Atgal

AR LENOBLE: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse?

AR LENOBLE: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia tokie gamintojai kaip MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER;  AYALA ir BESSERAT DE BELLEFON bei ką ji reiškia.

Taigi, toliau tęskime ir pažiūrėkime šampano  gamintojo  AR LENOBLE butelių etiketėse esančią informaciją. Aptarsime, pakomentuosime ją ir pristatysime savo išvadas.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojų AR LENOBLE pristatymas. Pradėkime nuo vaizdo klipo (2012 metai):

AR LENOBLE — nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. tos pačios šeimos valdomi šampano namai. Jų steigėjas Armand-Raphael Grases. Kilęs iš Elzaso, turėdamas vokišką vardą, po Antrojo pasaulinio karo įvykių steigėjas nusprendė, jog šampano namams reikėtų paieškoti kito pavadinimo. Ieškojo tokio, kuris atspindėtų šampano kilmingumą – būtent taip gimė vardas „Lenoble“ (noble reikšmė – kilnus), tačiau paliko AR, simbolizuojantį vardo Armand-Raphael inicialus AR, taigi pilnas pavadinimas AR Lenoble. Šiuo metu namų savininkai yra 4-os kartos šeimos nariai, steigėjo proanūkiai – brolis ir sesuo Anne bei Antoine Malassagne, kurie pasiskirstę atitinkamomis funkcijomis: Anne – pardavimai, marketingas, o Antoinne – šampano kūrėjas, rūsio meistras. Jie namų valdymą perėmė 1993 metais.

AR LENOBLE turi 10 ha vynuogynų Grand Cru vietovėje Chouilly (Chardonnay vynuogės), 6 ha vynuogynų Premier Cru vietovėje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės) bei 2 ha vietovėje Damery (Pinot Meunier vynuogės). Vynuogių derlius šiuose vynuogynuose – mažesnis net už vidutinį visos Šampanės derlių ir taip yra kasmet. Iš tiesų tai daroma specialiai, siekiant gauti labiau koncentruotus skonius bei aromatus. Vynuogynuose leidžiama augti žolei, čia didelis dėmesys skiriamas biologinei įvairovei, nenaudojamos įvairios cheminės medžiagos; čia net auginamos bitės ir gaminamas medus. Vynuogynai yra apsodinti gyvatvore. Taip siekiama sukurti aplinką, kurioje užtikrinama aukščiausia pačių vynuogių ir vėliau šampano kokybė.

Dėl didelio dėmesio biologinei įvairovei ir gamtai, nuo 2012 m. namai turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t.

Per metus šie šampano namai parduoda vidutiniškai 320 000 butelių. Kadangi savo vynuogių nepakanka, apie 45 % reikiamo derliaus perka iš kitų vynuogių augintojų. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, o likę „taille“ yra parduodamos kitiems. Pirminei fermentacijai dalinai naudoja ąžuolo statines –  skirtingas proporcijas atitinkamiems šampanams gaminti (nuo 10% iki 100%); kitais atvejais naudojamos plieninės talpos statinės.

Visi rezerviniai namų vynai laikomi burgundiškose 225 litrų talpos statinėse arba didelėse 5000 litrų talpos medinėse statinėse.

LENOBLE išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Visi šampanai su mažu kiekiu cukraus (nuo 5 gr /L iki 0,0 gr/L, t.y. jau Zero Dosage kategorija), antrinė fermentacija visada trunka ne mažiau nei 3 metus. Po nuosėdų pašalinimo (disgorgement proceso) šampanai dar laikomi namų rūsiuose iki pusės metų ir tik po to yra pradedami pardavinėti. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad AR LENOBLE  yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 240-001 bei savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

AR LENOBLE Brut Nature:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature (zero dosage) kategorijos šampanas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nors yra nurodoma, iš kokių vynuogių yra pagamintas šampanas (Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier), tačiau nepateikiamos jų proporcijos. Specialistas gali atskleisti: buvo naudota 30 % Chardonnay , 35 % Pinot Noir ir 35% Pinot Meunier. Taip pat nurodoma, kokiuose vietovėse/kaimeliuose paminėtos vynuogės užaugintos: Chouilly, Bisseuil ir Damery bei kiti Vallee de la Marne kaimeliai. Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2011 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas  2012 metų I ketvirtyje; 18 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai brut nature/zero dosage (t.y. 0,0  gr/L cukraus), tačiau nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2015 metų pabaigoje arba 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų.

AR LENOBLE Brut Intense:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos šampanas, kuriam suteiktas pavadinimas Intense.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nors yra nurodoma, iš kokių vynuogių yra pagamintas šampanas (Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier), tačiau nepateikiamos jų proporcijos. Specialistas gali atskleisti: buvo naudota 30 % Chardonnay , 35 % Pinot Noir ir 35% Pinot Meunier. Taip pat nurodoma, kokiuose vietovėse/kaimeliuose paminėtos vynuogės užaugintos: Chouilly, Bisseuil ir Damery bei kiti Vallee de la Marne kaimeliai. Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: bazė yra 2011 metų derlius ir kad naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų; supilstyta į butelius antrinei fermentacijai 2012 metų I ketvirtyje; 18 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o pagrindinai atliekama plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos, t.y. mažiau kaip 6,0  gr/L cukraus.  Tačiau nenurodoma kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios  pasakyti apie tikslią  jo antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą.Tačiau čia jums padės konsultantas, kuris pasakys, kad tai buvo atlikta 2015 metu pabaigoje arba 2016 metų pradžioje, t.y. daugiau kaip 3 metus (reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tinka naudoti trumpiausia iki 2019 metų.

AR LENOBLE Brut Blanc de Blancs Grand Cru Chouilly:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas ir yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos šampanas, kuris pagamintas Grand Cru vietovėje ir dar nurodoma kad tas kaimelis yra Chouilly.O tai reiškia tai tai yra terroir šampanas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodomas, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Yra nurodoma kad šampanas yra tik iš Chardonnay vynuogių, t.y. atitinka pavadinime nurodytą terminą Blanc de Blancs, ir kad šios vynuogės auginamos Chouilly (Grand Cru). Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2011 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas 2013 metų I ketvirtyje; 20 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai yra brut kategorijos šampanas, nors papildomai naudota mažiau kaip 5,0  gr/L cukraus, tad iš tikrųjų tai yra extra brut kategorija. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų pabaigos.

AR LENOBLE Brut Rose Terroirs Chouilly-Bisseuil:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos rožinis šampanas, kuris pagamintas kaimeliuose Chouilly ir Bisseuil. Galime suprasti, jog tai –  terroir šampanas, kas atsipindi ir pačiame pavadinime.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nurodoma, kad šis rožinis šampanas yra iš Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) uogų vyno, sumaišant jį su raudonu Pinot Noir (Bisseuil, Premier Cru). Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2012 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 28% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas 2013 metų I ketvirtyje; 20 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai yra brut kategorijos šampanas, nors papildomai naudota mažiau kaip 5,0  gr/L cukraus, tad iš tikrųjų tai yra extra brut kategorija. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu).  Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų pabaigos.

AR LENOBLE Brut Blanc de Noirs Premier Cru Bosseuil 2009:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2009 metų derliaus), brut  kategorijos šampanas, kuris pagamintas iš Premier Cru kaimelyje Bisseuil augančių Pinot Noir vynuogių (Blanc de Noirs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 2009 metų Pinot Noir (Bisseuil, Premier Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos: antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas  2010 metų I ketvirtyje; 28 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad gamyboje naudota mažiau nei 5.0 g / L cukraus, tad iš tiesų tai yra extra brut kategorijos šampanas. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2015 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 5 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 3 m.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2020-2025 metų.

AR LENOBLE Brut Blanc de Blancs Cuvee Gentilhomme  1996 Collection Rare Grand Cru:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (1996 metų derliaus), brut kategorijos prestižinis cuvee šampanas, kuris pagamintas iš Grand Cru kaimeliuose augančių Chardonnay vynuogių (Blanc de Blancs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 1996 metų Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos gamyboje naudota tik 2.0 g / L cukraus, tad iš tiesų tai yra extra brut kategorijos šampanas, kurį galime prilyginti net brut nature (zero dosage) kategorijai. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, kad 100 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o išpilstymas į butelius antrinei fermentacijai vyko 1997 metų I ketvirtyje. Mielių nuosėdos pašalintos tik 2016 m. pradžioje, žymint šio šampano dvidešimtmetį. Tai – labai riboto kiekio šampanas, jo sukurta vos 250 butelių! Šampanas tinkamas naudoti dar 20 ar daugiau metų.

AR LENOBLE Demi-Sec Blanc de Blancs 1996 Collection Rare Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (1996 metų derliaus), demi-sec kategorijos šampanas, kuris pagamintas iš Grand Cru kaimeliuose augančių Chardonnay vynuogių (Blanc de Blancs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 1996 metų Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos gamyboje naudota tik 32 g / L cukraus, tad tai yra demi-sec kategorijos šampanas. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, kad tik 5 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse; antrinei fermentacijai į butelius šampanas išpilstytas 1997 metų I ketvirtyje. Mielių nuosėdos pašalintos tik 2016 m. pradžioje, žymint šio šampano dvidešimtmetį. Tai – labai riboto kiekio šampanas, jo sukurta vos 100 butelių! Šampanas tinkamas naudoti dar 20 ar daugiau metų.

 

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

AR LENOBLE: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėjome, kokią informaciją pateikia tokie gamintojai kaip MARGUET, GEOFFROY , LAVAL, PHILIPPONNAT; LECLERC BRIANT; LALLIER;  AYALA ir BESSERAT DE BELLEFON bei ką ji reiškia.

Taigi, toliau tęskime ir pažiūrėkime šampano  gamintojo  AR LENOBLE butelių etiketėse esančią informaciją. Aptarsime, pakomentuosime ją ir pristatysime savo išvadas.

Pirmiausia – trumpas šampano gamintojų AR LENOBLE pristatymas. Pradėkime nuo vaizdo klipo (2012 metai):

AR LENOBLE — nepriklausomi, nuo pat įkūrimo 1920 m. tos pačios šeimos valdomi šampano namai. Jų steigėjas Armand-Raphael Grases. Kilęs iš Elzaso, turėdamas vokišką vardą, po Antrojo pasaulinio karo įvykių steigėjas nusprendė, jog šampano namams reikėtų paieškoti kito pavadinimo. Ieškojo tokio, kuris atspindėtų šampano kilmingumą – būtent taip gimė vardas „Lenoble“ (noble reikšmė – kilnus), tačiau paliko AR, simbolizuojantį vardo Armand-Raphael inicialus AR, taigi pilnas pavadinimas AR Lenoble. Šiuo metu namų savininkai yra 4-os kartos šeimos nariai, steigėjo proanūkiai – brolis ir sesuo Anne bei Antoine Malassagne, kurie pasiskirstę atitinkamomis funkcijomis: Anne – pardavimai, marketingas, o Antoinne – šampano kūrėjas, rūsio meistras. Jie namų valdymą perėmė 1993 metais.

AR LENOBLE turi 10 ha vynuogynų Grand Cru vietovėje Chouilly (Chardonnay vynuogės), 6 ha vynuogynų Premier Cru vietovėje Bisseuil (Pinot Noir vynuogės) bei 2 ha vietovėje Damery (Pinot Meunier vynuogės). Vynuogių derlius šiuose vynuogynuose – mažesnis net už vidutinį visos Šampanės derlių ir taip yra kasmet. Iš tiesų tai daroma specialiai, siekiant gauti labiau koncentruotus skonius bei aromatus. Vynuogynuose leidžiama augti žolei, čia didelis dėmesys skiriamas biologinei įvairovei, nenaudojamos įvairios cheminės medžiagos; čia net auginamos bitės ir gaminamas medus. Vynuogynai yra apsodinti gyvatvore. Taip siekiama sukurti aplinką, kurioje užtikrinama aukščiausia pačių vynuogių ir vėliau šampano kokybė.

Dėl didelio dėmesio biologinei įvairovei ir gamtai, nuo 2012 m. namai turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą, įrodantį, jog prisideda prie darnaus gamtos vystymosi, ūkyje nenaudoja pesticidų ir t.t.

Per metus šie šampano namai parduoda vidutiniškai 320 000 butelių. Kadangi savo vynuogių nepakanka, apie 45 % reikiamo derliaus perka iš kitų vynuogių augintojų. AR LENOBLE gamybai naudoja tik pirmo spaudimo (cuvee) sultis, o likę „taille“ yra parduodamos kitiems. Pirminei fermentacijai dalinai naudoja ąžuolo statines –  skirtingas proporcijas atitinkamiems šampanams gaminti (nuo 10% iki 100%); kitais atvejais naudojamos plieninės talpos statinės.

Visi rezerviniai namų vynai laikomi burgundiškose 225 litrų talpos statinėse arba didelėse 5000 litrų talpos medinėse statinėse.

LENOBLE išsiskiria preciziškumu, charakteringais, puikios kreminės tekstūros šampanais. Saugo bei puoselėja šeimos tradicijas, autentiškus, metai iš metų nekintančius gamybos metodus ir paslaptis. Visi šampanai su mažu kiekiu cukraus (nuo 5 gr /L iki 0,0 gr/L, t.y. jau Zero Dosage kategorija), antrinė fermentacija visada trunka ne mažiau nei 3 metus. Po nuosėdų pašalinimo (disgorgement proceso) šampanai dar laikomi namų rūsiuose iki pusės metų ir tik po to yra pradedami pardavinėti. Puikiai vertinami, pelnę nemažai apdovanojimų, šampano namai didžiausią dėmesį skiria būtent kokybei, tad sąmoningai limituoja produkciją. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše AR LENOBLE atsidūrė net 14 vietoje.

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad AR LENOBLE  yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 240-001 bei savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etiketėse pateikiamą informaciją:

AR LENOBLE Brut Nature:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature (zero dosage) kategorijos šampanas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nors yra nurodoma, iš kokių vynuogių yra pagamintas šampanas (Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier), tačiau nepateikiamos jų proporcijos. Specialistas gali atskleisti: buvo naudota 30 % Chardonnay , 35 % Pinot Noir ir 35% Pinot Meunier. Taip pat nurodoma, kokiuose vietovėse/kaimeliuose paminėtos vynuogės užaugintos: Chouilly, Bisseuil ir Damery bei kiti Vallee de la Marne kaimeliai. Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2011 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas  2012 metų I ketvirtyje; 18 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai brut nature/zero dosage (t.y. 0,0  gr/L cukraus), tačiau nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2015 metų pabaigoje arba 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų.

AR LENOBLE Brut Intense:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos šampanas, kuriam suteiktas pavadinimas Intense.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nors yra nurodoma, iš kokių vynuogių yra pagamintas šampanas (Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier), tačiau nepateikiamos jų proporcijos. Specialistas gali atskleisti: buvo naudota 30 % Chardonnay , 35 % Pinot Noir ir 35% Pinot Meunier. Taip pat nurodoma, kokiuose vietovėse/kaimeliuose paminėtos vynuogės užaugintos: Chouilly, Bisseuil ir Damery bei kiti Vallee de la Marne kaimeliai. Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: bazė yra 2011 metų derlius ir kad naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų; supilstyta į butelius antrinei fermentacijai 2012 metų I ketvirtyje; 18 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o pagrindinai atliekama plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra brut kategorijos, t.y. mažiau kaip 6,0  gr/L cukraus.  Tačiau nenurodoma kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios  pasakyti apie tikslią  jo antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą.Tačiau čia jums padės konsultantas, kuris pasakys, kad tai buvo atlikta 2015 metu pabaigoje arba 2016 metų pradžioje, t.y. daugiau kaip 3 metus (reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tinka naudoti trumpiausia iki 2019 metų.

AR LENOBLE Brut Blanc de Blancs Grand Cru Chouilly:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas ir yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos šampanas, kuris pagamintas Grand Cru vietovėje ir dar nurodoma kad tas kaimelis yra Chouilly.O tai reiškia tai tai yra terroir šampanas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodomas, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Yra nurodoma kad šampanas yra tik iš Chardonnay vynuogių, t.y. atitinka pavadinime nurodytą terminą Blanc de Blancs, ir kad šios vynuogės auginamos Chouilly (Grand Cru). Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2011 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 35% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas 2013 metų I ketvirtyje; 20 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai yra brut kategorijos šampanas, nors papildomai naudota mažiau kaip 5,0  gr/L cukraus, tad iš tikrųjų tai yra extra brut kategorija. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų pabaigos.

AR LENOBLE Brut Rose Terroirs Chouilly-Bisseuil:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos rožinis šampanas, kuris pagamintas kaimeliuose Chouilly ir Bisseuil. Galime suprasti, jog tai –  terroir šampanas, kas atsipindi ir pačiame pavadinime.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą. Nurodoma, kad šis rožinis šampanas yra iš Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) uogų vyno, sumaišant jį su raudonu Pinot Noir (Bisseuil, Premier Cru). Taip pat nurodoma ir daugiau reikšmingos informacijos: šampano pagrindui naudotas 2012 metų derliaus vynas, taip pat buvo naudojama 28% rezervinių ankstesnių metų vynų. Antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas 2013 metų I ketvirtyje; 20 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad tai yra brut kategorijos šampanas, nors papildomai naudota mažiau kaip 5,0  gr/L cukraus, tad iš tikrųjų tai yra extra brut kategorija. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu).  Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2016 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 3 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 15 mėn.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2019 metų pabaigos.

AR LENOBLE Brut Blanc de Noirs Premier Cru Bosseuil 2009:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (2009 metų derliaus), brut  kategorijos šampanas, kuris pagamintas iš Premier Cru kaimelyje Bisseuil augančių Pinot Noir vynuogių (Blanc de Noirs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 2009 metų Pinot Noir (Bisseuil, Premier Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos: antrinei fermentacijai į butelius gėrimas buvo supilstytas  2010 metų I ketvirtyje; 28 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o visa kita didžioji dalis – plieninėse talpose. Taip pat nurodoma, kad gamyboje naudota mažiau nei 5.0 g / L cukraus, tad iš tiesų tai yra extra brut kategorijos šampanas. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, jog tai buvo atlikta 2015 metų pradžioje, t.y. fermentacija vyko daugiau kaip 5 metus (Šampanės reglamentas reikalauja ne mažiau 3 m.). Tai leidžia daryti išvadą, jog šampanas tinkamas gerti trumpiausiai iki 2020-2025 metų.

AR LENOBLE Brut Blanc de Blancs Cuvee Gentilhomme  1996 Collection Rare Grand Cru:

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (1996 metų derliaus), brut kategorijos prestižinis cuvee šampanas, kuris pagamintas iš Grand Cru kaimeliuose augančių Chardonnay vynuogių (Blanc de Blancs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 1996 metų Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos gamyboje naudota tik 2.0 g / L cukraus, tad iš tiesų tai yra extra brut kategorijos šampanas, kurį galime prilyginti net brut nature (zero dosage) kategorijai. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, kad 100 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse, o išpilstymas į butelius antrinei fermentacijai vyko 1997 metų I ketvirtyje. Mielių nuosėdos pašalintos tik 2016 m. pradžioje, žymint šio šampano dvidešimtmetį. Tai – labai riboto kiekio šampanas, jo sukurta vos 250 butelių! Šampanas tinkamas naudoti dar 20 ar daugiau metų.

AR LENOBLE Demi-Sec Blanc de Blancs 1996 Collection Rare Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai vintažinis (1996 metų derliaus), demi-sec kategorijos šampanas, kuris pagamintas iš Grand Cru kaimeliuose augančių Chardonnay vynuogių (Blanc de Blancs).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje turėtų būti pateikiama daug daugiau vartotojui svarbios informacijos. Ar taip yra iš tikrųjų? Nurodoma, kad gamintojas turi „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą.  Nurodoma, kad šis šampanas yra iš 1996 metų Chardonnay (Chouilly, Grand Cru) vyno. Taip pat pateikiama ir daugiau reikšmingos informacijos gamyboje naudota tik 32 g / L cukraus, tad tai yra demi-sec kategorijos šampanas. Nėra pateikta „disgorgement“ data (kai buvo išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Taigi, nėra pilnos ir svarbios informacijos leidžiančios pasakyti tikslią šampano antrinės fermentacijos trukmę ir susidaryti nuomonę apie jo išlaikymo potencialą. Konsultantas ar specialistas gali atskleisti, kad tik 5 % pirminės vyno fermentacijos atlikta ąžuolo statinėse; antrinei fermentacijai į butelius šampanas išpilstytas 1997 metų I ketvirtyje. Mielių nuosėdos pašalintos tik 2016 m. pradžioje, žymint šio šampano dvidešimtmetį. Tai – labai riboto kiekio šampanas, jo sukurta vos 100 butelių! Šampanas tinkamas naudoti dar 20 ar daugiau metų.

 

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *