Atgal

AYALA: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse?

AYALA: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER šampano namai ir ką ji reiškia.

Taigi, tęskime temą ir šį kartą apžvelkime šampano  gamintojo AYALA butelių etiketėse esančią informaciją, kurią pateiksime su savo komentarais bei išvadomis.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojo AYALA pristatymas.

AYALA — 1860 m. įkurti šampano namai, nuo 2005 m. priklausantys „Bollinger“ grupei. Turi 19 ha nuosavų Grand Cru vynuogynų:  1 ha Chouilly (Chardonnay vynuogės, Côtes des Blancs vietovė) ir 18 ha Champvoisy (Pinot Meunier vynuogės, Vallée de la Marne vietovė). Apie 75 proc. gamybai naudojamų vynuogių yra perkamos iš kitų augintojų, esančių šiose vietovėse: Montagne de Reims (Pinot Noir), Côte des Blancs (Chardonnay), Vallée de la Marne (Pinot Meunier) ir Riceys (Pinot Noir). Per metus AYALA parduoda apie 750 000 butelių. Apie 2016 m. pasiektus naujus rezultatus galite pažiūrėti šioje vaizdo medžiagoje:

http://www.videosprout.com/video?id=5831934a-65fc-45d2-bb14-e63d363f2016

AYALA šampano namai išsiskiria unikalaus, gaivaus skonio šampanu su minimaliu naudojamu cukraus kiekiu. Jie pirmieji pagamino šampaną be cukraus (ze ro dosage), kuris šiandien sudaro 10% AYALA produkcijos. Šampano gamybai naudoja  Chardonnay ir Pinot Noir vynuoges iš Grand cru ir Premier Cru vynuogynų  bei Pinot Meunier uogas. Gamyboje naudoja mažai (ne daugiau 20 procentų) rezervinio vyno, tik pirmo spaudimo sultis (cuvee). Beje, ant kiekvieno AYALA butelio rašoma ir gurmanams svarbi mielių nuosėdų pašalinimo (disgorgement) data.

Preciziška vynifikacija, brandinimas termo-reguliacinėse nerūdijančio plieno statinėse, minimalus cukraus kiekis – visa tai leidžia sukurti išskirtinio skonio, aukščiausios kokybės šampaną.

Pagrindinė AYALA šampano „kūrėja“ yra  Caroline LATRIVE:

Caroline LATRIVE

AYALA įvertinti kaip vieni geriausių šampano gamintojų: 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke užėmė 18 vietą; o 2017 metais užėmė 22 vietą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 31 vietoje.

2015 metais po rekonstrukcijos atidarė modernų degustacinį centrą:

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad AYALA yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad pirminėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 106-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

AYALA Brut Nature 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature kategorijos šampanas. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia kad Ayala yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų, nes nuosavi vynuogynai yra labai nedideli.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nėra nurodyta, iš kokių vynuogių yra padarytas šis šampanas. Todėl čia susiduriama su problema: reikia specialių žinių arba profesionalaus konsultanto, galinčio atskleisti, jog šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 40 % Chardonnay , 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Meunier. Taip pat etiketėje nenurodoma, kokiose vietovėse/kaimeliuose buvo užaugintos minėtos vynuogės (tokia informacija nėra privaloma, tačiau naudinga). Nėra nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos (pirmas spaudimas,vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse ar plieninėse talpose, kiek yra naudota rezervinių vynų ir kt. (taip pat neprivaloma atskleisti). Nurodoma, kad šis brut nature/zero dosage (t.y. 0,0  gr/L cukraus) šampanas yra brandintas ant mielių iki 2015 metų spalio mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Ši informacija yra labai svarbi, kadangi leidžia susidaryti nuomonę apie gėrimo šviežumą. Kaip bebūtų, tai neleidžia susidaryti asmeninės nuomonės apie jo išlaikymo potencialą, nes tai nėra vintažinis šampanas.

AYALA Brut Blanc de Blancs 2008

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2008 metų derliaus), brut kategorijos šampanas, sukurtas tik iš Chardonnay vynuogių. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 106-001, reiškiantis, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nėra nurodoma, iš kokių vynuogių yra padarytas šis šampanas, tačiau iš pavadinimo Blanc de Blancs galima drąsiai pasakyti, kad čia yra 100% Chardonnay vynuogės. Nurodoma, kad šios vynuogės yra iš  Cote de Blancs vietovės, tačiau nenurodoma informacija apie kaimelius. Specialistams ši informacija yra prieinama, t.y. vynuogės yra iš Grand Cru kaimelių: Chouilly (60%) Mesnil sur Oger (40%). Nėra nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos (pirmas spaudimas,vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse ar plieninėse talpose, kiek yra naudota rezervinių vynų ir kt. (taip pat neprivaloma atskleisti). Nurodoma, kad šis brut šampanas yra brandintas ant mielių iki 2015 metų rugsėjo mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu), t.y. šampanas brandintas ant mielių apie 6 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

AYALA Brut Cuvee Perle D’Ayala 2000

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2000 metų derliaus), brut kategorijos šampanas, kuris yra dar ir prestižinis (Prestique „Perle d’Ayala).  Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminės fermentacijos metu naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui padaryti buvo naudojama 80% Chardonnay  ir 20 % Pinot Noir vynuogių. Jos yra iš tokių Grand Cru kaimelių: Chardonnay iš Chouilly, Mesnil sur Oger bei Cramant, o Pinot Noir iš AY. Šis brut kategorijos šampanas  yra brandintas ant mielių iki 2007 metų vasario mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu), t.y. brandintas ant mielių nepilnai 6 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų. Tą patvirtina ir dabartis, jo potencialus vartojimas yra dar iki pat 2019 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

AYALA Brut Cuvee Perle D’Ayala 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus) brut kategorijos šampanas, kuris yra dar ir prestižinis (Prestique „Perle d’Ayala). Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminės fermentacijos metu naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui padaryti buvo naudojama 80% Chardonnay  ir 20 % Pinot Noir vynuogių, tačiau nenurodoma jų kilmė (kokiuose Grand Cru kaimeliuose užaugo. Šis brut kategorijos šampanas  yra brandintas ant mielių 8 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

AYALA: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER šampano namai ir ką ji reiškia.

Taigi, tęskime temą ir šį kartą apžvelkime šampano  gamintojo AYALA butelių etiketėse esančią informaciją, kurią pateiksime su savo komentarais bei išvadomis.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojo AYALA pristatymas.

AYALA — 1860 m. įkurti šampano namai, nuo 2005 m. priklausantys „Bollinger“ grupei. Turi 19 ha nuosavų Grand Cru vynuogynų:  1 ha Chouilly (Chardonnay vynuogės, Côtes des Blancs vietovė) ir 18 ha Champvoisy (Pinot Meunier vynuogės, Vallée de la Marne vietovė). Apie 75 proc. gamybai naudojamų vynuogių yra perkamos iš kitų augintojų, esančių šiose vietovėse: Montagne de Reims (Pinot Noir), Côte des Blancs (Chardonnay), Vallée de la Marne (Pinot Meunier) ir Riceys (Pinot Noir). Per metus AYALA parduoda apie 750 000 butelių. Apie 2016 m. pasiektus naujus rezultatus galite pažiūrėti šioje vaizdo medžiagoje:

http://www.videosprout.com/video?id=5831934a-65fc-45d2-bb14-e63d363f2016

AYALA šampano namai išsiskiria unikalaus, gaivaus skonio šampanu su minimaliu naudojamu cukraus kiekiu. Jie pirmieji pagamino šampaną be cukraus (ze ro dosage), kuris šiandien sudaro 10% AYALA produkcijos. Šampano gamybai naudoja  Chardonnay ir Pinot Noir vynuoges iš Grand cru ir Premier Cru vynuogynų  bei Pinot Meunier uogas. Gamyboje naudoja mažai (ne daugiau 20 procentų) rezervinio vyno, tik pirmo spaudimo sultis (cuvee). Beje, ant kiekvieno AYALA butelio rašoma ir gurmanams svarbi mielių nuosėdų pašalinimo (disgorgement) data.

Preciziška vynifikacija, brandinimas termo-reguliacinėse nerūdijančio plieno statinėse, minimalus cukraus kiekis – visa tai leidžia sukurti išskirtinio skonio, aukščiausios kokybės šampaną.

Pagrindinė AYALA šampano „kūrėja“ yra  Caroline LATRIVE:

Caroline LATRIVE

AYALA įvertinti kaip vieni geriausių šampano gamintojų: 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke užėmė 18 vietą; o 2017 metais užėmė 22 vietą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 31 vietoje.

2015 metais po rekonstrukcijos atidarė modernų degustacinį centrą:

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad AYALA yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad pirminėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 106-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

AYALA Brut Nature 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature kategorijos šampanas. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia kad Ayala yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų, nes nuosavi vynuogynai yra labai nedideli.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nėra nurodyta, iš kokių vynuogių yra padarytas šis šampanas. Todėl čia susiduriama su problema: reikia specialių žinių arba profesionalaus konsultanto, galinčio atskleisti, jog šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 40 % Chardonnay , 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Meunier. Taip pat etiketėje nenurodoma, kokiose vietovėse/kaimeliuose buvo užaugintos minėtos vynuogės (tokia informacija nėra privaloma, tačiau naudinga). Nėra nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos (pirmas spaudimas,vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse ar plieninėse talpose, kiek yra naudota rezervinių vynų ir kt. (taip pat neprivaloma atskleisti). Nurodoma, kad šis brut nature/zero dosage (t.y. 0,0  gr/L cukraus) šampanas yra brandintas ant mielių iki 2015 metų spalio mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Ši informacija yra labai svarbi, kadangi leidžia susidaryti nuomonę apie gėrimo šviežumą. Kaip bebūtų, tai neleidžia susidaryti asmeninės nuomonės apie jo išlaikymo potencialą, nes tai nėra vintažinis šampanas.

AYALA Brut Blanc de Blancs 2008

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2008 metų derliaus), brut kategorijos šampanas, sukurtas tik iš Chardonnay vynuogių. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 106-001, reiškiantis, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nėra nurodoma, iš kokių vynuogių yra padarytas šis šampanas, tačiau iš pavadinimo Blanc de Blancs galima drąsiai pasakyti, kad čia yra 100% Chardonnay vynuogės. Nurodoma, kad šios vynuogės yra iš  Cote de Blancs vietovės, tačiau nenurodoma informacija apie kaimelius. Specialistams ši informacija yra prieinama, t.y. vynuogės yra iš Grand Cru kaimelių: Chouilly (60%) Mesnil sur Oger (40%). Nėra nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos (pirmas spaudimas,vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse ar plieninėse talpose, kiek yra naudota rezervinių vynų ir kt. (taip pat neprivaloma atskleisti). Nurodoma, kad šis brut šampanas yra brandintas ant mielių iki 2015 metų rugsėjo mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu), t.y. šampanas brandintas ant mielių apie 6 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

AYALA Brut Cuvee Perle D’Ayala 2000

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2000 metų derliaus), brut kategorijos šampanas, kuris yra dar ir prestižinis (Prestique „Perle d’Ayala).  Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminės fermentacijos metu naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui padaryti buvo naudojama 80% Chardonnay  ir 20 % Pinot Noir vynuogių. Jos yra iš tokių Grand Cru kaimelių: Chardonnay iš Chouilly, Mesnil sur Oger bei Cramant, o Pinot Noir iš AY. Šis brut kategorijos šampanas  yra brandintas ant mielių iki 2007 metų vasario mėn, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu), t.y. brandintas ant mielių nepilnai 6 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų. Tą patvirtina ir dabartis, jo potencialus vartojimas yra dar iki pat 2019 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

AYALA Brut Cuvee Perle D’Ayala 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus) brut kategorijos šampanas, kuris yra dar ir prestižinis (Prestique „Perle d’Ayala). Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminės fermentacijos metu naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodyta kodas NM 106-001, o tai reiškia, kad AYALA yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nuosavi vynuogynai yra labai nedideli).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui padaryti buvo naudojama 80% Chardonnay  ir 20 % Pinot Noir vynuogių, tačiau nenurodoma jų kilmė (kokiuose Grand Cru kaimeliuose užaugo. Šis brut kategorijos šampanas  yra brandintas ant mielių 8 metus. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Nors nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos (brut nuo 6 iki 12 gr/L cukraus), tačiau konkretus kiekis nėra nurodomas. Pasidomėjus galima pasakyti, kad tai yra 6,0  gr/L cukraus.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *