Atgal

MARGUET: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse?

Aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiame šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą  galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėkime, kokią informaciją pateikia gamintojai ir ką ji reiškia. Pradėsime nuo MARGUET šampano namų, kurie randasi kaimelyje Ambonnay (vynuogynai Grand Cru):

Tai – nedideli, 1905 m. įkurti ir iš kartos į kartą tos pačios šeimos, pradedant 1875 m., valdomi šampano namai. Savininkas ir vynuogių augintojas Benoit Marguet:

Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru vietovėse: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha. Tarp jų yra tokie maži ploteliai (Lieux-dits) kaip: Les Crayeres (1,13 ha Pinot Noir vynuogės, kurios sodintos 1958,1970, 1974 metais,  bei 0,71 ha Chardonnay vynuogės, kurios sodintos 1970 metais); La Grand Rulle (0,5 ha Pinot Noir vynuogės, kurios sodintos 1967 metais); Le Parc (1,36 ha Chardonnay vynuogės, kurios sodintos 1982 metais). Dalį vynuogių perka iš kaimynų ir partnerių. Per metus parduoda apie 100 000 butelių.

Puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją:

Nuo 2008 m. Marguet vynuogynai oficialiai pripažinti biodinaminiais (organinės vynuogyninkystės sertifikavimas – organizacija ECOCERT; biodinaminės – organizacija DEMETER). Šie šampano namai išsiskiria ir tuo, jog dalį vynuogių superka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų, kurių vynuogynai yra Grand Cru arba Premier Cru kaimeliuose: Bouzy; Trepail; Cumieres. Gamyboje naudoja Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias terroir (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. pirminė vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse:

SONY DSC

Šampano gamybai naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi cuvee ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. Benoit Marguet pristatė rinkai pirmąjį biodinaminį prestique cuvee šampaną SAPIENCE, iš 2006 metų derliaus (šiuo metu rinkoje yra 2007 metų derliaus ir šiais metais kovo-balandžio mėn. bus pristatytas 2008 metų derliaus prestižinis šampanas):

Šis šampanas sukurtas iš vynuogynų, kurie priklauso kitiems garsiems biodinaminių šampanų kūrėjams: David Laclapart (Trepail kaimelis); Vincent Laval (Cumieres kaimelis) bei Herve Jestin.

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Marguet yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 515-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etikėse pateikiamą informaciją:

MARGUET Les Crayeres 2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Les Crayeres vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  2072 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Les Crayeres. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 56 % Pinot Noir ir 44 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1965 m. ir 1970 m. Taigi, vynuogynai yra pakankamai seni – tai rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Pirminė vyno fermentacija ąžuolo statinėse vyko lėtai ir ilgai. Ant mielių vynas buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad sudėtyje gali būti sulfitų, pačio savininko teigimu, jų kiekis yra minimalus (dešimt kartų mažesnis nei leistinos normos), be to, dažniausiai naudojami natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Le Parc  2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Le Parc vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  1827 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Le Parc. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1982 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Avize & Cramant  2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Avize ir Cramant vietovėse, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimeliuose.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  820 butelių (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė:

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintys Avize ir Cramant kaimeliai, o tiksliau – juose esantys labai maži vynuogių ploteliai (vadinami lieu-dit) – Les Chantereines (Avize) ir Les Fourches Du Levant (Cramant). Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. birželio 29 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Le Grande Ruelle 2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Le Grande Rulle vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  1818 butelių (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, tiksli vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Le Grande Ruelle. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Pinot Noir; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1967 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Les Bermonts  2010 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2010 metų derliaus; vynuogės užaugintos Les Bermonts vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, tiksli vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Les Bermonts. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2010 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1952 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  2040 butelių (0,75 L talpos).

Šių 2010 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2011 m. liepos 11d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.   Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2014 m. gruodžio mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET  Elements  11 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas nėra vienų metų derliaus, t.y. ne vintažinis šampanas, nes yra užrašas „11“, bet tai reiškia pagal gamintojo filosofiją pagaminimą pagrinde iš 2011 metų derliaus (tą galima suprasti iš antrinės etiketės aprašymo); vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: skirtingi Grand cru statusą turinčio kaimelio Ambonnay maži ploteliai. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 66 % Pinot Noir ir 34 % Chardonnay. Baziniu naudotas 2011 m. derlius, taip pat – 15 % rezervinių vynų.

Šis vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos mėn. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko dalinai ir ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo iki 2015 m. kovo mėn., tada buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir butelis užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai įdėtas nedidelis kiekis cukraus: 2,4 g/ l, t.y. brut nature kategorijos (cukrus nuo 0 iki 3 gr/L) arba extra brut kategorijos šampanas.    Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Tenka pastebėti, kad šis šampanas MARGUET  Elements  11 Grand Cru tai naujas kūrinys, kuris pakeitė iki tol buvusį šampaną pavadinimu Marguet Pere & Fils Brut Reserve Grand Cru (pasikeitė ir etikečių dizainas, pakito kiek ir skoniai, kadangi pasikeitė vynuogių sudėtis).

MARGUET   Rose Shaman  12 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šis šampanas nėra vienų metų derliaus, t.y. ne vintažinis šampanas, o tai reiškia pagal gamintojo filosofiją, kad jis yra pagamintas pagrinde iš 2012 metų derliaus, įskaitant ir pačio pavadinimo „Shaman“ reikšmę. Vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: skirtingi Grand cru statusą turinčio kaimelio Ambonnay maži ploteliai. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 30 % Pinot Noir ir 70 % Chardonnay. Baziniu naudotas 2012 m. derlius, taip pat dalis rezervinių vynų.

Šis vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2013 m. rugpjūčio mėn. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko dalinai ir ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo iki 2015 m. spalio mėn., tada buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir butelis užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai įdėtas nedidelis kiekis cukraus: 2,4 g/ l,  t.y. brut nature kategorijos (cukrus nuo 0 iki 3 gr/L) arba extra brut kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Tenka pastebėti, kad šis šampanas MARGUET  Rose Shaman  12 Grand Cru tai naujas kūrinys, kuris pakeitė iki tol buvusį šampaną pavadinimu  Marguet Pere & Fils Brut Rose Grand Cru (pasikeitė ir etikečių dizainas, pakito kiek ir skoniai, kadangi pasikeitė vynuogių sudėtis).

MARGUET Vintage 2009 Grand Cru Ambonnay

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus; vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 50 % Pinot Noir ir 50 % Chardonnay.

Šių 2009 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2010 m. liepos 20 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 4 metus: 2014 m. gruodžio mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Rose 2011 Grand Cru Ambonnay

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay. Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  3028 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis. Tai – vienų metų derliaus šampanas. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių jis sukurtas: 66 % Chardonnay  ir 34 % Pinot Noir.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 18 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. vasario mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

Aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiame šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą  galite sužinoti iš etikečių? Panagrinėkime, kokią informaciją pateikia gamintojai ir ką ji reiškia. Pradėsime nuo MARGUET šampano namų, kurie randasi kaimelyje Ambonnay (vynuogynai Grand Cru):

Tai – nedideli, 1905 m. įkurti ir iš kartos į kartą tos pačios šeimos, pradedant 1875 m., valdomi šampano namai. Savininkas ir vynuogių augintojas Benoit Marguet:

Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru vietovėse: Ambonnay 7,3 ha ir Bouzy 0,7 ha. Tarp jų yra tokie maži ploteliai (Lieux-dits) kaip: Les Crayeres (1,13 ha Pinot Noir vynuogės, kurios sodintos 1958,1970, 1974 metais,  bei 0,71 ha Chardonnay vynuogės, kurios sodintos 1970 metais); La Grand Rulle (0,5 ha Pinot Noir vynuogės, kurios sodintos 1967 metais); Le Parc (1,36 ha Chardonnay vynuogės, kurios sodintos 1982 metais). Dalį vynuogių perka iš kaimynų ir partnerių. Per metus parduoda apie 100 000 butelių.

Puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją:

Nuo 2008 m. Marguet vynuogynai oficialiai pripažinti biodinaminiais (organinės vynuogyninkystės sertifikavimas – organizacija ECOCERT; biodinaminės – organizacija DEMETER). Šie šampano namai išsiskiria ir tuo, jog dalį vynuogių superka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų, kurių vynuogynai yra Grand Cru arba Premier Cru kaimeliuose: Bouzy; Trepail; Cumieres. Gamyboje naudoja Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias terroir (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. pirminė vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse:

SONY DSC

Šampano gamybai naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalų savo skoniu ir stiliumi cuvee ir nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros. Benoit Marguet pristatė rinkai pirmąjį biodinaminį prestique cuvee šampaną SAPIENCE, iš 2006 metų derliaus (šiuo metu rinkoje yra 2007 metų derliaus ir šiais metais kovo-balandžio mėn. bus pristatytas 2008 metų derliaus prestižinis šampanas):

Šis šampanas sukurtas iš vynuogynų, kurie priklauso kitiems garsiems biodinaminių šampanų kūrėjams: David Laclapart (Trepail kaimelis); Vincent Laval (Cumieres kaimelis) bei Herve Jestin.

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Marguet yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 515-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etikėse pateikiamą informaciją:

MARGUET Les Crayeres 2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Les Crayeres vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  2072 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Les Crayeres. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 56 % Pinot Noir ir 44 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1965 m. ir 1970 m. Taigi, vynuogynai yra pakankamai seni – tai rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Pirminė vyno fermentacija ąžuolo statinėse vyko lėtai ir ilgai. Ant mielių vynas buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad sudėtyje gali būti sulfitų, pačio savininko teigimu, jų kiekis yra minimalus (dešimt kartų mažesnis nei leistinos normos), be to, dažniausiai naudojami natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Le Parc  2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Le Parc vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  1827 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Le Parc. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1982 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Avize & Cramant  2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Avize ir Cramant vietovėse, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimeliuose.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  820 butelių (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė:

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, patikslinta vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintys Avize ir Cramant kaimeliai, o tiksliau – juose esantys labai maži vynuogių ploteliai (vadinami lieu-dit) – Les Chantereines (Avize) ir Les Fourches Du Levant (Cramant). Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. birželio 29 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Le Grande Ruelle 2011 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos Le Grande Rulle vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay.  Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  1818 butelių (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, tiksli vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Le Grande Ruelle. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2011 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Pinot Noir; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1967 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 16d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. kovo mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Les Bermonts  2010 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2010 metų derliaus; vynuogės užaugintos Les Bermonts vietovėje, aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, tiksli vynuogių augimo vieta: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis, o tiksliau – jame esantis labai mažas vynuogių plotelis (vadinamas lieu-dit) – Les Bermonts. Nurodoma, jog tai tik vienų metų (2010 m.) derliaus šampanas. Pateikiama informacija apie tai, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 100 % Chardonnay; taip pat – kada buvo pasodinti vynuogynai: 1952 m. O taip rodo, kad vynuogynai yra pakankamai seni, kas rodo šampano kokybinius parametrus.

Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  2040 butelių (0,75 L talpos).

Šių 2010 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2011 m. liepos 11d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.   Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2014 m. gruodžio mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET  Elements  11 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas nėra vienų metų derliaus, t.y. ne vintažinis šampanas, nes yra užrašas „11“, bet tai reiškia pagal gamintojo filosofiją pagaminimą pagrinde iš 2011 metų derliaus (tą galima suprasti iš antrinės etiketės aprašymo); vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: skirtingi Grand cru statusą turinčio kaimelio Ambonnay maži ploteliai. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 66 % Pinot Noir ir 34 % Chardonnay. Baziniu naudotas 2011 m. derlius, taip pat – 15 % rezervinių vynų.

Šis vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos mėn. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko dalinai ir ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo iki 2015 m. kovo mėn., tada buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir butelis užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai įdėtas nedidelis kiekis cukraus: 2,4 g/ l, t.y. brut nature kategorijos (cukrus nuo 0 iki 3 gr/L) arba extra brut kategorijos šampanas.    Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Tenka pastebėti, kad šis šampanas MARGUET  Elements  11 Grand Cru tai naujas kūrinys, kuris pakeitė iki tol buvusį šampaną pavadinimu Marguet Pere & Fils Brut Reserve Grand Cru (pasikeitė ir etikečių dizainas, pakito kiek ir skoniai, kadangi pasikeitė vynuogių sudėtis).

MARGUET   Rose Shaman  12 Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šis šampanas nėra vienų metų derliaus, t.y. ne vintažinis šampanas, o tai reiškia pagal gamintojo filosofiją, kad jis yra pagamintas pagrinde iš 2012 metų derliaus, įskaitant ir pačio pavadinimo „Shaman“ reikšmę. Vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: skirtingi Grand cru statusą turinčio kaimelio Ambonnay maži ploteliai. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 30 % Pinot Noir ir 70 % Chardonnay. Baziniu naudotas 2012 m. derlius, taip pat dalis rezervinių vynų.

Šis vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2013 m. rugpjūčio mėn. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko dalinai ir ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo iki 2015 m. spalio mėn., tada buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir butelis užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai įdėtas nedidelis kiekis cukraus: 2,4 g/ l,  t.y. brut nature kategorijos (cukrus nuo 0 iki 3 gr/L) arba extra brut kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Tenka pastebėti, kad šis šampanas MARGUET  Rose Shaman  12 Grand Cru tai naujas kūrinys, kuris pakeitė iki tol buvusį šampaną pavadinimu  Marguet Pere & Fils Brut Rose Grand Cru (pasikeitė ir etikečių dizainas, pakito kiek ir skoniai, kadangi pasikeitė vynuogių sudėtis).

MARGUET Vintage 2009 Grand Cru Ambonnay

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2009 metų derliaus; vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay.

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių sukurtas šampanas: 50 % Pinot Noir ir 50 % Chardonnay.

Šių 2009 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2010 m. liepos 20 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai. Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 4 metus: 2014 m. gruodžio mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

MARGUET Rose 2011 Grand Cru Ambonnay

Pagrindinė etiketė

Nurodoma, kad šampanas pagamintas iš 2011 metų derliaus; vynuogės užaugintos aukščiausios kategorijos Grand Cru kaimelyje Ambonnay. Taip pat matome, kiek butelių tokio šampano buvo pagaminta iš viso – tik  3028 buteliai (0,75 L talpos).

Antrinė etiketė

Čia pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Visų pirma, vynuogių kilmė: Grand cru statusą turintis Ambonnay kaimelis. Tai – vienų metų derliaus šampanas. Nurodoma, iš kokių vynuogių veislių jis sukurtas: 66 % Chardonnay  ir 34 % Pinot Noir.

Šių 2011 m. derliaus vynuogių vyno mišinys į butelius antrinei fermentacijai supilstytas 2012 m. liepos 18 d. Vadinasi pirminė vyno fermentacija vyko ąžuolo statinėse lėtai ir ilgai.  Ant mielių buvo brandinamas daugiau nei 3 metus: 2016 m. vasario mėn. buvo atliktas „disgorgement“ procesas (pašalintos mielių nuosėdos) ir tada butelis buvo užkimštas įprastu (pastoviu) kamščiu. Kas rodo, kad šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausia 3-6 metus.

Nurodyta, jog šis šampanas – organinis ir biodinaminis; į jį papildomai nebuvo dedamas cukrus (0) – tai brut nature kategorijos šampanas. Nors ir yra nurodyta, kad yra naudoti sulfitai, bet pačio savininko teigimu jų kiekis yra arba minimalus (dešimt kartų mažesnis nei kad yra leistinos normos) arba naudoti natūraliai susidarantys sulfitai.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *