Atgal

Straipsnis apie BOLLINGER šampano namus

ŠAMPANAS, KURĮ DIEVINA PATS DŽEIMSAS BONDAS

Rasa Rėzaitė, 2016-08-11

Ar žinote, kokį šampaną geria kino legenda tapęs Džeimsas Bondas? Tikriausiai pamenate daugybę filmo scenų, kuriose herojus mėgaujasi šiuo gėrimu… Kalbame apie „Bollinger“ – agento 007 nepriekaištingą skonį atspindintį šampaną, kurį Džeimsas Bondas renkasi jau 43 metus! (Filmas, kuriame Bondas mėgaujasi šiuo šampanu ČIA). Tiesa, „Bollinger“ šampano namai sulaukė ir kitų didžių įvertinimų: 1884 m. Didžiosios Britanijos karalienė Viktorija jiems suteikė karališkosios šeimos prielankumą patvirtinantį karališkąjį garantą, 1981 m. „Bollinger“ šampanu („RD Vintage 1973“) mėgavosi princesės Dianos ir princo Čarlzo vestuvių svečiai, o 2015 m. „Bollinger“ šampanas išrinktas geidžiamiausiu pasaulyje antrus metus iš eilės! Lietuvoje „Bollinger“ pristatytas 2008 m. ir šiandien tai – vienas populiariausių šampanų!

Koks yra tiek įvertinimų sulaukęs „Bollinger“ šampanas? Kokias tradicijas puoselėja šie istoriniai namai? Ir kuo ypatinga šampano ir garsiojo agento 007 draugystės istorija? Apie visa tai pasakoja „Bollinger“ šampano namų eksporto vadovas Karl-Frédéric Reuter.

2-foto-madame-bollinger

„Bollinger“, kaip vyno gamintojų, istorija siekia 1585 m., tačiau šampano namai buvo įsteigti tik 1829 m. Kodėl? Ar visą laiką namus valdė tik tos pačios šeimos atstovai?

XVI a. Bollinger šeima pradėjo užsiimti vyndaryste, tačiau tuomet aristokratams nebuvo garbinga užsiimti komercine veikla. Dėl šios priežasties gėrimams nebuvo suteiktas šeimos vardas. Vėliau, 1829 m., Jacques Joseph Placide Bollinger drauge su kolega Paul Levieux Renaudin įsteigė šampano namus „Renaudin Bollinger“. Taip, namai iš kartos į kartą perduodami valdyti Bollinger šeimos nariams. Norėčiau atskirai paminėti bene garsiausią visų laikų šeimos atstovę Madame Bollinger, kuri kompaniją valdė 1941–1977 m. Nors tuo metu alkoholio pramonėje dirbo tik vyrai, ji buvo atkakli ir puikiai mokėjo dirbti tiek su visuomene, tiek su žiniasklaida; būtent jos dėka Bollinger tapo tokiu tarptautiniu prekės ženklu. Beje, tikriausiai visi esate girdėję Madame frazę: „Geriu šampaną, kai jaučiuosi laiminga ir kai liūdžiu. Kartais jį geriu viena. Manau, kad draugijoje jis yra privalomas. Šiek tiek jo gurkšteliu, jei esu išalkusi. Visais kitais atvejais jo neliečiu, nebent, žinoma, būčiau ištroškusi.“ Juos Lily Lauriston Bollinger pasakė 1961 m. spalio mėn. Londone pristatydama pirmąjį prestižinį „R. D. Vintage 1952“ šampaną, o šios frazės pasaulis nepamiršta iki šiol!

3-foto

Taigi, esate vieni seniausių šampano namų visame regione. Tikriausiai saugote ir senas gamybos tradicijas?

Taip, tradicijos ir paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. „Bollinger“ šampano pagrindą sudaro „Pinot Noir“ vynuogės, brandinimui naudojame tik ąžuolo statines, kurios atkeliauja iš Burgundijos ir prieš tai yra bent 5 metus naudojamos. Tai darome ne tam, kad suteiktume ąžuolo aromatų, tačiau dėl mikrooksidacijos procesų. Beje, esame vieninteliai, dar išsaugoję ir turintys atskirą statinių specialistą! Kai kurios statinės naudojamos ir saugomos net 80 metų. Tai suteikia ypatingą aromatų kompleksiškumą, padaro šampaną tinkamą ilgam brandinimui. Net ir brandinimo metu buteliai užkemšami tik ąžuolo kamščiais. Žinoma, naudojame tik pirmo spaudimo sultis, antrojo spaudimo parduodame kitiems namams. Naudojame mažai cukraus, ilgai (įprastai – nuo 3 iki 15 metų) brandiname šampaną. Gerbiame gamtą, puoselėjame atsakingos vyndarystės tradicijas. Beje, 1992 m. viešai paskelbėme namų etikos ir kokybės kodeksą. Tai – mūsų įsipareigojimas, apimantis skirtingus produkcijos etapus – nuo vynuogių kilmės iki šampano brandinimo ir mielių nuosėdų pašalinimo.

Kokie pagrindiniai „Bollinger“ išskirtinumai, kokybės įsipareigojimai?

Galiu įvardyti visus dešimt! 1. Bollinger patys gamina visus savo vardo gėrimus. 2. Nuosavybės teise priklausantys didžiuliai vynuogynų plotai garantuoja „Bollinger“ vynų stiliaus vientisumą. 3. Bollinger teikia pirmenybę „Grand“ ir „Premier Cru“. 4. „Pinot Noir“ sudaro „Bollinger“ vynų pagrindą. 5. „Bollinger“ renkasi tik „cuvee“ (pirmo spaudimo sultis). 6. Pirminė fermentacija vyksta ąžuolinėse statinaitėse. 7. Rezerviniai vynai laikomi „magnum“ (1,5 l) buteliuose. 8. „Bollinger“ šampanai tinkami ilgalaikiam brandinimui. 9. Tiek „magnum“ buteliuose laikomiems rezerviniams vynams, tiek „La Grande Anee“ ir „R. D.“ naudojami tik tradiciniai ąžuolo žievės kamščiai. 10. „Bollinger“ naudojamas tik labai mažas cukraus kiekis.

4-foto

Papasakokite apie savo vynuogynus. Kokią dalį produkcijai reikiamo derliaus užsiauginate patys?

„Bollinger“ šampano namams priklauso net 165 hektarai vynuogynų, 85 % jų – „Grand“ ir „Premier Cru“. Vynuogynai „Grand Cru“ – Aÿ, Bouzy, Verzy, Louvois, Verzenay, Cramant, „Premier Cru“ – Avenay, Tauxières, Cuis, Bisseuil, Mareuil-sur-Ay, Mutigny, Grauves ir Vertus bei kitose Autre Cru vietovėse. Daugiausia, žinoma, intensyviausio aromato „Pinot Noir“, kurios sudaro mūsų šampanų pagrindą. Tačiau auginame ir „Chardonnay“, ir „Pinot Meunier“. Mūsų turimų vynuogynų derliaus užtenka apie 60 % reikiamo kiekio, kitas uogas perkame iš patikimų, per daugelį metų atrinktų, vynuogynų, atitinkančių aukščiausius mūsų kokybės standartus. Beje, esame vieni iš nedaugelio namų, kontroliuojančių visą šampano gamybos procesą. Niekada neperkame ir nenaudojame kitų augintojų išspaustų vynuogių sulčių ar pagaminto vyno.

5-foto

XIX a. filokseros epidemija nuniokojo beveik visus regiono vynuogynus, tačiau keli ploteliai išliko. Kuo ypatingos ten augančios uogos?

Iš tiesų, filoksera sunaikino 99,9 % visų vynuogynų! Mums pavyko išsaugoti du plotelius Ay vietovėje (21 aro dydžio „Clos Saint-Jacques“ ir 6 arų dydžio „Chaudes Terres“), čia užaugusios „Pinot Noir“ vynuogės – nepaprastai koncentruoto, intensyvaus skonio. Kai derlius tinkamas vintažiniam šampanui, iš jų gaminame „Vieilles Vignes Françaises“. Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Kai iš tų metų derliaus negalime sukurti nepriekaištingo vintažinio šampano, šių uogų sultis maišome „Special Cuvee“.

Kokius dar prestižinius šampanus gaminate?

Tais metais, kai derlius idealiai tinka vintažiniam šampanui, kuriame prestižinį „La Grande Année“. Pirmą kartą šį šampaną gaminome iš 1976 m. derliaus, tik anksčiau jis vadinosi „Grande Anne“, į dabartinį pavadinimą ankstesnįjį pakeitėme tik 2004 m. Beje, dabar rinkoje – 2005 m. derliaus „La Grande Année“ šampanas. Gaminame ir „La Grande Année Rose“. Įdomu tai, jog šį šampaną gaminti pradėjome anksčiau nei bazinį rožinį: „Le Grande Anne Rose“ pristatėme prieš 30 metų, o „Bollinger Rose NV“ – tik 2008 metais! Žinoma, reikia nepamiršti ir jau minėto „Bollinger R. D.“, kurį 1961 m. pirmą kartą pristatė Madame Bollinger. Beje, būtent šį šampaną labiausiai mėgsta Džeimsas Bondas!

Ką reiškia šios raidės – „R. D.“? Kuo ypatingas mėgstamiausias agento 007 šampanas?

„R. D.“ reikšmė – „recently disgorged“ – neseniai pašalintos mielių nuosėdos. Šis gėrimas pasaulyje buvo tarsi maža revoliucija: parodėme, kokia nuostabi skonių, poskonių ir aromatų įvairovė atsiskleidžia ilgai (bent 8 metus) brandinant šampaną.

6-foto

Ar tiesa, kad rūsiuose nuolatos turite ne tik daugybę statinių, bet ir apie 600 000 butelių rezervinio vyno?

Taip, šį vyną laikome „magnum“ (1,5 l) talpos buteliuose, jis brandintas 5–15 metų. Tai suteikia didesnę laisvę kuriant šampanus. Daugiau skonių, poskonių, aromatų įvairovės! Šiuose buteliuose laikomus rezervinius vynus naudojame „Special Cuvee“ ir „Bollinger Rose“ šampanams.

Kokia yra „Bollinger“ šampano ir Džeimso Bondo draugystės istorija?

Pirmą kartą Džeimsas Bondas su „Bollinger“ šampanu „susidūrė“ dar 1956 m. Jano Flemingo novelėje „Deimantai amžiams“. Kino ekrane draugystė prasidėjo vėliau… Pirmą kartą šampanas „Bollinger Special Cuvee“ pasirodė filme „Gyvenk ir leisk mirti“ (1973 m.), nuo to laiko „Bollinger“ Džeimsą Bondą lydi kiekviename filme. Tiesa, šį bendradarbiavimą inicijavome ne mes, o patys filmo kūrėja, nusprendę, jog „Bollinger“ šampanas puikiai atspindi rafinuotą agento 007 asmenybę ir nepriekaištingą jo skonį. Ne tik moterims, bet ir gėrimams! Tai – lygiaverčių partnerių draugystė. Nei tada, nei dabar „Bollinger“ nemoka filmo kūrėjams už buvimą oficialiu Džeimso Bondo šampanu. Beje, kiekvienai filmo premjerai išleidžiame labai ribotą kiekį specialaus šampano.

7-foto

2008 m. šampano namų vadovu pirmą kartą paskirtas ne šeimos narys – Jérôme Philipon. Kaip buvo priimtas toks sprendimas?

Jérôme Philipon – nemažai patirties turintis lyderis, profesionalas, vadovaujantis daugiau nei 130 darbuotojų. Jis gimė ir užaugo Šampanėje, domėjosi vynu, puikiai suprato „Bollinger“ namų filosofiją… Anksčiau jis dirbo didžiulėse tarptautinėse kompanijose, tad turi ir naudingos tarptautinės patirties.

„Bollinger“ šampano galima rasti bene kiekvienoje pasaulio šalyje! Kas yra jūsų pagrindinės eksporto kryptys?

Pirmoji, didžiausia, eksporto kryptis buvo ir liko Didžioji Britanija. Tada – Prancūzija, Australija, Italija ir Švedija. Per metus pagaminame ir parduodame apie 2,5 mln. butelių šampano!

Lietuvoje „Bollinger“ šampanai – jau aštuonerius metus. Ką manote apie mūsų šalies rinką?

Rinka Lietuvoje auga kasmet! Iš tiesų tai – viena sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje. Mūsų namų atstovai Lietuvoje lankėsi jau 3 kartus (planuojame 4-ą). Vedėme degustacijas, bendravome su šampano gurmanais… Akivaizdu, kad žmonės domisi šiais gėrimais, vertina kokybę. Džiugu matyti jau puikius rezultatus ir tokį potencialą!

Oficialus „Bollinger“ atstovas Lietuvoje, gėrimų namų „Cognac Boutique“ vadovas Juozas Kabašinskas – apie „Bollinger“ šampano namus:

„Jiems atstovaujame nuo 2008 metų, per tą laiką mūsų šalies gurmanai be galo pamėgo šį šampaną! „Bollinger“ pardavimai Lietuvoje sudaro 1 procentą, tai – labai geras rodiklis. Lietuvoje turime ir labai retų „Bollinger“ šampanų, pavyzdžiui, išleistų specialiai Džeimso Bondo filmo premjeroms. Paskutiniojo filmo proga buvo išleistas specialus „Bollinger SPECTRE 007 Limited Edition Crystal cooler“ šampanas. Tai – 1988 m. „Bollinger R. D.“ prabangiame „Saint Louis“ dizainerio Eric Berthés sukurtame krištolo butelyje esantis šampanas. Tokių pasaulyje – vos 307, o 92-asis priklauso mums! Taip pat 2015 m. išleistas „Bollinger 007 Milessime 2009“. Šių šampanų kiekis, žinoma, labai ribotas, tačiau Lietuvos gurmanams pavyko pasiūlyti gana nemažą jų kiekį: 18 įprasto dydžio (0,75 l) butelių, 12 „magnum“ (1,5 l) butelių ir 3 „jareboam“ (3 l). Kolekcijoje dar turime 2008 m. premjerai išleistą šampaną šaldančioje kulkoje „007 Bullet“ – 1999 m. „magnum“ talpos (1,5 l) „Bollinger Grande Anne“. Šių pasaulio rinkai buvo skirta vos 200! Tikrai džiaugiamės atstovaudami tokiems garsiems, pripažintiems šampano namams. O gurmanai „Bollinger“ šampaną vertina ne tik dėl žinomumo, bet ir dėl išskirtinio, ypač vyniško, minerališko ir elegantiško skonio. Beje, „Bollinger“ šampano namai nuo pat įkūrimo priklauso vienai šeimai, o per šį laiką jie įsigijo ir „Ayala“ šampano namus, „Delamain“ konjako namus, „Langlois Chateau“ Luaros vynuogių augintoją ir Burgundijos vyno gamintoją „Chanson“. Tai tik parodo, kad aukščiausi kokybės standartai, nuoširdus darbas ir atsidavimas iš tiesų nelieka neįvertintas.“

Bollinger galerija:

ŠAMPANAS, KURĮ DIEVINA PATS DŽEIMSAS BONDAS

Rasa Rėzaitė, 2016-08-11

Ar žinote, kokį šampaną geria kino legenda tapęs Džeimsas Bondas? Tikriausiai pamenate daugybę filmo scenų, kuriose herojus mėgaujasi šiuo gėrimu… Kalbame apie „Bollinger“ – agento 007 nepriekaištingą skonį atspindintį šampaną, kurį Džeimsas Bondas renkasi jau 43 metus! (Filmas, kuriame Bondas mėgaujasi šiuo šampanu ČIA). Tiesa, „Bollinger“ šampano namai sulaukė ir kitų didžių įvertinimų: 1884 m. Didžiosios Britanijos karalienė Viktorija jiems suteikė karališkosios šeimos prielankumą patvirtinantį karališkąjį garantą, 1981 m. „Bollinger“ šampanu („RD Vintage 1973“) mėgavosi princesės Dianos ir princo Čarlzo vestuvių svečiai, o 2015 m. „Bollinger“ šampanas išrinktas geidžiamiausiu pasaulyje antrus metus iš eilės! Lietuvoje „Bollinger“ pristatytas 2008 m. ir šiandien tai – vienas populiariausių šampanų!

Koks yra tiek įvertinimų sulaukęs „Bollinger“ šampanas? Kokias tradicijas puoselėja šie istoriniai namai? Ir kuo ypatinga šampano ir garsiojo agento 007 draugystės istorija? Apie visa tai pasakoja „Bollinger“ šampano namų eksporto vadovas Karl-Frédéric Reuter.

2-foto-madame-bollinger

„Bollinger“, kaip vyno gamintojų, istorija siekia 1585 m., tačiau šampano namai buvo įsteigti tik 1829 m. Kodėl? Ar visą laiką namus valdė tik tos pačios šeimos atstovai?

XVI a. Bollinger šeima pradėjo užsiimti vyndaryste, tačiau tuomet aristokratams nebuvo garbinga užsiimti komercine veikla. Dėl šios priežasties gėrimams nebuvo suteiktas šeimos vardas. Vėliau, 1829 m., Jacques Joseph Placide Bollinger drauge su kolega Paul Levieux Renaudin įsteigė šampano namus „Renaudin Bollinger“. Taip, namai iš kartos į kartą perduodami valdyti Bollinger šeimos nariams. Norėčiau atskirai paminėti bene garsiausią visų laikų šeimos atstovę Madame Bollinger, kuri kompaniją valdė 1941–1977 m. Nors tuo metu alkoholio pramonėje dirbo tik vyrai, ji buvo atkakli ir puikiai mokėjo dirbti tiek su visuomene, tiek su žiniasklaida; būtent jos dėka Bollinger tapo tokiu tarptautiniu prekės ženklu. Beje, tikriausiai visi esate girdėję Madame frazę: „Geriu šampaną, kai jaučiuosi laiminga ir kai liūdžiu. Kartais jį geriu viena. Manau, kad draugijoje jis yra privalomas. Šiek tiek jo gurkšteliu, jei esu išalkusi. Visais kitais atvejais jo neliečiu, nebent, žinoma, būčiau ištroškusi.“ Juos Lily Lauriston Bollinger pasakė 1961 m. spalio mėn. Londone pristatydama pirmąjį prestižinį „R. D. Vintage 1952“ šampaną, o šios frazės pasaulis nepamiršta iki šiol!

3-foto

Taigi, esate vieni seniausių šampano namų visame regione. Tikriausiai saugote ir senas gamybos tradicijas?

Taip, tradicijos ir paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. „Bollinger“ šampano pagrindą sudaro „Pinot Noir“ vynuogės, brandinimui naudojame tik ąžuolo statines, kurios atkeliauja iš Burgundijos ir prieš tai yra bent 5 metus naudojamos. Tai darome ne tam, kad suteiktume ąžuolo aromatų, tačiau dėl mikrooksidacijos procesų. Beje, esame vieninteliai, dar išsaugoję ir turintys atskirą statinių specialistą! Kai kurios statinės naudojamos ir saugomos net 80 metų. Tai suteikia ypatingą aromatų kompleksiškumą, padaro šampaną tinkamą ilgam brandinimui. Net ir brandinimo metu buteliai užkemšami tik ąžuolo kamščiais. Žinoma, naudojame tik pirmo spaudimo sultis, antrojo spaudimo parduodame kitiems namams. Naudojame mažai cukraus, ilgai (įprastai – nuo 3 iki 15 metų) brandiname šampaną. Gerbiame gamtą, puoselėjame atsakingos vyndarystės tradicijas. Beje, 1992 m. viešai paskelbėme namų etikos ir kokybės kodeksą. Tai – mūsų įsipareigojimas, apimantis skirtingus produkcijos etapus – nuo vynuogių kilmės iki šampano brandinimo ir mielių nuosėdų pašalinimo.

Kokie pagrindiniai „Bollinger“ išskirtinumai, kokybės įsipareigojimai?

Galiu įvardyti visus dešimt! 1. Bollinger patys gamina visus savo vardo gėrimus. 2. Nuosavybės teise priklausantys didžiuliai vynuogynų plotai garantuoja „Bollinger“ vynų stiliaus vientisumą. 3. Bollinger teikia pirmenybę „Grand“ ir „Premier Cru“. 4. „Pinot Noir“ sudaro „Bollinger“ vynų pagrindą. 5. „Bollinger“ renkasi tik „cuvee“ (pirmo spaudimo sultis). 6. Pirminė fermentacija vyksta ąžuolinėse statinaitėse. 7. Rezerviniai vynai laikomi „magnum“ (1,5 l) buteliuose. 8. „Bollinger“ šampanai tinkami ilgalaikiam brandinimui. 9. Tiek „magnum“ buteliuose laikomiems rezerviniams vynams, tiek „La Grande Anee“ ir „R. D.“ naudojami tik tradiciniai ąžuolo žievės kamščiai. 10. „Bollinger“ naudojamas tik labai mažas cukraus kiekis.

4-foto

Papasakokite apie savo vynuogynus. Kokią dalį produkcijai reikiamo derliaus užsiauginate patys?

„Bollinger“ šampano namams priklauso net 165 hektarai vynuogynų, 85 % jų – „Grand“ ir „Premier Cru“. Vynuogynai „Grand Cru“ – Aÿ, Bouzy, Verzy, Louvois, Verzenay, Cramant, „Premier Cru“ – Avenay, Tauxières, Cuis, Bisseuil, Mareuil-sur-Ay, Mutigny, Grauves ir Vertus bei kitose Autre Cru vietovėse. Daugiausia, žinoma, intensyviausio aromato „Pinot Noir“, kurios sudaro mūsų šampanų pagrindą. Tačiau auginame ir „Chardonnay“, ir „Pinot Meunier“. Mūsų turimų vynuogynų derliaus užtenka apie 60 % reikiamo kiekio, kitas uogas perkame iš patikimų, per daugelį metų atrinktų, vynuogynų, atitinkančių aukščiausius mūsų kokybės standartus. Beje, esame vieni iš nedaugelio namų, kontroliuojančių visą šampano gamybos procesą. Niekada neperkame ir nenaudojame kitų augintojų išspaustų vynuogių sulčių ar pagaminto vyno.

5-foto

XIX a. filokseros epidemija nuniokojo beveik visus regiono vynuogynus, tačiau keli ploteliai išliko. Kuo ypatingos ten augančios uogos?

Iš tiesų, filoksera sunaikino 99,9 % visų vynuogynų! Mums pavyko išsaugoti du plotelius Ay vietovėje (21 aro dydžio „Clos Saint-Jacques“ ir 6 arų dydžio „Chaudes Terres“), čia užaugusios „Pinot Noir“ vynuogės – nepaprastai koncentruoto, intensyvaus skonio. Kai derlius tinkamas vintažiniam šampanui, iš jų gaminame „Vieilles Vignes Françaises“. Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Kai iš tų metų derliaus negalime sukurti nepriekaištingo vintažinio šampano, šių uogų sultis maišome „Special Cuvee“.

Kokius dar prestižinius šampanus gaminate?

Tais metais, kai derlius idealiai tinka vintažiniam šampanui, kuriame prestižinį „La Grande Année“. Pirmą kartą šį šampaną gaminome iš 1976 m. derliaus, tik anksčiau jis vadinosi „Grande Anne“, į dabartinį pavadinimą ankstesnįjį pakeitėme tik 2004 m. Beje, dabar rinkoje – 2005 m. derliaus „La Grande Année“ šampanas. Gaminame ir „La Grande Année Rose“. Įdomu tai, jog šį šampaną gaminti pradėjome anksčiau nei bazinį rožinį: „Le Grande Anne Rose“ pristatėme prieš 30 metų, o „Bollinger Rose NV“ – tik 2008 metais! Žinoma, reikia nepamiršti ir jau minėto „Bollinger R. D.“, kurį 1961 m. pirmą kartą pristatė Madame Bollinger. Beje, būtent šį šampaną labiausiai mėgsta Džeimsas Bondas!

Ką reiškia šios raidės – „R. D.“? Kuo ypatingas mėgstamiausias agento 007 šampanas?

„R. D.“ reikšmė – „recently disgorged“ – neseniai pašalintos mielių nuosėdos. Šis gėrimas pasaulyje buvo tarsi maža revoliucija: parodėme, kokia nuostabi skonių, poskonių ir aromatų įvairovė atsiskleidžia ilgai (bent 8 metus) brandinant šampaną.

6-foto

Ar tiesa, kad rūsiuose nuolatos turite ne tik daugybę statinių, bet ir apie 600 000 butelių rezervinio vyno?

Taip, šį vyną laikome „magnum“ (1,5 l) talpos buteliuose, jis brandintas 5–15 metų. Tai suteikia didesnę laisvę kuriant šampanus. Daugiau skonių, poskonių, aromatų įvairovės! Šiuose buteliuose laikomus rezervinius vynus naudojame „Special Cuvee“ ir „Bollinger Rose“ šampanams.

Kokia yra „Bollinger“ šampano ir Džeimso Bondo draugystės istorija?

Pirmą kartą Džeimsas Bondas su „Bollinger“ šampanu „susidūrė“ dar 1956 m. Jano Flemingo novelėje „Deimantai amžiams“. Kino ekrane draugystė prasidėjo vėliau… Pirmą kartą šampanas „Bollinger Special Cuvee“ pasirodė filme „Gyvenk ir leisk mirti“ (1973 m.), nuo to laiko „Bollinger“ Džeimsą Bondą lydi kiekviename filme. Tiesa, šį bendradarbiavimą inicijavome ne mes, o patys filmo kūrėja, nusprendę, jog „Bollinger“ šampanas puikiai atspindi rafinuotą agento 007 asmenybę ir nepriekaištingą jo skonį. Ne tik moterims, bet ir gėrimams! Tai – lygiaverčių partnerių draugystė. Nei tada, nei dabar „Bollinger“ nemoka filmo kūrėjams už buvimą oficialiu Džeimso Bondo šampanu. Beje, kiekvienai filmo premjerai išleidžiame labai ribotą kiekį specialaus šampano.

7-foto

2008 m. šampano namų vadovu pirmą kartą paskirtas ne šeimos narys – Jérôme Philipon. Kaip buvo priimtas toks sprendimas?

Jérôme Philipon – nemažai patirties turintis lyderis, profesionalas, vadovaujantis daugiau nei 130 darbuotojų. Jis gimė ir užaugo Šampanėje, domėjosi vynu, puikiai suprato „Bollinger“ namų filosofiją… Anksčiau jis dirbo didžiulėse tarptautinėse kompanijose, tad turi ir naudingos tarptautinės patirties.

„Bollinger“ šampano galima rasti bene kiekvienoje pasaulio šalyje! Kas yra jūsų pagrindinės eksporto kryptys?

Pirmoji, didžiausia, eksporto kryptis buvo ir liko Didžioji Britanija. Tada – Prancūzija, Australija, Italija ir Švedija. Per metus pagaminame ir parduodame apie 2,5 mln. butelių šampano!

Lietuvoje „Bollinger“ šampanai – jau aštuonerius metus. Ką manote apie mūsų šalies rinką?

Rinka Lietuvoje auga kasmet! Iš tiesų tai – viena sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje. Mūsų namų atstovai Lietuvoje lankėsi jau 3 kartus (planuojame 4-ą). Vedėme degustacijas, bendravome su šampano gurmanais… Akivaizdu, kad žmonės domisi šiais gėrimais, vertina kokybę. Džiugu matyti jau puikius rezultatus ir tokį potencialą!

Oficialus „Bollinger“ atstovas Lietuvoje, gėrimų namų „Cognac Boutique“ vadovas Juozas Kabašinskas – apie „Bollinger“ šampano namus:

„Jiems atstovaujame nuo 2008 metų, per tą laiką mūsų šalies gurmanai be galo pamėgo šį šampaną! „Bollinger“ pardavimai Lietuvoje sudaro 1 procentą, tai – labai geras rodiklis. Lietuvoje turime ir labai retų „Bollinger“ šampanų, pavyzdžiui, išleistų specialiai Džeimso Bondo filmo premjeroms. Paskutiniojo filmo proga buvo išleistas specialus „Bollinger SPECTRE 007 Limited Edition Crystal cooler“ šampanas. Tai – 1988 m. „Bollinger R. D.“ prabangiame „Saint Louis“ dizainerio Eric Berthés sukurtame krištolo butelyje esantis šampanas. Tokių pasaulyje – vos 307, o 92-asis priklauso mums! Taip pat 2015 m. išleistas „Bollinger 007 Milessime 2009“. Šių šampanų kiekis, žinoma, labai ribotas, tačiau Lietuvos gurmanams pavyko pasiūlyti gana nemažą jų kiekį: 18 įprasto dydžio (0,75 l) butelių, 12 „magnum“ (1,5 l) butelių ir 3 „jareboam“ (3 l). Kolekcijoje dar turime 2008 m. premjerai išleistą šampaną šaldančioje kulkoje „007 Bullet“ – 1999 m. „magnum“ talpos (1,5 l) „Bollinger Grande Anne“. Šių pasaulio rinkai buvo skirta vos 200! Tikrai džiaugiamės atstovaudami tokiems garsiems, pripažintiems šampano namams. O gurmanai „Bollinger“ šampaną vertina ne tik dėl žinomumo, bet ir dėl išskirtinio, ypač vyniško, minerališko ir elegantiško skonio. Beje, „Bollinger“ šampano namai nuo pat įkūrimo priklauso vienai šeimai, o per šį laiką jie įsigijo ir „Ayala“ šampano namus, „Delamain“ konjako namus, „Langlois Chateau“ Luaros vynuogių augintoją ir Burgundijos vyno gamintoją „Chanson“. Tai tik parodo, kad aukščiausi kokybės standartai, nuoširdus darbas ir atsidavimas iš tiesų nelieka neįvertintas.“

Bollinger galerija:

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *