Atgal

BOLLINGER: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse?

BOLLINGER: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia tokie gamintojai kaip MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER;  AYALA; BESSERAT DE BELLEFON; AR LENOBLE ir  LARMANDIER-BERNIER  ir ką ji reiškia.

Taigi, toliau tęskime ir apžvelkime  šampano  namų  BOLLINGER butelių etiketėse esančią informaciją. Aptarsime, pakomentuosime ją ir pateiksime savo išvadas.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojų BOLLINGER pristatymas.

BOLLINGER namų kaip vyno gamintojų istorija siekia dar 1585 metus, tačiau šampaną pradėjo gaminti 1829 metais, kuomet buvo įsteigta partnerystės kompanija „Renaudin, Bollinger & CO“. Jos partneriais buvo Jacques Bollinger (1803 – 1804) ir Paul Joseph Renaudin. 1837 m. Jacques Bollinger vedė grafo Athanase-Louis-Emmanuel Hennequin dukrą Louise Charlotte, o jo anūkas, irgi Jacques Bollinger, 1923 m. vedė Elizabeth Law de Lauriston-Boubers. Ji 1941 m., po vyro mirties, perėmė kompanijos valdymą. Nors tuo metu alkoholio pramonėje dirbo tik vyrai, Madame Bollinger buvo atkakli ir puikiai mokėjo dirbti tiek su visuomene, tiek su žiniasklaida. Tikriausiai visi esate girdėję iki šiol garsią jos frazę „Geriu šampaną, kai jaučiuosi laiminga ir kai liūdžiu. Kartais jį geriu viena. Manau, kad draugijoje jis yra privalomas. Šiek tiek jo gurkšteliu, jei esu išalkusi. Visais kitais atvejais jo neliečiu, nebent, žinoma, būčiau ištroškusi“.

Po Madame Bollinger mirties 1977 m. visą laiką kompaniją valdė tik šeimos nariai. Be to, 1973 m. Bollinger įsigijo Luaros vyno gamintojus Langlois Chateau, 1994 m. – dalį DELAMAIN konjako namų akcijų (2017 m. tapo pagrindiniu akcininku, išpirkusiu didelę dalį akcijų iš Delamain šeimos narių, kurie ir toliau vadovauja konjako namams), 1999 m. Burgundijos įsigijo vyno gamintojus „Chanson“ ir 2005 m. šampano namus AYALA.

Šampano namai BOLLINGER turi 163 ha vynuogynų, kurių derliaus užtenka 2/3 produkcijos. 85% visų vynuogynų yra Grand cru. Vynuogynai išsidėstę net 220 skirtingų plotų! Pinot Noir vynuogės auginamos šiuose Grand ir Premier cru ploteliuose (viso 96,83 ha): Ay (19,91 ha), Verzenay (16,01 ha), Bouzy (5,95 ha), Louivois (3,11 ha), Verzy (1,48 ha), Tauxiere (26,17 ha), Avenay (15,41 ha), Mutigny (5,71 ha) ir Mareuil-sur-Ay (3,08 ha). Chardonnay vynuogės auga šiuose Grand ir Premier cru Bollinger plotuose (viso 36,97 ha): Cramant (0,21 ha), Cuis (17,52 ha), Grauves (6,53 ha), Vertus (7,34 ha) ir Bisseuil (5,37 ha). Taip pat Bollinger namams priklauso vynuogynai Marne departamente (iš viso 29,55 ha; iš jų 24,78 ha Pinot Meunier ir 4,77 ha Chardonnay): Champvoisy (Pinot Meunier, 12,23 ha), Passy-Grigny (Pinot Meunier, 9,19 ha), Mancy (Chardonnay, 4,39 ha), Venteuil (Pinot Meunier, 3,36 ha) ir Epernay (Chardonnay, 0,38 ha).

Bollinger pirmieji iš šampano namų (NM) gavo „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t., jiems pirmiesiems buvo suteiktas ir sertifikatas „Viticulture Durable en Champagne“.

Šiandien šampano namai parduoda apie 2,5 mln butelių per metus. Tai vieni garsiausių, labiausiai pasaulyje vertinamų šampano namų, turintys etikos ir kokybės kodeksą (viešai paskelbtą 1992 m.).  BOLLINGER jau  XIX a. gavo oficialų karališkosios šeimos prielankumą, šiandien yra oficialus Džeimso Bondo šampanas, net dvejus metus iš eilės (2014 ir 2015 m. ), taip ir ir 2017m., išrinktas geidžiamiausiu pasaulyje. Pasaulyje BOLLINGER pirmauja pagal gaminamų gėrimų kokybę. Net 60% gamyboje naudojamų vynuogių — Pinot Noir, tačiau taip pat naudoja Chardonnay vynuoges, o savo bazinio šampano „Bollinger Special Cuvee“ gamybai naudoja ir Pinot Meunier, visada tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis (jos spaudžiamos atskirai iš kiekvieno plotelio; antro spaudimo sultys parduodamos kitiems gamintojams). Gėrimus brandina nedidelėse ąžuolo statinėse: ne naujose, o naudotose 5 ir daugiau metų, jas įsigyja iš dukterinės Burgundijos vyno gamintojos „Chanson“; turi 2600 statinių 228 l talpos bei 200 statinių 400 l talpos, taip pat – ąžuolo statinių restauravimo dirbtuves.

Fermentacijos metu BOLLINGER naudoja tik ąžuolo žievės kamščius, gamyboje naudoja ir rezervinį vyną (jį paprastai laiko natūraliais kamščiais užkimštuose Magnum (1,5 l) buteliuose ir nuolat atsargoje turi apie 600 000 5-15 metų brandinto vyno butelių).

Gamyboje naudoja labai mažai cukraus — visa tai leidžia BOLLINGER šampanui išsiskirti ypatingai subtiliu, elegantišku skoniu. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 3-ioje vietoje, 2014-2015 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke buvo 1-oje vietoje,  2016 m. nukrito į 4 vietą, tačiau 2017 m. vėl tapo Nr. 1!

Tais metais, kai derlius idealiai tinka vintažiniam šampanui, BOLLINGER kuria prestižinį  šampaną „La Grande Année“. Pirmą kartą šis šampanas pagamintas iš 1976 m. derliaus, tik anksčiau jis vadinosi „Grande Anne“, į dabartinį pavadinimą pakeistas tik 2004 m. Beje, dabar rinkoje yra 2005 m. derliaus „La Grande Année“ šampanas, taip pat 2017 m. jau pristatytas 2007 m. derliaus šampanas (sutrumpintai rašomas LGA).

Gaminamas ir kitas prestižinis šampanas  „La Grande Année Rose“ (dabar rinkoje yra 2005 m. derliaus rožinis šampanas). Įdomu tai, jog šis prestižinis šampanas „Le Grande Anne Rose“ (sutrumpintai rašomas „Rose LGA“)  gaminti pradėtas 30 metų anksčiau, nei bazinis rožinis, t.y.  Bollinger Rose NV – jis rinkai pristatytas tik 2008 m.!

Žinoma, reikia nepamiršti ir kito prestižinio šampano, daugiau nei 8 metus brandinamo „Bollinger R.D.“, kurį 1961 m. (pagamintas iš 1952 m. derliaus) pirmą kartą pristatė Madame Bollinger. Šiuo metu rinkoje yra 2002 m.derliaus „Bollinger R.D.“ (60% Pinot Noir ir 40% Chardonnay; cukrus 3-4 g/L), prieš tai buvo: R.D.2000; R.D.1999; R.D.1997; R.D. 1996; R.D. 1995; R.D. 1990; R.D. 1985; R.D. 1982; R.D. 1981; R.D. 1979; R.D. 1976; R.D. 1975; R.D. 1973; R.D. 1970; R.D. 1969; R.D. 1964; R.D. 1961; R.D. 1959; R.D. 1955; R.D. 1953.

Dabar siūlau pažiūrėti į istorinius R.D. legendinio šampano istoriją, naujus pristatymus (video 2011 m):

 

Filoksera (XIX a. pabaigoje) sunaikino 99,9% visų Šampanės regiono vynuogynų. BOLLINGER pavyko išsaugoti du plotelius Lieux – dit Ay vietovėje (21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres), čia užaugusios Pinot Noir vynuogės – nepaprastai koncentruoto, intensyvaus skonio. Kai derlius tinkamas vintažiniam šampanui, iš jų gaminamas dar vienas prestižinis šampanas „Vieilles Vignes Françaises“ (sutrumpintai V.V.F). Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Kai  iš tų metų derliaus negali sukurti nepriekaištingo vintažinio šampano, Pinot Noir vynuogės naudojamos  šampano  „Special Cuvee“ gamybai. Šiais metais rinkai pristatytas V.V.F. 2006 (100% Pinot Noir; cukrus 4 g/L). Prieš tai rinkoje buvo: V.V.F. 2005; V.V.F. 2004; V.V.F.2002; V.V.F.2000; V.V.F.1999; V.V.F.1998; V.V.F.1996; V.V.F.1992; V.V.F.1990; V.V.F.1989; V.V.F.1988; V.V.F.1986; V.V.F.1985; V.V.F.1982; V.V.F.1981; V.V.F.1980; V.V.F.1979; V.V.F.1975; V.V.F.1973; V.V.F.1970. Abu paminėti Lieux-dit ploteliai yra sertifikuoti kaip organiniai.

BOLLINGER gamina ir Pinot Noir vyną iš atskiro 4 ha vynuogyno (AY vietovėje), kuris priskiriamas tik Bollinger (Prancūzijoe toks vynuogynas vadinama Monopole), o toks vynas vadinasi La Cote aux Enfants (nuo 2009 m. sertifikuotas – organinis).

Kokia yra BOLLINGER šampano ir Džeimso Bondo draugystės istorija? Pirmą kartą šampanas „Bollinger Special Cuvee“ pasirodė filme „Gyvenk ir leisk mirti“ (1973 m.), nuo to laiko Bollinger Džeimsą Bondą lydi kiekviename filme. Paskutiniojo filmo proga buvo išleistas specialus „Bollinger SPECTRE 007 Limited Edition Crystal cooler“ šampanas. Tai — 1988 m. „Bollinger R.D.“ (nuosėdų pašalinimas 2002 m.) prabangiame „Saint Louis“ dizainerio Eric Berthés sukurtame krištolo butelyje (viso pagaminta vos 307 vnt). Taip pat 2015 m. išleistas „Bollinger 007 Milessime 2009“ (nuosėdų pašalinimas 2014 m.). Šių šampanų kiekis, žinoma, labai ribotas. 2008 m. premjerai buvo išleistas šampanas šaldančioje kulkoje „007 Bullet“ (tai Bollinger „Grande Anne“ 1999 m.  – 1,5 L).

Apie Džeimsą Bondą, jo merginas ir Bollinger šampano draugystę galite sužinoti peržiūrėję šį video (2011 m.):

2015 m. vasarą Bollinger atidarė savo naująjį centrą, kuris nėra viešai prieinamas, jame išsaugotas pirmasis vintažinis Bollinger 1830 m. šampanas!

Apie šį centrą plačiau galima sužinoti video filme:

http://www.champagne-bollinger.com/en/INT/oenotheque

2010 metais atliekant visų rūsių patalpų inventorizavimą buvo atrasta užmūryta atskira patalpa, kurioje buvo surasti įspūdingi senų vintages šampanų atsargos, kaip pavyzdžiui:  „1886 Le Mesnil sur Oger“, „1893 Verzenay“, „1914 Ay“. Na žinoma buvo rastas jau paminėtas 1830 metų derliaus šampanas. Iš viso buvo atstatyta apie 4000  butelių.Taigi 2016 metų liepos mėn. buvo atidarytos dvi naujos ekspozicinės vietos: „Galerie 1829“ ir „La Reserve“. Iš viso yra eksponuojama daugiau kaip 65 skirtingų derliaus metų šampanų buteliai, tinkantys vartojimui, bet jie neparduodami, o bus naudojami įvairioms progoms paminėti.

Apie Bollinger šampano namus galima pažiūrėti ir šiame video filme (2012 metai):

Taigi, pakalbėkime apie šių namų butelių etiketes. Pagal jose pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Bollinger yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad pirminėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 121-001 bei savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

BOLLINGER Brut La Grande Annee 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus), brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios), kad vyno fermentacija buvo atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. , t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 70 % Pinot Noir, kurios yra iš vietovių Ay (Grand Cru) ir Verzenay (Grand Cru) bei 30 % Chardonnay, kurios yra iš vietovių Avize (Grand Cru); Chouilly (Grand Cru); Mesnil sur Oger (Grand Cru) bei dar iš kitų 8 Premier Cru vietovių. Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : 6g/L, tad tai yra brut kategorijos šampanas. O istorinius faktus mėgstantiems asmenims dar galima pridurti, kad pirmą kartą šis Prestique cuvee šampanas rinkai buvo pristatytas iš 1976 m. derliaus.

BOLLINGER Brut Rose La Grande Annee 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai rožinis vintažinis (2005 metų derliaus), brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios), kad vyno fermentacija buvo atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. , t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 72 % Pinot Noir, kurios yra iš vietovių Ay (Grand Cru) ir Verzenay (Grand Cru) bei 28 % Chardonnay, kurios yra iš 95 % Grand Cru vietovių (Avize; Chouilly; Mesnil sur Oger)  bei dar 5 % iš kitų 8 Premier Cru vietovių. Rožinis šampanas gaunamas maišant baltajį vyną (95%) su raudonuoju Pinot Noir vynu (5 %), kurį gamina patys Bollinger namai (tai – Cote aux Fnfants vynas, kuris yra parduodamas labai mažais kiekiais atskirai kaip vynas). Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : 7 g/L, tad tai yra brut kategorijos šampanas. O istorinius faktus mėgstantiems asmenims dar galima pridurti, kad pirmą kartą šis Prestique cuvee šampanas rinkai buvo pristatytas iš 1976 m. derliaus.

BOLLINGER Extra Brut R.D. 2002

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2002 m. derliaus), extra brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios) ir kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. 25d. t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 13 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 13-26 metus.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 60 % Pinot Noir bei 40 % Chardonnay, kurios yra iš 23 skirtingų vietovių. Visos vynuogės yra auginamos tik Grand Cru vietovėse (71 %)  bei Premier Cru vietovėse (29%). Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : tarp 3 ir 4 g/L, tad tai yra extra brut kategorijos šampanas. R.D. – recently disgorged, tai pagal Bollinger šampano namus reiškia neseniai atlikto mielių pašalinimo (kiti šampano namai naudoja kitokius ilgai brandinamo ant mielių simbolius ar paaiškinimus) terminą, nurodant metų derlių. Tai pats pirmasis Bollinger prestižinis šampanas, kuris buvo pagamintas iš 1952 m. derliaus ir pristatytas 1962 m.

BOLLINGER Brut V.V.F. Blanc de Noirs 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus), extra brut kategorijos šampanas, pagamintas tik iš Pinot Noir vynuogių. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Pinot Noir vynuogės ir kad mielės išvalytos 2016m., t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: tai 100 % Pinot Noir, kurios auginamos tik dvejose vynuogynų ploteliuose (Lieux – dits):  21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres. Šie vynuogynai nepažeisti filokseros, todėl ir naudojamas pavadinimas Vieilles Vignes Françaises. Dar galima pridurti, kad šiame šampane nėra papildomai įdėta cukraus, tad  tai yra brut nature kategorijos šampanas (nors pirminėje etiketėje yra nurodyta extra brut kategorija). Tai labai retas ir mažais kiekiais (kitaip ir negali būti iš tokio mažo vynuogyno plotelių!) ir ne iš visų metų derliaus gaminamas prestižinis šampanas: iš 2005 m. derliaus pagaminti tik 3300 butelių. Pirmasis V.V.F. šampanas buvo pagamintas iš 1969 m. derliaus ir pristatytas 1973 m. 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga.

 

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

BOLLINGER: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia tokie gamintojai kaip MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER;  AYALA; BESSERAT DE BELLEFON; AR LENOBLE ir  LARMANDIER-BERNIER  ir ką ji reiškia.

Taigi, toliau tęskime ir apžvelkime  šampano  namų  BOLLINGER butelių etiketėse esančią informaciją. Aptarsime, pakomentuosime ją ir pateiksime savo išvadas.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojų BOLLINGER pristatymas.

BOLLINGER namų kaip vyno gamintojų istorija siekia dar 1585 metus, tačiau šampaną pradėjo gaminti 1829 metais, kuomet buvo įsteigta partnerystės kompanija „Renaudin, Bollinger & CO“. Jos partneriais buvo Jacques Bollinger (1803 – 1804) ir Paul Joseph Renaudin. 1837 m. Jacques Bollinger vedė grafo Athanase-Louis-Emmanuel Hennequin dukrą Louise Charlotte, o jo anūkas, irgi Jacques Bollinger, 1923 m. vedė Elizabeth Law de Lauriston-Boubers. Ji 1941 m., po vyro mirties, perėmė kompanijos valdymą. Nors tuo metu alkoholio pramonėje dirbo tik vyrai, Madame Bollinger buvo atkakli ir puikiai mokėjo dirbti tiek su visuomene, tiek su žiniasklaida. Tikriausiai visi esate girdėję iki šiol garsią jos frazę „Geriu šampaną, kai jaučiuosi laiminga ir kai liūdžiu. Kartais jį geriu viena. Manau, kad draugijoje jis yra privalomas. Šiek tiek jo gurkšteliu, jei esu išalkusi. Visais kitais atvejais jo neliečiu, nebent, žinoma, būčiau ištroškusi“.

Po Madame Bollinger mirties 1977 m. visą laiką kompaniją valdė tik šeimos nariai. Be to, 1973 m. Bollinger įsigijo Luaros vyno gamintojus Langlois Chateau, 1994 m. – dalį DELAMAIN konjako namų akcijų (2017 m. tapo pagrindiniu akcininku, išpirkusiu didelę dalį akcijų iš Delamain šeimos narių, kurie ir toliau vadovauja konjako namams), 1999 m. Burgundijos įsigijo vyno gamintojus „Chanson“ ir 2005 m. šampano namus AYALA.

Šampano namai BOLLINGER turi 163 ha vynuogynų, kurių derliaus užtenka 2/3 produkcijos. 85% visų vynuogynų yra Grand cru. Vynuogynai išsidėstę net 220 skirtingų plotų! Pinot Noir vynuogės auginamos šiuose Grand ir Premier cru ploteliuose (viso 96,83 ha): Ay (19,91 ha), Verzenay (16,01 ha), Bouzy (5,95 ha), Louivois (3,11 ha), Verzy (1,48 ha), Tauxiere (26,17 ha), Avenay (15,41 ha), Mutigny (5,71 ha) ir Mareuil-sur-Ay (3,08 ha). Chardonnay vynuogės auga šiuose Grand ir Premier cru Bollinger plotuose (viso 36,97 ha): Cramant (0,21 ha), Cuis (17,52 ha), Grauves (6,53 ha), Vertus (7,34 ha) ir Bisseuil (5,37 ha). Taip pat Bollinger namams priklauso vynuogynai Marne departamente (iš viso 29,55 ha; iš jų 24,78 ha Pinot Meunier ir 4,77 ha Chardonnay): Champvoisy (Pinot Meunier, 12,23 ha), Passy-Grigny (Pinot Meunier, 9,19 ha), Mancy (Chardonnay, 4,39 ha), Venteuil (Pinot Meunier, 3,36 ha) ir Epernay (Chardonnay, 0,38 ha).

Bollinger pirmieji iš šampano namų (NM) gavo „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t., jiems pirmiesiems buvo suteiktas ir sertifikatas „Viticulture Durable en Champagne“.

Šiandien šampano namai parduoda apie 2,5 mln butelių per metus. Tai vieni garsiausių, labiausiai pasaulyje vertinamų šampano namų, turintys etikos ir kokybės kodeksą (viešai paskelbtą 1992 m.).  BOLLINGER jau  XIX a. gavo oficialų karališkosios šeimos prielankumą, šiandien yra oficialus Džeimso Bondo šampanas, net dvejus metus iš eilės (2014 ir 2015 m. ), taip ir ir 2017m., išrinktas geidžiamiausiu pasaulyje. Pasaulyje BOLLINGER pirmauja pagal gaminamų gėrimų kokybę. Net 60% gamyboje naudojamų vynuogių — Pinot Noir, tačiau taip pat naudoja Chardonnay vynuoges, o savo bazinio šampano „Bollinger Special Cuvee“ gamybai naudoja ir Pinot Meunier, visada tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis (jos spaudžiamos atskirai iš kiekvieno plotelio; antro spaudimo sultys parduodamos kitiems gamintojams). Gėrimus brandina nedidelėse ąžuolo statinėse: ne naujose, o naudotose 5 ir daugiau metų, jas įsigyja iš dukterinės Burgundijos vyno gamintojos „Chanson“; turi 2600 statinių 228 l talpos bei 200 statinių 400 l talpos, taip pat – ąžuolo statinių restauravimo dirbtuves.

Fermentacijos metu BOLLINGER naudoja tik ąžuolo žievės kamščius, gamyboje naudoja ir rezervinį vyną (jį paprastai laiko natūraliais kamščiais užkimštuose Magnum (1,5 l) buteliuose ir nuolat atsargoje turi apie 600 000 5-15 metų brandinto vyno butelių).

Gamyboje naudoja labai mažai cukraus — visa tai leidžia BOLLINGER šampanui išsiskirti ypatingai subtiliu, elegantišku skoniu. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 3-ioje vietoje, 2014-2015 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke buvo 1-oje vietoje,  2016 m. nukrito į 4 vietą, tačiau 2017 m. vėl tapo Nr. 1!

Tais metais, kai derlius idealiai tinka vintažiniam šampanui, BOLLINGER kuria prestižinį  šampaną „La Grande Année“. Pirmą kartą šis šampanas pagamintas iš 1976 m. derliaus, tik anksčiau jis vadinosi „Grande Anne“, į dabartinį pavadinimą pakeistas tik 2004 m. Beje, dabar rinkoje yra 2005 m. derliaus „La Grande Année“ šampanas, taip pat 2017 m. jau pristatytas 2007 m. derliaus šampanas (sutrumpintai rašomas LGA).

Gaminamas ir kitas prestižinis šampanas  „La Grande Année Rose“ (dabar rinkoje yra 2005 m. derliaus rožinis šampanas). Įdomu tai, jog šis prestižinis šampanas „Le Grande Anne Rose“ (sutrumpintai rašomas „Rose LGA“)  gaminti pradėtas 30 metų anksčiau, nei bazinis rožinis, t.y.  Bollinger Rose NV – jis rinkai pristatytas tik 2008 m.!

Žinoma, reikia nepamiršti ir kito prestižinio šampano, daugiau nei 8 metus brandinamo „Bollinger R.D.“, kurį 1961 m. (pagamintas iš 1952 m. derliaus) pirmą kartą pristatė Madame Bollinger. Šiuo metu rinkoje yra 2002 m.derliaus „Bollinger R.D.“ (60% Pinot Noir ir 40% Chardonnay; cukrus 3-4 g/L), prieš tai buvo: R.D.2000; R.D.1999; R.D.1997; R.D. 1996; R.D. 1995; R.D. 1990; R.D. 1985; R.D. 1982; R.D. 1981; R.D. 1979; R.D. 1976; R.D. 1975; R.D. 1973; R.D. 1970; R.D. 1969; R.D. 1964; R.D. 1961; R.D. 1959; R.D. 1955; R.D. 1953.

Dabar siūlau pažiūrėti į istorinius R.D. legendinio šampano istoriją, naujus pristatymus (video 2011 m):

 

Filoksera (XIX a. pabaigoje) sunaikino 99,9% visų Šampanės regiono vynuogynų. BOLLINGER pavyko išsaugoti du plotelius Lieux – dit Ay vietovėje (21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres), čia užaugusios Pinot Noir vynuogės – nepaprastai koncentruoto, intensyvaus skonio. Kai derlius tinkamas vintažiniam šampanui, iš jų gaminamas dar vienas prestižinis šampanas „Vieilles Vignes Françaises“ (sutrumpintai V.V.F). Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Kai  iš tų metų derliaus negali sukurti nepriekaištingo vintažinio šampano, Pinot Noir vynuogės naudojamos  šampano  „Special Cuvee“ gamybai. Šiais metais rinkai pristatytas V.V.F. 2006 (100% Pinot Noir; cukrus 4 g/L). Prieš tai rinkoje buvo: V.V.F. 2005; V.V.F. 2004; V.V.F.2002; V.V.F.2000; V.V.F.1999; V.V.F.1998; V.V.F.1996; V.V.F.1992; V.V.F.1990; V.V.F.1989; V.V.F.1988; V.V.F.1986; V.V.F.1985; V.V.F.1982; V.V.F.1981; V.V.F.1980; V.V.F.1979; V.V.F.1975; V.V.F.1973; V.V.F.1970. Abu paminėti Lieux-dit ploteliai yra sertifikuoti kaip organiniai.

BOLLINGER gamina ir Pinot Noir vyną iš atskiro 4 ha vynuogyno (AY vietovėje), kuris priskiriamas tik Bollinger (Prancūzijoe toks vynuogynas vadinama Monopole), o toks vynas vadinasi La Cote aux Enfants (nuo 2009 m. sertifikuotas – organinis).

Kokia yra BOLLINGER šampano ir Džeimso Bondo draugystės istorija? Pirmą kartą šampanas „Bollinger Special Cuvee“ pasirodė filme „Gyvenk ir leisk mirti“ (1973 m.), nuo to laiko Bollinger Džeimsą Bondą lydi kiekviename filme. Paskutiniojo filmo proga buvo išleistas specialus „Bollinger SPECTRE 007 Limited Edition Crystal cooler“ šampanas. Tai — 1988 m. „Bollinger R.D.“ (nuosėdų pašalinimas 2002 m.) prabangiame „Saint Louis“ dizainerio Eric Berthés sukurtame krištolo butelyje (viso pagaminta vos 307 vnt). Taip pat 2015 m. išleistas „Bollinger 007 Milessime 2009“ (nuosėdų pašalinimas 2014 m.). Šių šampanų kiekis, žinoma, labai ribotas. 2008 m. premjerai buvo išleistas šampanas šaldančioje kulkoje „007 Bullet“ (tai Bollinger „Grande Anne“ 1999 m.  – 1,5 L).

Apie Džeimsą Bondą, jo merginas ir Bollinger šampano draugystę galite sužinoti peržiūrėję šį video (2011 m.):

2015 m. vasarą Bollinger atidarė savo naująjį centrą, kuris nėra viešai prieinamas, jame išsaugotas pirmasis vintažinis Bollinger 1830 m. šampanas!

Apie šį centrą plačiau galima sužinoti video filme:

http://www.champagne-bollinger.com/en/INT/oenotheque

2010 metais atliekant visų rūsių patalpų inventorizavimą buvo atrasta užmūryta atskira patalpa, kurioje buvo surasti įspūdingi senų vintages šampanų atsargos, kaip pavyzdžiui:  „1886 Le Mesnil sur Oger“, „1893 Verzenay“, „1914 Ay“. Na žinoma buvo rastas jau paminėtas 1830 metų derliaus šampanas. Iš viso buvo atstatyta apie 4000  butelių.Taigi 2016 metų liepos mėn. buvo atidarytos dvi naujos ekspozicinės vietos: „Galerie 1829“ ir „La Reserve“. Iš viso yra eksponuojama daugiau kaip 65 skirtingų derliaus metų šampanų buteliai, tinkantys vartojimui, bet jie neparduodami, o bus naudojami įvairioms progoms paminėti.

Apie Bollinger šampano namus galima pažiūrėti ir šiame video filme (2012 metai):

Taigi, pakalbėkime apie šių namų butelių etiketes. Pagal jose pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Bollinger yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad pirminėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 121-001 bei savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

BOLLINGER Brut La Grande Annee 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus), brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios), kad vyno fermentacija buvo atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. , t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 70 % Pinot Noir, kurios yra iš vietovių Ay (Grand Cru) ir Verzenay (Grand Cru) bei 30 % Chardonnay, kurios yra iš vietovių Avize (Grand Cru); Chouilly (Grand Cru); Mesnil sur Oger (Grand Cru) bei dar iš kitų 8 Premier Cru vietovių. Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : 6g/L, tad tai yra brut kategorijos šampanas. O istorinius faktus mėgstantiems asmenims dar galima pridurti, kad pirmą kartą šis Prestique cuvee šampanas rinkai buvo pristatytas iš 1976 m. derliaus.

BOLLINGER Brut Rose La Grande Annee 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai rožinis vintažinis (2005 metų derliaus), brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios), kad vyno fermentacija buvo atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. , t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 72 % Pinot Noir, kurios yra iš vietovių Ay (Grand Cru) ir Verzenay (Grand Cru) bei 28 % Chardonnay, kurios yra iš 95 % Grand Cru vietovių (Avize; Chouilly; Mesnil sur Oger)  bei dar 5 % iš kitų 8 Premier Cru vietovių. Rožinis šampanas gaunamas maišant baltajį vyną (95%) su raudonuoju Pinot Noir vynu (5 %), kurį gamina patys Bollinger namai (tai – Cote aux Fnfants vynas, kuris yra parduodamas labai mažais kiekiais atskirai kaip vynas). Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : 7 g/L, tad tai yra brut kategorijos šampanas. O istorinius faktus mėgstantiems asmenims dar galima pridurti, kad pirmą kartą šis Prestique cuvee šampanas rinkai buvo pristatytas iš 1976 m. derliaus.

BOLLINGER Extra Brut R.D. 2002

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2002 m. derliaus), extra brut kategorijos šampanas. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse augančios vynuogės (nenurodant kokios) ir kad mielės išvalytos 2016m. balandžio mėn. 25d. t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 13 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 13-26 metus.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: 60 % Pinot Noir bei 40 % Chardonnay, kurios yra iš 23 skirtingų vietovių. Visos vynuogės yra auginamos tik Grand Cru vietovėse (71 %)  bei Premier Cru vietovėse (29%). Sultys iš skirtingų vynuogių plotelių spaudžiamos atskirai, vyno fermentacija atliekama tik mažose ąžuolo statinėse, kurios pirmiausia buvo naudojamos burgundiško vyno gamybai. Dar galima pridurti, kad šiame šampane yra papildomai įdėta cukraus : tarp 3 ir 4 g/L, tad tai yra extra brut kategorijos šampanas. R.D. – recently disgorged, tai pagal Bollinger šampano namus reiškia neseniai atlikto mielių pašalinimo (kiti šampano namai naudoja kitokius ilgai brandinamo ant mielių simbolius ar paaiškinimus) terminą, nurodant metų derlių. Tai pats pirmasis Bollinger prestižinis šampanas, kuris buvo pagamintas iš 1952 m. derliaus ir pristatytas 1962 m.

BOLLINGER Brut V.V.F. Blanc de Noirs 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2005 metų derliaus), extra brut kategorijos šampanas, pagamintas tik iš Pinot Noir vynuogių. Nors nepažymėta etiketėje, bet tai yra Prestique cuvee šampanas. Žodis „cuvee“ leidžia suprasti, kad pirminei fermentacijai naudotos tik pirmo spaudimo sultys. Taip pat matoma, kad nurodytas kodas NM 121-001, reiškiantis, jog Bollinger yra šampano namai, perkantys vynuoges ir iš kitų gamintojų (nors nuosavi vynuogynai sudaro net 165 ha, bet tai užtikrina tik 2/3 reikalingo visai šampano gamybai kiekio).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad šiam šampanui pagaminti yra naudojamos tik Pinot Noir vynuogės ir kad mielės išvalytos 2016m., t.y. antrinė fermentacija butelyje užtruko net 10 metų. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taigi, ką dar galėtų trumpai pakomentuoti ekspertas? Visų pirma apie vynuoges: tai 100 % Pinot Noir, kurios auginamos tik dvejose vynuogynų ploteliuose (Lieux – dits):  21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres. Šie vynuogynai nepažeisti filokseros, todėl ir naudojamas pavadinimas Vieilles Vignes Françaises. Dar galima pridurti, kad šiame šampane nėra papildomai įdėta cukraus, tad  tai yra brut nature kategorijos šampanas (nors pirminėje etiketėje yra nurodyta extra brut kategorija). Tai labai retas ir mažais kiekiais (kitaip ir negali būti iš tokio mažo vynuogyno plotelių!) ir ne iš visų metų derliaus gaminamas prestižinis šampanas: iš 2005 m. derliaus pagaminti tik 3300 butelių. Pirmasis V.V.F. šampanas buvo pagamintas iš 1969 m. derliaus ir pristatytas 1973 m. 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga.

 

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

Apie autorių

Susiję įrašai