Atgal

Straipsnis apie AYALA šampano namus

ŠAMPANO NAMAI, PIRMIEJI PASIŪLĘ MAŽIAU CUKRAUS

Rasa Rėzaitė

Šiandien renkantis šampaną daugeliui žmonių ypač svarbu jame esantis cukraus kiekis. Paprastai, kuo cukraus mažiau, tuo geriau – taip gurmanai gali įvertinti natūralių skonių ir aromatų balansą, taip pat jaučia gamintojo stilių, gėrimo kokybę. Tačiau ar žinote, jog anksčiau buvo geriamas tik saldus net iki 300 g cukraus litre turintis šampanas?

Mažiau saldų, artimesnį dabar įprastam skoniui šampaną 1865 m. kurti pradėjo „Ayala“ šampano namai – tuomet rinkai pristatė vos 21 g cukraus turintį gėrimą. Visada pasižymėję inovatorišku požiūriu, 2007 m. „Ayala“ vieni pirmųjų visame regione pristatė šampaną be cukraus („zero dosage“ arba „brut nature“). Šiandien „Ayala“ – vieni populiariausių ir žinomiausių šampano namų pasaulyje, išsiskiriantys ne tik puikia kokybe, ypač mažu naudojamo cukraus kiekiu (nuo 0 iki 7 gramų), bet ir tuo, jog šiuose namuose gėrimus kuria moteris!

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Daugiau apie „Ayala“ šampano namus pasakoja rinkodaros ir komunikacijos vadovas Philippe-Alexandre Bernatchez.

Papasakokite apie savo inicijuotą lūžį šampano gamyboje – kaip ir kam pristatėte pirmąjį šampaną su nepalyginamai mažesniu cukraus kiekiu?

XIX a. viduryje šampanas buvo tikrai kitoks nei šiandien, žmonės buvo pamėgę saldžius gėrimus. Pavyzdžiui, anglai dažniausiai rinkdavosi šampaną, kuriame buvo 65–70 g cukraus (litre), amerikiečiai – 125–150 g, o rusai – net 200–300 g cukraus turintį gėrimą. Tuo tarpu „Ayala“ 1865 m. pristatė tuo metu neįprastą, vos 21 gramą cukraus turintį šampaną. Jis buvo skirtas Jungtinės Karalystės rinkai – tiek tada, tiek dabar ji yra viena pagrindinių eksporto krypčių. Žmonės šią naujovę priėmė iš tiesų palankiai. Ypatingo įvertinimo sulaukta iš Velso princo: jam šis šampanas taip patiko, kad netrukus jis oficialiai tapo karališkuoju gėrimu. Taigi, galime sakyti, jog buvome pionieriai, pradėję naują, kitokio, mažiau cukraus turinčio šampano erą.

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Kalbame apie XIX amžių, tikriausiai esate vieni seniausių šampano namų regione? Kurioje Šampanės regiono vietovėje esate įsikūrę? Kur yra Jūsų vynuogynai?

Taip, „Ayala“ namai buvo įkurti 1860 metais; tai – istoriniai, vieni seniausių visame regione šampano namai. Esame įsikūręAÿ širdyje. Mums priklauso 19 hektarų vynuogynų: 1 ha Chouilly („Chardonnay“ vynuogės, Côtes des Blancs vietovė) ir 18 ha Champvoisy („Pinot Meunier“ vynuogės, Vallée de la Marne vietovė). Tiesa, apie 75 proc. gamybai naudojamų uogų perkame iš kitų augintojų, esančių šiose vietovėse: Montagne de Reims („Pinot Noir“), Côte des Blancs („Chardonnay“),Vallée de la Marne („Pinot Meunier“) ir Riceys („Pinot Noir“). Žinoma, vynuoges perkame tik iš aukščiausius mūsų kokybės standartus atitinkančių augintojų.

Kaip renkatės vynuogių augintojus? Kokį poveikį Jūsų šampanui turi faktas, jog net 75 % produkcijai reikalingo derliaus įsigyjate iš kitur?

Vynuogių pasirinkimo procesas nėra labai paprastas. Pirmiausia, reikia rasti mūsų kokybės standartus atitinkančius augintojus. Tuomet svarbu užsitikrinti prieigą prie pačių geriausių jų vynuogių. Tada, žinoma, stengiamės užtikrinti ir ilgalaikį bendradarbiavimą; yra atvejų, kai tai darome jau su trečia iš eilės tų pačių augintojų šeimos karta!
Dažniausiai renkamės mažus ūkius, turinčius vos keletą hektarų vynuogynų, juos atidžiai prižiūrinčius ir t. t. Uogas perkame net iš 40–50 tokių augintojų! Kad ir kaip būtų, net ir metai iš metų bendradarbiaudami kasmet „atranką“ vykdome iš naujo – juk turime būti tikri dėl kokybės! Kalbant apie poveikį šampanui, jį kurdami turime nepalyginamai didesnį pasirinkimą: kiekvieno augintojo, plotelio ir uogos vynai brandinami atskirai, tad tokia skonių, poskonių ir aromatų įvairovė svarbi ieškant paties geriausio skonio balanso.

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Ant kiekvienos šampano butelio etiketės rašote „disgorgement“ (mielių nuosėdų pašalinimo) datą. Kodėl tai svarbu?

Ši data – svarbus kokybės ir skonio rodiklis, išduodantis, ko galima tikėtis atkimšus butelį ar kiek laiko galima jį saugoti savo kolekciniame rūsyje. Kalbant apie ne vintažinius šampanus, „disgorgement“ data atskleidžia, kurių metų derlius vyrauja butelyje. Juk pakuotės gali nesikeisti daugelį metų! Tuo tarpu žinant, kiek laiko rūsiuose brandinamas tos rūšies šampanas, pagal mielių nuosėdų pašalinimo datą galima lengvai atsekti derliaus metus.

5

Papasakokite apie „Brut nature“ šampaną. Kas padeda užtikrinti skonių balansą nenaudojant cukraus?

2007 m. buvome vieni pirmųjų, pradėjusių kurti šampaną be cukraus, šiandien jis sudaro apie 10 % visos mūsų produkcijos. Šiam gėrimui, be abejo, naudojame tas pačias kokybiškas vynuoges (40 % „Chardonnay“, 40 % „Pinot Noir“ ir 20 % „Pinot Meunier“), tuos pačius rezervinius vynus ir t. t. Pagrindinė paslaptis – metais ilgesnis brandinimas; antrinė šio šampano fermentacija trunka ne 3, o 4 metus. Tai subalansuoja skonį, šampanas įgauna stipresnę struktūrą, atsiskleidžia kiti aromatai.

Kaip bendrai apibūdintumėte „Ayala“ šampano stilių? Pagal ką atskiriate skonį aklos degustacijos metu?

Nė vieno „Ayala“ šampano gamyboje nenaudojame mažiau nei 40 % „Chardonnay“ vynuogių, niekada – daugiau nei 7 g cukraus. Vynus brandiname nedidelės talpos nerūdijančio plieno statinėse. Šio šampano skonis – labai gaivus, elegantiškas, tyras. Beje, svarbu paminėti, jog naudojame iš tiesų nedidelį sulfitų kiekį (50–60 mg / l).

CHEF DE CAVE AYALA

Elegancija ir gaiva išsiskiriančius šampanus kuria moteris – Caroline Latrive. Tai – išties neįprastas reiškinys, tiesa?

Taip, kalbant apie istorinius šampano namus, visame regione žinome vos 3, kur gėrimus kuria moterys! Caroline Latrive – Šampanės regione gimusi ir užaugusi enologijos (šampano pakraipos) specialistė. Prieš tai dirbusi „Bollingier“ namų kokybės vadove, 2006 m. Caroline prisijungė prie „Ayala“ šampano namų ir 2011 m. tapo vyno rūsių vadove – vyndare. Šampanas – didžiausia jos aistra!

„Ayala“ šampano namų komanda – iš tiesų jauna, tai regione taip pat neįprasta. Pavyzdžiui, namų vadovui Hadrien Mouflard – vos 36 metai! Nors esame jauni, inovatyvūs, gerbiame bei puoselėjame ir senąsias „Ayala“ namų tradicijas, vertybes. Manau, didžiulis komandos atsidavimas, senųjų vertybių derinimas su inovacijomis ir, žinoma, puikūs vynuogynai – visa tai leidžia kurti išskirtinio skonio ir aukščiausios kokybės šampaną.

Kaip vertinate Lietuvos šampano rinką?

Ji – viena sparčiausiai augančių, 2015 metais (lyginant su 2014 m.) paaugo net 48 % – tai iš tiesų įspūdinga! Mūsų šampano namams Lietuvos rinka – pagrindinė iš visų Baltijos šalių. Matome, jog nemažai žmonių iš tiesų išmano, domisi putojančiu vynu ir šampanu, žmonių skonis lavėja. Čia daug dėmesio sulaukia prestižiniai vintažiniai šampanai ir, žinoma, „Brut nature“. Pastebime didžiulius pokyčius Lietuvoje, rinkos didėjimą, augantį susidomėjimą istoriniais šampano namais. Nuoširdžiai džiaugiamės galėdami prisidėti prie šampano kultūros puoselėjimo Lietuvoje!

„Cognac Boutique“ vadovas, gėrimų ekspertas Juozas Kabašinskas – apie „Ayala“ šampano namus:

„Ayala“ namams atstovaujame jau daugiau nei 10 metų, per juos šis šampanas neabejotinai rado kelią į Lietuvos gurmanų širdis. Tiesa, tas kelias nebuvo toks greitas. Kai 2007 m. „Ayala“ pristatė „Brut nature“ šampaną, labai nustebino rinką – tada retenybė buvo net „Extra brut“. Kadangi daugybė žmonių buvo tik bepradedantys mėgautis šampanais, jiems naujas skonis nebuvo priimtinas; jį įvertino tik ilgiau šampanu besidomintys gurmanai. Panaši situacija buvo pristačius prestižinį „Cuvee“ šampaną „Ayala Brut Nature Cuvee Perle d‘Ayala Millesime 2002“. Tačiau ilgainiui šampano rinka augo, žmonių skonis lavėjo… Iš pradžių per saldus pasidaro „Brut“ (iki 12 g / l cukraus), tada – „Extra brut“ (iki 6 g / l cukraus) ir dažniau norisi tikrojo skonio – „Brut nature“! „Ayala“ Lietuvos gurmanams šampaną be cukraus pasiūlė pirmieji, o dabar turime net 6 tokius skirtingų gamintojų šampanus – jie neabejotinai darosi vis populiaresni. Šiandien „Ayala“, atsižvelgiant į pardavimus, yra visų mūsų šampanų TOP 5 – tai iš tiesų puikus įvertinimas. Žinoma, puikių įvertinimų „Ayala“ sulaukia ir pasauliniu mastu: 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke užėmė 18 vietą; Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 31 vietoje. Džiaugiuosi galėdamas atstovauti tokiems išskirtiniams šampano namams.

 AYALA Nuotrauku galerija:

ŠAMPANO NAMAI, PIRMIEJI PASIŪLĘ MAŽIAU CUKRAUS

Rasa Rėzaitė

Šiandien renkantis šampaną daugeliui žmonių ypač svarbu jame esantis cukraus kiekis. Paprastai, kuo cukraus mažiau, tuo geriau – taip gurmanai gali įvertinti natūralių skonių ir aromatų balansą, taip pat jaučia gamintojo stilių, gėrimo kokybę. Tačiau ar žinote, jog anksčiau buvo geriamas tik saldus net iki 300 g cukraus litre turintis šampanas?

Mažiau saldų, artimesnį dabar įprastam skoniui šampaną 1865 m. kurti pradėjo „Ayala“ šampano namai – tuomet rinkai pristatė vos 21 g cukraus turintį gėrimą. Visada pasižymėję inovatorišku požiūriu, 2007 m. „Ayala“ vieni pirmųjų visame regione pristatė šampaną be cukraus („zero dosage“ arba „brut nature“). Šiandien „Ayala“ – vieni populiariausių ir žinomiausių šampano namų pasaulyje, išsiskiriantys ne tik puikia kokybe, ypač mažu naudojamo cukraus kiekiu (nuo 0 iki 7 gramų), bet ir tuo, jog šiuose namuose gėrimus kuria moteris!

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Daugiau apie „Ayala“ šampano namus pasakoja rinkodaros ir komunikacijos vadovas Philippe-Alexandre Bernatchez.

Papasakokite apie savo inicijuotą lūžį šampano gamyboje – kaip ir kam pristatėte pirmąjį šampaną su nepalyginamai mažesniu cukraus kiekiu?

XIX a. viduryje šampanas buvo tikrai kitoks nei šiandien, žmonės buvo pamėgę saldžius gėrimus. Pavyzdžiui, anglai dažniausiai rinkdavosi šampaną, kuriame buvo 65–70 g cukraus (litre), amerikiečiai – 125–150 g, o rusai – net 200–300 g cukraus turintį gėrimą. Tuo tarpu „Ayala“ 1865 m. pristatė tuo metu neįprastą, vos 21 gramą cukraus turintį šampaną. Jis buvo skirtas Jungtinės Karalystės rinkai – tiek tada, tiek dabar ji yra viena pagrindinių eksporto krypčių. Žmonės šią naujovę priėmė iš tiesų palankiai. Ypatingo įvertinimo sulaukta iš Velso princo: jam šis šampanas taip patiko, kad netrukus jis oficialiai tapo karališkuoju gėrimu. Taigi, galime sakyti, jog buvome pionieriai, pradėję naują, kitokio, mažiau cukraus turinčio šampano erą.

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Kalbame apie XIX amžių, tikriausiai esate vieni seniausių šampano namų regione? Kurioje Šampanės regiono vietovėje esate įsikūrę? Kur yra Jūsų vynuogynai?

Taip, „Ayala“ namai buvo įkurti 1860 metais; tai – istoriniai, vieni seniausių visame regione šampano namai. Esame įsikūręAÿ širdyje. Mums priklauso 19 hektarų vynuogynų: 1 ha Chouilly („Chardonnay“ vynuogės, Côtes des Blancs vietovė) ir 18 ha Champvoisy („Pinot Meunier“ vynuogės, Vallée de la Marne vietovė). Tiesa, apie 75 proc. gamybai naudojamų uogų perkame iš kitų augintojų, esančių šiose vietovėse: Montagne de Reims („Pinot Noir“), Côte des Blancs („Chardonnay“),Vallée de la Marne („Pinot Meunier“) ir Riceys („Pinot Noir“). Žinoma, vynuoges perkame tik iš aukščiausius mūsų kokybės standartus atitinkančių augintojų.

Kaip renkatės vynuogių augintojus? Kokį poveikį Jūsų šampanui turi faktas, jog net 75 % produkcijai reikalingo derliaus įsigyjate iš kitur?

Vynuogių pasirinkimo procesas nėra labai paprastas. Pirmiausia, reikia rasti mūsų kokybės standartus atitinkančius augintojus. Tuomet svarbu užsitikrinti prieigą prie pačių geriausių jų vynuogių. Tada, žinoma, stengiamės užtikrinti ir ilgalaikį bendradarbiavimą; yra atvejų, kai tai darome jau su trečia iš eilės tų pačių augintojų šeimos karta!
Dažniausiai renkamės mažus ūkius, turinčius vos keletą hektarų vynuogynų, juos atidžiai prižiūrinčius ir t. t. Uogas perkame net iš 40–50 tokių augintojų! Kad ir kaip būtų, net ir metai iš metų bendradarbiaudami kasmet „atranką“ vykdome iš naujo – juk turime būti tikri dėl kokybės! Kalbant apie poveikį šampanui, jį kurdami turime nepalyginamai didesnį pasirinkimą: kiekvieno augintojo, plotelio ir uogos vynai brandinami atskirai, tad tokia skonių, poskonių ir aromatų įvairovė svarbi ieškant paties geriausio skonio balanso.

Champagne Ayala / Ay / 19-03-2009 / photo: sebastien rabany

Ant kiekvienos šampano butelio etiketės rašote „disgorgement“ (mielių nuosėdų pašalinimo) datą. Kodėl tai svarbu?

Ši data – svarbus kokybės ir skonio rodiklis, išduodantis, ko galima tikėtis atkimšus butelį ar kiek laiko galima jį saugoti savo kolekciniame rūsyje. Kalbant apie ne vintažinius šampanus, „disgorgement“ data atskleidžia, kurių metų derlius vyrauja butelyje. Juk pakuotės gali nesikeisti daugelį metų! Tuo tarpu žinant, kiek laiko rūsiuose brandinamas tos rūšies šampanas, pagal mielių nuosėdų pašalinimo datą galima lengvai atsekti derliaus metus.

5

Papasakokite apie „Brut nature“ šampaną. Kas padeda užtikrinti skonių balansą nenaudojant cukraus?

2007 m. buvome vieni pirmųjų, pradėjusių kurti šampaną be cukraus, šiandien jis sudaro apie 10 % visos mūsų produkcijos. Šiam gėrimui, be abejo, naudojame tas pačias kokybiškas vynuoges (40 % „Chardonnay“, 40 % „Pinot Noir“ ir 20 % „Pinot Meunier“), tuos pačius rezervinius vynus ir t. t. Pagrindinė paslaptis – metais ilgesnis brandinimas; antrinė šio šampano fermentacija trunka ne 3, o 4 metus. Tai subalansuoja skonį, šampanas įgauna stipresnę struktūrą, atsiskleidžia kiti aromatai.

Kaip bendrai apibūdintumėte „Ayala“ šampano stilių? Pagal ką atskiriate skonį aklos degustacijos metu?

Nė vieno „Ayala“ šampano gamyboje nenaudojame mažiau nei 40 % „Chardonnay“ vynuogių, niekada – daugiau nei 7 g cukraus. Vynus brandiname nedidelės talpos nerūdijančio plieno statinėse. Šio šampano skonis – labai gaivus, elegantiškas, tyras. Beje, svarbu paminėti, jog naudojame iš tiesų nedidelį sulfitų kiekį (50–60 mg / l).

CHEF DE CAVE AYALA

Elegancija ir gaiva išsiskiriančius šampanus kuria moteris – Caroline Latrive. Tai – išties neįprastas reiškinys, tiesa?

Taip, kalbant apie istorinius šampano namus, visame regione žinome vos 3, kur gėrimus kuria moterys! Caroline Latrive – Šampanės regione gimusi ir užaugusi enologijos (šampano pakraipos) specialistė. Prieš tai dirbusi „Bollingier“ namų kokybės vadove, 2006 m. Caroline prisijungė prie „Ayala“ šampano namų ir 2011 m. tapo vyno rūsių vadove – vyndare. Šampanas – didžiausia jos aistra!

„Ayala“ šampano namų komanda – iš tiesų jauna, tai regione taip pat neįprasta. Pavyzdžiui, namų vadovui Hadrien Mouflard – vos 36 metai! Nors esame jauni, inovatyvūs, gerbiame bei puoselėjame ir senąsias „Ayala“ namų tradicijas, vertybes. Manau, didžiulis komandos atsidavimas, senųjų vertybių derinimas su inovacijomis ir, žinoma, puikūs vynuogynai – visa tai leidžia kurti išskirtinio skonio ir aukščiausios kokybės šampaną.

Kaip vertinate Lietuvos šampano rinką?

Ji – viena sparčiausiai augančių, 2015 metais (lyginant su 2014 m.) paaugo net 48 % – tai iš tiesų įspūdinga! Mūsų šampano namams Lietuvos rinka – pagrindinė iš visų Baltijos šalių. Matome, jog nemažai žmonių iš tiesų išmano, domisi putojančiu vynu ir šampanu, žmonių skonis lavėja. Čia daug dėmesio sulaukia prestižiniai vintažiniai šampanai ir, žinoma, „Brut nature“. Pastebime didžiulius pokyčius Lietuvoje, rinkos didėjimą, augantį susidomėjimą istoriniais šampano namais. Nuoširdžiai džiaugiamės galėdami prisidėti prie šampano kultūros puoselėjimo Lietuvoje!

„Cognac Boutique“ vadovas, gėrimų ekspertas Juozas Kabašinskas – apie „Ayala“ šampano namus:

„Ayala“ namams atstovaujame jau daugiau nei 10 metų, per juos šis šampanas neabejotinai rado kelią į Lietuvos gurmanų širdis. Tiesa, tas kelias nebuvo toks greitas. Kai 2007 m. „Ayala“ pristatė „Brut nature“ šampaną, labai nustebino rinką – tada retenybė buvo net „Extra brut“. Kadangi daugybė žmonių buvo tik bepradedantys mėgautis šampanais, jiems naujas skonis nebuvo priimtinas; jį įvertino tik ilgiau šampanu besidomintys gurmanai. Panaši situacija buvo pristačius prestižinį „Cuvee“ šampaną „Ayala Brut Nature Cuvee Perle d‘Ayala Millesime 2002“. Tačiau ilgainiui šampano rinka augo, žmonių skonis lavėjo… Iš pradžių per saldus pasidaro „Brut“ (iki 12 g / l cukraus), tada – „Extra brut“ (iki 6 g / l cukraus) ir dažniau norisi tikrojo skonio – „Brut nature“! „Ayala“ Lietuvos gurmanams šampaną be cukraus pasiūlė pirmieji, o dabar turime net 6 tokius skirtingų gamintojų šampanus – jie neabejotinai darosi vis populiaresni. Šiandien „Ayala“, atsižvelgiant į pardavimus, yra visų mūsų šampanų TOP 5 – tai iš tiesų puikus įvertinimas. Žinoma, puikių įvertinimų „Ayala“ sulaukia ir pasauliniu mastu: 2016 m. „Drinks International“ geidžiamiausių pasaulio šampanų 30-uke užėmė 18 vietą; Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše atsidūrė 31 vietoje. Džiaugiuosi galėdamas atstovauti tokiems išskirtiniams šampano namams.

 AYALA Nuotrauku galerija:

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *