Atgal

Šampano vakarai: Bollinger šampano R.D. pristatymas restorane SOMM 2018 09 26

Bollinger šampano R.D. Extra Brut 2004 premjera  ir  kitų Bollinger prestižinių šampanų degustacija restorane SOMM     (2018 09 26) (redaguojama)

Bollinger Special Cuvee Brut NV Magnum

Vynuogės: 60 % Pinot Noir , 25 % Chardonany ir 15 % Pinot Meunier. Vynuogės yra  daugiau nei 85 % iš Grand Cru ir Premier Cru vynuogynų. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys. Pirminė vyno fermentacija atliekama pagrinde ąžuolo statinėse (225 L talpa), bet yra naudojama ir plieninės talpos. Šiam šampanui pagaminti yra naudojami rezerviniai vynai, kurie yra laikomi magnum buteliuose tarp 5 ir 15 metų. „Disgorgement“ – 2017….. Cukrus: 8-9 gr/L.

Bollinger Brut Rose 2006 (special edition)

Vynuogės: 72 % Pinot Noir  ir 28% Chardonnay, o taip pat yra įmaišoma 5% raudono vyno Cote aux Enfans.Vynuogės tik Grand Cru ir Premier Cru kaimelių. Pagamintas iš 2006 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse, o antrinė fermentacija butelyje ant mielių net 10 metų (disg. 2017.04 mėn). Cukrus: 6 gr/L

Bollinger La Grande Annee Brut Vintage 2007

Vynuogės: 70% Pinot Noir  ir 30% Chardonany. Vynuogės yra iš 14 kaimelių, kurie yra Grand Cru (91%) ir Premier Cru (9 %), tarp kurių Pinot Noir pagrinde yra iš Grand Cru kaimelių Ay ir Verzenay, o Chardonnay yra pagrinde iš Grand Cru kaimelių Avize, Cramant bei Oger.  Pagamintas iš 2007 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse (225 L talpa), o antrinė fermentacija butelyje ant mielių 9 metai (disg. 2017. 10 mėn.). Cukrus: 7 gr/L

Nuo 1976 metų derliaus vienų metų šampanai „Vintages“ Bollinger  pavadinti „Grande Anne“, o nuo 1997 – „La Grande Anne“.

Bollinger Extra Brut R.D. 2004: Premjera Lietuvoje!

Vynuogės: 66% Pinot Noir  ir 34% Chardonnay. Vynuogės yra naudojamos  iš 16 kaimelių, iš kurių 88 % yra Grand Cru ir 12 % Premier Cru. Pagamintas iš 2004 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse (225 L talpa) iki 2005m. balandžio mėn., o antrinė fermentacija butelyje ant mielių beveik 13 metų (disg. 2018.02.21). Cukrus: 3-4 gr/L.

R.D. – prancūziškai „Recemment degorge“ (angl. „Recently Disgorged“) – pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 1952 metų derliaus. Kiekvienais metais po pirmo pristatymo dalis šampano paliekama saugojimui buteliuose, toliau juos laikant ant mielių rūsiuose, o vėliau pagal poreikį – dalis šampano vėl yra išvaloma nuo nuosėdų, t.y. atliekamas naujas „disgorgement“as ir apie tai atžymima antrinėje butelio etiketėje. Todėl norint nustatyti kiek tiksliai šampanas buvo brandinamas ant mielių reikia pažiūrėti į ją ir nustatyti tikslų jo brandinimo amžių***.

Pirmą kartą R.D. šampanas buvo pagamintas iš pradėtas gaminti iš 1952 metų derliaus – pristatytas 1961m. Vėliau buvo gaminamas tik išskirtiniais metais ir buvo pagamintas iš tokių metų derliaus: 1953; 1955; 1959; 1961; 1964; 1966; 1969; 1970; 1973; 1975; 1976; 1979; 1981; 1982; 1985; 1990; 1995; 1996; 1997; 1999; 2000; 2002. Taigi 2004 metų derliaus premjera siandien vyninėje SOMM!

***lygiai taip pat daroma („disgorgemet“) ir su Bollinger La Grande Annee Brut Vintage bei La Grande Annee Brut Rose Vintage šampanais.

Bollinger Extra Brut R.D. yra pats mėgstamiausias James Bond’o šampanas!

Bollinger Extra Brut R.D. 2002

Vynuogės: 60% Pinot Noir  ir 40% Chardonnay. Vynuogės yra naudojamos net iš 23 kaimelių, iš kurių 71% yra Grand Cru ir 29 % Premier Cru. Pagamintas iš 2002 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse iki 2003m. balandžio mėn., o antrinė fermentacija butelyje ant mielių daugiau nei 13 metų (disg. 2017.01.26). Cukrus: 3-4 gr/L.

R.D. – prancūziškai „Recemment degorge“ (angl. „Recently Disgorged“) – pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 1952 metų derliaus. Kiekvienais metais po pirmo pristatymo dalis šampano paliekama saugojimui buteliuose, toliau juos laikant ant mielių rūsiuose, o vėliau pagal poreikį – dalis šampano vėl yra išvaloma nuo nuosėdų, t.y. atliekamas naujas „disgorgement“as ir apie tai atžymima antrinėje butelio etiketėje. Todėl norint nustatyti kiek tiksliai šampanas buvo brandinamas ant mielių reikia pažiūrėti į ją ir nustatyti tikslų jo brandinimo amžių***.

Pirmą kartą R.D. šampanas buvo pagamintas iš pradėtas gaminti iš 1952 metų derliaus – pristatytas 1961m. Vėliau buvo gaminamas tik išskirtiniais metais ir buvo pagamintas iš tokių metų derliaus: 1953; 1955; 1959; 1961; 1964; 1966; 1969; 1970; 1973; 1975; 1976; 1979; 1981; 1982; 1985; 1990; 1995; 1996; 1997; 1999; 2000. Šioje degustacijoje vartojamas iš 2002 metų derliaus, o šiais metais rinkai yra pristatytas 2004 metų derliaus R.D. šampanas.

***lygiai taip pat daroma („disgorgemet“) ir su Bollinger La Grande Annee Brut Vintage bei La Grande Annee Brut Rose Vintage šampanais.

Bollinger Extra Brut R.D. yra pats mėgstamiausias James Bond’o šampanas!

Bollinger La Grande Annee Brut Rose Vintage 2005

Vynuogės: 72 % Pinot Noir iš Grand Cru kaimelių: Ay, subregionas Vallee de la Marne, bei Verzenay, subregionas Montagne de Reims) ir 28% Chardonnay iš Grand Cru kaimelių: Avize, Chouilly ir Mesnil sur Oger, subregionas Cote de Blancs, o taip pat yra įmaišoma 5% raudono vyno Cote aux Enfans. Pagamintas iš 2005 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse, o antrinė fermentacija butelyje ant mielių 10 metų (disg. 2015m. gegužės mėn.). Cukrus: 7 gr/L.

Nuo 1978 metų derliaus vienų metų šampanas „Rose Vintages“ pavadintas „Rose Grand Anne“, o nuo 1997 metų pakeistas pavadinimas į „La Grande Annee Rose“. Be to, Bollinger prestižinį Rose šampaną pradėjo anksčiau nei kad bazinį Rose NV, kurį pristatė tik 2008 metais.

Gamintojas: šampano namai – trumpas jų pristatymas:

BOLLINGER – 1829, šeimos valdomi šampano namai, turintys 175 ha vynuogynų (iš jų 85 % yra Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose, dominuojanti vynuogė Pinot Noir – apie 60%, bet turi ir Chardonnay bei Pinot Noir), kurių derliaus užtenka 2/3 produkcijos. Pagrinde vyno fermentacija atliekama ąžuolinėse statinėse ir tik nedidelė dalis – plieninėse talpose, naudojamos tik pirmo spaudimo sultys. Parduoda apie 2,5 mln butelių per metus.

Be jau auksčiau paminėtų šampanų, Bollinger gamina dar vieną unikalų šampaną: V.V.F. („Vieilles Vignes Françaises“ ), kurį gamina iš vynuogynų nenukentėjusių nuo filokseros (vabzdys sunaikinęs beveik visus šampanės vynuogynus XIX a. pabaigoje): mini ploteliai „Lieux – dit“ Ay vietovėje (21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres), kuriuose auga tik Pinot Noir vynuogės. Šio šampano pagaminama iš viso tik iki 4000 butelių ir tai ne iš kiekvienų metų derliaus. Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Buvo pagamintas šis retas ir įspūdingas šampanas ir iš tokių metų derliaus: 1969; 1970; 1973; 1975; 1979; 1980; 1981; 1982; 1985; 1986; 1988; 1989; 1990; 1992; 1996; 1998; 1999; 2000; 2002; 2004; 2005; 2006. Šiuo metu rinkoje yra 2007 V.V.F. šampanas. Lietuvai yra išskiriamas limitas 12-18 butelių per metus.

2014, 2015 bei 2017 metais geidžiamiausias šampanas pasaulyje, o 2016- buvo 4-as. („Drinks International“ – „The World‘s Most admired Champagne brands“), 2018 – 6-as. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše yra 3-ioje vietoje. Pirmieji iš šampano namų turi gavę „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą (organinė vynuogininkystė).

 

Juozas Kabašinskas

 

 

Bollinger šampano R.D. Extra Brut 2004 premjera  ir  kitų Bollinger prestižinių šampanų degustacija restorane SOMM     (2018 09 26) (redaguojama)

Bollinger Special Cuvee Brut NV Magnum

Vynuogės: 60 % Pinot Noir , 25 % Chardonany ir 15 % Pinot Meunier. Vynuogės yra  daugiau nei 85 % iš Grand Cru ir Premier Cru vynuogynų. Naudojamos tik pirmo spaudimo sultys. Pirminė vyno fermentacija atliekama pagrinde ąžuolo statinėse (225 L talpa), bet yra naudojama ir plieninės talpos. Šiam šampanui pagaminti yra naudojami rezerviniai vynai, kurie yra laikomi magnum buteliuose tarp 5 ir 15 metų. „Disgorgement“ – 2017….. Cukrus: 8-9 gr/L.

Bollinger Brut Rose 2006 (special edition)

Vynuogės: 72 % Pinot Noir  ir 28% Chardonnay, o taip pat yra įmaišoma 5% raudono vyno Cote aux Enfans.Vynuogės tik Grand Cru ir Premier Cru kaimelių. Pagamintas iš 2006 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse, o antrinė fermentacija butelyje ant mielių net 10 metų (disg. 2017.04 mėn). Cukrus: 6 gr/L

Bollinger La Grande Annee Brut Vintage 2007

Vynuogės: 70% Pinot Noir  ir 30% Chardonany. Vynuogės yra iš 14 kaimelių, kurie yra Grand Cru (91%) ir Premier Cru (9 %), tarp kurių Pinot Noir pagrinde yra iš Grand Cru kaimelių Ay ir Verzenay, o Chardonnay yra pagrinde iš Grand Cru kaimelių Avize, Cramant bei Oger.  Pagamintas iš 2007 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse (225 L talpa), o antrinė fermentacija butelyje ant mielių 9 metai (disg. 2017. 10 mėn.). Cukrus: 7 gr/L

Nuo 1976 metų derliaus vienų metų šampanai „Vintages“ Bollinger  pavadinti „Grande Anne“, o nuo 1997 – „La Grande Anne“.

Bollinger Extra Brut R.D. 2004: Premjera Lietuvoje!

Vynuogės: 66% Pinot Noir  ir 34% Chardonnay. Vynuogės yra naudojamos  iš 16 kaimelių, iš kurių 88 % yra Grand Cru ir 12 % Premier Cru. Pagamintas iš 2004 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse (225 L talpa) iki 2005m. balandžio mėn., o antrinė fermentacija butelyje ant mielių beveik 13 metų (disg. 2018.02.21). Cukrus: 3-4 gr/L.

R.D. – prancūziškai „Recemment degorge“ (angl. „Recently Disgorged“) – pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 1952 metų derliaus. Kiekvienais metais po pirmo pristatymo dalis šampano paliekama saugojimui buteliuose, toliau juos laikant ant mielių rūsiuose, o vėliau pagal poreikį – dalis šampano vėl yra išvaloma nuo nuosėdų, t.y. atliekamas naujas „disgorgement“as ir apie tai atžymima antrinėje butelio etiketėje. Todėl norint nustatyti kiek tiksliai šampanas buvo brandinamas ant mielių reikia pažiūrėti į ją ir nustatyti tikslų jo brandinimo amžių***.

Pirmą kartą R.D. šampanas buvo pagamintas iš pradėtas gaminti iš 1952 metų derliaus – pristatytas 1961m. Vėliau buvo gaminamas tik išskirtiniais metais ir buvo pagamintas iš tokių metų derliaus: 1953; 1955; 1959; 1961; 1964; 1966; 1969; 1970; 1973; 1975; 1976; 1979; 1981; 1982; 1985; 1990; 1995; 1996; 1997; 1999; 2000; 2002. Taigi 2004 metų derliaus premjera siandien vyninėje SOMM!

***lygiai taip pat daroma („disgorgemet“) ir su Bollinger La Grande Annee Brut Vintage bei La Grande Annee Brut Rose Vintage šampanais.

Bollinger Extra Brut R.D. yra pats mėgstamiausias James Bond’o šampanas!

Bollinger Extra Brut R.D. 2002

Vynuogės: 60% Pinot Noir  ir 40% Chardonnay. Vynuogės yra naudojamos net iš 23 kaimelių, iš kurių 71% yra Grand Cru ir 29 % Premier Cru. Pagamintas iš 2002 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse iki 2003m. balandžio mėn., o antrinė fermentacija butelyje ant mielių daugiau nei 13 metų (disg. 2017.01.26). Cukrus: 3-4 gr/L.

R.D. – prancūziškai „Recemment degorge“ (angl. „Recently Disgorged“) – pirmą kartą šis šampanas buvo pagamintas iš 1952 metų derliaus. Kiekvienais metais po pirmo pristatymo dalis šampano paliekama saugojimui buteliuose, toliau juos laikant ant mielių rūsiuose, o vėliau pagal poreikį – dalis šampano vėl yra išvaloma nuo nuosėdų, t.y. atliekamas naujas „disgorgement“as ir apie tai atžymima antrinėje butelio etiketėje. Todėl norint nustatyti kiek tiksliai šampanas buvo brandinamas ant mielių reikia pažiūrėti į ją ir nustatyti tikslų jo brandinimo amžių***.

Pirmą kartą R.D. šampanas buvo pagamintas iš pradėtas gaminti iš 1952 metų derliaus – pristatytas 1961m. Vėliau buvo gaminamas tik išskirtiniais metais ir buvo pagamintas iš tokių metų derliaus: 1953; 1955; 1959; 1961; 1964; 1966; 1969; 1970; 1973; 1975; 1976; 1979; 1981; 1982; 1985; 1990; 1995; 1996; 1997; 1999; 2000. Šioje degustacijoje vartojamas iš 2002 metų derliaus, o šiais metais rinkai yra pristatytas 2004 metų derliaus R.D. šampanas.

***lygiai taip pat daroma („disgorgemet“) ir su Bollinger La Grande Annee Brut Vintage bei La Grande Annee Brut Rose Vintage šampanais.

Bollinger Extra Brut R.D. yra pats mėgstamiausias James Bond’o šampanas!

Bollinger La Grande Annee Brut Rose Vintage 2005

Vynuogės: 72 % Pinot Noir iš Grand Cru kaimelių: Ay, subregionas Vallee de la Marne, bei Verzenay, subregionas Montagne de Reims) ir 28% Chardonnay iš Grand Cru kaimelių: Avize, Chouilly ir Mesnil sur Oger, subregionas Cote de Blancs, o taip pat yra įmaišoma 5% raudono vyno Cote aux Enfans. Pagamintas iš 2005 metų derliaus ir naudojamos tik pirmo spaudimo sultys, pirminė fermentacija vyksta tik ąžuolo statinėse, o antrinė fermentacija butelyje ant mielių 10 metų (disg. 2015m. gegužės mėn.). Cukrus: 7 gr/L.

Nuo 1978 metų derliaus vienų metų šampanas „Rose Vintages“ pavadintas „Rose Grand Anne“, o nuo 1997 metų pakeistas pavadinimas į „La Grande Annee Rose“. Be to, Bollinger prestižinį Rose šampaną pradėjo anksčiau nei kad bazinį Rose NV, kurį pristatė tik 2008 metais.

Gamintojas: šampano namai – trumpas jų pristatymas:

BOLLINGER – 1829, šeimos valdomi šampano namai, turintys 175 ha vynuogynų (iš jų 85 % yra Grand Cru ir Premier Cru kaimeliuose, dominuojanti vynuogė Pinot Noir – apie 60%, bet turi ir Chardonnay bei Pinot Noir), kurių derliaus užtenka 2/3 produkcijos. Pagrinde vyno fermentacija atliekama ąžuolinėse statinėse ir tik nedidelė dalis – plieninėse talpose, naudojamos tik pirmo spaudimo sultys. Parduoda apie 2,5 mln butelių per metus.

Be jau auksčiau paminėtų šampanų, Bollinger gamina dar vieną unikalų šampaną: V.V.F. („Vieilles Vignes Françaises“ ), kurį gamina iš vynuogynų nenukentėjusių nuo filokseros (vabzdys sunaikinęs beveik visus šampanės vynuogynus XIX a. pabaigoje): mini ploteliai „Lieux – dit“ Ay vietovėje (21 aro dydžio Clos Saint-Jacques ir 6 arų dydžio Chaudes Terres), kuriuose auga tik Pinot Noir vynuogės. Šio šampano pagaminama iš viso tik iki 4000 butelių ir tai ne iš kiekvienų metų derliaus. Šis šampanas pirmą kartą sukurtas 70-ojo Madame Bollinger jubiliejaus proga (1969 m. derlius) ir pristatytas 1973 m. Buvo pagamintas šis retas ir įspūdingas šampanas ir iš tokių metų derliaus: 1969; 1970; 1973; 1975; 1979; 1980; 1981; 1982; 1985; 1986; 1988; 1989; 1990; 1992; 1996; 1998; 1999; 2000; 2002; 2004; 2005; 2006. Šiuo metu rinkoje yra 2007 V.V.F. šampanas. Lietuvai yra išskiriamas limitas 12-18 butelių per metus.

2014, 2015 bei 2017 metais geidžiamiausias šampanas pasaulyje, o 2016- buvo 4-as. („Drinks International“ – „The World‘s Most admired Champagne brands“), 2018 – 6-as. Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše yra 3-ioje vietoje. Pirmieji iš šampano namų turi gavę „Haute Valeur Environnementale“ sertifikatą (organinė vynuogininkystė).

 

Juozas Kabašinskas

 

 

Apie autorių

Susiję įrašai

Parašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *