Atgal

Philipponnat: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse?

Philipponnat: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Jau panagrinėjome, kokią informaciją pateikia MARGUET, GEOFFROY  bei LAVAL šampano namai ir ką ji reiškia.

Taigi, tęskime temą ir šį kartą apžvelkime šampano  gamintojo PHILIPPONNAT  butelių etiketėse esančią informaciją, kurią pateiksime su savo komentarais bei išvadomis.

Pirmiausia – trumpas vieno žinomiausių šampano gamintojų PHILIPPONNAT pristatymas.

 

Pirmiausia pradėkime nuo video sukurto 2013 metais apie šiuos namus:

PHILIPPONNAT šampano namų istorija prasidėjo 1910 m., nors šeimoje vynuogių auginimo tradicijos buvo puoselėjamos jau nuo 1522 m. Šį faktą oficialiai įrodo istoriniai dokumentai, kuriais patvirtinama, kad Apvril le Philipponnat, gimęs Šveicarijoje, įsteigė prekybos namus bei pradėjo mokėti mokesčius.  Paminėtos įsteigimo datos proga Philipponnat pristatė savo prestižinius cuvee: „1522“ (2006 metais) bei „1522“ Rose (2006 metais).  Šiuo metu namams priklauso 17 hektarų vynuogynų (Grand cru: Ay vietovė ir Premier cru: kaimeliai Mareuil sur Aÿ, Avenay, ir Mutigny). Namams vadovauja Charles Philipponnat, kuris teigia, kad „vienintelė mūsų marketingo priemonė yra tai, kas yra butelio viduje.“

Philipponnat šampanuose dominuoja Pinot Noir (daugiau 50 proc.) vynuogės (iš Mareuil sur Aÿ, Aÿ, Avenay ir Mutigny), tačiau siekiant gaivumo naudojama ir apie 30 proc. Chardonnay uogų, o taip pat ir Pinot Meunier (mažiau kaip 20 proc.). Namai garsėja savo unikaliais vynuogynais „Clos des Goisses“ (5,5 ha vynuogynų, kuriuos įsigijo dar 1935 metais ir čia auga Pinot Noir ir Chardonnay vynuogės), esančiais Mareuil sur Ay vietovėje:

Taip pat garsėja nedideliais lieux – dits vynuogynų ploteliais, iš kurių pradėjo gaminti nemaišytus vienų metų šampanus (pirmą kartą iš 2006 metų derliaus: „Le Léon“ ( Ay kaimelis, Grand Cru); „Mareuil sur Ay“ (kaip ir to paties kaimelio pavadinimas, Premier Cru) ir  „Les Cintres“. Sekantis metų derlius, iš kurio padarytas „Mareuil sur Ay“ ir „Les Cintres“ yra 2008 metai, tačiau kada bus pristatyti šampanai kol kas nėra skelbiama. O tuo tarpu „Le Léon“po 2006 metų buvo kuriamas tik iš2014 metų derliaus, taigi šampano teks dar ilgai palaukti. Kitų metų šio nedidelio plotelio derlius naudojamas Cuvee „1522“ gamybai. Taigi, kada ir koks šampanas bus kuriamas sprendžiama individualiai pagal kiekvienų metų derlių.

PHILIPPONNAT gamina prestigue cuvee šampanus: Clos des Goisses (2016 metais pristatytas vintažinis 2006 metų derliaus šampanas, iki tol buvo pristatyti: 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998 ir t.t., o pats seniausias buvo iš 1951 metų derliaus); Clos des Goisses Juste Rosé (pirmą kartą 2007 metais pristatytas šis rožinis šampanas, pagamintas iš 1999 metų derliaus, vėliau sekė tokių metų derliaus: 2000, 2002, 2005 ir 2006 šampanai); Cuvée „1522“ pristatytas 2006 metais ir buvo pagamintas iš 1999 metų derliaus (vėliau sekė iš kitų metų); Cuvee „1522“ Rose pristatytas 2006 metais ir buvo pagamintas iš 2000 metų derliaus, toliau sekė 2003, 2005, 2006, 2007 metų derliaus šampanai.

Philipponnat kasmet parduoda apie 700 000 butelių. Jų šampanas išsiskiria skonio minerališkumu, stipriais natūraliais aromatais, puikiu balansu tarp gaivumo ir skonio intensyvumo. Ypatingą dėmesį skiria dirvožemio priežiūrai, jį dirba tik natūraliais metodais. Brandinimui naudoja tik Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas.

Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos. Naudoja tik vietines, neutralias mieles, vengia pirmalaikės oksidacijos. Ir, žinoma, naudoja minimalų cukraus kiekį – taip sukuriamas natūraliai gaivaus skonio, ypač minerališkas šampanas. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, šampaną brandina nuo 3 iki 11 metų, ant kiekvieno butelio pateikia svarbią informaciją: pagrindinio derliaus metus, naudoto cukraus kiekį ir nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše buvo 13-oje vietoje, 2017 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  – 27-oje vietoje (2016 metais buvo 26 vietoje).

Galime trumpai pasižiūrėti į pastaruoju metu Philipponnat namų sukurtą video, kuriame jau pamatysime pakeistą butelių bei etikečių dizainą:

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Philipponnat yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 271-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etikėse pateikiamą informaciją:

PHILIPPONNAT Brut Royale Reserve Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas, jis yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 30 % Chardonnay , 65 % Pinot Noir ir 5% Pinot Meunier; šios vynuogės (2/3) auga  Grand Cru ir  Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys ir vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse (37 %). Bazinis derlius yra 2010 metai, t.y. naudojami ir rezerviniai vynai. Brandintas ant mielių iki 2015 metų birželio mėn, t.y. daugiau kaip 4 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas, nors ir ne vintažinis, bet gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 4-8 metus.

Taip pat nurodoma, kad šampanas turi  8,0  gr/L cukraus, t.y. brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT Royale Reserve Non dose

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas, jis yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 30 % Chardonnay , 65 % Pinot Noir ir 5% Pinot Meunier. Šios vynuogės (2/3) auga  Grand Cru ir  Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys ir vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse (30 %). Bazinis derlius yra 2011 metai, t.y. naudojami ir rezerviniai vynai (30%). Brandintas ant mielių iki 2015 metų rugsėjo mėn, t.y. daugiau kaip 3 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas, nors ir ne vintažinis, tačiau gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 3-6 metus.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas turi  0,0  gr/L cukraus, t.y. brut nature/zero dosage kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT Brut Grand Blanc 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Blanc de Blancs, t.y. iš vienos vynuogės – Chardonnay, brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui buvo naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 spalio mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat etiketėje nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT  Brut Blanc de Noirs 2008 Magnum

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2008 metų derliaus ir yra Blanc de Noirs, t.y. pagamintas tik iš Pinot Noir vynuogių. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui naudojamas tik 2008 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2009 metų birželio mėn.  brandintas ant mielių iki 2014 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 5 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 5-10 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT  Extra Brut Le Leon 2006 AY Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra pagamintas iš Grand Cru vietovės AY bei yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru vietovėje AY ir Lieu – dit plotelyje Le Leon. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. 45% šio mišinio nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 vasario mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2085 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šio mažo lieu-dit plotelio pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Extra  Brut  Mareuil- sur- Ay 2006

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas  iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Premier Cru vietovėje Mareuil – sur – AY. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šiam mišiniui atliekama dalinė malolaktinė fermentacija ir vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 vasario mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraust.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2304 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šio mažo lieu-dit plotelio, esančio Mareuil-sur-Ay vynuogyne, pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Extra Brut Les Cintres 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas  iš Clos de Goisses  trijų nedidelių plotelių lieux – dit  vynuogių (30% Chardonnay ir 70 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Premier Cru vietovėje Mareuil – sur – AY). Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 spalio  mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus t.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2065 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šių mažų lieu-dit plotelių, esančių vynuogyne Clos des Goisses, pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Brut Cuvee „1522“ Millesime 2000 Grand Cru Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2000 metų derliaus ir yra Brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad Philipponnat šeima įsikūrė AY miestelyje 1522 metais, todėl šis šampanas ir vadinamas Cuvee „1522“. Tai šampanas sumaišytas iš vynuogių 60% Pinot Noir (Ay vietovė mažas lieu-dit vynuogynas „Leon“, Grand Cru) ir 40% Chardonnay (Grand Cru vietovės Cote de Blancs kaimelių). Vynuogės yra spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu, todėl ir yra pavadinimas „Cuvee“. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2000 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius (1,5 L talpos)  antrinei fermentacijai 2001 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2011 spalio  mėn, t.y. daugiau kaip 10 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Brut Rose „Cuvee „1522   Millesime 2006 Premier Cru Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas yra rožinis bei vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad Philipponnat šeima įsikūrė AY miestelyje 1522 metais, todėl šis šampanas ir vadinamas Cuvee „1522“. Tai šampanas sumaišytas iš vynuogių 60% Pinot Noir (Ay vietovė mažas lieu-dit vynuogynas „Leon“, Grand Cru bei Mareuil – sur – Ay kaimelio Premier Cru) ir 40% Chardonnay (Grand Cru vietovės Cote de Blancs kaimelių). Vynuogės yra spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu, todėl ir yra pavadinimas „Cuvee“. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik  2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius (1,5 L talpos) antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2013 kovo  mėn, t.y. daugiau kaip 6 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 5,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Clos Des Goisses 2000 Brut „L.V.“

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2000 metų derliaus ir yra brut kategorijos su pažymėtomis raidėmis „L.V.“ – Long Vieillissement – tai reiškia ilgą brandinimą.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2000 metų derliaus vynuogių vynas. Brandintas ant mielių iki 2015 gegužės mėn, t.y. net daugiau kaip 14 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai ir yra paaiškinimas, ką reiškia Long Vieillissement /ilgas brandinimas: šis šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 14-30 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas. Ekspertas nori atkreipti dėmesį į tai, kad Philipponnat šampano namai iš kitų gamintojų išsiskiria dar ir tuo, kad jie mielių nuosėdas iš visų laikomų šampanų išvalo ne vienu metu, tačiau per du ar tris kartus. Dėl to svarbu pasižiūrėti etiketėje pateikiamą „disgorgement“  datą – jos skiriasi. Tai rodo skirtingą buvimo ant mielių laiką bei skirtingą šampano brandos laiką. Šiuo konkrečiu atveju pirmasis išpilstymas buvo atliktas 2010 metais, tada šampanas buvo tik bendriniu pavadininiu Clos des Goisses 2000. Po 2015 metais gegužės mėnesį vykusio išpilstymo jau prisidėjo ir „L.V“ raidės, reiškiančios, kad tai jau yra kito lygio šampanas.

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2003

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2003 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2003 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2004 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2012 spalio mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2005 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2005 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2006 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos. Iš viso jo pagaminta 19030 butelių (0,75 L talpos).

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas. Iš viso pagaminta 28305 buteliai (0,75 L talpos)

PHILIPPONNAT  Sec Sublime Reserve 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2005 metų derliaus ir yra SEC, tai yra pusiau sausas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui ir nurodoma, kad tai šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse. Ir kad tai naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Ir tam naudojamas tik  2005 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2006 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 rugpjūčio mėn, t.y. net daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „degorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Ir dar nurodoma, kad šis šampanas yra su 30 gr/L cukraus, tačiau cukraus kiekis parodo, kad tai jau yra pusiau saldus šampanas, t.y. demi-sec kategorijos šampanas. Taigi šis pavyzdys rodo, kad būtina studijuoti etiketes bei užrašus jose….

PHILIPPONNAT  Sec Sublime Reserve 1996

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 1996 metų derliaus ir yra SEC, tai yra pusiau sausas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių,  Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui naudojamas tik  1996 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 1997 metais ir brandintas ant mielių iki 2007 kovo mėn, t.y. net 10 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai reiškia, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10 metų (skaičiuojant po 2007 metų pabaigos). Dabar yra 2017 metai, o šio gėrimo potencialas visdar yra nuostabus, taigi galima drąsiai šį unikalų šampaną ir laikyti net ir ilgiau, nei buvo galima prognozuoti.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 30 gr/L cukraus, tad tai jau pusiau saldus šampanas, t.y. demi-sec kategorijos. Šis pavyzdys įrodo, kaip svarbu studijuoti etiketėse esančius užrašus.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

Philipponnat: Ką apie šampaną galime sužinoti iš informacijos butelio etiketėse? 

Jau anksčiau aptarėme, kokia informacija dažniausiai pateikiama šampano butelio etiketėse. Ką dar apie gėrimą galite sužinoti iš etikečių? Jau panagrinėjome, kokią informaciją pateikia MARGUET, GEOFFROY  bei LAVAL šampano namai ir ką ji reiškia.

Taigi, tęskime temą ir šį kartą apžvelkime šampano  gamintojo PHILIPPONNAT  butelių etiketėse esančią informaciją, kurią pateiksime su savo komentarais bei išvadomis.

Pirmiausia – trumpas vieno žinomiausių šampano gamintojų PHILIPPONNAT pristatymas.

 

Pirmiausia pradėkime nuo video sukurto 2013 metais apie šiuos namus:

PHILIPPONNAT šampano namų istorija prasidėjo 1910 m., nors šeimoje vynuogių auginimo tradicijos buvo puoselėjamos jau nuo 1522 m. Šį faktą oficialiai įrodo istoriniai dokumentai, kuriais patvirtinama, kad Apvril le Philipponnat, gimęs Šveicarijoje, įsteigė prekybos namus bei pradėjo mokėti mokesčius.  Paminėtos įsteigimo datos proga Philipponnat pristatė savo prestižinius cuvee: „1522“ (2006 metais) bei „1522“ Rose (2006 metais).  Šiuo metu namams priklauso 17 hektarų vynuogynų (Grand cru: Ay vietovė ir Premier cru: kaimeliai Mareuil sur Aÿ, Avenay, ir Mutigny). Namams vadovauja Charles Philipponnat, kuris teigia, kad „vienintelė mūsų marketingo priemonė yra tai, kas yra butelio viduje.“

Philipponnat šampanuose dominuoja Pinot Noir (daugiau 50 proc.) vynuogės (iš Mareuil sur Aÿ, Aÿ, Avenay ir Mutigny), tačiau siekiant gaivumo naudojama ir apie 30 proc. Chardonnay uogų, o taip pat ir Pinot Meunier (mažiau kaip 20 proc.). Namai garsėja savo unikaliais vynuogynais „Clos des Goisses“ (5,5 ha vynuogynų, kuriuos įsigijo dar 1935 metais ir čia auga Pinot Noir ir Chardonnay vynuogės), esančiais Mareuil sur Ay vietovėje:

Taip pat garsėja nedideliais lieux – dits vynuogynų ploteliais, iš kurių pradėjo gaminti nemaišytus vienų metų šampanus (pirmą kartą iš 2006 metų derliaus: „Le Léon“ ( Ay kaimelis, Grand Cru); „Mareuil sur Ay“ (kaip ir to paties kaimelio pavadinimas, Premier Cru) ir  „Les Cintres“. Sekantis metų derlius, iš kurio padarytas „Mareuil sur Ay“ ir „Les Cintres“ yra 2008 metai, tačiau kada bus pristatyti šampanai kol kas nėra skelbiama. O tuo tarpu „Le Léon“po 2006 metų buvo kuriamas tik iš2014 metų derliaus, taigi šampano teks dar ilgai palaukti. Kitų metų šio nedidelio plotelio derlius naudojamas Cuvee „1522“ gamybai. Taigi, kada ir koks šampanas bus kuriamas sprendžiama individualiai pagal kiekvienų metų derlių.

PHILIPPONNAT gamina prestigue cuvee šampanus: Clos des Goisses (2016 metais pristatytas vintažinis 2006 metų derliaus šampanas, iki tol buvo pristatyti: 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998 ir t.t., o pats seniausias buvo iš 1951 metų derliaus); Clos des Goisses Juste Rosé (pirmą kartą 2007 metais pristatytas šis rožinis šampanas, pagamintas iš 1999 metų derliaus, vėliau sekė tokių metų derliaus: 2000, 2002, 2005 ir 2006 šampanai); Cuvée „1522“ pristatytas 2006 metais ir buvo pagamintas iš 1999 metų derliaus (vėliau sekė iš kitų metų); Cuvee „1522“ Rose pristatytas 2006 metais ir buvo pagamintas iš 2000 metų derliaus, toliau sekė 2003, 2005, 2006, 2007 metų derliaus šampanai.

Philipponnat kasmet parduoda apie 700 000 butelių. Jų šampanas išsiskiria skonio minerališkumu, stipriais natūraliais aromatais, puikiu balansu tarp gaivumo ir skonio intensyvumo. Ypatingą dėmesį skiria dirvožemio priežiūrai, jį dirba tik natūraliais metodais. Brandinimui naudoja tik Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas.

Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos. Naudoja tik vietines, neutralias mieles, vengia pirmalaikės oksidacijos. Ir, žinoma, naudoja minimalų cukraus kiekį – taip sukuriamas natūraliai gaivaus skonio, ypač minerališkas šampanas. Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, šampaną brandina nuo 3 iki 11 metų, ant kiekvieno butelio pateikia svarbią informaciją: pagrindinio derliaus metus, naudoto cukraus kiekį ir nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše buvo 13-oje vietoje, 2017 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke  – 27-oje vietoje (2016 metais buvo 26 vietoje).

Galime trumpai pasižiūrėti į pastaruoju metu Philipponnat namų sukurtą video, kuriame jau pamatysime pakeistą butelių bei etikečių dizainą:

Pagal etiketėse pateikiamą informaciją galime iš anksto pasakyti, kad Philipponnat yra šampano namai, kurie pagal savo veiklos pobūdį yra NM (Négociant manipulant), t.y. šampano gamybai naudoja tiek nuosavas vynuoges, tiek ir perkamas iš kitų vynuogių augintojų. Tad antrinėje etiketėje nurodo atitinkamą savo kaip gamintojo oficialiai suteiktą Nr: NM 271-001 bei nurodo savo adresą. Toliau apžvelkime visą šių namų šampano butelių etikėse pateikiamą informaciją:

PHILIPPONNAT Brut Royale Reserve Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas, jis yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 30 % Chardonnay , 65 % Pinot Noir ir 5% Pinot Meunier; šios vynuogės (2/3) auga  Grand Cru ir  Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys ir vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse (37 %). Bazinis derlius yra 2010 metai, t.y. naudojami ir rezerviniai vynai. Brandintas ant mielių iki 2015 metų birželio mėn, t.y. daugiau kaip 4 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas, nors ir ne vintažinis, bet gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 4-8 metus.

Taip pat nurodoma, kad šampanas turi  8,0  gr/L cukraus, t.y. brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT Royale Reserve Non dose

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad tai maišytas šampanas, jis yra bazinis, t.y. ne vintažinis, brut nature kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas iš 3 vynuogių: 30 % Chardonnay , 65 % Pinot Noir ir 5% Pinot Meunier. Šios vynuogės (2/3) auga  Grand Cru ir  Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys ir vyno pirminė fermentacija atliekama ąžuolo statinėse (30 %). Bazinis derlius yra 2011 metai, t.y. naudojami ir rezerviniai vynai (30%). Brandintas ant mielių iki 2015 metų rugsėjo mėn, t.y. daugiau kaip 3 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas, nors ir ne vintažinis, tačiau gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 3-6 metus.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas turi  0,0  gr/L cukraus, t.y. brut nature/zero dosage kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT Brut Grand Blanc 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Blanc de Blancs, t.y. iš vienos vynuogės – Chardonnay, brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui buvo naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 spalio mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat etiketėje nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT  Brut Blanc de Noirs 2008 Magnum

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2008 metų derliaus ir yra Blanc de Noirs, t.y. pagamintas tik iš Pinot Noir vynuogių. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui naudojamas tik 2008 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2009 metų birželio mėn.  brandintas ant mielių iki 2014 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 5 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 5-10 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

PHILIPPONNAT  Extra Brut Le Leon 2006 AY Grand Cru

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra pagamintas iš Grand Cru vietovės AY bei yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru vietovėje AY ir Lieu – dit plotelyje Le Leon. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. 45% šio mišinio nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 vasario mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2085 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šio mažo lieu-dit plotelio pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Extra  Brut  Mareuil- sur- Ay 2006

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas  iš 100 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Premier Cru vietovėje Mareuil – sur – AY. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šiam mišiniui atliekama dalinė malolaktinė fermentacija ir vyno fermentacija atliekama ąžuolo statinėse. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 vasario mėn, t.y. daugiau kaip 7 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 7-14 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraust.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2304 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šio mažo lieu-dit plotelio, esančio Mareuil-sur-Ay vynuogyne, pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Extra Brut Les Cintres 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Extra Brut.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas  iš Clos de Goisses  trijų nedidelių plotelių lieux – dit  vynuogių (30% Chardonnay ir 70 % Pinot Noir  vynuogių, kurios auga tik Premier Cru vietovėje Mareuil – sur – AY). Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 spalio  mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus t.y. extra brut kategorijos. Iš viso šio šampano pagaminta tik 2065 buteliai (0,75 L talpa).

Pastaba: tai pirmas Philipponnat atskirai iš šių mažų lieu-dit plotelių, esančių vynuogyne Clos des Goisses, pagamintas šampanas, jo kiekis labai ribotas.

Philipponnat Brut Cuvee „1522“ Millesime 2000 Grand Cru Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2000 metų derliaus ir yra Brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad Philipponnat šeima įsikūrė AY miestelyje 1522 metais, todėl šis šampanas ir vadinamas Cuvee „1522“. Tai šampanas sumaišytas iš vynuogių 60% Pinot Noir (Ay vietovė mažas lieu-dit vynuogynas „Leon“, Grand Cru) ir 40% Chardonnay (Grand Cru vietovės Cote de Blancs kaimelių). Vynuogės yra spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu, todėl ir yra pavadinimas „Cuvee“. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik 2000 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius (1,5 L talpos)  antrinei fermentacijai 2001 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2011 spalio  mėn, t.y. daugiau kaip 10 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10-20 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Brut Rose „Cuvee „1522   Millesime 2006 Premier Cru Magnum

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas yra rožinis bei vintažinis 2006 metų derliaus ir yra Brut kategorijos. Brandintas magnum butelyje (1,5 L talpa).

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad Philipponnat šeima įsikūrė AY miestelyje 1522 metais, todėl šis šampanas ir vadinamas Cuvee „1522“. Tai šampanas sumaišytas iš vynuogių 60% Pinot Noir (Ay vietovė mažas lieu-dit vynuogynas „Leon“, Grand Cru bei Mareuil – sur – Ay kaimelio Premier Cru) ir 40% Chardonnay (Grand Cru vietovės Cote de Blancs kaimelių). Vynuogės yra spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu, todėl ir yra pavadinimas „Cuvee“. Šiam mišiniui nėra atliekama malolaktinė fermentacija. Šampanui naudojamas tik  2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius (1,5 L talpos) antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2013 kovo  mėn, t.y. daugiau kaip 6 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 6-12 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 5,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Clos Des Goisses 2000 Brut „L.V.“

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2000 metų derliaus ir yra brut kategorijos su pažymėtomis raidėmis „L.V.“ – Long Vieillissement – tai reiškia ilgą brandinimą.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2000 metų derliaus vynuogių vynas. Brandintas ant mielių iki 2015 gegužės mėn, t.y. net daugiau kaip 14 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai ir yra paaiškinimas, ką reiškia Long Vieillissement /ilgas brandinimas: šis šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 14-30 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas. Ekspertas nori atkreipti dėmesį į tai, kad Philipponnat šampano namai iš kitų gamintojų išsiskiria dar ir tuo, kad jie mielių nuosėdas iš visų laikomų šampanų išvalo ne vienu metu, tačiau per du ar tris kartus. Dėl to svarbu pasižiūrėti etiketėje pateikiamą „disgorgement“  datą – jos skiriasi. Tai rodo skirtingą buvimo ant mielių laiką bei skirtingą šampano brandos laiką. Šiuo konkrečiu atveju pirmasis išpilstymas buvo atliktas 2010 metais, tada šampanas buvo tik bendriniu pavadininiu Clos des Goisses 2000. Po 2015 metais gegužės mėnesį vykusio išpilstymo jau prisidėjo ir „L.V“ raidės, reiškiančios, kad tai jau yra kito lygio šampanas.

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2003

 

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2003 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2003 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2004 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2012 spalio mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,0 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas.

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2005 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2005 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2006 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos. Iš viso jo pagaminta 19030 butelių (0,75 L talpos).

Philipponnat Brut Clos Des Goisses 2006

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2006 metų derliaus ir yra brut kategorijos.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 35% Chardonnay ir 65% Pinot Noir vynuogių, kurios auga Premier Cru vietovėje  Mareuil – sur – AY, tai specialus vynuogynas Clos des Goisses. Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Pirminė vyno fermentacija vyksta dalinai ąžuolo statinėse bei plieninėse talpose. Šio šampano gamybai naudojamas tik 2006 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2007 metų birželio mėn. ir brandintas ant mielių iki 2015 kovo mėn, t.y. daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 4,5 gr/L cukraus, t.y. čia patikslinama, kad tai yra extra brut kategorijos šampanas. Iš viso pagaminta 28305 buteliai (0,75 L talpos)

PHILIPPONNAT  Sec Sublime Reserve 2005

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 2005 metų derliaus ir yra SEC, tai yra pusiau sausas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daug daugiau informacijos, kuri yra labai svarbi vartotojui ir nurodoma, kad tai šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių, kurios auga tik Grand Cru ir Premier Cru vietovėse. Ir kad tai naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Ir tam naudojamas tik  2005 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 2006 metų gegužės mėn. ir brandintas ant mielių iki 2014 rugpjūčio mėn, t.y. net daugiau kaip 8 metus, kuomet ir atliktas „degorgement“ (išvalytos nuosėdos ir butelis yra užkimštas pastoviu kamščiu). Tai rodo, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 8-16 metų.

Ir dar nurodoma, kad šis šampanas yra su 30 gr/L cukraus, tačiau cukraus kiekis parodo, kad tai jau yra pusiau saldus šampanas, t.y. demi-sec kategorijos šampanas. Taigi šis pavyzdys rodo, kad būtina studijuoti etiketes bei užrašus jose….

PHILIPPONNAT  Sec Sublime Reserve 1996

Pagrindinė etiketė

Iš etiketės matyti, kad šis šampanas vintažinis 1996 metų derliaus ir yra SEC, tai yra pusiau sausas.

Antrinė etiketė

Antrinėje etiketėje jau pateikiama daugiau vartotojui svarbios informacijos. Nurodoma, kad šampanas sumaišytas tik iš 100 % Chardonnay  vynuogių,  Naudojamos vynuogės, kurios visos spaudžiamos tik pirmo spaudimo būdu. Šampanui naudojamas tik  1996 metų derliaus vynuogių vynas. Supilstytas į butelius antrinei fermentacijai 1997 metais ir brandintas ant mielių iki 2007 kovo mėn, t.y. net 10 metų, kuomet ir atliktas „disgorgement“ (išvalytos mielių nuosėdos ir butelis užkimštas pastoviu kamščiu). Tai reiškia, jog šampanas gali būti drąsiai laikomas dar mažiausiai 10 metų (skaičiuojant po 2007 metų pabaigos). Dabar yra 2017 metai, o šio gėrimo potencialas visdar yra nuostabus, taigi galima drąsiai šį unikalų šampaną ir laikyti net ir ilgiau, nei buvo galima prognozuoti.

Taip pat nurodoma, kad šis šampanas yra su 30 gr/L cukraus, tad tai jau pusiau saldus šampanas, t.y. demi-sec kategorijos. Šis pavyzdys įrodo, kaip svarbu studijuoti etiketėse esančius užrašus.

Ekspertas

Juozas Kabašinskas

 

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *