 lieux -dits: „Les Crans d’en haut , 90 % Chardonnay ir „La Vigne St Jean„, 40% Pinot Noir, pagaminama apie 3 -4 tūkst. but. bei 100-400 magnum dydžio butelių);

Extra Brut Rilly La Montagne Premier Cru Vintages (iš 0,4 ha lieux-dits „Les Sablons„, 100 % Pinot Noir, apie 2 tūkst. but.);

„Brut Campania Remensis Vintages“ (iš 0,71 ha lieux-dits „Les Montees“, kaimelis Ormes, vynuogės: 60% Pinot Noir, 30 % Chardonnay ir 10% Pinot Meunier, apie 6 tūkst.but.).

  1. Lallier (AY)

Lallier— 1906 m. įkurti nepriklausomi šampano namai, šiuo metu (nuo 2004 m.) jų namų savininkas yra Francis Tribault. Buveinė yra Ay mieste. Namams priklauso 15 ha vynuogynų, esančių Ay vietovėje (Grand Cru), kitos reikalingos gamybai vynuogės (apie 60 %) perkamos iš kitų Grand Cru vietovių (Chouilly, Avize, Cramant, Ambonnay ir Verzenay). Per metus parduoda apie 400 000 butelių. Garsėja preciziškumu, subtilumu ir skonio balansu. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, gamyboje naudoja tik geriausias Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, dauguma — Grand Cru. Šampano namai išsiskiria ypač lanksčiu gamybos procesu: jis kinta atsižvelgiant į kiekvieno derliaus vynuogių savybes, unikalią tekstūrą. Beje, nuo 2007 m. alkoholio fermentacijai naudoja tik savo pačių gamybos mieles. Visa tai leidžia atskleisti geriausias, unikalias vynuogių bei terroir (vynuogyno augimo aplinkos) savybes. LALLIER šampanas per paskutinius 10 metų yra apdovanotas daugiau nei 50 medalių, yra tiekiamas į daugiau nei 40 Michelin žvaigždučių turinčių restoranų Europoje. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše Lalier atsidūrė 29-oje vietoje.

Lallier iš turimų 15 ha ir iš kitų vynuogių augintojų perkamo derliaus šampano gamybai naudoja tik Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges,  daugiausia – maišytiems šampanams gaminti, išskyrus du Grand Cru kaimelyje Ay turimus lieux-dits: 1,85 ha „Les Sous“ – Pinot Noir bei 1,6 ha „Loridon“ – Chardonnay, iš kurių gaminami šie šampanai: „Extra Brut Selection Parcellaire Les Sous Blanc de Blancs Grand Cru“ ir ”Extra Brut Selection Parcellaire Loridon Blanc de Noirs Grand Cru“.

Juozas Kabašinskas, šampano ekspertas

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *