Atgal

Įžanga: „Terroir“ šampanai makro lygmeniu

Įžanga: „Terroir“ šampanai makro lygmeniu

 

Kaip yra žinoma Šampanės vynuogynai užima apie 34 tūkst. ha (2017 metais – 33 864) plotą, kuriuose auginamos vynuogės šampano gamybai. Iš viso yra 634 kaimelių, tačiau vynuogės auginamos tik 320 kaimelių, kurie pagal teritorines vietoves yra 4 vynuogių auginimo subregionuose (tai neatitinka administraciniams Šampanės regionams, kurie yra Aisne; Aube; Haute-Marne; Marne ir Seine-et-Marne): Cote de Blancs; Montagne de Reims; Vallee de la Marne bei Cote de Bar. Šie subregionai dar yra padalinti į 17 skirtingų vietovių („terroirs“). Toks „terroir“suprantamas kaip visuma:

  • klimatinų sąlygų (šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemis ir podirvožeminis (požeminis gruntas) sluoksnis su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skirtingumas pateikiamas atskirai, nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, įskaitant ir atskirais atvejais atskirus kaimelius.
  • reljefas (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai,upės, miškai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs), o šlaitų pasvirimo laipsniai irgi yra gana skirtingi.

Tai toks pačio šampano regiono išskirtinumas, jį palyginus su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje. Ir toks suskirstymas į 17 skirtingų vietovių yra tik makro lygmenių, tačiau tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemio bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, kaip ir skirtinga drėgme. Pats dirvožemis ir podirvožeminis sluoksnis įtakojo ir skirtingų vynuogių veislių atsiradimą, o ne atvirkščiai. Pagrindinai šampanės regiono podirvožeminis sluosnis susiformavo prieš 30 ar 50, o gal net ir prieš 80 mln. metų.

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai daro išskirtinį „terroir“ šampaną, kuris sukuriamas tik iš atitinkamai vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione yra iš viso 281 000 tokių plotelių (jie yra visi suregistruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Taigi čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio. Čia galima dar pridėti vynuogių veisles bei vynuogynų amžių, kurį sėkmingai panaudoja šampano kūrėjai. Norisi labai trumpai panaudoti statistinius duomenis apie vynuogių krūmų amžių bei pasiskirstymą. Taigi vynuogynai pagal 2012 metų duomenis nuo 0 iki 10 metų užėmė 5306 ha, tai yra 15,5 % visų vynuogynų (reikia pastebėti, kad negalima naudoti šampano gamybai vynuogynų iki 3 metų amžiaus!); nuo 10-20 metų – 5271 ha, tai yra 15,4 %; nuo 20-30 metų – 10905 ha, tai yra 31,9 %; nuo 30-40 metu 5627 ha, tai yra 16,4 % ir virš 40 metų 7097 ha, tai yra 20,8 %. Todėl analizuojant atskirus vynuogynų plotelius stengtasi parodyti, kaip išskirtinumą pačių vynuogynų amžių.

Taigi trumpai panagrinėkime tas 17 „terroir“ vietoves makro lygyje, paliečiant vynuogynus, vynuoges bei dirvožemius. Taigi:

Vallee de la Marne subregionas

Subregione Vallee de la Marne pagal paminėtus parametrus išskiriamos 6 „terroirs“ vietovės:

Grande Vallee de la Marne : vynuogynai 1944,6 ha, iš kurių 64,47 % Pinot Noir; 19,9 % Chardonnay ir 15,5 % Pinot Meunier bei 0,13 % kitos vynuogės. Čia yra 12 kaimelių, , iš kurių 7 kaimeliai yra Premier Cru (Avenay-Val-d’Or, Bisseuil, Champillon, Cumieres, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-AY) ir 1 Grand Cru (AY);

Vallee de la Marne River Gauche: vynuogynai 2440,4 ha, iš kurių 11,75 % Pinot Noir; 12,1 % Chardonnay ir 73,22 % Pinot Meunier bei 3,02 % kitos vynuogės. Čia yra 15 Cru kaimelių;

Vallee de la Marne River Droite: vynuogynai 3063,4 ha, iš kurių 18,13 % Pinot Noir; 11,76 % Chardonnay ir 70,1 % Pinot Meunier bei 0,01% kitos vynuogės. Čia yra 24 Cru kaimeliai.

Coteaux Sud d’Epernay : vynuogynai 1268,6 ha, iš kurių 12,29 % Pinot Noir; 42,14 % Chardonnay ir 45,51 % Pinot Meunier bei 0,06% kitos vynuogės. Čia yra 11 kaimelių, iš kurių Pierry yra Premier Cru.

Valle de la Marne Quest: vynuogynai 2 682.00 ha, iš kurių 14,93 % Pinot Noir; 15,89 % Chardonnay ir 69,1 % Pinot Meunier ir kitos vynuogės 0,08 %. Čia yra 38 Cru kaimeliai.

Teroir de Conde: vynuogynai 372.00 ha, iš kurių 18,65 % Pinot Noir; 12,8 % Chardonnay ir 68,55 % Pinot Meunier. Čia yra 4 Cru kaimeliai.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris nevisiškai atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Vallee de la Marne ir yra toks pagal savo struktūrą:

Grande Vallee de La Marne vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 65 % kreidingas, 2 % smėlingas, 1 % klintys, 2 % klintmolis; 14 % molžemis bei dumblas; 16 % uolienos

Vallee de la Marne Rive Droite  vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 8 % kreidingas, 18 % smėlingas, 14 % klintys, 30 % klintmolis; 8 % molžemis bei dumblas; 22 % uolienos

Vallee de la Marne Rive Gauche  vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 16 % kreidingas, 20 % smėlingas, 12 % klintys, 21 % klintmolis; 12 % molžemis bei dumblas; 19 % uolienos

Cateaux Sud d’Apernay vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 50 % kreidingas, 6 % smėlingas, 2 % klintys, 17 % klintmolis; 18 % molžemis bei dumblas; 17 % uolienos

Dar šiame subregione dirvožemio požiūriu išskiriamos tokios vietovės, kaip:

Chateau – Thierry rytai vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 21 % smėlingas, 27 % klintys, 38 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 11 % uolienos

Chateau – Thierry vakarai vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 30 % smėlingas, 39 % klintys, 20 % klintmolis; 4 % molžemis bei dumblas; 7 % uolienos

Cote de Blancs subregionas

Subregione Cote de Blancs pagal paminėtus parametrus išskiriamos 5 „terroir“ vietovės:

Cote de Blancs  (viso 3187,3 ha vynuogynų, iš kurių Chardonnay vynuogės sudaro net 97,11 % visų vynuogynų, Pinot Noir 2,04 % visų vynuogynų ir  Pinot Meunier 0,81 % bei 0,04 % kitų vynuogių), kur yra 10 kaimelių, iš jų 6 kaimeliai yra Grand Cru (Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry) bei 7 kaimeliai yra Premier Cru (Bergeres-les-Vertus, Cuis, Grauves, Vertus, Villeneuve-Renneville, Etrechy, Val-des-Marais).

Sezannais, kurioje yra 12 Cru kaimelių su 1417,7 ha vynuogynų, kuriuose yra 74,85 % Chardonnay vynuogių, 18,67 % Pinot Noir vynuogių, 6,45 % Pinot Meunier vynuogių bei 0,03 % kitų vynuogių;

Vitryat, kurioje yra 15 Cru kaimelių su 458,4 ha vynuogynų, kuriuose yra 97,49 % Chardonnay vynuogių, 1,14 % Pinot Noir vynuogių ir 1,29 % Pinot Meunier vynuogių bei 0,08 % kitų vynuogių;

Val du Petit Morin, kurioje yra 1 Premier cru kaimelis (Pierry) bei 17 Cru kaimelių su 903,5 ha vynuogynų, kuriuose yra 40,5 % Chardonnay vynuogių, 46,9 % Pinot Noir vynuogių ir  12,6 % Pinot Meunier vynuogių;

kaip atskiras Cru kaimelis Montgueux, kuriame yra 209,3 ha vynuogynų, iš kurių yra 188,9 ha Chardonnay vynuogės arba kas sudaro net 90,25 % visų vynuogynų, 19,3 ha Pinot Noir vynuogės ir 0,8 ha Pinot Meunier vynuogių bei 0,3 ha kitos vynuogės.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris beveik atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Cote de Blancs ir yra toks pagal savo struktūrą:

Grand Cote des Blancs

Dirvožemis yra sekantis: 68 % kreidingas, 1 % smėlingas, 2 % klintys, 1 % klintmolis; 11 % molžemis bei dumblas; 17 % uolienos

Sezanne vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 24 % kreidingas, 0 % smėlingas, 1 % klintys, 0 % klintmolis; 75 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Vitryat vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 94 % kreidingas, 0 % smėlingas, 0 % klintys, 0 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 6 % uolienos

Vietovė Congy-Viilevenard, kuri apima vynuogių auginimo vietovę Val du Petit Morin bei atskirai esantį kaimelį Montgueux:

Dirvožemis yra sekantis: 36 % kreidingas, 16 % smėlingas, 3 % klintys, 16 % klintmolis; 15 % molžemis bei dumblas; 14 % uolienos

Cote de Bar subregionas

Subregione Cote de Bar pagal paminėtus parametrus išskiriamos 2 „terroir“ vietovės:

Bar sur Aube (2385 ha vynuogynų, iš kurių Pinot Noir vynuogės sudaro net 80,4 %, Chardonnay 11.6 %, Pinot Meunier 7,4 % ir kitos vynuogės 0,6 %. Čia yra 31 Cru kaimelis)

Bar sur Seine, (5393 ha vynuogynų, iš kurių Pinot Noir vynuogės sudaro  88 %, Chardonnay 9 %, Pinot Meunier 1,7 % ir kitos vynuogės 1,3 %. Čia yra 33 Cru kaimeliai).

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Cote de Bar ir yra toks pagal savo struktūrą:

Bar sur Aube vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 0 % smėlingas, 13 % klintys, 87 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Bar sur Seine vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 0 % smėlingas, 19 % klintys, 75 % klintmolis; 1 % molžemis bei dumblas; 3 % uolienos

Montagne de Reims subregionas

Subregione Montagne de Reims išskiriamos 4 „terroirs“ vietovės:

Grande Montagne de Reims: vynuogynai 4055,5 ha, iš kurių 56,28 % Pinot Noir; 30,25 % Chardonnay ir 13,38 % Pinot Meunier ir kitos vynuogės -0,09 % . Čia yra 10 Grand Cru kaimelių (Ambonnay, Bouzy, Beaumont sur Vesle, Louvois, Mailly, Puisieulx, Sillery, Verzennay,Verzy ir Tours-sur-Marne ) ir 13 Premier Cru (Billy-le-Grand , Trepail, Vaudemange, Villers-Marmery, Tauxieres – Mutry, Chigny-les-Roses, Cormontreuil, Ludes, Montrbe , Rilly-de-Montagne, Taissy, Trois-Puits ir Villers-Allerand).

Vesle et Ardre: vynuogynai 2558,5 ha, iš kurių net 61,39 % Pinot Meunier; 25,17 % Pinot Noir bei 13,31 % Chardonnay  ir kitos vynuogės – 0,13 %. Čia yra 14 Premier Cru (Bezannes, Chamery, Coulommes-la-Montagne, Ecueil, Gueux, Jouy-les-Reims, Les Mesneux, Pargny-les-Reims, Ormes, Sacy, Sermiers, Ville-Dommange, Villers-aux-Noeulds, Vrigny)  ir  37 Cru kaimeliai.

Massif de Saint-Thierry:vynuogynai 1001, 9 ha vynuogynų, iš  kurių 54,31 % Pinot Meunier; 28,84 % Pinot Noir bei 16,85 % Chardonnay . Čia yra 17 Cru kaimelių.

Monts de Berru: vynuogynai užima 373,4 ha, iš  kurių net 91,5 % Chardonnay, 7,02 % Pinot Meunier; 1,45 % Pinot Noir ir 0,3 % kitos vynuogės. Čia yra iš 5 Cru kaimeliаi.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris visiškai neatitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Montagne de Reims,  ir yra toks pagal savo struktūrą:

Bouzy/ Ambonnay kaimeliai:

Dirvožemis yra sekantis: 93 % kreidingas, 0 % smėlingas, 2 % klintys, 0 % klintmolis; 5 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Trepail kaimelis/ Nobent – l’Abbesse vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 84 % kreidingas, 2 % smėlingas, 0 % klintys, 3 % klintmolis; 9 % molžemis bei dumblas; 2 % uolienos

Vietovės apie Verzennay kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 59 % kreidingas, 0 % smėlingas, 0 % klintys, 2 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 39 % uolienos

Vietovės apie Chigny les Rosses kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 57 % kreidingas, 3 % smėlingas, 0 % klintys, 4 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 33 % uolienos

Vietovės apie Ecueil kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 5 % kreidingas, 31 % smėlingas, 12 % klintys, 18 % klintmolis; 29 % molžemis bei dumblas; 5 % uolienos:

Massif de Saint Thierry vietovė, atitinkanti vynuogynų vietovę:

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 57 % smėlingas, 5 % klintys, 4 % klintmolis; 30 % molžemis bei dumblas; 2 % uolienos

Vallee de l’Ardre vietovė, atitinkanti vynuogynų vietovę:

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 27 % smėlingas, 34 % klintys, 33 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 1 % uolienos

Šampanės regione, kaip jau minėta yra 17 „terroir“ vietovių, kurios yra jau paminėtuose 4 -iuose subregionuose. Bet šiuo atveju „terroir“ suprantamas makro lygiu. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  skirtingumas (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos), kaip yra skirtingas jų išsidėstymas (kalvos, aukštumos, lygumos, slėniai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs). Yra skirtingas ir požeminis gruntas bei jo skirtingi formavimosi laikotarpiai. Yra skirtingos klimatinės sąlygis (oro temperatūra, dregmė).

Šio, kaip ir kitų, straipsnių tikslas yra ne tik išanalizuoti konkrečius kaimelius, juose esančius vynuogynų plotus, vynuoges, bet tuo pačiu susipažinti su šampano gamintojais – vynuogynų savininkais ir/ar naudotojais bei atskleisti šampano gamintojus, gaminančius tikrus „terroir“ šampanus – tik iš tam tikro nedidelio vynuogynų plotelių: „lieux-dits“, „clos“ arba pagamintais tik iš vieno kaimelio vynuogynų. Taigi toliau pereikime prie nagrinėjimo mikro lygyje.

Kokretūs pavyzdžiai:

1.Jacques Selosse (Avize)*****

2.Jacquesson (Dizy)*****

3.Larmandier Bernier (Verzy)****

4.Georges Laval (Cumierres)*

5.Marguet (Ambonnay)***

6.Leclerc Briant (Epernay)****

7.AR Lenoble (Damery)***

8.Ulysse Collin (Congy)***

9.David Leclapart (Trepail)****

10.Egly Ouriet (Ambonnay)****

11.L&R Legras (Chouilly)****

12.Pierrier Jouet (Chouilly, lieux dit cramant)****

13. Bruno Paillard (Reims)

14.Pierre Peters (Le Mesnil sur Oger)****

15.Hugues Godme (Verzennay)**

16.La Maison Penet (Verzy)?*

17.Eric Rodez (Ambonnay)***

18.Andre Beaufort (Ambonnay)*?

19.Benoit Lahaye (Bouzy)**

20.Duval Leroy (Vertus….. lieux dits: cumeries,****

21.L. Lassalle (Chigny les Roses, yra Montgueux lieux-dits)****

22.Chartogne Taillet (Merfy)RJ ner

23.Francois Seconde (Sillery)***

24.Dehours (Cerseuil, River Cauche Marne)***

25.Jerome Prevost (Gueux)****

26.Michel Fallon (Avize)?RJ ner

27.Agrapart & Fils (Avize)****

28.Laherte Freres (Chavot, sud Epernay)**

29.Rene Geoffroy (AY)****

30.Philipponnat (Mareuil sur AY)****

31. Lallier (AY)*

32. Charles Dufort (Aube, Landreville – 5 lieux-dits)*

33. Moutard (Aube, Buxeuil 3 lieux-dits**

34. Rolland Piollot (Aube, Polisot)RJ ner

35. Drappier (Aube, Urville)***

36. Chartogne-Taillet (Merly, st theiry)***

37. Vilmart & Cie (Rilly la Montage)****

38. Salon (Le mesnil sur Oger)****

39. Henri Giraud (Ay)****

40. Jacques Lassaigne (Montgueux)***

41. Pierre Moncuit (Le mesnil sur Oger)****

42. Pascal Doquet (Vertus)****

43. Bollinger****

44. Pierre Gimmonet & Fils (Cuis)****

45. J-L. Vergnon (Le mesnil sur Oger)****

46. Veuve Fourny & Fils (Vertus)****

47. Michel Arnaud (Verzennay)****

48. E.Barnaut (Bouzy)****

49. Claude Cazals (Le Mesnil sur Oger)****

50. Lilbert-Fils (Cramant )****

51. Bonnaire (Cramant)****

52. Roger Brun (Ay)****

53. Gatinois (Ay)****

54. Jose Michel & Fils (Moussy)****

55. Rene-Henri Coutier (Ambonnay)****

56. Paul Dethune (Ambonnay)****

57. Tarlant (Qeuilly, vietovė Vallee de la Marne River Gauche)

58. Dumenil

58. Herves Justin (Cumierres)

59. Gaston Chiquet (Dizy)

60. Eric Taillet (Baslieux sous Chatillon, vietovė Valle de la Marne Droite)

61. Diebolt Vallois (Cramant)

62. Pierre Paillard

63.Bereche & Fils (Ludes)

64. Roger Coulon (Vrigny)

65. Pierre Callot (Avize)

66.Franck Bonville (Le Mesnil sur Oger)

67. Jean Millan (Oger)

68. Collin (Vertus)

69. Frenck Pascal (Basleiux sous Chatillon, River Droite)

70. J.De Telmont (Damery)

71. Vazard-Coquart & Fils (Chouilly)

72. Roland Champion (Chouilly)

73. Pierre Legras (Chouilly)

74. Voirin – Jumel (Cramant)

75. Krug (Reims)

76. Launois & Fils (Le Mesnil sur Oger)

77. Guy Charlemagne (Le Mesnil sur Oger)

78. Philippe Conet (Le Mesnil sur Oger)

79. Pertois Moriset (Le Mesnil sur Oger?)

80. Jose Dhondt (Oger)

81.F.Vouversin (Oger)

82.Gimonnet- Gonet (Le mesnil sur Oger)

83.Pierre Domi (Grauves)

84.Doyard  (Vertus)

85.G.H. Mumm (Reims)

86.Jean-Claude Mouzon (Verzenay)

87.Henriet-Bazin (Villers Marmery)

88.Camille Saves (Bouzy)

89.Andre Clouet (Bouzy)

90.Philippe Dumont (Chigny les Roses, Montagne de Reims)

91.Francis Boulard & Fille (Cauroy les Hermonville, Saint-Thierry vietovė)

92. Francoise Bedel & Fils ***(Croutes sur Marne, vietovė Vallee de la marne Ouest , subregionas Vallee de la Marne)

 

 

Juozas Kabašinskas

Įžanga: „Terroir“ šampanai makro lygmeniu

 

Kaip yra žinoma Šampanės vynuogynai užima apie 34 tūkst. ha (2017 metais – 33 864) plotą, kuriuose auginamos vynuogės šampano gamybai. Iš viso yra 634 kaimelių, tačiau vynuogės auginamos tik 320 kaimelių, kurie pagal teritorines vietoves yra 4 vynuogių auginimo subregionuose (tai neatitinka administraciniams Šampanės regionams, kurie yra Aisne; Aube; Haute-Marne; Marne ir Seine-et-Marne): Cote de Blancs; Montagne de Reims; Vallee de la Marne bei Cote de Bar. Šie subregionai dar yra padalinti į 17 skirtingų vietovių („terroirs“). Toks „terroir“suprantamas kaip visuma:

  • klimatinų sąlygų (šampanės regione yra išskiriami 4 metų laikai: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo bei atitinkamas klimatas su atitinkama oro temperatūra bei drėgme),
  • dirvožemis ir podirvožeminis (požeminis gruntas) sluoksnis su jo formavimosi laikotarpiais bei ypatumais. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos) skirtingumas pateikiamas atskirai, nagrinėjant atskirus subregionus bei vietoves, įskaitant ir atskirais atvejais atskirus kaimelius.
  • reljefas (kalvos bei šlaitai, auštumos, lygumos, slėniai,upės, miškai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs), o šlaitų pasvirimo laipsniai irgi yra gana skirtingi.

Tai toks pačio šampano regiono išskirtinumas, jį palyginus su kitais vynuogynų regionais Prancūzijoje. Ir toks suskirstymas į 17 skirtingų vietovių yra tik makro lygmenių, tačiau tos pačios vietovės kaimeliai skiriasi vienas nuo kito dirvožemio bei jo gyliu ir podirvožeminiu sluoksniu bei skirtingu reljefu, kaip ir skirtinga drėgme. Pats dirvožemis ir podirvožeminis sluoksnis įtakojo ir skirtingų vynuogių veislių atsiradimą, o ne atvirkščiai. Pagrindinai šampanės regiono podirvožeminis sluosnis susiformavo prieš 30 ar 50, o gal net ir prieš 80 mln. metų.

Bet pagrindinė „terroir“ pasireiškimo sudedamoji dalis yra pats šampano kūrėjas, kurio patirtis, žinios bei sugebėjimai daro išskirtinį „terroir“ šampaną, kuris sukuriamas tik iš atitinkamai vieno nedidelio vynuogių plotelio (lieux-dits, clos) arba iš to paties kaimelio skirtingų vynuogių plotelių. Šampanės regione yra iš viso 281 000 tokių plotelių (jie yra visi suregistruoti pagal savininkus atitinkame kadastre). Taigi čia jau prieiname prie „terroir“ mikro lygio. Čia galima dar pridėti vynuogių veisles bei vynuogynų amžių, kurį sėkmingai panaudoja šampano kūrėjai. Norisi labai trumpai panaudoti statistinius duomenis apie vynuogių krūmų amžių bei pasiskirstymą. Taigi vynuogynai pagal 2012 metų duomenis nuo 0 iki 10 metų užėmė 5306 ha, tai yra 15,5 % visų vynuogynų (reikia pastebėti, kad negalima naudoti šampano gamybai vynuogynų iki 3 metų amžiaus!); nuo 10-20 metų – 5271 ha, tai yra 15,4 %; nuo 20-30 metų – 10905 ha, tai yra 31,9 %; nuo 30-40 metu 5627 ha, tai yra 16,4 % ir virš 40 metų 7097 ha, tai yra 20,8 %. Todėl analizuojant atskirus vynuogynų plotelius stengtasi parodyti, kaip išskirtinumą pačių vynuogynų amžių.

Taigi trumpai panagrinėkime tas 17 „terroir“ vietoves makro lygyje, paliečiant vynuogynus, vynuoges bei dirvožemius. Taigi:

Vallee de la Marne subregionas

Subregione Vallee de la Marne pagal paminėtus parametrus išskiriamos 6 „terroirs“ vietovės:

Grande Vallee de la Marne : vynuogynai 1944,6 ha, iš kurių 64,47 % Pinot Noir; 19,9 % Chardonnay ir 15,5 % Pinot Meunier bei 0,13 % kitos vynuogės. Čia yra 12 kaimelių, , iš kurių 7 kaimeliai yra Premier Cru (Avenay-Val-d’Or, Bisseuil, Champillon, Cumieres, Dizy, Hautvillers, Mareuil-sur-AY) ir 1 Grand Cru (AY);

Vallee de la Marne River Gauche: vynuogynai 2440,4 ha, iš kurių 11,75 % Pinot Noir; 12,1 % Chardonnay ir 73,22 % Pinot Meunier bei 3,02 % kitos vynuogės. Čia yra 15 Cru kaimelių;

Vallee de la Marne River Droite: vynuogynai 3063,4 ha, iš kurių 18,13 % Pinot Noir; 11,76 % Chardonnay ir 70,1 % Pinot Meunier bei 0,01% kitos vynuogės. Čia yra 24 Cru kaimeliai.

Coteaux Sud d’Epernay : vynuogynai 1268,6 ha, iš kurių 12,29 % Pinot Noir; 42,14 % Chardonnay ir 45,51 % Pinot Meunier bei 0,06% kitos vynuogės. Čia yra 11 kaimelių, iš kurių Pierry yra Premier Cru.

Valle de la Marne Quest: vynuogynai 2 682.00 ha, iš kurių 14,93 % Pinot Noir; 15,89 % Chardonnay ir 69,1 % Pinot Meunier ir kitos vynuogės 0,08 %. Čia yra 38 Cru kaimeliai.

Teroir de Conde: vynuogynai 372.00 ha, iš kurių 18,65 % Pinot Noir; 12,8 % Chardonnay ir 68,55 % Pinot Meunier. Čia yra 4 Cru kaimeliai.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris nevisiškai atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Vallee de la Marne ir yra toks pagal savo struktūrą:

Grande Vallee de La Marne vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 65 % kreidingas, 2 % smėlingas, 1 % klintys, 2 % klintmolis; 14 % molžemis bei dumblas; 16 % uolienos

Vallee de la Marne Rive Droite  vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 8 % kreidingas, 18 % smėlingas, 14 % klintys, 30 % klintmolis; 8 % molžemis bei dumblas; 22 % uolienos

Vallee de la Marne Rive Gauche  vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 16 % kreidingas, 20 % smėlingas, 12 % klintys, 21 % klintmolis; 12 % molžemis bei dumblas; 19 % uolienos

Cateaux Sud d’Apernay vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 50 % kreidingas, 6 % smėlingas, 2 % klintys, 17 % klintmolis; 18 % molžemis bei dumblas; 17 % uolienos

Dar šiame subregione dirvožemio požiūriu išskiriamos tokios vietovės, kaip:

Chateau – Thierry rytai vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 21 % smėlingas, 27 % klintys, 38 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 11 % uolienos

Chateau – Thierry vakarai vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 30 % smėlingas, 39 % klintys, 20 % klintmolis; 4 % molžemis bei dumblas; 7 % uolienos

Cote de Blancs subregionas

Subregione Cote de Blancs pagal paminėtus parametrus išskiriamos 5 „terroir“ vietovės:

Cote de Blancs  (viso 3187,3 ha vynuogynų, iš kurių Chardonnay vynuogės sudaro net 97,11 % visų vynuogynų, Pinot Noir 2,04 % visų vynuogynų ir  Pinot Meunier 0,81 % bei 0,04 % kitų vynuogių), kur yra 10 kaimelių, iš jų 6 kaimeliai yra Grand Cru (Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry) bei 7 kaimeliai yra Premier Cru (Bergeres-les-Vertus, Cuis, Grauves, Vertus, Villeneuve-Renneville, Etrechy, Val-des-Marais).

Sezannais, kurioje yra 12 Cru kaimelių su 1417,7 ha vynuogynų, kuriuose yra 74,85 % Chardonnay vynuogių, 18,67 % Pinot Noir vynuogių, 6,45 % Pinot Meunier vynuogių bei 0,03 % kitų vynuogių;

Vitryat, kurioje yra 15 Cru kaimelių su 458,4 ha vynuogynų, kuriuose yra 97,49 % Chardonnay vynuogių, 1,14 % Pinot Noir vynuogių ir 1,29 % Pinot Meunier vynuogių bei 0,08 % kitų vynuogių;

Val du Petit Morin, kurioje yra 1 Premier cru kaimelis (Pierry) bei 17 Cru kaimelių su 903,5 ha vynuogynų, kuriuose yra 40,5 % Chardonnay vynuogių, 46,9 % Pinot Noir vynuogių ir  12,6 % Pinot Meunier vynuogių;

kaip atskiras Cru kaimelis Montgueux, kuriame yra 209,3 ha vynuogynų, iš kurių yra 188,9 ha Chardonnay vynuogės arba kas sudaro net 90,25 % visų vynuogynų, 19,3 ha Pinot Noir vynuogės ir 0,8 ha Pinot Meunier vynuogių bei 0,3 ha kitos vynuogės.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris beveik atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Cote de Blancs ir yra toks pagal savo struktūrą:

Grand Cote des Blancs

Dirvožemis yra sekantis: 68 % kreidingas, 1 % smėlingas, 2 % klintys, 1 % klintmolis; 11 % molžemis bei dumblas; 17 % uolienos

Sezanne vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 24 % kreidingas, 0 % smėlingas, 1 % klintys, 0 % klintmolis; 75 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Vitryat vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 94 % kreidingas, 0 % smėlingas, 0 % klintys, 0 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 6 % uolienos

Vietovė Congy-Viilevenard, kuri apima vynuogių auginimo vietovę Val du Petit Morin bei atskirai esantį kaimelį Montgueux:

Dirvožemis yra sekantis: 36 % kreidingas, 16 % smėlingas, 3 % klintys, 16 % klintmolis; 15 % molžemis bei dumblas; 14 % uolienos

Cote de Bar subregionas

Subregione Cote de Bar pagal paminėtus parametrus išskiriamos 2 „terroir“ vietovės:

Bar sur Aube (2385 ha vynuogynų, iš kurių Pinot Noir vynuogės sudaro net 80,4 %, Chardonnay 11.6 %, Pinot Meunier 7,4 % ir kitos vynuogės 0,6 %. Čia yra 31 Cru kaimelis)

Bar sur Seine, (5393 ha vynuogynų, iš kurių Pinot Noir vynuogės sudaro  88 %, Chardonnay 9 %, Pinot Meunier 1,7 % ir kitos vynuogės 1,3 %. Čia yra 33 Cru kaimeliai).

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris atitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Cote de Bar ir yra toks pagal savo struktūrą:

Bar sur Aube vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 0 % kreidingas, 0 % smėlingas, 13 % klintys, 87 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Bar sur Seine vietovė

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 0 % smėlingas, 19 % klintys, 75 % klintmolis; 1 % molžemis bei dumblas; 3 % uolienos

Montagne de Reims subregionas

Subregione Montagne de Reims išskiriamos 4 „terroirs“ vietovės:

Grande Montagne de Reims: vynuogynai 4055,5 ha, iš kurių 56,28 % Pinot Noir; 30,25 % Chardonnay ir 13,38 % Pinot Meunier ir kitos vynuogės -0,09 % . Čia yra 10 Grand Cru kaimelių (Ambonnay, Bouzy, Beaumont sur Vesle, Louvois, Mailly, Puisieulx, Sillery, Verzennay,Verzy ir Tours-sur-Marne ) ir 13 Premier Cru (Billy-le-Grand , Trepail, Vaudemange, Villers-Marmery, Tauxieres – Mutry, Chigny-les-Roses, Cormontreuil, Ludes, Montrbe , Rilly-de-Montagne, Taissy, Trois-Puits ir Villers-Allerand).

Vesle et Ardre: vynuogynai 2558,5 ha, iš kurių net 61,39 % Pinot Meunier; 25,17 % Pinot Noir bei 13,31 % Chardonnay  ir kitos vynuogės – 0,13 %. Čia yra 14 Premier Cru (Bezannes, Chamery, Coulommes-la-Montagne, Ecueil, Gueux, Jouy-les-Reims, Les Mesneux, Pargny-les-Reims, Ormes, Sacy, Sermiers, Ville-Dommange, Villers-aux-Noeulds, Vrigny)  ir  37 Cru kaimeliai.

Massif de Saint-Thierry:vynuogynai 1001, 9 ha vynuogynų, iš  kurių 54,31 % Pinot Meunier; 28,84 % Pinot Noir bei 16,85 % Chardonnay . Čia yra 17 Cru kaimelių.

Monts de Berru: vynuogynai užima 373,4 ha, iš  kurių net 91,5 % Chardonnay, 7,02 % Pinot Meunier; 1,45 % Pinot Noir ir 0,3 % kitos vynuogės. Čia yra iš 5 Cru kaimeliаi.

Dirvožemio pasiskirstymas, kuris visiškai neatitinka vynuogių auginimo vietoves subregione Montagne de Reims,  ir yra toks pagal savo struktūrą:

Bouzy/ Ambonnay kaimeliai:

Dirvožemis yra sekantis: 93 % kreidingas, 0 % smėlingas, 2 % klintys, 0 % klintmolis; 5 % molžemis bei dumblas; 0 % uolienos

Trepail kaimelis/ Nobent – l’Abbesse vietovė:

Dirvožemis yra sekantis: 84 % kreidingas, 2 % smėlingas, 0 % klintys, 3 % klintmolis; 9 % molžemis bei dumblas; 2 % uolienos

Vietovės apie Verzennay kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 59 % kreidingas, 0 % smėlingas, 0 % klintys, 2 % klintmolis; 0 % molžemis bei dumblas; 39 % uolienos

Vietovės apie Chigny les Rosses kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 57 % kreidingas, 3 % smėlingas, 0 % klintys, 4 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 33 % uolienos

Vietovės apie Ecueil kaimelį:

Dirvožemis yra sekantis: 5 % kreidingas, 31 % smėlingas, 12 % klintys, 18 % klintmolis; 29 % molžemis bei dumblas; 5 % uolienos:

Massif de Saint Thierry vietovė, atitinkanti vynuogynų vietovę:

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 57 % smėlingas, 5 % klintys, 4 % klintmolis; 30 % molžemis bei dumblas; 2 % uolienos

Vallee de l’Ardre vietovė, atitinkanti vynuogynų vietovę:

Dirvožemis yra sekantis: 2 % kreidingas, 27 % smėlingas, 34 % klintys, 33 % klintmolis; 3 % molžemis bei dumblas; 1 % uolienos

Šampanės regione, kaip jau minėta yra 17 „terroir“ vietovių, kurios yra jau paminėtuose 4 -iuose subregionuose. Bet šiuo atveju „terroir“ suprantamas makro lygiu. Kiekviena subregiono ar jame esančios vietovės arba jame esančių kaimelių arba net ir juose esančių vynuogynų plotelių dirvožemų  skirtingumas (kreida, smėlis, kalkakmenis – klintys, klintmolis, molžemis ir dumbliuotas molis, karbonatinės uolienos), kaip yra skirtingas jų išsidėstymas (kalvos, aukštumos, lygumos, slėniai ir pan.). Kalvose ar aukštumose esantys vynuogynai taip pat randasi skirtingose geografinėse padėtyse (ypatingai: šiaurė bei pietūs). Yra skirtingas ir požeminis gruntas bei jo skirtingi formavimosi laikotarpiai. Yra skirtingos klimatinės sąlygis (oro temperatūra, dregmė).

Šio, kaip ir kitų, straipsnių tikslas yra ne tik išanalizuoti konkrečius kaimelius, juose esančius vynuogynų plotus, vynuoges, bet tuo pačiu susipažinti su šampano gamintojais – vynuogynų savininkais ir/ar naudotojais bei atskleisti šampano gamintojus, gaminančius tikrus „terroir“ šampanus – tik iš tam tikro nedidelio vynuogynų plotelių: „lieux-dits“, „clos“ arba pagamintais tik iš vieno kaimelio vynuogynų. Taigi toliau pereikime prie nagrinėjimo mikro lygyje.

Kokretūs pavyzdžiai:

1.Jacques Selosse (Avize)*****

2.Jacquesson (Dizy)*****

3.Larmandier Bernier (Verzy)****

4.Georges Laval (Cumierres)*

5.Marguet (Ambonnay)***

6.Leclerc Briant (Epernay)****

7.AR Lenoble (Damery)***

8.Ulysse Collin (Congy)***

9.David Leclapart (Trepail)****

10.Egly Ouriet (Ambonnay)****

11.L&R Legras (Chouilly)****

12.Pierrier Jouet (Chouilly, lieux dit cramant)****

13. Bruno Paillard (Reims)

14.Pierre Peters (Le Mesnil sur Oger)****

15.Hugues Godme (Verzennay)**

16.La Maison Penet (Verzy)?*

17.Eric Rodez (Ambonnay)***

18.Andre Beaufort (Ambonnay)*?

19.Benoit Lahaye (Bouzy)**

20.Duval Leroy (Vertus….. lieux dits: cumeries,****

21.L. Lassalle (Chigny les Roses, yra Montgueux lieux-dits)****

22.Chartogne Taillet (Merfy)RJ ner

23.Francois Seconde (Sillery)***

24.Dehours (Cerseuil, River Cauche Marne)***

25.Jerome Prevost (Gueux)****

26.Michel Fallon (Avize)?RJ ner

27.Agrapart & Fils (Avize)****

28.Laherte Freres (Chavot, sud Epernay)**

29.Rene Geoffroy (AY)****

30.Philipponnat (Mareuil sur AY)****

31. Lallier (AY)*

32. Charles Dufort (Aube, Landreville – 5 lieux-dits)*

33. Moutard (Aube, Buxeuil 3 lieux-dits**

34. Rolland Piollot (Aube, Polisot)RJ ner

35. Drappier (Aube, Urville)***

36. Chartogne-Taillet (Merly, st theiry)***

37. Vilmart & Cie (Rilly la Montage)****

38. Salon (Le mesnil sur Oger)****

39. Henri Giraud (Ay)****

40. Jacques Lassaigne (Montgueux)***

41. Pierre Moncuit (Le mesnil sur Oger)****

42. Pascal Doquet (Vertus)****

43. Bollinger****

44. Pierre Gimmonet & Fils (Cuis)****

45. J-L. Vergnon (Le mesnil sur Oger)****

46. Veuve Fourny & Fils (Vertus)****

47. Michel Arnaud (Verzennay)****

48. E.Barnaut (Bouzy)****

49. Claude Cazals (Le Mesnil sur Oger)****

50. Lilbert-Fils (Cramant )****

51. Bonnaire (Cramant)****

52. Roger Brun (Ay)****

53. Gatinois (Ay)****

54. Jose Michel & Fils (Moussy)****

55. Rene-Henri Coutier (Ambonnay)****

56. Paul Dethune (Ambonnay)****

57. Tarlant (Qeuilly, vietovė Vallee de la Marne River Gauche)

58. Dumenil

58. Herves Justin (Cumierres)

59. Gaston Chiquet (Dizy)

60. Eric Taillet (Baslieux sous Chatillon, vietovė Valle de la Marne Droite)

61. Diebolt Vallois (Cramant)

62. Pierre Paillard

63.Bereche & Fils (Ludes)

64. Roger Coulon (Vrigny)

65. Pierre Callot (Avize)

66.Franck Bonville (Le Mesnil sur Oger)

67. Jean Millan (Oger)

68. Collin (Vertus)

69. Frenck Pascal (Basleiux sous Chatillon, River Droite)

70. J.De Telmont (Damery)

71. Vazard-Coquart & Fils (Chouilly)

72. Roland Champion (Chouilly)

73. Pierre Legras (Chouilly)

74. Voirin – Jumel (Cramant)

75. Krug (Reims)

76. Launois & Fils (Le Mesnil sur Oger)

77. Guy Charlemagne (Le Mesnil sur Oger)

78. Philippe Conet (Le Mesnil sur Oger)

79. Pertois Moriset (Le Mesnil sur Oger?)

80. Jose Dhondt (Oger)

81.F.Vouversin (Oger)

82.Gimonnet- Gonet (Le mesnil sur Oger)

83.Pierre Domi (Grauves)

84.Doyard  (Vertus)

85.G.H. Mumm (Reims)

86.Jean-Claude Mouzon (Verzenay)

87.Henriet-Bazin (Villers Marmery)

88.Camille Saves (Bouzy)

89.Andre Clouet (Bouzy)

90.Philippe Dumont (Chigny les Roses, Montagne de Reims)

91.Francis Boulard & Fille (Cauroy les Hermonville, Saint-Thierry vietovė)

92. Francoise Bedel & Fils ***(Croutes sur Marne, vietovė Vallee de la marne Ouest , subregionas Vallee de la Marne)

 

 

Juozas Kabašinskas

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *