Atgal

Šampano vakarai: „Terroir“ šampanai 2018 11 28

„Terroir“ šampanai 2018 11 28 – 14Horses Braserrie

„Terroir“suprantamas kaip visuma:

  • klimatinų sąlygų (šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemis ir podirvožeminis (požeminis gruntas) sluoksnis su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skirtingumas pasireiškia įvairiai, o jį galima pamatyti  atskirai, nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, įskaitant ir atskirais atvejais atskirus kaimelius arba net ir skirtingus vynuogynus, esančius tame pat kaimelyje.
  • reljefas (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai,upės, miškai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs).

Tai toks pačio šampano regiono išskirtinumas, jį palyginus su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje, o ypač gretimai esančiu Burgundijos regionu, kur kiekvienas kaimelis turi atskirą jo apeliaciją (AOC). Ir toks suskirstymas į 17 skirtingų vietovių, kurios yra 4 šampanės subregionuose (Cote de Blancs, Montagne de Reims, Vallee de la Marne bei Aube) yra tik makro lygmenių, tačiau tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemio bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, kaip ir skirtinga drėgme. Nežiūrint į tai, visas pagamintas šampanas turi vieną apeliacija (AOC Champagne), nežiūrint iš kurios vietovės ar kaimelio vynuogių jis būtų pagamintas. Tik yra išskiriama, kad yra pagaminta iš Grand Cru (tik 17 kaimelių) ar Premier Cru (44 kaimeliai) bei Cru (visi likę 259 kaimeliai).

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai daro išskirtinį „terroir“ šampaną, kuris sukuriamas tik iš atitinkamai vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione yra iš viso 281 000 tokių plotelių (jie yra visi suregistruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Taigi čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio – tai yra šampano, kuris pagaminamas tik iš šių nedideliuose ploteliuose „lieux-dits“ arba „clos“ (pagal reglamentą taip vadinti savo šampaną naudojant pavadinime „clos“ yra leidžiama tik tiems, kurie turi mūrine siena aptvertus vynuogynus. Tokių „clos“ šampanės regione yra tik 31) augančių vynuogių. Ir tik iš šių plotelių vynuogių (šiuo atveju nėra svarbios vynuogių veislės) yra atskirai spaudžiamas vynas bei prasideda atskiras šampano gamybos procesas. Paprastai šampanas gaminamas iš vienų metų derliaus vynuogių, bet ne iš visų metų iš eilės arba maišomas iš kelių metų derliaus. Ir tai sprendžia pats šampano kūrėjas, pasirinkdamas tik jam būdingus vynuogininkystės ir pačio šampano gamybos būdus (organinė – biodinaminė vynuogininkystė; fermentacija – ąžuolinės statinės ar plieninės talpos, mielių bei cukraus naudojimas fermentacijų metu, filtravimas, laikymo trukmė ant mielių ir kt.). Žinomiausi tokių „lieux-dits“ šampanų gamintojai (šį kartą „clos“ šampanai nėra įskaitomi) yra: Jacques Selosse, Jacquesson, Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Ulysee Collin, David Laclapart, Benoit Lahaye, Chartogne Taillet, Jacques Lassaigne, Duval Leroy, Georges Laval, Gaston Chiquet, Marguet, AR Lenoble ir kiti, kurių yra iš tikrųjų yra nedaug (viso apie 50 žinomesnių gamintojų, neįskaitant „clos“ šampano gamintojų). „Terroir“ šampanais galima laikyti ir šampanus, kurie pagaminti tik iš to paties kaimelio vynuogynų (nuosavų ar perkamų vynuogių – nėra skirtumo). Tik šiuo atveju reikia nesumaišyti buveinės adreso, kuris privalo būti pažymėtas ant etiketės, ir kaimelių, iš kurių daromas šampanas. Nes paprastai šampanai yra maišomi iš vynuogynų, esančių skirtingų subregionų kaimeliuose  ir tų kaimelių atskiruose vynuogių ploteliuose ir kurie paprastai yra skirtingose to pačio kaimelio vietose.

Taigi šiam kartui parinkti tokių šampano gamintojų „terroir“ šampanai, pagaminti iš nedidelių plotelių „lieux-dits“, iš kurių tokius šampanus gamina šampano gamintojai: Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Marguet, AR Lenoble ir Hugues Godme.

AR LENOBLE  Extra Brut Les Aventures Blanc de Blancs Grand Cru

Vynuogės: 100 % Chardonnay, iš nuosavų vynuogynų ne tik esančių Grand Cru kaimelyje Chouilly, bet ir tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio lieux-dit „Les Aventures“, subregione Cote de Blancs. Pirminė vyno fermentacija dalinai atliekama tiek plieninėse statinėse, tiek ir ąžuolo statinėse (22 %), atliekant malolaktinę fermentaciją. Tai maišytas 2002-2006 metų derliaus šampanas, kuris supilstytas brandinimui į butelius 2007 metų I ketvirtyje. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje vyksta ne mažiau kaip 6 metus. Cukrus: 3 gr/L. Šis šampanas yra „prestique cuvee“ kategorija. Pirmą kartą pagamintas/pristatytas po 1990 metų.

Trumpas gamintojo pristatymas:

AR LENOBLE — (NM) buveinė yra Damery kaimelyje, yra  nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. tos pačios šeimos valdomi šampano namai. Jų steigėjas Armand-Raphael Grases. Kilęs iš Elzaso, turėdamas vokišką vardą, po Antrojo pasaulinio karo įvykių steigėjas nusprendė, jog šampano namams reikėtų paieškoti kito pavadinimo. Ieškojo tokio, kuris atspindėtų šampano kilmingumą – būtent taip gimė vardas „Lenoble“ („noble“ reikšmė – kilnus), tačiau paliko AR, reiškiantį vardo Armand-Raphael inicialus AR, taigi pilnas pavadinimas AR Lenoble. Šiuo metu namų savininkai yra 4-os kartos šeimos nariai, steigėjo proanūkiai – brolis ir sesuo Anne bei Antoine Malassagne, kurie pasiskirstę atitnkamomis funkcijomis: Anne – pardavimai, marketingas, o Antoinne – šampano kūrėjas, rūsio meistras. Jie namų valdymą perėmė 1993 – 1996 metais.

AR LENOBLE turi 10 ha vynuogynų subregiono  Grand Cru kaimelyje Chouilly (Chardonnay vynuogės), kiti yra subregiono Vallee de la Marne Premier Cru kaimelyje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės, 6 ha) bei Cru kaimelyje Damery (Pinot Moinier vynuogės, 2,5 ha). Vynuogių derlius šiuose vynuogynuose – mažesnis net už vidutinį visos Šampanės regiono derlių ir taip yra kasmet. Visa tai daroma specialiai, siekiant gauti daugiau koncentruotesnius skonius bei aromatus. Vynuogynuose leidžiama augti žolei, čia didelis dėmesys skiriamas biologinei įvairovei, nenaudojamos įvairios cheminės medžiagos; čia net auginamos bitės ir gaminamas medus. Vynuogynai yra apsodinti gyvatvore. Taip siekiama sukurti aplinką, kurioje užtikrinama aukščiausia pačių vynuogių ir vėliau šampano kokybė.

Paminėto Chouily kaimelio vynuogynuose yra atskiras lieux-dit:  „Les Aventures“ (0,5 ha , 100% Chardonnay vynuogės, kas metai pagaminama tik apie 2000 butelių).

Dėl  didelio dėmesio biologinei įvairovei ir gamtai, nuo 2012 m. namai turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t.

Per metus šie šampano namai parduoda vidutiniškai 320 000 butelių. Kadangi savo vynuogių nepakanka, apie 45 % reikiamo derliaus perka iš kitų vynuogių augintojų. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, o likę „taille“ yra parduodamos kitiems.  Pirminei fermentacijai dalinai naudoja ąžuolo statines –  skirtingas proporcijas atitinkamiems šampanams gaminti (nuo 10% iki 100%); kitais atvejais naudojamos plieninės talpos statinės. Visi rezerviniai namų vynai laikomi Burgundiškose 225 Litrų talpos statinėse arba didelėse 5000 L talpos medinėse statinėse.

LENOBLE  išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Visi šampanai su mažu kiekiu cukraus (nuo 5 gr /L iki 0, t.y. Zero Dosage аrba Extra Brut) bei antrinė fermentacija ne mažiau kaip 3 metai. Po nuosėdų pašalinimo šampamai dar laikomi namų rūsiuose iki pusės metų ir tik po to yra pradedami pardavinėti. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

Godme Extra Brut LES ROMAINES Mounier Millesime 2006 Premier Cru

Vynuogės: 100 % Pinot Meunier, iš nuosavų vynuogynų ne tik esančių Premier Cru kaimelyje Ville Dommange (subregionas Montagne de Reims), bet ir tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio lieux-dit „Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier). Pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 2006 metų derliaus.

Trumpas gamintojo pristatymas:

GODME — tai 1930 m. šeimos įkurti šampano namai (RM, buveinė yra Grand Cru kaimelis Verzennay, subregionas Montagne de Reims). Per metus parduoda apie 50 000  butelių . Namai garsėja lengvo, jausmingo skonio autentišku šampanu. Jų vynuogynai 2013 m. sertifikuoti kaip išskirtinai organiniai („Ecocert“ sertifikatas), o 2014 m. – biodinaminiai („Biodivyn“ sertifikatas). Metai iš metų puoselėjamos gamybos tradicijos, aistra darbui, pagarba gamtai bei pastangos atskleisti geriausias natūralias kiekvienos vynuogės savybes — visa tai leidžia GODME sukurti elegantišką, subtilaus bei išskirtinio skonio šampaną.

Hugues Godme nuosavi vynuogynai – viso 11 ha, esantys tokiuose Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose, kaip Beaumont sur Vesle, Verzy, Ville Dommange (2 ha – tik Pinot Meunier), Villers Marmery (4 ha – tik Chardonnay vynuogės) ir Verzennay (visi subregione Montagne de Reims).  Auginamos vynuogės: 55 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir ir 15 % Pinot Meunier. Tarp 11 ha vynuogynų yra trys lieux-dits: “Les Alouettes Saint-Bets ” (0,42 ha – 100 % Chardonnay, kaimelis  Villers-Marmery); “Les Champs St Martin” (1,09 ha – 100% Pinot Noir, kaimelis  Verzennay) ir “Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier, kaimelis Ville Dommange), iš kurių gaminami atskiri lieux-dits šampanai (pirmą kartą pristatyti šampanai, pagaminti iš 2006 metų derliaus: „Extra Brut Les Alouettes St Bet Chardonnay Millesime 2006 Premier Cru„, „Extra Brut Les Champs St Martin Pinot Noir Millesime 2006 Grand Cru“ ir „Extra Brut Les Romaines Mounier Millesime 2006 Premier Cru„), todėl gaminami yra labai nedideliais kiekiais.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Non Dose 2009 Premier Cru

Vynuogės: 100 % Chardonnay, iš Premier Cru kaimelis Vertus ir tik iš 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“. Vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse arba ąžuolinėse talpose (tik iš Austrijos), naudojamos tik natūralios mielės, malolaktinė fermentacija neatliekama arba atliekama, atsižvelgiant į natūralias sąlygas. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje apie 5-6 metus. Pirmą kartą pagamintas iš 1995 metų derliaus.

Trumpas gamintojo pristatymas:

Larmandier-Bernier – (RM, buveinė yra Vertus kaimelyje) nedideli, puikios kokybės gėrimus gaminantys šampano namai, ypatingą dėmesį skiriantys tradicijų puoselėjimui, gamtai, natūralumo saugojimui bei atskleidimui. Nuo 1999 m. ūkis pripažintas biodinaminiu. Nors Larmandier-Bernier namų istorija prasidėjo tik 1971 m., tiek Larmandier, tiek Bernier šeimos Šampanės regione savo gėrimais garsėjo jau nuo Prancūzijos revoliucijos laikų. Iš kartos į kartą puoselėjamos tradicijos, vynuogynai; vienais namais tapo susituokus šių šeimų atstovams Philippe Larmandier ir Elisabeth Bernier. Vėliau namų valdymą perėmęs sūnus Pierre ypatingai vertina natūralumą, ekologiją, tad jo dėka ūkis tapo biodinaminiu. Šiandien jiems priklauso 16 ha vynuogynų Grand Cru kaimeliuose: Avize, Cramant ir Oger bei Premier Cru kaimelyje Vertus (visi kaimeliai yra subregione Cote de Blancs) , per metus namai parduoda apie 130 000 butelių. Minimalus žmogaus įsikišimas, natūralių terroir savybių atskleidimas, ekologija – šių faktų dėka sukuriamas intensyvaus, minerališko ir rafinuoto skonio Larmandier-Bernier šampanas. Beje, Larmandier-Berner yra vieni labiausiai vertinamų vynuogių augintojų – šampano gamintojų, 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė 4-oje vietoje.

Gamina tokius „terroir“ šampanus, kaip:

Grand Cru kaimelis Avize  2 lieux dits: „Chemin de Flavigny“ bei „Chemin de Plivot“, iš kurių gaminamas vintages šampanas „Extra Brut Les Chemins D’Avize Grand Cru Vintages“ – 100% Chardonnay. Pirmą kartą šampanas buvo pagamintas iš 2009 metų derliaus, vėliau buvo 2010 metų derliaus ir šiuo metu šampanas yra pagamintas iš 2011 metų derliaus.

Grand Cru kaimelis Cramant lieux-dits:  „Bourron du Levant“ – 100 % Chardonnay, iš kurių nuo 1988m. gaminamas vienų metų derliaus šampanas: „Extra Brut Vieille Vigne du Levant  Grand Cru Vintages“. Šiuo metu yra šampanai atskirai pagaminti  iš 2010 bei 2011 metų derliaus.

Premier Cru kaimelis Vertus 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“ –  gaminamas vintages šampanus „Brut Nature Blanc de Blancs Terre Vertus Premier Cru Vintages“. Pirmą kartą šampanas buvo pagamintas iš 1995 metų derliaus. Šiuo metu yra šampanai atskirai pagaminti iš 20010 bei 2011 metų derliaus, kurį žurnalo Wine & Spirits ekspertai įvertino net 96/100.

O kalbant apie įvertinimus galima pasakyti, kad visi Larmandier-Bernier gaminami šampanai, įskaitant ir abu bazinius šampanus nėra įvertinti maziau kaip 90/100!!!

Taip pat gaminamas kitas „terroir“ šampanas „Rose de Saignee“ iš Vertus kaimelio Pinot Noir 95% bei 5 % baltos vynuogės.

Leclerc Briant Extra Brut Les Cherves Pierreuses Premier Cru

Vynuogės: 40 % Chardonnay , 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Meunier. Šios vynuogės auga 2,8 ha ploto “Les Cherves Pierreuse” (lieux-dit) vynuogyne (subregionas Vallee de la Marne, kaimelis Cumieres, Premier Cru). Pirmą kartą šis šampanas buvo pristatytas rinkai 1995 metais . Šiuo metu dar galima nusipirkti šampanus, kurie pagaminti iš 2008 bei 2009 metų derliaus vynuogių. Daugiau šis šampanas nėra gaminamas iš šio lieux-dits, kadangi vynuogynai 2010 metais po savininko staigios mirties buvo parduoti Louis Roederer šampano namams.

Trumpas gamintojo pristatymas:

Leclerc Briant – (NM, buveinė Epernay miestas) sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, organiniai šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai. Namų istorija prasidėjo 1872 m., kai Lucien Leclerc Cumières kaimelyje įsteigė Leclerc namus. 1955 m. Bertrand Leclerc, ketvirtos kartos vyndarys, drauge su žmona Jacqueline Briant oficialiai pakeitė namų statusą ir įkūrė Leclerc Briant šampano namus. Tais pačiais metais pagrindinė namų būstinė buvo perkelta į Epernay, kur yra iki šiol. Šiandien namams priklauso apie 5000 m2 plotą užimantys gamybiniai pastatai, tarp kurių – daugiau nei kilometro ilgio vyno rūsiai, talpinantys iki 800 000 butelių. Namams iki 2010 metų priklausė ir apie 30 hektarų Premier Cru vynuogynų kaimeliuose Cumières, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, Epernay, Bisseuil (visi subregionas Vallee de la Marne) ir Rilly la Montagne vietovėse (subregionas Montagne de Reims). Dalį gamybai reikiamo derliaus namai perka iš patikimų, būtinai organinių, biodinaminių ūkių. Po netikėtos savininko mirties, visi vynuogynai, įskaitant ir du „lieux-dits“ plotelius, buvo parduoti kitiems šampano namams Louis Roederer, o visą veiklą 2012 metais perėmė fiziniai asmenys – investuotojai iš JAV bei trys asmenys susiję su šampano gamyba. Leclerc Briant išsiskiria ypatingu dėmesiu atskiriems ploteliams ir turi skirtingų vieno plotelių (single vineyards) šampanų kolekciją: „Les Cherves Pierreuses“ BIO Premier Cru (2,8 ha vynuogynai Cumierres vietovėje – Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Mounier vynuogės, pirmą kartą šis šampanas buvo pristatytas dar 1995 metais); „Les Crayeres“ (1,07 ha vynuogynai Cumierres vietovėje – Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Mounier vynuogės – pirmą kartą šis šampanas pristatytas dar 1995 metais); „La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai pačio Eperney miesto ribose, tik Chardonnay vynuogės – pirmą kartą šis šampanas pristatytas rinkai dar 1995 metais). Po 2010 metų Leclerc Briant jau negamina šampano iš dviejų lieux-dits:“Les Cherves Pierreuses“ ir „Les Crayeres“, tačiau dar kurį laiką jie turėjo šampanų, kurie buvo pagaminti iš 2008 bei 2009 metų derlių, atsargas. Šiuo metu namams priklauso 11 ha vynuogynų (organiniai- biodinaminiai), esančių skirtingų subregionų kaimeliuose, o dalį vynuogių perka iš kitų vynuogių augintojų, kurių vynuogynai yra atitinkamai sertifikuoti. Šiuo metu Leclerc Briant šampano namams priklauso trys lieux-dits vynuogių ploteliai:„La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai, Chardonnay vynuogės); „Le Clos des Trois Clochers“ (0,40 ha Chardonnay vynuogynai) bei  „Les Basses Prières“ (0,20 ha vynuogynai, Pinot Noir vynuogės).

Šampano namai Leclerc Briant gamina biodinaminį vintages šampaną „Leclerc Briant Brut Nature Purie Cramant “ iš perkamų ekologinių Chardonnay vynuogynų Cramant kaimelyje, kurį pirmą kartą pristatė iš 2012 metų derliaus. Tai taip pat „terroir“ šampano pavyzdys.

Šampano namai Leclerc Briant  pirmą kartą iš 2014 metų derliaus ir tik iš tokių nedidelio vynuogių plotelių lieux-dits: „Le Clos des Trois Clochers“ (subregionas Montagne de Reims, Villers Allerand kaimelis – 0,40 ha Chardonnay vynuogės, pagamino vienų metų derliaus šampaną: „Le Clos des Trois Clochers Vintages 2014 Brut Zero Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų spalio mėn. – tik 1528 buteliai) bei iš „Les Basses Prières“(subregionas Vallee de la Marne, Cumierres Premier Cru kaimelis – 0,20 ha Pinot Noir vynuogės, pagamino vienų metų deliaus šampaną: „Extra Brut Les Basses Prières Vintages 2014 Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų liepos mėn.- tik 1845 but.).

Marguet  Extra Brut Les Crayeres – Ambonnay 2009 Grand Cru

Vynuogės: 56 % Pinot Noir, 44 % Chardonnay iš Grand Cru kaimelio Ambonnay ir tik iš lieux-dits: „Les Crayeres“. Vyno fermentacija tik ąžuolo statinėse ir vyksta labai ilgai (iki sekančių metų liepos mėn.), malolaktinė fermentacija neatliekama, naudojamos natūralios mielės. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje trunka kelis metus ir yra rašoma kada atliktas „disgorgement“ (visas detalias būtinai žiūrėti antrinėje butelio etiketėje). Тai jau antrasis pagal eiliškumą šampanas, šiuo metu rinkoje yra atskirai šampanai pagaminti iš 2010 metų bei 2011 metų derliaus. Gaminamas ribotas skaičius butelių.

Trumpas gamintojo pristatymas:

MARGUET — (NM) nedideli, iš kartos į kartą tos pačios šeimos nuo 1875 m. valdomi šampano namai. Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru kaimeliuose: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha (abu subregionas Montagne de Reims). Per metus parduoda apie 100 000 butelių. Namai puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją. Nuo 2009 m. Marguet Pere & Fils vynuogynai oficialiai pripažinti biodinaminiais, jie naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Šie šampano namai išsiskiria ir tuo, jog kitą dalį vynuogių superka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų (Grand cru kaimeliai: Ay, Chouilly, Cramant, Bouzy ir Premier cru, kaip pavyzdžiui – Georges Laval, Herves Justin – abu Cumieres kaimelis ar David Leclapart – Trepail kaimelis ir iš kitų). Gamyboje naudoja tik Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias „terroir“ (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. vynų laikomi ąžuolo statinėse. Dėl to nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi „cuvee“ ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Marguet atsidūrė 17-oje vietoje.

Jie turi keletą lieu-dit, iš kurių gaminamas nemaišytas ir tik „vintages“ sampanas, kai nusprendžia, kad jis atitinka jų pačių keliamus reikalavimus. Kai nusprendžiama, kad nebus pakankamai geras ir unikalus, tuomet tų metu derliaus vyną naudoja maišyto šampano kūrimui. Tai tokie butų „lieux-dits“ (visi subregionas Montagne de Reims, Grand Cru kaimelis Ambonnay) pavadinimai bei šampanai:

„Les Crayères“ (1,13 ha vynuoges Pinot Noir, kurios sodintos 1958 metais, 1970 metais ir 1974 metais; bei 0,71 ha vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1970 metais Grand Cru kaimelis Ambonnay) – šiuo metu gaminamas šampanas „Brut Nature Les Crayeres Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2008 metų derliaus;

„La Grande Ruelle“ (0,5 ha vynuoges Pinot Noir, sodintos 1967 metais  Grand Cru kaimelis Ambonnay) – šiuo metu gaminamas šampanas„Brut Nature Le Grande Ruelle Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus;  

„Le Parc“ (1,36ha,  vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1982, kaimelis Ambonnay – Grand Cru) – šiuo metu gaminamas šampanas: „Brut Nature Le Park Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus;

„Les Bermonts“ (0.46 ha   vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1952,  kaimelis Ambonnay – Grand Cru) – šiuo metu gaminamas šampanas „Brut Nature Les Bermonts Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2008 metų derliaus;

Šampano gamintojas Marguet, pradedant 2013 metų derliumi, pagamino „terroir“ šampanus iš: Ay kaimelio Pinot Noir vynuogių: „Brut Nature Ay Grand Cru Vintages 2013“; Chouilly kaimelio Chardonnay  vynuogių: „Brut Nature Chouilly Grand Cru Vintages 2013“; Bouzy kaimelio Pinot Noir vynuogių „Brut Nature Bouzy Grand Cru Vintages 2013 “.

 

Juozas Kabašinskas

 

„Terroir“ šampanai 2018 11 28 – 14Horses Braserrie

„Terroir“suprantamas kaip visuma:

  • klimatinų sąlygų (šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemis ir podirvožeminis (požeminis gruntas) sluoksnis su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skirtingumas pasireiškia įvairiai, o jį galima pamatyti  atskirai, nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, įskaitant ir atskirais atvejais atskirus kaimelius arba net ir skirtingus vynuogynus, esančius tame pat kaimelyje.
  • reljefas (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai,upės, miškai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs).

Tai toks pačio šampano regiono išskirtinumas, jį palyginus su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje, o ypač gretimai esančiu Burgundijos regionu, kur kiekvienas kaimelis turi atskirą jo apeliaciją (AOC). Ir toks suskirstymas į 17 skirtingų vietovių, kurios yra 4 šampanės subregionuose (Cote de Blancs, Montagne de Reims, Vallee de la Marne bei Aube) yra tik makro lygmenių, tačiau tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemio bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, kaip ir skirtinga drėgme. Nežiūrint į tai, visas pagamintas šampanas turi vieną apeliacija (AOC Champagne), nežiūrint iš kurios vietovės ar kaimelio vynuogių jis būtų pagamintas. Tik yra išskiriama, kad yra pagaminta iš Grand Cru (tik 17 kaimelių) ar Premier Cru (44 kaimeliai) bei Cru (visi likę 259 kaimeliai).

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai daro išskirtinį „terroir“ šampaną, kuris sukuriamas tik iš atitinkamai vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione yra iš viso 281 000 tokių plotelių (jie yra visi suregistruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Taigi čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio – tai yra šampano, kuris pagaminamas tik iš šių nedideliuose ploteliuose „lieux-dits“ arba „clos“ (pagal reglamentą taip vadinti savo šampaną naudojant pavadinime „clos“ yra leidžiama tik tiems, kurie turi mūrine siena aptvertus vynuogynus. Tokių „clos“ šampanės regione yra tik 31) augančių vynuogių. Ir tik iš šių plotelių vynuogių (šiuo atveju nėra svarbios vynuogių veislės) yra atskirai spaudžiamas vynas bei prasideda atskiras šampano gamybos procesas. Paprastai šampanas gaminamas iš vienų metų derliaus vynuogių, bet ne iš visų metų iš eilės arba maišomas iš kelių metų derliaus. Ir tai sprendžia pats šampano kūrėjas, pasirinkdamas tik jam būdingus vynuogininkystės ir pačio šampano gamybos būdus (organinė – biodinaminė vynuogininkystė; fermentacija – ąžuolinės statinės ar plieninės talpos, mielių bei cukraus naudojimas fermentacijų metu, filtravimas, laikymo trukmė ant mielių ir kt.). Žinomiausi tokių „lieux-dits“ šampanų gamintojai (šį kartą „clos“ šampanai nėra įskaitomi) yra: Jacques Selosse, Jacquesson, Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Ulysee Collin, David Laclapart, Benoit Lahaye, Chartogne Taillet, Jacques Lassaigne, Duval Leroy, Georges Laval, Gaston Chiquet, Marguet, AR Lenoble ir kiti, kurių yra iš tikrųjų yra nedaug (viso apie 50 žinomesnių gamintojų, neįskaitant „clos“ šampano gamintojų). „Terroir“ šampanais galima laikyti ir šampanus, kurie pagaminti tik iš to paties kaimelio vynuogynų (nuosavų ar perkamų vynuogių – nėra skirtumo). Tik šiuo atveju reikia nesumaišyti buveinės adreso, kuris privalo būti pažymėtas ant etiketės, ir kaimelių, iš kurių daromas šampanas. Nes paprastai šampanai yra maišomi iš vynuogynų, esančių skirtingų subregionų kaimeliuose  ir tų kaimelių atskiruose vynuogių ploteliuose ir kurie paprastai yra skirtingose to pačio kaimelio vietose.

Taigi šiam kartui parinkti tokių šampano gamintojų „terroir“ šampanai, pagaminti iš nedidelių plotelių „lieux-dits“, iš kurių tokius šampanus gamina šampano gamintojai: Leclerc Briant, Larmandier Bernier, Marguet, AR Lenoble ir Hugues Godme.

AR LENOBLE  Extra Brut Les Aventures Blanc de Blancs Grand Cru

Vynuogės: 100 % Chardonnay, iš nuosavų vynuogynų ne tik esančių Grand Cru kaimelyje Chouilly, bet ir tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio lieux-dit „Les Aventures“, subregione Cote de Blancs. Pirminė vyno fermentacija dalinai atliekama tiek plieninėse statinėse, tiek ir ąžuolo statinėse (22 %), atliekant malolaktinę fermentaciją. Tai maišytas 2002-2006 metų derliaus šampanas, kuris supilstytas brandinimui į butelius 2007 metų I ketvirtyje. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje vyksta ne mažiau kaip 6 metus. Cukrus: 3 gr/L. Šis šampanas yra „prestique cuvee“ kategorija. Pirmą kartą pagamintas/pristatytas po 1990 metų.

Trumpas gamintojo pristatymas:

AR LENOBLE — (NM) buveinė yra Damery kaimelyje, yra  nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. tos pačios šeimos valdomi šampano namai. Jų steigėjas Armand-Raphael Grases. Kilęs iš Elzaso, turėdamas vokišką vardą, po Antrojo pasaulinio karo įvykių steigėjas nusprendė, jog šampano namams reikėtų paieškoti kito pavadinimo. Ieškojo tokio, kuris atspindėtų šampano kilmingumą – būtent taip gimė vardas „Lenoble“ („noble“ reikšmė – kilnus), tačiau paliko AR, reiškiantį vardo Armand-Raphael inicialus AR, taigi pilnas pavadinimas AR Lenoble. Šiuo metu namų savininkai yra 4-os kartos šeimos nariai, steigėjo proanūkiai – brolis ir sesuo Anne bei Antoine Malassagne, kurie pasiskirstę atitnkamomis funkcijomis: Anne – pardavimai, marketingas, o Antoinne – šampano kūrėjas, rūsio meistras. Jie namų valdymą perėmė 1993 – 1996 metais.

AR LENOBLE turi 10 ha vynuogynų subregiono  Grand Cru kaimelyje Chouilly (Chardonnay vynuogės), kiti yra subregiono Vallee de la Marne Premier Cru kaimelyje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės, 6 ha) bei Cru kaimelyje Damery (Pinot Moinier vynuogės, 2,5 ha). Vynuogių derlius šiuose vynuogynuose – mažesnis net už vidutinį visos Šampanės regiono derlių ir taip yra kasmet. Visa tai daroma specialiai, siekiant gauti daugiau koncentruotesnius skonius bei aromatus. Vynuogynuose leidžiama augti žolei, čia didelis dėmesys skiriamas biologinei įvairovei, nenaudojamos įvairios cheminės medžiagos; čia net auginamos bitės ir gaminamas medus. Vynuogynai yra apsodinti gyvatvore. Taip siekiama sukurti aplinką, kurioje užtikrinama aukščiausia pačių vynuogių ir vėliau šampano kokybė.

Paminėto Chouily kaimelio vynuogynuose yra atskiras lieux-dit:  „Les Aventures“ (0,5 ha , 100% Chardonnay vynuogės, kas metai pagaminama tik apie 2000 butelių).

Dėl  didelio dėmesio biologinei įvairovei ir gamtai, nuo 2012 m. namai turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t.

Per metus šie šampano namai parduoda vidutiniškai 320 000 butelių. Kadangi savo vynuogių nepakanka, apie 45 % reikiamo derliaus perka iš kitų vynuogių augintojų. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, o likę „taille“ yra parduodamos kitiems.  Pirminei fermentacijai dalinai naudoja ąžuolo statines –  skirtingas proporcijas atitinkamiems šampanams gaminti (nuo 10% iki 100%); kitais atvejais naudojamos plieninės talpos statinės. Visi rezerviniai namų vynai laikomi Burgundiškose 225 Litrų talpos statinėse arba didelėse 5000 L talpos medinėse statinėse.

LENOBLE  išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Visi šampanai su mažu kiekiu cukraus (nuo 5 gr /L iki 0, t.y. Zero Dosage аrba Extra Brut) bei antrinė fermentacija ne mažiau kaip 3 metai. Po nuosėdų pašalinimo šampamai dar laikomi namų rūsiuose iki pusės metų ir tik po to yra pradedami pardavinėti. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

Godme Extra Brut LES ROMAINES Mounier Millesime 2006 Premier Cru

Vynuogės: 100 % Pinot Meunier, iš nuosavų vynuogynų ne tik esančių Premier Cru kaimelyje Ville Dommange (subregionas Montagne de Reims), bet ir tik iš vieno nedidelio vynuogių plotelio lieux-dit „Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier). Pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 2006 metų derliaus.

Trumpas gamintojo pristatymas:

GODME — tai 1930 m. šeimos įkurti šampano namai (RM, buveinė yra Grand Cru kaimelis Verzennay, subregionas Montagne de Reims). Per metus parduoda apie 50 000  butelių . Namai garsėja lengvo, jausmingo skonio autentišku šampanu. Jų vynuogynai 2013 m. sertifikuoti kaip išskirtinai organiniai („Ecocert“ sertifikatas), o 2014 m. – biodinaminiai („Biodivyn“ sertifikatas). Metai iš metų puoselėjamos gamybos tradicijos, aistra darbui, pagarba gamtai bei pastangos atskleisti geriausias natūralias kiekvienos vynuogės savybes — visa tai leidžia GODME sukurti elegantišką, subtilaus bei išskirtinio skonio šampaną.

Hugues Godme nuosavi vynuogynai – viso 11 ha, esantys tokiuose Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose, kaip Beaumont sur Vesle, Verzy, Ville Dommange (2 ha – tik Pinot Meunier), Villers Marmery (4 ha – tik Chardonnay vynuogės) ir Verzennay (visi subregione Montagne de Reims).  Auginamos vynuogės: 55 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir ir 15 % Pinot Meunier. Tarp 11 ha vynuogynų yra trys lieux-dits: “Les Alouettes Saint-Bets ” (0,42 ha – 100 % Chardonnay, kaimelis  Villers-Marmery); “Les Champs St Martin” (1,09 ha – 100% Pinot Noir, kaimelis  Verzennay) ir “Les Romaines” (0,39 ha – 100 % Pinot Meunier, kaimelis Ville Dommange), iš kurių gaminami atskiri lieux-dits šampanai (pirmą kartą pristatyti šampanai, pagaminti iš 2006 metų derliaus: „Extra Brut Les Alouettes St Bet Chardonnay Millesime 2006 Premier Cru„, „Extra Brut Les Champs St Martin Pinot Noir Millesime 2006 Grand Cru“ ir „Extra Brut Les Romaines Mounier Millesime 2006 Premier Cru„), todėl gaminami yra labai nedideliais kiekiais.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Non Dose 2009 Premier Cru

Vynuogės: 100 % Chardonnay, iš Premier Cru kaimelis Vertus ir tik iš 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“. Vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse arba ąžuolinėse talpose (tik iš Austrijos), naudojamos tik natūralios mielės, malolaktinė fermentacija neatliekama arba atliekama, atsižvelgiant į natūralias sąlygas. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje apie 5-6 metus. Pirmą kartą pagamintas iš 1995 metų derliaus.

Trumpas gamintojo pristatymas:

Larmandier-Bernier – (RM, buveinė yra Vertus kaimelyje) nedideli, puikios kokybės gėrimus gaminantys šampano namai, ypatingą dėmesį skiriantys tradicijų puoselėjimui, gamtai, natūralumo saugojimui bei atskleidimui. Nuo 1999 m. ūkis pripažintas biodinaminiu. Nors Larmandier-Bernier namų istorija prasidėjo tik 1971 m., tiek Larmandier, tiek Bernier šeimos Šampanės regione savo gėrimais garsėjo jau nuo Prancūzijos revoliucijos laikų. Iš kartos į kartą puoselėjamos tradicijos, vynuogynai; vienais namais tapo susituokus šių šeimų atstovams Philippe Larmandier ir Elisabeth Bernier. Vėliau namų valdymą perėmęs sūnus Pierre ypatingai vertina natūralumą, ekologiją, tad jo dėka ūkis tapo biodinaminiu. Šiandien jiems priklauso 16 ha vynuogynų Grand Cru kaimeliuose: Avize, Cramant ir Oger bei Premier Cru kaimelyje Vertus (visi kaimeliai yra subregione Cote de Blancs) , per metus namai parduoda apie 130 000 butelių. Minimalus žmogaus įsikišimas, natūralių terroir savybių atskleidimas, ekologija – šių faktų dėka sukuriamas intensyvaus, minerališko ir rafinuoto skonio Larmandier-Bernier šampanas. Beje, Larmandier-Berner yra vieni labiausiai vertinamų vynuogių augintojų – šampano gamintojų, 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše atsidūrė 4-oje vietoje.

Gamina tokius „terroir“ šampanus, kaip:

Grand Cru kaimelis Avize  2 lieux dits: „Chemin de Flavigny“ bei „Chemin de Plivot“, iš kurių gaminamas vintages šampanas „Extra Brut Les Chemins D’Avize Grand Cru Vintages“ – 100% Chardonnay. Pirmą kartą šampanas buvo pagamintas iš 2009 metų derliaus, vėliau buvo 2010 metų derliaus ir šiuo metu šampanas yra pagamintas iš 2011 metų derliaus.

Grand Cru kaimelis Cramant lieux-dits:  „Bourron du Levant“ – 100 % Chardonnay, iš kurių nuo 1988m. gaminamas vienų metų derliaus šampanas: „Extra Brut Vieille Vigne du Levant  Grand Cru Vintages“. Šiuo metu yra šampanai atskirai pagaminti  iš 2010 bei 2011 metų derliaus.

Premier Cru kaimelis Vertus 2 lieux-dits: „Les Barillers“, „Les Faucherets“ –  gaminamas vintages šampanus „Brut Nature Blanc de Blancs Terre Vertus Premier Cru Vintages“. Pirmą kartą šampanas buvo pagamintas iš 1995 metų derliaus. Šiuo metu yra šampanai atskirai pagaminti iš 20010 bei 2011 metų derliaus, kurį žurnalo Wine & Spirits ekspertai įvertino net 96/100.

O kalbant apie įvertinimus galima pasakyti, kad visi Larmandier-Bernier gaminami šampanai, įskaitant ir abu bazinius šampanus nėra įvertinti maziau kaip 90/100!!!

Taip pat gaminamas kitas „terroir“ šampanas „Rose de Saignee“ iš Vertus kaimelio Pinot Noir 95% bei 5 % baltos vynuogės.

Leclerc Briant Extra Brut Les Cherves Pierreuses Premier Cru

Vynuogės: 40 % Chardonnay , 40 % Pinot Noir ir 20% Pinot Meunier. Šios vynuogės auga 2,8 ha ploto “Les Cherves Pierreuse” (lieux-dit) vynuogyne (subregionas Vallee de la Marne, kaimelis Cumieres, Premier Cru). Pirmą kartą šis šampanas buvo pristatytas rinkai 1995 metais . Šiuo metu dar galima nusipirkti šampanus, kurie pagaminti iš 2008 bei 2009 metų derliaus vynuogių. Daugiau šis šampanas nėra gaminamas iš šio lieux-dits, kadangi vynuogynai 2010 metais po savininko staigios mirties buvo parduoti Louis Roederer šampano namams.

Trumpas gamintojo pristatymas:

Leclerc Briant – (NM, buveinė Epernay miestas) sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, organiniai šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai. Namų istorija prasidėjo 1872 m., kai Lucien Leclerc Cumières kaimelyje įsteigė Leclerc namus. 1955 m. Bertrand Leclerc, ketvirtos kartos vyndarys, drauge su žmona Jacqueline Briant oficialiai pakeitė namų statusą ir įkūrė Leclerc Briant šampano namus. Tais pačiais metais pagrindinė namų būstinė buvo perkelta į Epernay, kur yra iki šiol. Šiandien namams priklauso apie 5000 m2 plotą užimantys gamybiniai pastatai, tarp kurių – daugiau nei kilometro ilgio vyno rūsiai, talpinantys iki 800 000 butelių. Namams iki 2010 metų priklausė ir apie 30 hektarų Premier Cru vynuogynų kaimeliuose Cumières, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, Epernay, Bisseuil (visi subregionas Vallee de la Marne) ir Rilly la Montagne vietovėse (subregionas Montagne de Reims). Dalį gamybai reikiamo derliaus namai perka iš patikimų, būtinai organinių, biodinaminių ūkių. Po netikėtos savininko mirties, visi vynuogynai, įskaitant ir du „lieux-dits“ plotelius, buvo parduoti kitiems šampano namams Louis Roederer, o visą veiklą 2012 metais perėmė fiziniai asmenys – investuotojai iš JAV bei trys asmenys susiję su šampano gamyba. Leclerc Briant išsiskiria ypatingu dėmesiu atskiriems ploteliams ir turi skirtingų vieno plotelių (single vineyards) šampanų kolekciją: „Les Cherves Pierreuses“ BIO Premier Cru (2,8 ha vynuogynai Cumierres vietovėje – Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Mounier vynuogės, pirmą kartą šis šampanas buvo pristatytas dar 1995 metais); „Les Crayeres“ (1,07 ha vynuogynai Cumierres vietovėje – Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Mounier vynuogės – pirmą kartą šis šampanas pristatytas dar 1995 metais); „La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai pačio Eperney miesto ribose, tik Chardonnay vynuogės – pirmą kartą šis šampanas pristatytas rinkai dar 1995 metais). Po 2010 metų Leclerc Briant jau negamina šampano iš dviejų lieux-dits:“Les Cherves Pierreuses“ ir „Les Crayeres“, tačiau dar kurį laiką jie turėjo šampanų, kurie buvo pagaminti iš 2008 bei 2009 metų derlių, atsargas. Šiuo metu namams priklauso 11 ha vynuogynų (organiniai- biodinaminiai), esančių skirtingų subregionų kaimeliuose, o dalį vynuogių perka iš kitų vynuogių augintojų, kurių vynuogynai yra atitinkamai sertifikuoti. Šiuo metu Leclerc Briant šampano namams priklauso trys lieux-dits vynuogių ploteliai:„La Croisette“ (0,60 ha vynuogynai, Chardonnay vynuogės); „Le Clos des Trois Clochers“ (0,40 ha Chardonnay vynuogynai) bei  „Les Basses Prières“ (0,20 ha vynuogynai, Pinot Noir vynuogės).

Šampano namai Leclerc Briant gamina biodinaminį vintages šampaną „Leclerc Briant Brut Nature Purie Cramant “ iš perkamų ekologinių Chardonnay vynuogynų Cramant kaimelyje, kurį pirmą kartą pristatė iš 2012 metų derliaus. Tai taip pat „terroir“ šampano pavyzdys.

Šampano namai Leclerc Briant  pirmą kartą iš 2014 metų derliaus ir tik iš tokių nedidelio vynuogių plotelių lieux-dits: „Le Clos des Trois Clochers“ (subregionas Montagne de Reims, Villers Allerand kaimelis – 0,40 ha Chardonnay vynuogės, pagamino vienų metų derliaus šampaną: „Le Clos des Trois Clochers Vintages 2014 Brut Zero Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų spalio mėn. – tik 1528 buteliai) bei iš „Les Basses Prières“(subregionas Vallee de la Marne, Cumierres Premier Cru kaimelis – 0,20 ha Pinot Noir vynuogės, pagamino vienų metų deliaus šampaną: „Extra Brut Les Basses Prières Vintages 2014 Premier Cru“, kurį pristatė 2018 metų liepos mėn.- tik 1845 but.).

Marguet  Extra Brut Les Crayeres – Ambonnay 2009 Grand Cru

Vynuogės: 56 % Pinot Noir, 44 % Chardonnay iš Grand Cru kaimelio Ambonnay ir tik iš lieux-dits: „Les Crayeres“. Vyno fermentacija tik ąžuolo statinėse ir vyksta labai ilgai (iki sekančių metų liepos mėn.), malolaktinė fermentacija neatliekama, naudojamos natūralios mielės. Antrinė fermentacija ant mielių butelyje trunka kelis metus ir yra rašoma kada atliktas „disgorgement“ (visas detalias būtinai žiūrėti antrinėje butelio etiketėje). Тai jau antrasis pagal eiliškumą šampanas, šiuo metu rinkoje yra atskirai šampanai pagaminti iš 2010 metų bei 2011 metų derliaus. Gaminamas ribotas skaičius butelių.

Trumpas gamintojo pristatymas:

MARGUET — (NM) nedideli, iš kartos į kartą tos pačios šeimos nuo 1875 m. valdomi šampano namai. Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru kaimeliuose: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha (abu subregionas Montagne de Reims). Per metus parduoda apie 100 000 butelių. Namai puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją. Nuo 2009 m. Marguet Pere & Fils vynuogynai oficialiai pripažinti biodinaminiais, jie naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Šie šampano namai išsiskiria ir tuo, jog kitą dalį vynuogių superka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų (Grand cru kaimeliai: Ay, Chouilly, Cramant, Bouzy ir Premier cru, kaip pavyzdžiui – Georges Laval, Herves Justin – abu Cumieres kaimelis ar David Leclapart – Trepail kaimelis ir iš kitų). Gamyboje naudoja tik Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias „terroir“ (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. vynų laikomi ąžuolo statinėse. Dėl to nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi „cuvee“ ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. 2015 m. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąraše Marguet atsidūrė 17-oje vietoje.

Jie turi keletą lieu-dit, iš kurių gaminamas nemaišytas ir tik „vintages“ sampanas, kai nusprendžia, kad jis atitinka jų pačių keliamus reikalavimus. Kai nusprendžiama, kad nebus pakankamai geras ir unikalus, tuomet tų metu derliaus vyną naudoja maišyto šampano kūrimui. Tai tokie butų „lieux-dits“ (visi subregionas Montagne de Reims, Grand Cru kaimelis Ambonnay) pavadinimai bei šampanai:

„Les Crayères“ (1,13 ha vynuoges Pinot Noir, kurios sodintos 1958 metais, 1970 metais ir 1974 metais; bei 0,71 ha vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1970 metais Grand Cru kaimelis Ambonnay) – šiuo metu gaminamas šampanas „Brut Nature Les Crayeres Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2008 metų derliaus;

„La Grande Ruelle“ (0,5 ha vynuoges Pinot Noir, sodintos 1967 metais  Grand Cru kaimelis Ambonnay) – šiuo metu gaminamas šampanas„Brut Nature Le Grande Ruelle Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus;  

„Le Parc“ (1,36ha,  vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1982, kaimelis Ambonnay – Grand Cru) – šiuo metu gaminamas šampanas: „Brut Nature Le Park Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus;

„Les Bermonts“ (0.46 ha   vynuoges Chardonnay, kurios sodintos 1952,  kaimelis Ambonnay – Grand Cru) – šiuo metu gaminamas šampanas „Brut Nature Les Bermonts Vintages Grand Cru“. Pirmą kartą šampanas pagamintas iš 2008 metų derliaus;

Šampano gamintojas Marguet, pradedant 2013 metų derliumi, pagamino „terroir“ šampanus iš: Ay kaimelio Pinot Noir vynuogių: „Brut Nature Ay Grand Cru Vintages 2013“; Chouilly kaimelio Chardonnay  vynuogių: „Brut Nature Chouilly Grand Cru Vintages 2013“; Bouzy kaimelio Pinot Noir vynuogių „Brut Nature Bouzy Grand Cru Vintages 2013 “.

 

Juozas Kabašinskas

 

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *